Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Jezera Gorskog Kotara

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
jezero Bajer

Gorski Kotar sve je popularnije odredište za bijeg od ljetnih vrućina i gradskih gužvi. Ova prekrasna hrvatska pokrajina koja razdvaja kontinentalnu i primorsku Hrvatsku čini se kao komadić Alpa smješten nad Mediteranom. I dok se s jedne strane Gorski Kotar bori s problemom stalne depopulacije, s druge strane sve više posjetitelja dolazi u ovaj hrvatski planinski raj. Prekrasna priroda, čisti zrak i simpatična planinska naselja i dalje su nedovoljno iskorišten turistički potencijal naše zemlje. Osim planinarskih vrhova, prekrasnih šetnica i gradića, u Gorskom Kotaru se nalazi i nekoliko veoma lijepih jezera. Iako nisu prirodnog porijekla, toliko su se dobro uklopila u planinski krajolik da će rijetko tko prigovoriti što su nastala djelovanjem čovjeka.


Dok se tek desetak kilometara dalje na obali mora ljudi gužvaju kao sardine u konzervi, na jezerima Gorskog Kotara ne kupa se gotovo nitko. Nekoliko kupača koji su ipak došli ovdje zaista se osjeća kao da ima cijele plaže samo za sebe. Valjda ovima na moru nitko nije rekao kako je voda jezera toplija nego more tijekom ljeta, dok se čak i za najvećih vrućina ovdje može normalno disati jer "pasje vrućine" nisu obilježje Gorskog kotara. Naravno, more je more, ali dok se temperature na obali približavaju četrdesetici goranska klima postaje idealan bijeg od topline. No goranska jezera nisu privlačna samo ljeti. Svako godišnje doba donosi sebi jedinstvenu čaroliju u goranski kraj i njegova jezera.

Lokvarsko jezero

some_alt
Lokvarsko jezero

Vjerojatno najljepše od goranskih jezera, Lokvarsko jezero toliko se dobro uklopilo u prirodnu okolinu da se doima kao da je ovdje oduvijek. Čini se nestvarnim kako je nastalo pedesetih godina dvadesetog stoljeća. Kada ne bi bilo velike betonske brane na istočnom dijelu jezera, zaista bi teško povjerovao da je ljudska ruka stvorila ovo jezero. A brojne se legende i priče vežu uz nastanak jezera. S jedne strane mračne priče o prisilnom radu političkih zatvorenika od kojih su neki ostavili i život tijekom stvaranja jezera, s druge strane zabavne priče međusobnog natjecanja, ljubavi i avantura mladića i djevojaka koji su kao socijalistička omladina volontirali na izgradnji jezera. Tadašnje omladinske brigade ulagale su velike napore kako bi socijalistički rad savladao prepreke prirode. Kada se gradilo ovo jezero, postojala je samo jedna takva brana na Filipinima i bio je pravi izazov pokazati kako snaga omladine Jugoslavije može također nešto takvo izgraditi. Međutim, nije se tu odvijao samo mukotrpan rad i borba s prirodom, već su se zbivale i brojne romanse, međusobna natjecanja brigada volontera i razne druge mladenačke avanture pa je ipak šteta neovisno o političkom ustrojstvu tadašnje i sadašnje države što jezero više ne nosi ime njima u čast: Omladinsko jezero.

Zahvaljujući gustoj šumi, brojnim malim uvalicama i vidikovcima na stazama oko jezera, Lokvarsko jezero je omiljeno odredište i za brojne rekreativce. Oko tridesetak kilometara duga staza obilazi cijelo jezero i lijep je planinarski izlet. Kako nema velikih uzbrdica preporučuje se svakome. Ako vam je to ipak malo previše kilometara za hodati, možete proći i samo dio staze oko jezera, pri čemu toplo preporučujem stazu od restorana Eva prema zapadu, do kuda stignete. Ja najradije istražujem jezero iz njegova središta, kajakom. Razvedena obala i gusta šuma gotovo uvijek pružaju hlad na jezeru i ostavljaju dojam kao da ste negdje u divljini ruskih tajgi, kanadskog sjevera ili Alpi, daleko od civilizacije. Kada krenem prema zapadu, uvijek zastanem uz pogled prema vrhu Risnjaka koji se uzdiže iznad gustih šuma oko jezera. Osim kajakaša, često susrećem i brojne SUP-ove na jezeru.

Ukoliko ogladnite, restoran Eva nudi veliki izbor odličnih goranskih jela po pristupačnim cijenama. Pri tome možete probati i tradicionalne specijalitete od žabljih krakova za Lokvarsko područje kao i jela od gulaša.

Kako izgleda kajakarenje na jezeru pogledajte u našem kratkom video ukratku u nastavku:


jezero Bajer

some_alt
jezero Bajer i pogled na Fužine

Kada prolazite autocestom Zagreb - Rijeka redovito pred tunelom Tuhobić pogled pobjegne ulijevo. Pogled na Fužine koje se uzdižu nad jezerom Bajer jedan je od onih pogleda koje uvijek rado ponovimo. Naziv Bajer označuje upravo ono što to jezero jest: umjetno jezero. Nastalo je gotovo u isto vrijeme kada i Lokvarsko jezero, no kako je završeno dvije godine ranije smatra se najstarijim umjetnim jezerom Gorskog Kotara. Kroz proteklih šezdeset godina gradić Fužine u potpunosti se stopio s jezerom, a zahvaljujući toj simbiozi danas se oko cijelog jezera proteže lijepa šetnica s brojnim kafićima, restoranima i drugim sadržajima. Tijekom ljeta 2019. godine jezero je ispražnjeno kako bi se obnovila infrastruktura hidroelektrane i brana, zahvaljujući čemu je također i obnovljena šetnica te otvoreno nekoliko novih kafića. Svakako preporučujemo Beach bar Čoka s veoma dobrom pozicijom nad jezerom i ugodnom atmosferom.

Tijekom izgradnje jezera slučajno je otkrivena špilja Vrelo ukupne dužine od 300 metara, od čega je oko 180 metara uređeno za turističke posjete. Unutar spilje se nalazi i izvor koji za kišne sezone poplavi cijelu spilju. Ona je jedina špilja u Europi koja nema stepenica i zato je dostupna invalidima. Uređena je za posjetitelje 1998. godine pri čemu su izgrađeni mostići i staza kroz spilju. Cijena ulaznice je 30 kn.

Iako je u usporedbi s Lokvarskim jezerom koje se savršeno uklapa u divljinu Gorskog Kotara jezero Bajer naizgled urbano jezero, osim ugodne šetnje oko jezera i uživanja u gastronomskim delicijama također nudi i bogat sportski potencijal. Moguće je iznajmiti čamac i veslati po jezeru, a popularno je i za kajakaše, kanuiste te jedriličare. Naime, nad jezerom je često strujanje vjetra pa je veoma pogodno za manje jedrilice. Ukoliko ipak niste zainteresirani za aktivan odmor, oko jezera možete i turističkim vlakićem te konjskom zapregom, a po samom jezeru se može zaploviti i turističkim brodićem.

Oko jezera i na cijelom području Fužina uređene su brojne biciklističke staze pa stoga ne iznenađuje što do Fužina često dolaze i ljubitelji mountain bike biciklizma.


jezero Lepenice

some_alt
jezero Lepenice

Tek nekoliko stotina metara od jezera Bajer nastavlja se još jedno goransko jezero: Lepenice. Nastalo je 1985. godine nakon proširenja kapaciteta elektrane i cijelog hidroenergetskog sustava Vinodol. Lepenice su znatno veće jezero i veoma su popularne za kajakaše i kanuiste zbog svojeg izduženog položaja koji omogućuje duže izlete u jednoj posjeti. Također su veoma popularne za kupače tijekom ljetnih mjeseci zbog topline vode. Na jezeru se svake godine održavaju Državno prvenstvo, Svjetsko prvenstvo i Svjetski kup u orijentacijskom ronjenju. Ipak najpopularnije je za ribiče koje se može vidjeti na obali jezera tijekom cijele godine. Riblji potencijal svih goranskih jezera iznimno je velik.

Za razliku od jezera Bajer i Lokvarskog jezera, jezero Lepenice je samo jednim dijelom uređeno za pješake, na svojem jugoistočnom dijelu prema Fužinama gdje je šetnicom i cestom spojeno s jezerom Bajer i glavnom prometnicom. Stoga uglavnom posjetitelji dolaze tek na dio jezera i uživaju u pogledu. Ukoliko želite obići cijelo jezero ipak će vam trebati neki oblik plovila, pri čemu svakako preporučujem kajak ili SUP.

Uz jezero nema ugostiteljskih objekata ali na livadama koje se uzdižu iznad plaže te uz šetnicu prema jezeru Bajer uređeno je nekoliko mjesta za roštilj i piknik te je stoga jezero popularno odredište tijekom sunčanih dana za bijeg u prirodu.


jezero Potkoš

some_alt
jezero Potkoš (Borna Ćuk)

Najmanje jezero smješteno istočno od Fužina također je umjetnog porijekla. Nastalo je kao mrijestilište za ribu za fužinska jezera Bajer i Lepenice. Završeno je 1985. godine zaustavljanjem toka potoka Koš, neposredno nakon završetka izgradnje jezera Lepenice. Nalazi se u podnožju planine Bitoraj sa čijih se obronaka pruža lijepi pogled prema jezeru. Do jezera vodi asfaltirana cesta i vrlo je pristupačno pa ukoliko se nađete u Fužinama svakako vrijedi napraviti i kratki predah na ovom manje poznatom jezeru. Na jezeru ne postoje ugostiteljski objekti ali je popularno mjesto za piknik i roštilj. S obzirom da se nalazi tek oko pola sata šetnje iz centra Fužina te oko četrdesetak minuta s obale jezera Bajer, svakako se isplati pogledati i ovo jezerce.

Ukoliko tražite planinarski izazov, iznad Fužina se uzdiže jedan od najljepših vrhova Gorskog Kotara, Burni Bitoraj s pogledom na gotovo cijeli Gorski Kotar. Tijekom uspona iz Fužina više puta će se otvoriti i pogled na jezero Potkoš. Za uspon iz Fužina do Bitoraja trebat će Vam oko tri sata. Obavezno ponesite planinarsku opremu i tijekom ljetnih mjeseci dovoljno vode.


Mrzlovodičko jezero

some_alt
Mrzlovodičko jezero (Zoran Kurelić)

Najmlađe jezero u Gorskom Kotaru jest Mrzlovodičko jezero odnosno jezero Mrzla vodica. Nastalo je 1999. godine kada je izgrađena brana koja povezuje ovo malo ali lijepo jezero s daleko većim Lokvarskim jezerom nekadašnjim tokom potoka Mrzlica. Nastalo je za potrebe ribolova za što se ponajviše i koristi. Izvorna zamisao bila je napraviti jezero za mrijest pastrve i šarana ali zbog prevelikih oborina tijekom zime i proljeća 2010. godine brana je poplavljena te su jezera kratko vrijeme bila spojena, uslijed čega je i štuka prešla u gornje jezero. Kako su štuke među najopakijim ribljim predatorima, mlađ pastrve i šarana postala je pravi specijalitet za štuke. Zanimljivo, upravo radi te prirodne nezgode na umjetnim jezerima raširio se običaj lova na štuke u zimskim mjesecima na Mrzlovodičkom jezeru pa je sasvim uobičajeno vidjeti ribiče u hladne zimske dane kako strpljivo stoje na obali jezera i nadaju se ulovu ovog slatkovodnog predatora.

Jezero uglavnom posjećuju ribiči ali uređena staza oko dijela jezera nudi i lijepu podlogu za kratku šetnju. Posebno je lijepo jezero tijekom zime kada je uglavnom zaleđeno i pokriveno snijegom. Kao što se i iz samog naziva mjesta daje naslutiti, zimski mjeseci su poprilično "mrzli" pa snijega ima napretek. Ukoliko se želite okrijepiti, uz parking i pristup jezeru nalazi se ugostiteljski objekt Mrzlica s ponudom jela i pića. Nažalost uređenje ovog objekta bi moglo biti i bolje ali za kratki predah i uživanje u pogledu na jezero sasvim je dovoljno. I cijene su veoma pristupačne.


Booking.com

objavljeno: 2019-10-04Aktualno:

Malaga iz Beča za 22 eura povratno

Varšava iz Zagreba za 72 eura povratno

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Porto iz Budimpešte za 30 eura povratno

Poznanj iz Zadra za 57 eura povratnoPovezano:

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Jezero Lepenica kajakom

Vrbnik

Grobničke Alpe

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje

Ekspedicija 500 km stazom Beskida

Tunel ljubavi

Bohemijska Švicarska NP

Najljepša jezera EuropePogledajte još:

Jezero Lepenica kajakom


Vrbnik


Grobničke Alpe


otok Biševo


Zavratnica