Portal za samostalna putovanja i backpacking

City break: Kopenhagen

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Nyhavn

Skandinavski poluotok oduvijek je bio jedinstven dio Europe. U prošlosti bio je jedinstven bastion vikinške kulture koja je širila strah kršćanskom Europom te ostvarila nevjerojatne pomorske ekspedicije, a danas je simbol uređenosti, prosperiteta i bogatstva. Iako većina teritorija Danske predstavlja poseban poluotok, spojen sa ostatkom srednje Europe, a ne sa Skandinavijom, kulturom, jezikom, dizajnom i po mnogim drugim karakteristikama Danska je skandinavska zemlja. Glavni grad Kopenhagen, smješten na otoku tek dvadesetak kilometara od Švedske obale u pravom je smislu skandinavski grad prosperiteta i baštine nekadašnje vikinške kulture.


Smješten uz tjesnac Oresund, Kopenhagen iz svoje luke gleda prema Švedskoj i Malmou, a od 2001 godine sa Švedskom je povezan i mostom te je tako Skandinavija prometno sasvim spojena sa ostatkom Europe. Pomorska luka i središte administrativne vlasti te financija Danske, Kopenhagen je jedna od najvažnijih i najljepših modernih europskih metropola, u kojoj obitava najstarija kraljevska obitelj na svijetu. Prema tome, Danska je kraljevina sa kraljevskom tradicijom starom više od tisuću godina. Kraljevska loza doživljavala je svoje uzlete i padove, no unatoč tome zadržala se na vlasti te je danas simbol postojanosti Danske i njezine državnosti.

Turistima je Kopenhagen najpoznatiji po kipu male sirene, smještenom uz luku. Nastao je 1909 godine kada je Karl Jacobsen inspiriran istoimenom baletnom predstavom odlučio ovjekovječiti jedan od najpoznatijih likova iz Andersenovih bajki. Danas je Mala sirena veoma često posjećivana atrakcija Kopenhagena a domišljati Danci nešto dalje smjestili su grotesktnu kopiju Male sirene, kip na veoma sličnom položaju u moru, nazvan "ružna sestra". Uz kip male sirene nalazi se veoma lijepi park na mjestu nekadašnje obrambene citadele za zaštitu grada sa karakterističnom gotičkom evanđelikanskom crkvom koji je omiljeno odredište za rekreativce iz Kopenhagena.

some_alt
mala sirena

Gotovo sve druge zanimljivosti Kopenhagena nalaze se u središnjoj gradskoj jezgri, uslijed čega je Kopenhagen idealan za razgledavanje pješice. Ono što će većina prva primjetiti jest veliki broj biciklista. Danci su općenito orijentirani prema zdravom i održivom načinu života, pa stoga ne čudi što se upravo u Kopenhagenu gotovo polovica gradskog prijevoza odvija biciklima. Sasvim je uobičajeno, posebice u središtu grada, vidjeti nekoliko puta veći broj biciklista nego auta, a posebno uređene staze koje se nalaze uz svaku prometnicu čine ovaj oblik prijevoza idealnim u Kopenhagenu.

Na samome gradskom trgu nalazi se gradska vijećnica, reprezentativna zgrada koja se doima kao klasična sjevernoeuropska renesansna građevina, no zapravo je izgrađena početkom dvadesetog stoljeća po uzoru na gradsku vijećnicu u Sieni. Pročelja su bogata ornamentima dok se u središtu nalazi toranj sa satom Jensa Olsena, danskog astronoma koji pokazuje osim trenutnog vremena također i solarno vrijeme, točno vrijeme zalaska i izlaska sunca, zvjezdano vrijeme i migracije polova. Astronomija je i ranije ostavila bogati trag u gradu, pa se tako nedaleko gradskog središta nalazi Kružni toranj odnosno Rundetaarn (25 DKK ulaznica), najstariji obzervatorij u Europi izgrađen zahvaljujući baštini astronoma Tychoa Brahea, kada je kralj odlučio nastaviti tradiciju promatranja svemira i izgradio toranj za promatranje početkom sedamnaestog stoljeća. Osim za promatranje neba, toranj se također koristi i kao zanimljiv vidikovac za panorame grada. Nešto dalje, u Christianshavnu nalazi se drugo omiljeno odredište za ljubitelje arhitekture, Crkva našeg spasitelja (ulaznica za toranj 40 DKK) sa zanimljivim rotacijskim stepeništem u obliku spirale sa čijeg se tornja također pruža lijepi pogled na gradsko središte.

Uz samu gradsku vijećnicu nalazi se glavni gradski trg na kojem se smjestila fontana zmajeva te spomenik najvećem dječjem književniku na svijetu, Hansu Cristianu Andersenu, koji je rođen u Odenseu te je nastavio svoje stvaranje upravo u Kopenhagenu, gdje je i pokopan. Velika brončana skulptura Andersena u sjedećem položaju svjedoči o književnoj baštini koju ima ovaj grad. Preko puta spomenika nalazi se ulaz u jedan od najpoznatijih zabavnih parkova, Tivoli koji privlači djecu i mlade iz cijeloga svijeta. Otvoren još 1843. godine, Tivoli je postao simbolom zabavnih parkova a osim raznih mogućnosti za vožnju zabavnim vlakovima i drugim adrenalinskim atrakcijama unutar parka se često održavaju i renomirani koncerti te priredbe, posebice ljeti.

some_alt
gradska vijećnica i okolne zgrade

Ukoliko želite doživjeti nešto sasvim drugačije, svakako vrijedi posjetiti četvrt Christiania, koja je nastala kao svojevrsni projekt samouprave hipijevskog društa liberalnih zakona i zajednice umjetnika sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a danas je jedno od turistički najposjećivanijih mjesta u gradu. Dostupnost marihuane čija prodaja ovdje nije sankcionirana (iako zapravo nije sasvim legalna, stoga nećete smjeti fotografirati štandove sa marihuanom ili zamaskirane prodavače iste) svakako su poseban mamac u ovu četvrt. Zajednica u Christianiji osim marihuane proizvodi i svoje vlastito pivo kao mnoge druge proizvode.

S druge strane kanala nalazi se otočić Slotsholmen, na kojem se nalazi parlament i administrativna četvrt Kopenhagena, a uz samu obalu kanala nalazi se nacionalna opera sfernog oblika u staklu te prepoznatljiva građevina kraljevske knjižnice koju se zbog svojeg četvrtastog oblika i crnih staklenih zidova naziva "Crni dijamant". Nedaleko se nalazi i Christiansborg dvorac u kojem se sastaje danski parlament. Kraljevska obitelj smještena je u dvorcu koji se nalazi nešto sjevernije te je također prepoznatljivi simbol grada.

Ipak gradski motiv koji se nalazi na gotovo svakoj razglednici nije dvorac ili palača, već niz šarenih zgrada u predjelu Nyhavn smještenih uz kanal koji je najpopularnije odredište za gastronomski užitak u gradu. Doduše, za piće ili ručak u Nyhavnu potrebno je izdvojiti znatnu količinu novaca, pa je stoga i dalje ovo mjesto rezervirano za goste sa dubljim džepom, dok većina turista tek prošeće uz kanal i fotografira se sa prepoznatljivim šarenim kućama u pozadini. Nyhavn je također i polazište za brodove namijenjene razgledavanju grada. Cijena ture počinje od 40 DKK, za cjelodnevnu kartu cijena se kreće od 75 DKK na dalje.

some_alt
park Tivoli


Ljubitelji povijesti doći će na svoje u Nacionalnom muzeju koji sadrži svjedočanstva o povijesti na Danskom području od najranijih dana pa sve do danas, sa bogatom zbirkom vikinškog razdoblja i vrijednim nalazima kao što su ostaci vikinških brodova, oružja pa čak i ljudi koji su vjerojatno žrtvovani ili pogubljeni iz nekog drugog razloga u ranoj povijesti vikinškog doba. Muzej prati dansku povijest od najranijih razdoblja prapovijesti sve do novog milenija, 2000. godine.

Nedaleko od muzeja nalazi se Carlsberg Gliptoteka (ulaznica 75 DKK, nedjeljom besplatno), jedna od najvećih kolekcija antikviteta u sjevernoj Europi. Sadrži vrijedna djela Guguina, Cézannea, Van Gogha, Pissarra, Moneta and Renoira kao i raznih drugih danskih umjetnka devetnaestog stoljeća. Stakleni konzervatorij sa palmama i prateći kafić posebno su popularni bijeg od hladnih zima u Kopenhagenu.

Ukoliko ste ipak ljubitelj parkova i prirode, osim preskupog Tivoli parka svakako vrijedi prošetati i parkovima oko Rosenborg dvorca te uz spomenutu Citadelu. Kopenhagen također ima veoma zanimljiv zološki vrt. Jugoistočni dio grada odvojen je od mora golemim prostoro zelenila u parku Amarget u kojem se može osjetiti dašak divljine na samoj periferiji grada.


Kako doći

Do Kopenhagena se najpovoljnije može doći niskotarifnim letovima Norwegiana koji kreću od jeseni iz Zagreba te nešto povoljnijim letovima Ryanaira iz Budimpešte prema Kopenhagenu koji počinju od sredine listopada i mogu se pronaći karte već za 20tak eura po smjeru. Tijekom ljeta dostupni su letovi prema Billundu iz Trevisa te izravno prema Kopenhagenu iz Bergama pored Milana. Iz Billunda do Kopenhagena može se jednostavno vlakom. Kako najpovoljnije doći do Trevisa ili Bergama potražite u našem vodiču KAKO PUTOVATI POVOLJNIJE ITALIJOM VLAKOM. Opcija jest i let iz Tuzle prema švedskom gradu Malmo, te potom kratkotrajno putovanje vlakom preko Oresund mosta do Kopenhagena (cijena putovanja oko 10 eura).

Kada doći

Kopenhagen ima tipičnu sjevernoeuropsku klimu uslijed čega su zime relativno hladne a ljeta topla. Stoga je najbolje vrijeme za posjetiti Kopenhagen između svibnja i listopada. Utjecaj golfske struje je prisutan, pa zime nisu toliko hladne, no česte su padaline pa boravak u Kopenhagenu može biti prilično tmurno iskustvo. Treba imati na umu kako hladni vjetar sa baltičkog i sjevernog mora često značajno spusti temperature tijekom cijele godine, osim sredinom ljeta, pa je dodatni komad tople odjeće uvijek dobrodošao u prtljagi.

Gradski prijevoz

some_alt
bicikli su glavni prijevoz

Većina stanovnika Kopenhagena koristi se biciklima, pa je stoga i vama kao gostima na raspolaganju veliki broj usluga iznajmljivanja bicikala. Gradski bicikli sa gps-om i kartom grada na raspolaganju su od 20 DKK po satu (200 DKK potrebno je položiti kao depozit koji se potom vraća na vašu karticu ukoliko bicikl nije ukraden). Gradski prijevoz je općenito veoma dobro uređen mrežom autobusa, podzemne željeznice i prigradske željeznice. Cijene karata nisu povoljne, počinju od 25 DKK za jedan sat vožnje, dok je cjelodnevna karta (24 sata) dostupna po cijeni od 130 DKK. Prednost cjelodnevne karte jest u tome što nema ograničenja u zonama, što omogućuje putovanja i u udaljenije krajeve od grada, primjerice lučki gradić Koge i razne ostale priobalne gradiće sa gradskom željeznicom (s-bahn). Ukoliko vam je potrebna jednodnevna karta samo za četiri zone unutar grada, tada je najbolji izbor CityPass po cijeni od 80 DKK, odnosno 200 DKK za 72 sata.

S obzirom da je Kopenhagen grad bicikla, svakako je dobra opcija i iznajmljivanje bicikla, pri čemu se nude na mnogim točkama u gradu gradski bicikli Bycyklen po cijeni od 25 DKK na sat te depozit od 200 DKK pri preuzimanju bicikla koji se vraća dva dana nakon posljednje upotrebe bicikala. Pri tome se sa Vaše kreditne kartice automatski naplaćuje potrošeno vrijeme na vožnju, ovisno o tome koliko ste sati koristili bicikle.

Gdje jesti

Kopenhagen je poznat kao grad sa nekim od najboljih ali i najskupljih restorana na svijetu koji pružaju autentična danska jela organskog uzgoja i čija je cijena astronomska. Ipak globalizacija je u grad dovela veliki broj uličnih fast-food prodavača orijentalnog porijekla, pa će velikom broju putnika na budžetu u prvom redu interes biti shawarma i pizza štandovi gdje se može pojesti brzi obrok već za 15-20 DKK, kao i veliki broj pekara (Bager) koje se nalaze po gradu. Najpovoljnije opcije fast-fooda i pekara mogu se pronaći u četvrtima Vesterbro i Norrebrogade kraj Norrebroa. Sendviči u pekarama se kreću od 35 DKK na dalje, te su veoma ukusni i zasitni. Autentični danski fast food je polsevogn, doslovno prevedeno "Vagon kobasica". Ovo je mobilni fast food štand na kojem se prodaju kobasice i hot-dogi u klasičnom danskom stilu te je jedno od rijetkih mjesta gdje se inače prilično zatvoreni danci socijaliziraju. Brzu hranu moguće je pronaći i u 7-eleven dućanima koji su diljem grada i rade 24 sata dnevno.

Noćni život

Kopenhagen ima aktivni noćni život sa koncertima u parku Tivoli te redovitim koncertima u Christianiji svake nedjelje koji su potpuno besplatni. Gotovo svi klubovi imaju ulaz po cijeni od 40-50 DKK, dok se cijene pive kreću od 40 DKK na dalje. Jedan od najpopularnijih noćnih klubova je Bakken, kao i golemi noćni klub KB3 smješten u Vestro četvrti.

Smještaj

Smještaj je u Kopenhagenu u skladu sa drugim cijenama u gradu, relativno skup. Hosteli se mogu pronaći od dvjestotinjak kuna po krevetu. Puno bolja opcija je potražiti smještaj putem Airbnb, posebice ukoliko Vas putuje više. Preporučujemo pri tome iskoristiti popust od 20 eura na smještaj koji možete dobiti prijavom OVDJE. U nastavku vam donosimo naš izbor najboljeg smještaja u Sarajevu. Također je moguće pronaći i povoljan smještaj preko airbnb.

Booking.com

objavljeno: 2015-07-02Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Kopenhagen iz Beča za 14 eura povratno

Kopenhagen iz Budimpešte za 30 eura povratno

Advent u Kopenhagenu za 87 eura povratno

Malmo i Kopenhagen

Ptuj

Velika Planina

Gacka

Lastovo

Moldavija: Sve što trebate znati


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: