Portal za samostalna putovanja i backpacking

City break: Beč

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Dvorac Shonbrunn

Ako pogledamo kartu Europe i pokušamo prstom dotaknuti njezino središte, velike su šanse kako ćemo dotaknuti upravo Beč. Taj stari dinastički Habsburški grad stoljećima je zaista i bio kulturno i političko središte Europe, pa stoga ne čudi kako je upravo među političarima koji su obitavali u tome gradu razvio se pojam?Mitteleuropa? a koji je označavao središte Europe, odnosno područje od Baltičkog mora do Jadrana koje je sve do prvog svjetskog rata bilo pod snažnom dominacijom germanskih naroda. I još jednom Beč postaje središte, jer se zapravo nalazi točno negdje na pola puta između ta dva mora.

Današnji Beč samo je uspomena na nekadašnji centar moći Habsburške dinastije. On je glavni grad moderne, ponajviše neutralne Austrije te je danas centar multikulturalnosti i tolerancije, kulture i umjetnosti. Nekadašnji simboli carske moći, dvorci, palače, rezidencije i monumentalne skulpture danas su simboli kulturnog značaja ovoga grada na obalama Dunava. Grad broji ukupno dvadeset i sedam dvoraca i sto pedeset palača što ga čini pravim muzejom arhitekture na otvorenom. Osim zbog svoje prošlosti, Beč je važan i danas zbog svojeg geostrateškog položaja, pa je tako u gradu sjedište nekoliko međunarodnih organizacija: OPEC-a (Organizacije zemalja izvoznica nafte), IAEA (Međunarodne agencije za atomsku energiju) i UNIDO-a (Organizacije za industrijski razvoj Ujedinjenih naroda).

Upravo je Beč prvi od nekoliko glavnih gradova koji se nalaze na Dunavu, drugoj najdužoj rijeci Europe. Osim što je Dunav omogućio Beču izuzetnu stratešku poziciju i prometnu povezanost u prošlosti, rijeka je tome gradu podarila i veliku simboličnu vrijednost koja se manifestirala u kulturi ali i u kolektivnoj svijesti građana. Iako nema više careva žezla da vlada ostalim područjima srednje Europe, ostala je povezanost Beča i okolnih država kroz prizmu te rijeke.

some_alt
Katedrala sv. Stjepana

Najvažniji simbol grada katedrala je svetog Stjepana koja se nalazi u povijesnom središtu grada Innere Stadt poznatom po bogatstvu arhitekture koja uključuje barokne dvorce s parkovima, građevine bečkog neoklasicizma (Gründerzeit) ali i urbanistički kompleks Ringstraße iz 19. st. u kojemu se izmjenjuju građevine, spomenici i parkovi, ali i zbog njene važnosti u razvoju klasične glazbe. Tu se osim spomenute katedrale nalazi i divovska kraljevska palača Hofburg ukrašena trijumfalnim motivima habsburških careva i njihovim simbolima te gradska vijećnica.

Dva vjerojatno najpoznatija simbola Beča su dvorci Belvedere i Shonbrun. Belvedere je nekadašnji dvorac princa Eugena u kojem se danas nalazi austrijska galerija sa radovima Klimta, Schielea, Kokoschke, Hundertwassera i ostalih renomiranih austrijskih autora. Dvorac se nalazi gotovo u središtu Beča, nedaleko od poznatog parka Prater. Pred njegovim ulazom nalazi se prilaz uređen kroz dugu seriju vrtova po uzoru na francuski Versailles, a iza samoga dvorca nalazi se botanički vrt. Drugi, još poznatiji dvorac jest Schönbrunn, te se nalazi na jugozapadu grada, no zahvaljujući odličnoj mreži podzemne željeznice i gradskog prijevoza općenito u Beču njihova se udaljenost prolazi za tek nekoliko minuta. Doslovni prijevod naziva dvorca jest ?lijepi izvor?, što je sasvim opravdan epitet za ovaj ljetnikovac Habsburških vladara. Palača i vrtovi odražavaju ukus, zanimanje i težnje habsburških vladara kojima je Schönbrunn bio ljetna rezidencija od 18. stoljeća do 1918. godine. Palača je, zajedno s vrtom oko nje, 1996. godine uvrštena na Unescov popis mjesta svjetske baštine u Europi. U sklopu dvorca nalazi se veoma zanimljiv park sa skulpturama, fontanama, drvoredima i poznatim labirintom napravljenim od živice. Neposredno pored dvorca nalazi se pak zoološki vrt, jedan od najpoznatijih u Europi. Nasuprot dvorcu nalazi se uzvisina sa objektom Gloriette izgrađenim u obliku slavoluka, na kojem se nalazi restoran te koji pruža odličan pogled na panoramu grada. Dvorac je moguće posjetiti i iznutra, pri čemu se kroz ukupno četrdesetak soba može vidjeti način života kraljevske obitelji u raskošnim ukrasima i antičkom namještaju, u skladu sa carskom vizijom kao nasljedstvu Rimskog carstva.

some_alt
park Prater

U Beču se nalazi i jedan od najpoznatijih parkova ? Prater. Poznat po svojem zabavnom parku i poznatom ringišpilu koji je najčešći simbol parka, čini zanimljivu kombinaciju zabave i adrenalina te mira i odmora uz duge šetnice kroz zelenilo parka i uz nekoliko umjetnih jezera. Uz park se nalazi serija restorana i kafića te je stoga i idealno mjesto za ručak, bez obzira da li je posjetitelj raspoložen za klasičnu posjetu restoranu, fast food obrok ili samostalno kreirani piknik na jednoj od mnogobrojnih livada u parku.

Drugo odlično mjesto u Beču za obrok a posebice za okrijepiti se kavom jest Museum quartier, odnosno trg muzeja. Osim što je najvažniji centar kulture u gradu, a vjerojatno i u svijetu, na trgu muzeja se nalaze i neke od najpoznatijih kavana u Beču, čija tradicija seže i do nekoliko stoljeća unatrag. Kada ste već ovdje nikako ne propustite muzej arhitekture, dizajnerski forum, Leopold muzej koji sadrži više stotina remekdjela moderne austrijske umjetnosti, muzej moderne umjetnosti, a za najmlađe tu je i Zoom dječji muzej gdje se kroz interaktivne igraonice upoznaje djecu različitih uzrasta sa umjetnošću, dizajnom i kreativnim stvaralaštvom.

Dan u Beču najbolje je završiti posjetom Dunavskom tornju koji je visok 252 metra te sa kojeg se pruža prekrasan pogled na panoramu grada i u slučaju lijepog vremena čitave okolice. Toranj je izgrađen 1964. za potrebe međunarodnog vrtnog sajma u Beču. Nalazi se na malom otoku između dva toka Dunava kojim dominira park Donaupark također uređen 1964. godine sa obiljem trim staza, igrališta te velikih površina različitog cvijeća.

Glavni grad Austrije odavno je izgubio političku važnost koju je imao sve do kraja prvog svjetskog rata, no unatoč tome nije izgubio svoju ljepotu i šarm, kao ni važnost na kulturnom planu. Kombinacija palača, dvoraca i monumentalnih spomenika sa zelenilom parkova te bogatstvom umjetničke i kulturne baštine njegovih muzeja čini ovaj grad jednom od najljepših i najzanimljivijih destinacija Europe.

Kako doći:

Do Beča se može najjednostavnije iz Hrvatske doći sa postojećim svakodnevnim linijama iz Zagreba po relativno povoljnim cijenama. Karte se mogu kupiti na stranicama autobusnog kolodvora Zagreb. Ukoliko kupujete povratnu kartu, vodite računa o prijevozniku, jer karte vrijede samo za iste prijevoznike.

vozni red autobusa:

Zagreb
Beč
jedan smjer
povratna
prijevoznik
06:00
11:00
225 kn
405 kn
A. P. Varaždin
09:00
14:30
225 kn
357 kn
Panturist
14:30
19:15
160 kn
260 kn
Particula
15:00
20:00
250 kn
460 kn
Croatia bus
17:00
21:45
160 kn
260 kn
Črnja tours
18:30
23:30
230 kn
460 kn
Croatia bus
23:00
5:15
247 kn
395 kn
Croatia bus
         
Beč
Zagreb
jedan smjer
povratna
prijevoznik
05:00
09:45
160 kn
260 kn
Črnja tours
07:30
11:30
160 kn
260 kn
Particula
08:00
13:00
225 kn
460 kn
Croatia bus
11:30
26:30
225 kn
460 kn
Croatia bus
16:00
21:30
200 kn
295 kn
Panturist
18:30
23:30
225 kn
405 kn
A. P. Varaždin

Odličan izbor jest autobus Flixbusa, koji vozi do Beča po cijeni već od 9 eura po smjeru (iako su češće cijene karata od 25 eura po smjeru).

Vozni red i karte potražite OVDJE.

Smještaj

Beč ima razvijenu mrežu smještajnih kapaciteta svih kategorija, stoga ne treba čuditi kako se mogu pronaći smještaji u glavnom gradu Austrije po različitim cijenama i kvaliteti smještajnih jedinica.

Za samostalne putnike preporučujemo hostelski smještaj u Hostelu Gutteldorf. Iako je smješten donekle izvan samoga grada, odlično je sa središtem povezan mrežom podzemne željeznice. Sve smještajne jedinice uključuju krevete na kat, kozmetička ogledala i radne stolove. U hostelu Hütteldorf također su dostupni besplatni ormarići na zaključavanje, wi-fi, posteljina i zajedničke kupaonice.

Ukoliko su Vam draži smještajni kapaciteti u samome središtu grada, preporučujemo odličan hostel Ruthensteiner. Hostel ima terasu, zajedničke spavaonice te jednokrevetne i dvokrevetne sobe po povoljnim cijenama. Uključuje besplatni WiFi, a smješten je 500 metara od željezničkog kolodvora Wien Westbahnhof, 300 metara od kazališta Raimund i 2,2 km od dvorca Schönbrunn.

Ostale smještajne kapacitete pretražite putem naše tražilice Najpovoljnijeg smještaja u Beču

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb.

Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju. Kupon možete pronaći OVDJE.Booking.com

objavljeno: 2012-11-30Pratite nas:Aktualno:

Zanzibar iz Beča za 490 eura povratno

Vlakom kroz Francusku za 49 eur mjesečno

Zakintos iz Beograda za 59 eura povratno

Krf iz Zagreba za 30 eura povratno

Oslo iz Zagreba za 19 eura povratnoPovezano:

Advent u Salzburgu u zvukovima Hrvatske

Nova linija Zagreb - Beč

Jeftinije skijanje uz OBB

Graz

Zima u Salzburgu

Klagenfurt

Velika Planina

Gacka

Lastovo

Moldavija: Sve što trebate znati

Oman: sve što trebate znati


Pogledajte još:

Velika Planina


Gacka


Lastovo


Zarečki krov


Moldavija: Sve što trebate znati
Video:Mali trikovi: