Portal za samostalna putovanja i backpacking

Cinque Terre

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Riomaggiore

Kao u svijetu neke bajke, šarene se kućice prostiru uz stijenu, sakrivene u malom zaljevu na strmoj obali Ligurskog mora, stisnute jedna na drugu, kao da u potpunosti žele sakriti male i uske mediteranske ulice koje se pružaju među njima dok prirodna luka čuva ribarske lađe u svojoj zavjetrini. Tako su otprilike izgledali pet malih gradića u nacionalnom parku Cinque Terre tijekom devetnaestog stoljeća kada su bili sasvim izolirani ribarski gradići. Najveća je čar upravo u tome što oni i danas izgledaju gotovo isto, bajkovito, šareno i izolirano. Osim topline mora, jedno od glavnih obilježja mediteranske obale koje privlači nepregledan broj turista svake godine jest razvedenost obale i dramatičnost reljefa koji se proteže uz obalu.


Iako talijanska obala uz Ligursko more nije ni približno razvedena kao naša Jadranska obala, strme litice obrasle šumom, maslenicima i vinogradima te slik oviti gradići privlače ogroman broj turista gotovo svakodnevno. Posebice popularno odredište pri tome je Cinque terre, pet malih obalnih gradića smještenih na liticama ligurske obale koji se nalaze na UNESCO popisu baštine te koji se smatraju jednim od najljepših priobalnih treking destinacija.

some_alt
Corniglia jedina nije na moru

Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza i Monterosso pet je gradića veoma uskih ulica sa starim mediteranskim stilom smještenih u uvalicama na padinama litica kojima se apeninske planine spajaju sa Ligurskim morem. Osim Corniglie, koja je smještena na uzvišenoj stijeni iznad mora, ostali se gradići spuštaju do same obale gdje se redovito nalazi lučica i mala plaža, osim Monterosse koja ima dvije prostrane pješčane plaže te je najpopularnije odredište za kupače. Automobilima nije dopušten pristup gradićima, već se gotovo sav promet odvija vlakovima. Svih pet gradića ima malenu željezničku stanicu dok željeznica na priobalnoj liniji iz La Spezije prema Genovi prolazi kroz ove gradiće u seriji tunela i nadvožnjaka uz samu obalu mora.

Svih pet gradića također je povezano i planinarskim stazama. Najpopularnija i najlakša je plava staza (ili staza broj 2) koja izravno povezuje gradiće te na kojoj se stotine turista svakodnevno pojavljuje i prolazi je. Staza je podijeljena u ukupno četiri etape, odnosno dionice između gradova. Nažalost uslijed čestih odrona zemlje određene dionice se često radi sigurnosti zatvaraju. Spomenimo i kako je za pristup ovoj stazi potrebno platiti ulaznicu za Nacionalni park, koja iznosi između 5 i 8 eura, ovisno o sezoni. Svakako preporučujemo i plan nacionalnog parka kojeg možete besplatno podignuti na bilo kojoj željezničkoj stanici u nacionalnom parku ili turističkom centru.

Iako se može hodati u oba smjera, većina posjetitelja kreće iz Riomaggiorea prema sjeveru. Prva dionica je lagana šetnja uz obalu bez velikih oscilacija nadmorske visine koja traje dvadesetak minuta te koja se naziva ljubavnom šetnicom, s obzirom na običaj "zaključavanja ljubavi" koji su uveli talijani na središnjem dijelu staze te posebnog "ljubavnog sjedala" na kojem često poziraju parovi i fotografiraju se. Došavši u Manarolu, vjerojatno najčešće fotografirani gradić u Cinque Terre, staza nastavlja uz veoma strme litice prema Cornigliu (unatoč tome staza je relativno lagana i bez velikih uspona, osim posljednjeg dijela koji se sastoji od strmog uspona pomoću 385 stepenica). Ova dionica prosječno traje trideset minuta. Druge dvije dionice značajno su teže te predstavljaju pravi planinarski izazov. Uslijed toga, daleko ćete manje turista susretati na stazi a pogledi prema Ligurskom moru biti će vrijedni svakog napora prilikom uspona. Za lijepog vremena sasvim se jasno vidi otok Elba te još nekoliko manjih otoka, a naziru se i sjeverne obale Korzike. Staza od Corniglije do Vernazze je manje strma od posljednje dionice, ali je dosta duža, te obično oduzme oko dva sata planinarenja. Posljednja dionica, od Vernazze do Monterosso najstrmija je sa čestim promjenama od uspona do silaska sa značajnim usponima sa obje strane prilaza stazi. Osim terena, također se izmjenjuje i vegetacija od tipične primorske makije, maslenika do borove šume. Ipak nakon gotovo tri sata hoda, odmor na jednoj od dvije duge pješčane plaže u Monterossu sa sladoledom u rukama biti će dovoljna nagrada za sav uložen trud.

some_alt
Manarola

Od velikog broja planinarskih staza koje se nalaze u zaleđu gradića, najpopularnija je duga staza #1 koja najvećim dijelom prolazi kroz nacionalni park, a proteže se od gradića Portovenere do gradića Levanto. Staza započinje i završava izvan parka te je ukupne duljine gotovo maratonske utrke, sa oko trideset i pet kilometara zahtjevnog planinskog terena. Ovo je svakako staza za iskusne planinare i trekere, iako je mogu savladati i manje iskusni. Naravno, treba imati na umu kako je potrebno vrijeme za prolazak cijele dužine staze oko osam sati za iskusne planinare, pa je stoga važno krenuti veoma rano. Staza stoga zahtjeva dobru fizičku pripremljenost i kondiciju. Ukoliko niste u formi za prolazak staze u jednom danu, moguće ju je podijeliti na pet dionica te svaki dan prolaziti jednu ili više dionica, ovisno o mogućnostima.

Obilazak Cinque Terre je moguć i sa morske strane. Razni turistički brodovi voze od jedne do druge lučice, pri čemu pružaju posebnu perspektivu na gradiće i okolna brda. Jednako tako sve je popularniji obilazak kajakom, čija je temeljna prednost mogućnost prolaska blizu uz samu obalu, jer su veći dijelovi obale zaštićeni kao prirodni ekološki rezervati te je plovidba motornim čamcima među njima moguća samo uz izlazak na otvoreno more i potom povratak u drugu lučicu. Osim toga, morsko kajakarenje predstavlja i veoma kvalitetan oblik rekreacije, a prednost kajaka jest i u tome što može doći i u najpliće uvalice. Također moguće je pronaći i donekle osamljeno mjesto za kupanje, s obzirom da su gradske plaže relativno male i redovito tijekom sezone pune turista.

Kako doći

Do Cinque Terre najjednostavnije je doći sa vlakom iz Trsta. Pri tome preporučujemo kupiti što je moguće ranije kartu do Genove ili Spezie iz Trsta (kako kupiti povoljno kartu za vlak u Italiji pročitajte OVDJE). Od Spezie i Genove vozi regionalni vlak gotovo svakih sat vremena koji prolazi kroz svih pet gradića Cinque Terre. Alternativno i relativno povoljno može se putovati autobusima u Italiji, sa tvrtkom Megabus, no za dolazak u Cinque Terre u obzir dolazi isključivo dionica od Venecije do Milana (za koju se često mogu kupiti karte već od 5 eura).

Za putovati između mjesta najbolje rješenje je vlak, koji je veoma povoljan i redovit. Posebice s obzirom da u mjestima nema cestovnog prometa, dok je kolodvor u svim mjestima veoma blizu centra.

Smještaj

Smještaj je u regiji Cinque Terre relativno skup, s obzirom na ograničen broj smještajnih kapaciteta i činjenicu kako je ovaj nacionalni park jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Italiji. PREGLED SVIH SMJEŠTAJNIH KAPACITETA u regiji Cinque Terre potražite OVDJE. Ukoliko želite povoljan smještaj preporučujemo vam Ostello Corniglia, gdje možete dobiti krevet u višekrevetnoj spavaonici već za 175 kuna. Cijene variraju ovisno o sezoni. Ukoliko ste korisnik Airbnb-a te volite planinariti i pokušati alternativne načine smještaja, svakako preporučujemo Backpackers Club koji se nalazi iznad gradića Riomaggiore, na frekventnoj planinarskoj stazi. Imajte na umu kako je potrebno oko 45 minuta planinarenja iz gradića do ovog smještajnog kapaciteta, ali pogled i alternativan oblik smještaja kao i odlična kuhinja domaćina Alessandra vrijedni su toga uspona. Za korištenje ovog smještaja preporučujemo Vam ponijeti svoju spavaću vreću. Preporučujemo pri tome iskoristiti popust od 20 eura na smještaj koji možete dobiti prijavom OVDJE.

Booking.com

objavljeno: 2015-10-18Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Rim iz Zagreba za 28 eura povratno

1 eur za parking na aerodromu Trst

Besplatno po Trstu, Udinama i okolici

Kako jeftino istražiti Veneciju

Venecija

Verona

Ptuj

Velika Planina

Gacka

Lastovo

Moldavija: Sve što trebate znati


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: