Portal za samostalna putovanja i backpacking

City break: Bruxelles

tekst: Peter Polić


some_alt
Grand-Place trg

Ako bilo koji grad u Europi zaslužuje naziv multikulturalnog središta staroga kontinenta, ili kako se to često u engleskom jeziku naziva, "melting pota", onda je to svakako glavni grad Belgije, umjetne države stvorene kao zajednice Flamanaca i Valonaca, a koji osim što je glavni grad obje skupine također je i grad u kojem se razvija specifičan dijalekt karakterističan isključivo za ovaj grad koji odstupa od obje skupine i razvija svoj jezični identitet. Naravno, Bruxelles nije multikulturan grad samo u okvirima Belgije, već je to međunarodno središte Europske Unije i neslužbeno glavni grad Europe. Također i jedan od gradova sa najvećim brojem imigranata u cijeloj Europi, u kojem se mogu pronaći stanovnici iz gotovo cijeloga svijeta.Kada je Bruxelles postao postao glavni grad nove države Belgije u 19. stoljeću, mnoge zgrade u starom gradu su uništene kako bi se napravilo mjesta za potpuno novi administrativni dio grada, uključujući zgrade ministarstva, palače, škole, vojarne i uredske blokove, te je stoga gradska jezgra dominantno izgrađena između 1880. i 1980. godine. Stoga ako vas zanima stara povijesna flamanska gradska jezgra, Bruxelles nije pravi grad za vas, već je puno bolji izbor Antwerpen, Brugge, Ghent, Courtray, Leuven i Mechelen. Naravno, to ne znači kako se u Bruxellesu nema što vidjeti. Naprotiv, gradska jezgra izgrađena upravo u devetnaestom stoljeću čini ovaj grad privlačnim odredištem za sve ljubitelje arhitekture, posebice gradska jezgra izgrađena u tome razdoblju, ali isto tako je i meka za ljubitelje moderne arhitekture kao i za ljubitelje muzeja i umjetničkih galerija.

some_alt
pogled prema Atomiumu

Glavni gradski trg, Grand-Place odnosno Grote Markt, zbog svojih osobitosti arhitekure postao je dio UNESCO Svjetske kulturne baštine, te je nedvojbeno glavna turistička atrakcija Bruxellesa Zanimljivo je kako je tek nekoliko stoljeća unatrag ovo područje bilo pjeskovita močvara između dva potoka poznata pod nazivom "Broek Sella". Upravo iz naziva tog močvarnog područja dolazi i naziv grada, te danas najzanimljviije odredište u gradu. Pješčana močvara pretvorena je u veliku tržnicu u srednjem vijeku te je bila glavno središte za prodaju između francuskih i njemačkih trgovaca, posebice za prodaju vina i piva. Danas je Grand-Place lijepi i široki trg sa mnogim najznačajnijim građevinama ovoga grada. Tijekom dana, ovdje se nalazi velika tržnica cvijeća, dok se tijekom noći često održavaju koncerti u idiličnom ugođaju osvjetljenja grada.

Dominantna građevina na Grand-Place je gradska vijećnica. Datira iz 1402 i sjedište je belgijske građanske vlasti. To je atraktivna zgrada s lučnim prozorima, kulama i ukrašena skulpturama, uključujući kiparski prikaz St. Michaela kako ubija đavla. Osim toga, nalazi se u sklopu gradske vijećnice i 96 metara visoki Brabantine gotički toranj koji omogućava neke od najboljih pogleda na grad (cijena 5 eura).

Vjerojatno najprepoznatljiviji simbol grada jest Maneken Pis, kip malog golišavog dječaka. Ukoliko očekujete neku zapanjujuću skulpturu, razočarati ćete se, Manekin pis je zaista veoma mala skulptura koja ima simboličnu vrijednost za grad. Štoviše, nemojte se iznenaditi ako odmah pored skulpture u izlogu dućana vidite veću repliku istoga kipa napravljenu od čokolade. Ovaj mali brončani kip predstavlja buntovnički duh Bruxellesa. Naime, kip je bez odjeće i još pri tome mokri u bazen. Belgijanci su stvorili stotine varijanti odjeće za ovaj kip te se često tijekom raznih svečanosti kip odijeva u raznu odjeću. Nije sasvim poznato odakle točno inspiracija za kip, no prema jednoj od legendi, smatra se kako je izradu kipa inspiriralo dijete koje se popelo na stablo i pronašlo osebujan način kako otjerati invaziju vojnika.

Iako će ljubitelje moderne arhitekture u Bruxellesu privući veliki broj novogradnji europskih institucija i raznih poslovnih nebodera, prije svega središta banaka i međunarodnih konzorcija, pravo moderno čudo arhitekture koje privlači milijune turista u Bruxelles je Atomium. Nezaobilazna ikona Bruxellesa i Belgije, Atomium je unikatna građevina u povijesti arhitekture i simbol trag na Svjetskog sajma u Bruxellesu (Expo 58). Danas Atomium nastavlja utjelovljenje ideja za budućnost, te i dalje podjednako zapanjuje svojim izgledom i dizajnom, podjednako kako Eiffellov toranj zapanjuje sve posjetitelje Pariza. Atomium je vjerojatno najimpresivniji izvana, no jedan od najbržih liftova na svijetu koji je ugrađen u građevinu te koji dovodi posjetitelje na krov za samo dvadeset i tri sekunde gdje se nalazi restoran i veličanstven pogled na Bruxelles i okolicu donosi još jednu dimenziju ovoj građevini.

some_alt
Atomium

Atomium je smješten u parku Heysel, a nedaleko se nalazi stadion koji je nažalost crnim slovima upisan u povijest nogometa. Heyselska tragedija se dogodila 29. svibnja 1985. godine na stadionu Heysel u Bruxellesu, prije finala Kupa europskih prvaka u nogometu između talijanskog Juventusa i engleskog Liverpoola, kada se, zbog huliganizma, srušio jedan nosivi zid stadiona. Poginulo je 39 ljudi, većinom navijača Juventusa. Kako bi se umanjilo sjećanje na tragediju, stadion je rekonstruiran i promijenjen te pri tome i preimenovan u Stade Roi Baudoin, no sjećanje na Heysel tragediju i dalje privlači veliki broj ljubitelja nogometa.

Ipak u blizini Atomiuma nalazi se i jedna daleko vedrija atrakcija, zabavni park mini Europe, koji ima kolekciju najvećih europskih znamenitosti, poput Big Bena, Eiffelovog tornja i Brandeburških vrata u minijaturnoj verziji. Park sadrži akcijske modele poput vlakova, mlinova, vulkana na Vezuvu i žičara, uz sveprisutne modele građevina. Vodič koji se dobiva na ulazu daje podatke o svim znamenitostima. Također se nalazi i Izložba "duh Europe" koja daje interaktivni pregled Europske unije u obliku multimedijske igre. Hrvatska je također zastupljena, i to replikom crkve sv. Marka iz Zagreba. Cijena ulaznice je 13 eura za odrasle odnosno 9.80 eura za djecu.

Bruxelles ima veliki broj veoma zanimljivih muzeja. Svakako jedna od najpopularnijih muzeja u gradu jest povijesni muzej, Musées Royaux d'Art et d'Histoire. (Cijena ulaznice 5 eur/ za mlađe od 26 cijena 1,5 eur). Muzej sadrži kolekciju zanimljivih povijesnih i umjetničkih artefakata iz raznih civilizacija diljem svijeta koje su prikupljene tijekom stoljeća. S obzirom da je muzej aktivan od 1834. godine, generacije muzejskih zaposlenika sakupile su respektabilnu kolekciju umjetnina i arteakata. U sklopu muzeja se nalazi i Porte de Hal, posljednja preostala gradska vrata Bruxellesa iz srednjeg vijeka. Vrijedan posjete jest i Prirodoslovni muzej (ulaznica 7 eur, studenti 4,5 eur) koji sadrži kolekciju dinosaurskih ostataka pronađenih u raznim dijelovima Belgije tijekom rudarskih iskapanja u rudnicima. Muzej također ima zanimljivu izložbu svih životinja koje žive u kućama kao i izložbu prepariranih sisavaca diljem svijeta. Srijedom od 9:30 do 13 sati ulaz je besplatan.

some_alt
Manekin pis

Ljubitelji arhitekture, posebice sakralne arhitekture neće doći na svoje sve dok ne posjete Koekelberg Basilicu, veličanstvenu baziliku koja je inspirirana pariškom Notre Dame te koja je peta najveća kršćanska sakralna građevina na svijetu. Bazilika je u prvom redu mjesto molitve koje okuplja veliki broj vjernika u tišini. Crkva se još uvijek koristi za proslave župe ili za velike nacionalne proslave. No, bazilika također ima važnu kulturnu funkciju kao veličanstveni spomenik Art Deco dizajna, a u sklopu same bazilike nalaze se dva muzeja, u kojima se izlažu različite godišnje izložbe i može se uživati u prekrasnom pogledu na Bruxelles. Ulaz u baziliku je slobodan, naplaćuje se ulaz u muzeje i panoramski pogled na Bruxelles sa vrha bazilike po jedinstvenoj cijeni od 5 eura.

Bruxelles se smatra de facto glavnim gradom Europske unije, s obzirom da se u tome gradu nalaze najvažnije institucije Unije u okviru europske četvrti. Bruxelles je tako službeno sjedište Europske komisije, Vijeća Europske unije, Europskog vijeća, kao i drugo sjedište Europskog parlamenta. Većinu tih institucija moguće je posjetiti. Europski parlament i druge institucije moguće je posjetiti besplatno. Za posjetu je potrebno donijeti identifikacijski dokument. europski parlament često organizira vođeno razgledavanje institucije.

S obzirom na značaj koji ima Bruxelles u administrativnom i financijskom svijetu, ne čudi što je grad također postao popularna shopping destinacija. Od raznolikih uličnih prodavača iz cijeloga svijeta koji prvenstveno prodaju rukotvorine ali i veoma uvjerljive krivotvorine poznatih brendova na ulicama, te koji pokazuju izuzetnu vještinu u brzini pakiranja cijelih štandova kada nailazi policija do poznatih brendova renomiranih svjetskih marki koje imaju svoje velike trgovine upravo u ovome gradu. Ipak, Bruxelles je prije svega poznat po čokoladama i pivu, dva tradicionalna belgijska proizvoda. Gotovo da nema grada ili sela u Belgiji koje nema barem jednu pivovaru, pa stoga ne čudi što je upravo glavni grad te države odlično mjesto za eksperimentiranje velikim brojem različitih vrsta napitka od hmelja. Isto tako, Belgijanci su poznati po svojoj čokoladi. Ukoliko želite dobru i povoljnu originalnu belgijsku čokoladu, najbolji izbor je trgovina popularna među domaćim stanovništvom, Leonidas. Ponešto skuplja no isto tako i kvalitetnija čokolada dostupna je u Neuhaus trgovinama dostupnima diljem grada.


Kako doći

Do Bruxellesa je najlakše doći od travnja do listopada kada izravni letovi Ryanaira povezuju belgijsku zračnu luku Bruxelles Charloeoi (koja se zapravo nalazi uz grad Charleoi te prilično daleko od Bruxellesa) sa Zadrom, Rijekom i Pulom. Letovi su dostupni već od 35 eura povratno.

Kako je Charleoi jedna od glavnih baza Ryanaira, zračna luka je povezana i sa relevantnim zračnim lukama u okolici Hrvatske, Podgoricom (također samo tijekom ljetnih mjeseci), Budimpeštom, Venecijom (Treviso) i Ljubljanom.

Sve navedene letove osim letova prema Ljubljani obavlja Ryanair, dok iz Ljubljane prema Charleoi letove obavlja Wizzair.

Ukoliko koristite posrednike, karte je redovito moguće kupiti još povoljnije. Pročitajte više u našem vodiču KAKO LETJETI JOŠ POVOLJNIJE.

Sa zračne luke Charleoi Bruxelles city shuttle nudi putovanje do centra Bruxellesa po cijeni od 17 eura po smjeru. Međutim, kupite li karte unaprijed putem interneta, njihova cijena počinje već od 5 eura po smjeru. Karte možete kupiti OVDJE.

Spomenimo i kako je Bruxelles odlično polazište za daleka putovanja. Više informacija potražite na stranicama Skyscannera.

Gradski prijevoz

some_alt
mreža podzemne željeznice

Gradski prijevoz u Bruxellesu izveden je mrežom metro linija, autobusa, trolejbusa, tramvaja i minibusa. Tijekom gradskih gužvi česta su duga čekanja u kolonama, pa je stoga metro najbolji izbor kada god je dostupan. Sustavom gradskog prijevoza upravlja STIB-MIVB koja pokriva sve oblike prijevoza. Cijena karte je 2 eura, dok je cijena dnevne karte 6.50 eura. Isplati se također kupiti i komplet od deset vožnji koji košta 14 eura (pri tome se isti komplet može koristiti za više putnika, npr ukoliko Vas je dvoje, dva puta poništite istu kartu).

Vozni red i mrežu linija potražite OVDJE.

Gdje jesti

Čokolade i pivo su nezaobilazni dio Bruxellesa te stoga svaki posjetitelj, neovisno o budžetu vrlo vjerojatno će kupiti neku čokoladu ili pivo, barem kao suvenir. Ipak ljubitelji gastronomije pronaći će i druge blagodati belgijske kuhinje. Većina posjetitelja odlučiti će se za tri klasika: dagnje (moules na francuskom ili mosselen na flamanski), krumpiriće (frites na francuski odnosno frieten na flamanski) i već spomenute čokolade. Ipak Bruxelles nudi više od toga, pa tako vrijedi kušati klasične gradske specijalitete kao što su anguilles au vert / blijedi u 't Groen (riječne jegulje u zelenom umaku), mesne okruglice u umaku od rajčice, stoemp (pire povrće i krumpir) i iverak waterzooi (riba ivera kuhana u umaku od vrhnja i jaja). Za desert, osim čokolade svakako vrijedi probati i belgijske vafle, koje ćete moći pronaći na mnogim trgovima Bruxellesa posute šećerom u prahu, sa izborom premaza od banana, čokolade, šlaga i mnogih drugih.

Putnici koji su ograničenog budžeta ipak će se najvjerojatnije koncentrirati na izbor krumpirića po kojima je Bruxelles poznat, a koji su i izvor našeg naziva za pržene krumpiriće, "pomes frites". Dobre i povoljne krumpiriće možete pronaći u blizini Barriere de Saint-Gilles, St-Josse-a Martin, Jourdan / Jourdanplein te na raznim drugim mjestima. Osim klasičnih priloga poput kečapa i majoneze, možete isprobati i veliki broj egzotičnih umaka, od kojih je "andalouse" vjerojatno najpopularniji. Najbolji izbor za krumpiriće su Maison Antoine, La Friterie de la Place de la Chapelle te Friterie Tabora.Noćni život

S obzirom na veliki broj stanovnika i veliki broj studenata, Bruxelles ima više od pedeset noćnih klubova. Cijene su relativno skupe, no moguće je naći piće već za 5 eura pa na dalje. Isto tako, tijekom godine, redovito veliki broj DJ-a i poznatih glazbenih zvijezda gostuje u Bruxellesu pa se stoga često održavaju zanimljivi koncerti. Jedno od najpopularnijih mjesta jest L'Archiduc, dugogodišnji klub za zaljubljenike klavirskog jazza i belgijskog piva, koji nudi pivo već za 4.50 eura te koji okuplja renomirane članove jazz scene i često ugošćuje odlične koncerte. Za ljubitelje nešto žešćeg provoda preporučujemo Fuse, najpopularniji noćni klub u gradu koji privlači stotine posjetitelja i u kojem se redovito održavaju nastupi renomiranih DJ-a. Ukoliko je primarni cilj zabaviti se uz dobro i povoljno pivo, tada svakako morate posjetiti Moeder Lambic (pivo 3.50 eura)

Smještaj

Smještaj je u Bruxellesu u skladu sa drugim cijenama u zapadnoj Europi, te je stoga teško pronaći povoljne hostelske smještaje kao u velikom broju istočno-europskih gradova za tek nekoliko eura. Ipak smještaj je povoljniji nego u raznim drugim popularnijim turistima zapadnoeuropskim gradovima.

Hosteli se mogu pronaći već od petnaestak eura, dok su apartmani dostupni za pedesetak eura. Ipak osim cijene obratite pozornost i na kvalitetu smještaja. Čitajte recenzije! U nastavku vam donosimo naš izbor najboljeg smještaja

Pretražite našu integriranu tražilicu najpovoljnijeg smještaja u Bruxellesu.

Za hostelski smještaj preporučujemo Vam Youth Hostel Van Gogh Chab sa doručkom i raznim drugim sadržajima.

Ukoliko tražite dvokrevetnu sobu, preporučujemo Budget flats apartments, dvokrevetne sobe dostupne već od 380 kuna.

Također je moguće pronaći i povoljan smještaj preko airbnb.

Iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju. Kupon možete pronaći OVDJE.Booking.com

objavljeno: 2016-01-11Pratite nas:Aktualno:

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratno

Sofija iz Zagreba za 27 eura povratno

Marseille iz Zadra za 28 eura povratno

Sardinija iz Trsta od 30 eura povratno

Podgorica iz Zagreba od 30 eura povratnoPovezano:

Brisel iz Zagreba za 19 eura povratno

Bruxelles iz Zadra za 20 eura povratno

Bruxelles iz Pule za 15 eura povratno

Dresden

Krakov

Ptuj

Velika Planina

Gacka


Pogledajte još:

Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet


Gozo
Video:Mali trikovi: