Portal za samostalna putovanja i backpacking

City break: Barcelona

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
arc de Triomf u Barceloni

Nogomet, more i slobodna Katalonija, tri su pojma koji odmah asociraju na Barcelonu, najveći grad na Mediteranu te prijestolnicu Katalonije, španjolske pokrajine koja već desetljećima teži prema neovisnosti. Ipak Barcelona je mnogo više: to je grad u kojem se modernizam isprepleće sa gotikom, široke avenije presijecaju uske tipične mediteranske ulice, dok se sa pješčanih plaža pruža pogled na planine u zaleđu, koje okružuju grad s jedne strane, dok ga more oplakuje sa druge. Grad je to u kojem su široke avenije razbile tendencije uskih srednjovjekovnih uličica te u kojem je Gaudi svojim nerealnim realizmom razbio koncept ravnih linija u arhitekturi te uveo modernizam na razinu koju ni jedan njegov suvremenik nije uspio nadmašiti.


Barcelona je smještena u podnožju planine Collserola, na priobalnoj nizini koja se prostire usporedno sa obalom Mediterana te koja je omogućila razvoj grada i njegovo širenje, upravo ono što je sprečavalo većinu drugih mediteranskih gradova, uglavnom ograničenih brežuljcima i planinama u pozadini u njihovoj ekspanziji. Blago brežuljkasti teren Barcelone najgušće je naseljeno područje južne Europe te glavni industrijski centar Španjolske. Orijentacija prema visokotehnološkoj industriji otvorila je vrata razvoju modernog grada sa bogatom povijesti i još jačim nacionalnim ponosom. Katalonci već dugo vremena čekaju referendum za neovisnost, a katalonska zastava sa crveno-žutim prugama svjedoči o tome, dok se vijori sa svakog drugog balkona ili prozora.

some_alt
fontana u parku Ciutadela

"Gotovo svaki Katalonac želi neovisnost. U to nema nikakve sumnje. Ipak to ne znači kako referendum neće biti neizvjestan. Pravo je pitanje hoće li biti više onih koji će glasati za neovisnost bez obzira koja joj bila cijena, ili onih koji će ipak imati socijalne i gospodarske prioritete." - kaže Pau, mladi Katalonac koji je odrastao u Barceloni i nema namjeru ikada napustiti grad. "Živim stotinjak metara od Sagrade Familie, vidim je sa prozora, ali ipak nikada nisam otišao je posjetiti. Barcelona je moj grad, ja ga ne razgledavam, ja ga živim." - riječi su kojima Pau zorno prikazuje koliki je ponos građana Barcelone na njihov grad, kulturu i identitet.

Vjerojatno prosječni Katalonac kao što je Pau neće previše reći o La Rambli, glavnoj promenadi Barcelone koja se okomito pruža od obale u smjeru unutrašnjosti. Rijeke turista svakodnevno prolaze kroz ovu aleju platana ispod čijih krošnji se nalaze precijenjene terase kafića i restorana, suvenirnice i štandovi sa bižuterijom. Do pred nekoliko godina, ovdje se nalazio sajam kućnih ljubimaca, posebice ptica, no 2010. godine novi zakon o zaštiti životinja primorao je ove ulične prodavače na promjenu prodajnog mjesta. Umjesto njih, danas je La Rambla okupirana uličnim zabavljačima, pantomimičarima i uličnim glazbenicima.

some_alt
La placa Catalunya

La Rambla završava na trgu Katalonije (La Plaça Catalunya), širokom trgu sa prepoznatljivim krugom u sredini jasno vidljivim tek iz visine. Trgom dominira spomenik Francescu Macia, katalonskom političaru i republikancu koju je izradio pionir katalonske avantgarde Josep María Subirachs, najpoznatiji po tome što je nakon smrti Gaudija nastavio radove na Sagrada Familiji. Trg je za razliku od La Ramble omiljeno okupljalište Katalonaca te mjesto glavne proslave u novogodišnjoj noći. Također, omiljeno je okupljalište goluba.

Spustimo li se ponovno u smjeru obale sa trga Katalonije, no ovaj puta istočnom ulicom Avinguda del Portal de l'Angel, proći ćemo kroz glavnu komercijalnu ulicu u kojom dominiraju izlozi renomiranih trgovinskih marki. Ova moderna ulica vodi u srednjovjekovnu gradsku jezgru, kojom dominira katedrala La Seu (unatoč uvriježenom mišljenju, Sagrada Famiglia je samo bazilika, dok se katedrala nalazi u Barri Gotic, odnosno staroj gotičkoj gradskoj jezgri). Neposredno uz katedralu nalaze se ostaci staroga akvadukta koji je sačuvan još od rimskih vremena, kada je Barcelona bila rimski gradić Barcino. Tijekom srednjeg vijeka Barri Gotic je bio okružen zidinama koje potječu još od rimskog doba. Zahvaljujući tome, ova je četvrt potpuna suprotnost onome što je inače Barcelona: uske ulice okružene visokim, kamenim zgradama zahvaljujući kojim vlada vječni polumrak sasvim su drugačije od tipično barcelonskih širokih avenija sa sunčanim alejama.


Ljubitelji sakralne arhitekture u staroj gradskoj jezgri doći će na svoje. Posebno su zanimljive Eglesia de Saint Felipe Neri, crkva iz osamnaestog stoljeća u kojoj je svake večeri nakon radova na Sagradi Famigliji Gaudi dolazio na misu te Basílica de Santa Maria del Pi, bazilika iz četrnaestog stoljeća uglavnom izgrađena u tipičnom katalonskom gotičkom stilu koja dominira nad tri mala trga koja ju okružuju. Koncerti sakralne glazbe često se održavaju u ovoj bazilici.

Nešto južnije, Placa Reial uvodi nas iz gotike u modernizam te u najranije radove Gaudija. Naime, upravo je na ovome lijepom trgu sa fontanom i palmama Gaudi izradio ukrase za rasvjetu, što mu je bila prva akvizicija u Barceloni. Nimalo ekstravagantne kao njegovi kasniji radovi, ove rasvjetne lampe dobar su početak istraživanja Gaudijevog rada. Što je posebno zanimljivo, najpoznatija Gaudijeva djela mogu se istražiti jedna za drugom, u ponešto dužoj ali nimalo nezanimljivoj šetnji.

some_alt
La Pedrera

Krenemo li na sjever sa trga Katalonije avenijom Passeig de Gracia dolazimo do jedinstvenih djela Gaudija: Casa Batllo (ulaznica 22,50 eura, studenti 19,50 eura), La Pedrera odnosno Casa Mila (ulaznica 20,50 eura, studenti 16,50 eura) te Casa Vicens. Jedinstven izražaj Gaudijevog modernizma, u kojem je sasvim odbacio upotrebu ravnih linija u dizajniranju svojih djela, čineći svojevrstan nadrealizam realnoga te krivuljama dajući funkciju ravnoga. Gaudí je za dekoraciju često koristio dekoraciju od kovanog željeza, što se posebice može vidjeti na balkonima njegovih djela, prvenstveno stoga što je svojim djelima htio naglasiti katalonski duh, a Katalonci su bili poznati majstori tog zanata, ali isto tako i zbog toga što je njegov otac bio kotlar, pa je Gaudí prema radovima u metalu cijeloga života osjećao osobitu bliskost. Temeljna je težnja Gaudija bila stvoriti osebujni katalonski modernistički stil i probuditi kulturnu katalonsku revoluciju. Poznat po tome što je uhićen zbog toga što je odbijao policajcu odgovarati na španjolskom umjesto katalonskom, Gaudi je postao simbolom katalonskog identiteta i posebnosti. Zahvaljujući svojem talentu, uspio je stvoriti u svojim djelima jedinstvenost kakvom se danas može pohvaliti samo Barcelona. Ipak Gaudi nije jedini značajni modernista u Barceloni. Štoviše, njegov je rad pokrenuo čitavu generaciju katalonskih modernista, među kojima je najpoznatiji Lluís Domenech i Montaner, čije djelo Casa Lleó Morera (ulaznica za vođeno razgledavanje 15 eura) nalazi se odmah do Gaudijeve Casa Batllo. Najpoznatije djelo Domenecha i Montanera jest Palau de la Música Catalana, glavna koncertna dvorana u gradu. Ljubitelji modernizma svakako će primjetiti kako se s druge strane Casa Battlo nazali još jedna zanimljiva modernistička zgrada, Casa Amatller koju je projektirao Josep Puig i Cadafalch.

some_alt
keramičke klupe parka Guell

Ipak simbol katalonskog modernizma ostaje Gaudi, a njegovo vjerojatno najpoznatije i najposjećenije djelo jest park Güell. Park Güell je odraz Gaudijevog umjetničkog talenta i posebnosti te se upravo ovdje najbolje može primijetiti njegova fascinacija prirodom kao izvorom motiva za umjetnost. Ovaj park zorno prikazuje usavršeni Gaudijev osobni stil inspiriran prvenstveno prirodnim oblicima i linijama. Polazeći od svojevrsne naturalističke interpretacije baroka, kroz obilje boja Gaudi prezentira bogatstvo oblika i volumena, bez racionalne krutost ili bilo kakve upotrebe klasičnih ograničenja prostora. U dizajnu Park Güella, Gaudí je upotrijebio svu svoju genijalnost te usavršio svoja inovativna konstrukcijska rješenja koja će kasnije upotrijebiti prilikom gradnje Sagrada Familie. Veći dio parka je besplatan i otvoren svima za posjetu, pri čemu se može prošetati lijepim stazama uzbrdo oko glavnog ulazaka kojeg je projektirao Gaudi te uživati u pogledu na Barcelonu. Panorama grada najljepše se može vidjeti sa najviše točke parka: Turó de les Tres Creus odnosno točke tri križa. Uzvišenja na kojem je Gaudi planirao nikada izgrađenu kapelicu a gdje se nalazi vidikovac sa kojeg se pruža pogled na cijeli grad u svim smjerovima. Sa ovoga mjesta najbolje se vidi koliko je zapravo Barcelona veliki grad. Ipak najzanimljiviji dio parka, fontana Salamandera te vidikovac sa keramičkim klupama pod naplatom je (7 eura) i pod stalnom opsadom turista. Ipak za ljubitelje Gaudijevog rada to je mala cijena za doživljaj pogleda na Barcelonu sa klupe koju je upravo Gaudi zamislio kao najljepše pozicije za promatranje njegovog grada.

some_alt
Sagrada familia

Sagrada Familia vrhunac je Barcelone i vrhunac stvaralaštva Gaudija. Na ovoj je bazilici radio Gaudi od 1882. godine kada je započela njezina gradnja pa sve do svoje smrti. Što je najzanimljivije, tijekom njegova života napravljena je tek jedna fasada i kripta, dok se ostatak gradi još i danas. Procjenjuje se kako će biti završena oko 2023. godine i nedvojbeno će biti veličanstvena bazilika. Već i sada dojmljivo djeluju golemi tornjevi, dok se modernistički detalji sa nadrealnih fasada izmjenjuju u svojem savršeno ukomponiranom kaosu. Kameni stupovi poput grana šire se prema krovovima, dok različiti detalji doimaju se poput kamenih listova. Jedan je to od omiljenih Gaudievih motiva koje je doveo do savršenstva upravo na Sagrada Familiji. Unutrašnjost bazilike nudi kriptu koja je izgrađena još u vrijeme Gaudija te muzej posvećen gradnji bazilike i sudbini koju je proživjela u svojih više od 130 godina nastajanja, ali i posvećen radu samoga Gaudia. Ulaznica je 15 eura, za studente 13 eura.

Zahvaljujući brežuljkastom terenu i planinama u pozadini, Barcelona pruža veliki broj odličnih vidikovaca. Najpopularniji vidikovac svakako je u spomenutom parku Guell, sa keramičkih klupa te pogled sa tumulusa sa tri križa iznad parka Guell. Popularni vidikovac je i sa dvorca Montjuic, smještenog na istoimenoj uzvisini na jugozapadnom dijelu grada, kao i sa nešto udaljenijeg brda Tibidabo. Ukoliko se zaputite pješice, odlazak do 550 metara visokog brda sa veoma lijepom bazilikom koja dominira uzvisinom i zabavnim parkom u blizini ispasti će višesatni treking, no koji će također pružati svoja zadovoljstva. S druge strane, Tibibus vozi svaki dan tijekom radnog vremena zabavnog parka po cijeni od 2.50 eura sa Plaça Catalunya. Osim brda, pogled na grad pružaju i visoke građevine, od tornjeva Sagrada Familie, Palau National (2 eura cijena ulaznice) pored Plaça Catalunye te Eclipse bara iz W hotela, odakle se najbolje može vidjeti kako se grad stapa sa morem kroz žutilo nepreglednih pješčanih plaža povremeno prekinutim manjim ili većim lučicama i lukama.

some_alt
Casa Battlo

Iako stanovnici Barcelone ne vole kada se njihov grad doživljava kao destinacija za ljetni odmor na plaži, toplo mediteransko sunce i duge pješčane plaže svakako privlače. Iz Barcelonete, nekadašnje ribarske četvrti a danas najboljeg mjesta za okusiti riblje specijalitete i mediteransku kuhinju, pruža se šest međusobno spojenih pješčanih plaža podjednako popularnih među turistima i domaćima. Jedan od najvećih akvarija na svijetu, L'aquarium (18 eura ulaznica) golem je kompleks od 35 akvarija u kojima se nalazi čak 11 tisuća stanovnika mora sa cijele planete. Pri tome je posebno zanimljiv takozvani tunel ispod oceana, pri čemu posjetitelji prolaze staklenim tunelom ispod velikog akvarija sa morskim psima i drugim velikim morskim grabežljivcima.

Barcelona nudi i širok izbor muzeja. Muzej Picassa (11 eura ulaznica, 7 eura mlađi od 26, prva nedjelja u mjesecu besplatan ulaz za sve) posebno privlači posjetitelje zahvaljujući najvećoj kolekciji rada toga poznatog slikara. Unatoč tome, mnogi se vraćaju razočarani jer muzej ne sadrži gotovo ni jedno od najpoznatijih djela Picassa i tek nekoliko djela rađenih u kubističkom stilu. Museu d'Historia de la Ciutat de Barcelona odnosno povijesni muzej Barcelone (ulaznica 7 eura, mlađi od 29 5 eura) nudi veoma dobar uvod u turbulentnu povijest grada te bi trebao biti polazište za svakoga tko želi dublje upoznati grad i njegov razvoj. Spomenimo i pomorski muzej Museu Marítim (7 eura ulaznica) sa odličnim replikama brodova iz srednjovjekovlja u stvarnoj veličini i raznih drugih zanimljivosti te Museu Nacional d'Art de Catalunya odnosno muzej katalonske umjetnosti (ulaznica 12 eura, studenti 10 eura) smještenom na Montjuic uzvisini sa zanimljivim pregledom umjetnosti Katalonije, od Joan Miróa i Picassa na dalje.

Iako je Barcelona grad pun povijesne baštine i prava riznica kulture, ipak je najpoznatija po nogometu. Camp Nou (ulaznica za stadion i muzej 23 eura, studenti 16 eura) stoga za mnoge nije samo stadion, već veličanstveni hram nogometne igre na kojem su svoje zvjezdane trenutke imali neki od najvećih igrača svih vremena, uključujući Cruyffa, Maradonu, Stoichkova, Linekera, Ronaldinha i Mesija. Nogometni derbi sa madridskim Realom s razlogom nosi naziv El Classico. Pravi je to festival nogometne igre na kojem se redovito piše povijest najvažnije sporedne stvari na svijetu kada su redovito oči 99 354 gledatelja, koliko ih stane na stadion, te milijuna drugih diljem svijeta uprte u igrače kluba koji je baš kao i grad: ponos Katalonije.


Pogledajte našu galeriju fotografija iz Barcelone na facebooku ili flickru.Kako doći

Izravni letovi do Barcelone dostupni su iz:

- Zagreba (Croatia Airlines, Vueling, Iberia),
- Splita (Vueling, Iberia)
- Dubrovnika (Norwegian, Vueling i Iberia) i
- Zadra (Vueling).

Većina letova odvija se isključivo tijekom ljetne sezone letova, koja u pravilu traje od travnja do kraja listopada. Dostupne su cijene letova već za šestotinjak kuna povratno. Najčešće su pri tome najpovoljniji letovi Norwegiana iz Dubrovnika.

Također, veoma povoljni letovi ponekad su dostupni iz Trsta do Barcelone prijevoznikom Ryanair. Cijene se u predsezoni kreću već od desetak eura po smjeru.

Većina letova odvija se prema zračnoj luci Barcelona El Prat (BCN), pri čemu niskotarifni prijevoznici najčešće koriste terminal 2 (povezan sa centrom izravnom željezničkom linijom R2 Nord po cijeni od 4.20 eura) dok ostali prijevoznici koriste terminal 1 (povezan od početka veljače 2016. sa južnim predgrađem grada metro linijom L9S te sa centrom grada izravnom autobusnom linijom. Cijena karte od centra do terminala 1 je 4.50 eura) Terminali su također povezani besplatnim autobusom.


Kada doći

Barcelona ima što ponuditi tijekom cijele godine. Ljeta su izrazito vruća i uglavnom privlače na plaže i more, dok ugodne zime nude beskrajne mogućnosti za razgledavanje, posebice s obzirom na relativno mali broj padalina tijekom siječnja i veljače. Najbolje vrijeme za posjetiti Barcelonu je svibanj i početak lipnja, kada su dani dovoljno dugi, sunce je toplo ali ipak podnošljivo a noći su također dovoljno ugodne za bezbrižan boravak.

Gradski prijevoz

some_alt
mreža podzemne željeznice u Barceloni

Gradski prijevoz u Barceloni organiziran je integriranom mrežom autobusa, tramvaja i podzemne željeznice kojom upravlja Autoritat del Transport Barcelona. Mreža podzemne željeznice pokriva veći dio grada i omogućuje brzi i jednostavni prijevoz neovisno o gradskim gužvama.

Cijena jednosmjerne karte je 2.15 eura

Ukoliko planirate uvelike koristiti gradski prijevoz, dobra je opcija kupovina kartu za deset vožnji po cijeni od 9.95 eura ili Hola Barcelona transport card koja omogućuje neograničen broj vožnji u dva dana po cijeni od 14 eura.

Gdje jesti

Barcelona nudi široku lepezu kvalitetnih restorana tradicionalne katalonske kuhinje, no isto tako nudi i čitav niz restorana i kafića sa pretjeranim cijenama za prosječnu hranu i piće uz glavne turističke atrakcije. Ukoliko tražite kratki obrok, odlično rješenje su razni manji kafići koji uz kavu nude i pekarske proizvode po veoma pristupačnim cijenama. Ukoliko tražite povoljan restoran sa katalonskom kuhinjom (a to sigurno nisu tapas barovi koji se nalaze diljem grada, jer tapas potječe iz Andaluzije i nema previše zajedničkog sa Barcelonom i Katalonijom), onda je odličan izbor Les Tres a la Cuina, obiteljski restoran koji nastoji zadržati tradiciju katalonskih jela po povoljnim cijenama. Ručak je dostupan već za 10 eura. Ukoliko tražite budžet brzu prehranu, umjesto međunarodnih lanaca fast-food prehrane preporučujemo Kiosko burgers, izvorne barcelonske hamburgere koji nude ekološki provjereno meso.

Noćni život

Veliki je broj restorana i pubova koji će nastaviti raditi do kasno u noć kako bi zadržali turiste i tijekom noći i ispraznili i zadnji novčić iz njihovih novčanika. Ipak ukoliko tražite pravi noćni život, Macarena Club je jedna od boljih opcija. Redoviti nastupi DJ-a uživo te veliki broj domaćina koji redovito izlaze u ovaj klub, svakako su dovoljna preporuka. Ukoliko tražite nastupe uživo, dobra ideja je Razzmatazz koji u pet dvorana nudi različitu glazbu, od rocka do jazza i elektroničke glazbe. Dobar početak noćnog provoda jest kozmopolitski Travel bar. Ovaj kafić/pub dekoriran u stilu putnika osim što nudi dobar izbor španjolskih vina i razna druga pića te je odlično mjesto za upoznavanje drugih zaljubljenika u putovanja također nudi i besplatna razgledavanja grada sa vodičem.

Smještaj

Barcelona je grad koji godišnje posjećuje na milijune turista, pa je stoga uvijek potreban krevet više u tome gradu. Posljednjih se godina pojavio veoma veliki broj hostela, hotela i apartmana, čak toliki da su se gradske vlasti zabrinule radi prevelike navale turista na grad. Tako je moguće pronaći hostelski smještaj već za desetak eura sa doručkom, posebice izvan glavne sezone i ljetnih mjeseci.

Ukoliko tražite hostelski smještaj, Hostel Kabul koji se nalazi na trgu Plaça Reial veoma je dobro rješenje. Nalazi se u blizini ulice Las Ramblas. Hostel nudi klimatizirane spavaonice, terasu za sunčanje, recepciju otvorenu 24 sata i besplatni WiFi u zajedničkim prostorijama. Hostel Kabul bar poslužuje besplatan bife doručak. Zajednička prostorija uključuje stol za biljar, TV sa satelitskim programima i prodajne automate.

Još jedan dobar hostel jest Hostel Hola Hostal Eixample udaljen 15 minuta hoda od trga Plaza Catalunya, a ima terasu za sunčanje, 24-satnu recepciju i elegantne klimatizirane spavaonice s besplatnim bežičnim internetom (WiFi). Svaka prostrana spavaonica u hostelu Hola Eixample moderno je uređena svijetlim bojama i ima ormariće na zaključavanje. Plahte i pokrivači su uključeni u cijenu, a ručnici se mogu unajmiti. Pojedine sobe imaju vlastitu kupaonicu.

Ukoliko tražite dvokrevetne sobe, Livingroom City Center dobar je izbor zbog niske cijene. Nalazi se na 5 minuta hoda od postaja podzemne željeznice Girona i Tetuan, a nudi elegantne smještajne jedinice. Gostima su na raspolaganju besplatni WiFi i zajednički salon s TV-om i računalima. Objekt Livingroom City Center smješten je u svijetloj modernističkoj zgradi s visokim stropovima i francuskim balkonima. Moderno uređene sobe sadrže ventilator i grijanje te nude pristup zajedničkoj kupaonici.Za ostale smještaje, preporučujemo vam našu tražilicu za najpovoljniji smještaj te svu ponudu smještaja u Barceloni.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb.

Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju. Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2016-02-29Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Barcelona iz Trsta za 41 euro povratno

Jeftino vlakom po Španjolskoj

Lanzarote iz Zagreba od 93 eura povratno

San Sebastian

Bilbao - srce Baskije

Sevilla

Ptuj

Velika Planina

Gacka

Lastovo

Moldavija: Sve što trebate znati


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: