Portal za samostalna putovanja i backpacking

Budimpešta

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Kafić u Belvaros

Često su pogledi u prošlosti bili okrenuti prema Budimskom dvorcu, koji se uzdiže dominantno nad rijekom Dunavom, promatrajući građansku Peštu poprijeko rijeke. Pogledi su to koji su najčešće dolazili preko topovskih cijevi, spremajući se udariti po gradu svom silinom. Iako su Budim i Pešta osvajani od Turaka, Austrijanaca (među kojima je bila i Jelačićeva konjica), Nacista i Crvene Armije, grad je svojom ljepotom uspio održati se kroz sva turbulentna razdoblja mađarske povijesti te ostati svjedokom nekadašnje slave Ugara, ali u posljednje vrijeme i simbol novog uzleta moderne Mađarske.

Danas je Budimpešta glavni grad Mađarske i glavni politički, industrijski, trgovački i prometni centar zemlje. Unutar svoja dvadeset i tri okruga, u gradu obitava preko 1,7 milijuna stanovnika. Povijest grada kao jedinstvene sredine seže u devetnaesto stoljeće kada je Budimpešta postala jedinstveni grad 1873. godine spajanjem Budima i Starog Budima na desnoj obali Dunava s Peštom na lijevoj (istočnoj) obali. Bila je drugim središtem Austro-Ugarskog Carstva koje se raspalo 1918. godine.

Dvorac i uzvisina uz dvorac uzdižu se 170 metara iznad Dunava te sadrže neke od najvažnijih srednjovjekovnih spomenika Budimpešte. Ispod brda nalazi se mreža od 28 kilometara tunela i prolaza sa termalnim izvorima, koje su koristili kao sklonište tijekom drugog svjetskog rata, a koji potječu iz razdoblja Turaka. Upravo su Turci obnovilii u Budimpešti naviku kupanja u termalnim kupkama, što je jedna od glavnih atrakcija u gradu sve do danas. Prva kupališta izgradili su Rimljani, a tradicija kupanja nastavila se kroz rano srednjovjekovlje, no uslijed epidemija kuge prekinuta je, sve do dolaska Turaka. Dvorac koji se nalazi na vrhu uzvisine izgradio je Bela IV. još sredinom trinaestog stoljeća, a koji je više puta obnavljan i rušen. Današnja palača jedna je od najljepših građevina i simbola grada, a također se unutar palače nalazi i povijesni muzej (ulaznica 1200 HUF/600 HUF studenti) u kojem je na tri kata prikazana povijest Mađara i grada dvije tisuće godina unatrag, kao i Mađarska nacionalna galerija (ulaznica 800 HUF). Galerija sadrži veoma vrijedne zbirke mađarskih slikara od kojih su posebno zanimljiva djela Gyule Benczura, mađarskog slikara iz druge polovice devetnaestog stoljeća, poznatog po svojim djelima povijesne tematike.some_alt
Dvorac i Dunav

Uz sami dvorac spojena je i neogotička Matijina crkva izgrađena 1255., a pregrađena 1470. (kada je izgrađen i današnji toranj) sa posebno zanimljivim interijerom te u kojoj se često održavaju koncerti sakralne glazbe. Još je nekoliko zanimljivih građevina u blizini, kao što je toranj crkve sv. Marije Magdalene koja je tijekom turske okupacije preuređena u džamiju, a kasnije ponovno vraćena u svrhu crkve. Toranj je gotovo u potpunosti srušen u bombandiranju 1944. Spomenimo i labirint ispod dvorca koji se proteže na 12 000 metara pod zemljom (turistima je dostupna tek desetina labirinta) te u kojem je uvijek temperatura 20 stupnjeva te nekoliko muzeja, poput muzeja vojne povijesti, muzeja telefona i srednjevjekovne kuće za židovske molitve.

Krene li se uz Dunav uzvodno, dolazi se do još jednog brda, Gellert koje je dvostruko više (235 metara) a na čijem se vrhu nalazi Citadela, utvrda koja nikad nije služila svojoj obrambenoj svrsi, kao i Spomenik slobodi, neslužbeni simbol Budimpešte. Pored spomenika nalazi i se i najbolja pozicija za panoramu grada i Dunava, posebice popodne kada je sunce iza leđa. Ispod brda prolazi tunel koji povezuje zapadni dio Budima sa mostom preko Dunava i Peštom. Glavno prometno čvorište i glavni trg u Budimu jest Szell Kalman/Moskva ter. Nastavimo li Margit ulicom dolazimo do jednog od najpoznatijih mostova u Budimpešti, Margit hid, koji povezuje dva dijela današnje Budimpešte, a u svojoj sredini oslanja se na otok Margaritsziget, popularno odredište za obavljanje sportskih i ostalih aktivnosti u Budimpešti, kao i bijegu od ljetnih vrućina. Tu se također često odvijaju i glazbeni festivali te priredbe.

Središte grada ipak se nalazi s druge strane rijeke, u četvrti Belvaros, odnosno unutrašnjem gradu. Tu se nalaze i glavne turističke šetnice, restorani, kafići i klubovi, sa mnogo dućana sa suvenirima i svime ostalime što moderni turisti traže. Uz obalu Dunava prolazi i slavni žuti tramvaj, linija broj 2., koja spada među najljepše tramvajske linije na svijetu. Dunavom i s ove strane dominiraju simboli moći, pa je tako dominantna građevina Parlament, izgrađen 1902., u kojem se i danas čuva jedan od najvažnijih simbola Mađarske, kruna sv. Stjepana. Zgrada je građena u kombinaciji raznih stilova gradnje, od neogotike, neormomanike do neobaroka i art-noveaua. Nekad je bila najveća zgrada parlamenta na svijetu, a danas je još uvijek treća. S Bazilikom sv. Stjepana, najviša je zgrada u Budimpešti, a izgrađena je od kamena bihacita izvađenog u kamenolomima pokraj grada Bihaća u Bosni i Hercegovini. Preko puta parlamenta nalazi se etnografski muzej (ulaznica 800 HUF/ 400 studenti) kojeg okružuje nekoliko prekrasnih art-noveau građevina koje daju posebnu konturu gradu.

some_alt
Katedrala sv. Istvana

Sjeverno od Belvarosa nalazi se Nyugati ter, nekadašnji Marxov trg, čija je glavna znamenitost staklena zgrada Nyugati željezničke stanice izgrađene 1877. godine od francuske tvrtke Eiffel. Malo sjevernije od samoga kolodvora nalazi se i vjerojatno najljepši trg u cijelome gradu, Trg heroja. Izgrađen je 1896. povodom tisućljeća mađarskog odnosno ugarskog osvajanja ovih prostora, a u blizini se nalazi i muzej umjetnosti (ulaz slobodan). Sa skulpturama najvećih heroja mađarske prošlosti, počevši od slavnih ugarskih kraljeva, ovaj je trg jedno od najvažnijih mjesta mađarskog nacionalno ponosa. Upravo tu započinje jedna od najdužih gradskih ulica, Andrassy utca koja prolazi pokraj gradske opere u kojoj se redovito održavaju nastupi, a nastavi li se dalje dolazi se do Muzeja terora (ulaznica 1200 HUF), odnosno muzeja posvećenog komunističkoj strahovladi u mađarskoj tijekom hladnog rata i periodu nacizma i kvislinških Strelastih križeva pod vodstvom Horthya. Već tradicionalno za bivše komunističke zemlje satelite SSSR-a ili bivše Sovjetske republike, muzej se nalazi u bivšoj zgradi tajne policije (prethodno je ta zgrada služila kao zatvor za komuniste i Židove te kao sjedište Strelastih križeva). Posebna je pozornost u muzeju posvećena mađarskoj revoluciji 1956., i razdoblju koje je prethodilo istoj. Spomenimo kako se u blizini Nyugati stanice i Trga heroja nalazi i Hrvatsko veleposlanstvo, na adresi Munkácsy Mihály utca 15.

Prilazeći Dunavu, Andrassy utca završava pored Bazilike sv. Istvana (Stjepana), bazilike i najljepšeg sakralnog objekta u Budimpešti. Izgrađena između 1851 i 1905, ova velika crkva može smjestiti više od osam tisuća ljudi a posebno se ističe svojom neo-renesansnom kupolom. Unutar katedrale čuva se i desna ruka sv. Istvana, prvog ugarskog kralja. Dođemo li ponovno do rijeke, Dunav možemo prijeći preko lančanog mosta, koji je izgrađen odmah nakon revolucije, 1849. te je danas jedan od simbola grada, te vjerojatno uz Margit most najljepši od ukupno osam mostova preko Dunava. S obje strane most je ukrašen velikim skulpturama lavova u riku.

Budimpešta se tako u posljednjim godinama ponovno uzdiže kao kulturna i prometna prijestolnica srednje Europe. Iako se činilo da je nekadašnja slava ovoga grada tek povijesna baština, iz godine u godinu sve se više grad ponovno uzdiže. Posebno je zanimljiv kao prometno čvorište za samostalne putnike, jer se sa obližnje zračne luke nude povoljni letovi u veliki broj europskih destinacija, a željezničke stanice Deli i Keleti (pri čemu je stanica Keleti jedinstven primjer kolodvorske arhitekture koji također predstavlja jedan od važnih simbola grada) povezuju Budimpeštu sa gotovo svim većim europskim gradovima, često po veoma povoljnim cijenama karata. Spomenimo i povoljne autobuse kompanija Volanbusz i Orangeways.Noćni život

some_alt
Muzej terora

Kada je u pitanju noćni život Budimpešta je grad koji nudi mnogo. Kako je cijeli grad orijentiran ka Dunavu, tako je i noćni život orijentiran toj rijeci. Barem onaj koji najviše privlači turiste. Prednost Budimpešte jest u tome što noćni život se bazira na tradicionalno mađarskim prostorima, a ne raznim irskim pubovima i ostalim uvozim mjestima za zabavu. Ukoliko to vrijeme dopušta, izlazak je najbolje započeti sa 'kertek' (doslovno 'vrtovi', odnosno otvoreni kafići sa terasama idealni za početak izlaska). Zatim tu su mnogi maleni privremeni pubovi kako ih nazivaju, u kojima je pivo, posebice mađarske proizvodnje, po prigodnim cijenama. Budimpešta je vrlo ponosna na svoje ekscentrične i čudne klubove. Prostori su vrlo umjetnički dizajnirani, sa posebnom atmosferom. Ukoliko želite dašak alternativne scene i noćnog života rezerviranog više za lokalne stanovnike, razni underground klubovi oko trga Oktogon i Židovske četvrti pravi su izbor. Tu je prije svega Szimpla, zatim klub u stilu škotskih pubova Caledonia i Instant.

Glavnina noćnog života zbiva se na otoku Hajogyari Sziget, gdje se nalazi i popularni Dokk, kao i drugi klubovi poput Studio, Bed Beach, ili Mokka Cuka.

Što se tiče samoga centra, tamo je najzanimljivije oko trga Liszta Ferenca. Glazbena Akademija koja se tamo nalazi često održava koncerte, a u blizini je još nekoliko zanimljivih prostora pa se isplati napraviti krug i provjeriti koji prostor kome najbolje odgovara.

Gradski prijevoz

Većina gradskog prijevoza u gradu odvija se putem tramvaja i autobusa, dok tri linije podzemne željeznice omogućuju brzi prijelaz sa bilo kojeg grada na drugi u veoma kratkom vremenu. Najstarija linija jest M1 koja prolazi većim dijelom svoje trase ispod spomenute ulice Andrassy utca, te koja je također i najstarija podzemna željeznica u Europi te kao takva zaštićena od UNESCO-a. Također za destinacije u rubnim dijelovima grada korisno je koristiti gradsku željeznicu. Gradski prijevoz Budimpešte integriran je u google maps, a također se informacije mogu pronaći i na: bkv.hu.

Cijena karata:

60 minuta (jedan smjer)

350 HUF

Kratka vožnja (do četiri stanice)

300 HUF

Transfer (autobus + podzemna)

500 HUF

24 sata

1650 HUF

72 sata

4150 HUF

7-dnevna karta

4950 HUF

Panorama

Najbolje mjesto za panoramu je uzvisina Gellert pored Citadele. Kako je Budim izgrađen na uzvisini, a Pešta na ravnini, nije potrebno tražiti posebne zvonike, već se dobra panorama grada može napraviti iz navedene uzvisine. Ukoliko želite naglasiti značaj rijeke Dunav, fotografije sa mosta Margit hid mogu biti izvanredne.

Kako doći

Do Budimpešte jest najlakše i najbrže doći autobusom Flixbusa. Polasci iz Zagreba su u 07:00 te u 15:30. U isto vrijeme su i povratna putovanja iz Budimpešte.

Zagreb - Budimpešta (flixbus) od 9 eura

Također je moguće doći i autobusom koji putuje srijedom, petkom i nedjeljom u 17:15 sa dolaskom u 22:15 u Budimpeštu. Cijena karte je 120 kn po smjeru. Više informacija na na stranicama Volanbusza.

Odličan izbor je i putovanje vlakom. Iako traje ponešto duže nego autobusom, zahvaljujući smanjenju cijena koje su uvele Mađarske željeznice i dalje je konkurentan način odlaska u Mađarsku prijestolnicu i time poveznicu na zračnu luku. Svakodnevno Zagreb je povezan redovnom željezničkom linijom do kolodvora Deli. Tijekom ljeta postoji i noćni vlak koji dva puta tjedno povezuje Budimpeštu i Split preko Zagreba. 

vozni red vlakova:

Zagreb

Budimpešta

 

Budimpešta

Zagreb

09:50

16:24

...

06:35

12:38

16:40

22:24

 

15:35

21:04


Cijena karte:

Zagreb - Budimpešta (jedan smjer): 68 kuna (9 eura)
Split - Budimpešta (jedan smjer): 216 kuna (29 eura)

Smještaj:

Veoma veliki izbor smještaja u Budimpešti dovodi i do veoma niskih cijena, pa se tako hostelski smještaj u zajedničkoj spavaonici može pronaći već za 38 kuna po krevetu za noćenje. Dostupan je i veliki broj apartmanskih smještaja i hotelskog smještaja, pa tako u Budimpešti svatko može pronaći nešto za sebe.

Preporučujemo pri tome Hostel Just Like Home nalazi se u 9. budimpeštanskom okrugu, na 800 metara od Dunava i 650 metara od postaje podzemne željeznice Corvin-negyed. Objekt nudi jednostavne sobe, besplatni WiFi, zajedničku kuhinju i zajedničku prostoriju s TV-om. Restorani, trgovine prehrambenih proizvoda i trgovačko područje Corvin Negyed nalaze se na 7 minuta hoda od objekta. Gosti besplatno mogu koristiti perilicu rublja te glačalo i stol za glačanje, a na raspolaganju su im ogrtači i ručnici. Usluga prijevoza iz/do zračne luke dostupna je uz nadoplatu. Željeznički kolodvor Keleti udaljen je 3 km. Hostel Just Like Home nalazi se na 2 km od toplica Gellert na budvanskoj strani grada i 15 minuta hoda od Mađarskog nacionalnog muzeja.

Također preporučujemo i N'Joy Hostel sa veoma lijepo dekoriranim interijerom i kvalitetnom ponudom smještaja za povoljnu cijenu.

Ukoliko tražite smještaj za dvije osobe, preporučujemo Corvin Plaza Apartments & Suites nalazi se u ulici Kisfaludy, u neposrednoj blizini živahnog bulevara Nagykörút. U sklopu objekta gostima su na raspolaganju recepcija otvorena 24 sata dnevno, moderne i elegantno uređene smještajne jedinice te besplatni WiFi. Do postaje podzemne željeznice Corvin-Negyed (linija M3) i stajališta tramvajskih linija 4-6 ima 300 metara. Svi apartmani uključuju LCD TV, kauč na rasklapanje i blagovaonicu. Također sadrže potpuno opremljenu kuhinju s osnovnim namirnicama poput soli i papra. Sve jedinice uključuju kupaonicu s perilicom rublja i sušilom za kosu. U pojedinim je jedinicama na zahtjev i uz nadoplatu dostupan klima-uređaj. Doručak se poslužuje od 09:00 do 12:00 sati u obližnjem restoranu udaljenom 2 minute hoda. Djeca se mogu zabaviti na igralištu u dvorištu zgrade. Brojni restorani, kafići i barovi nalaze se u neposrednoj blizini te na pješačkoj udaljenosti od objekta Corvin Plaza. Objekt je smješten 400 metara od trgovačkog centra Corvin Sétány i 20 minuta hoda od ulice Váci u centru grada te trga Vörösmarty. U okviru objekta na raspolaganju je privatno parkiralište.

Za ostale smještajne kapacitete i trenutne akcije na cijeni smještaja pretražite najpovoljniji smještaj u Budimpešti

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb.

Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju. Kupon možete pronaći OVDJE.
Booking.com

objavljeno: 2017-12-14Pratite nas:Aktualno:

Zanzibar iz Beča za 490 eura povratno

Vlakom kroz Francusku za 49 eur mjesečno

Zakintos iz Beograda za 59 eura povratno

Krf iz Zagreba za 30 eura povratno

Oslo iz Zagreba za 19 eura povratnoPovezano:

Advent u Budimpešti za 34 eura povratno

Nova linija Flixbusa do Budimpešte

Napokon krenuli vlakovi prema Mađarskoj!

Velika Planina

Gacka

Lastovo

Moldavija: Sve što trebate znati

Oman: sve što trebate znati


Pogledajte još:

Velika Planina


Gacka


Lastovo


Zarečki krov


Moldavija: Sve što trebate znati
Video:Mali trikovi: