Portal za samostalna putovanja i backpacking

otok Krapanj

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
kamena mediteranska arhitektura Krapnja

Hrvatski otoci su isprepleteni različitošću i reći da je svaki otok svijet za sebe upravo je ona izjava koja najbolje opisuje bogatstvo naše razvedene obale. Ipak neki od otoka i u tom kontekstu iskaču svojom osobitošću. Krapanj je jedan od njih. Najniži otok Jadrana jedinstven je ne samo za Jadran već i za cijeli Mediteran. Samo tristo metara udaljen od mjesta Brodarica pokraj Šibenika, ovaj otočić doima se kao da borovina i stare mediteranske kamene kuće izviru doslovno iz mora. Gotovo kao da je komadić Venecije doplutao do ovih obala i usidrio se u plićaku Šibenskog arhipelaga.


Tradicionalno okrenut vađenju i obradi morske spužve, ribarstvu i uzgoju maslinovog ulja, Krapanj je otok na kojem postoji stoljetna tradicija ronilaštva, ribolova ali i trajna povezanost otoka sa kopnom. Iako je morsko dno odavno opustošeno na cijelom Jadranu prekomjernim ribarenjem, podmorje oko Krapnja i dalje je atraktivno za ljubitelje podmorja te je jedno od ljepših za snorkeling na cijelom Jadranu. Neka vas ne odvrati činjenica što se na otoku ne pružaju duge plaže: kad jednom zaronite u podmorje pronaći ćete jedan sasvim novi magičan svijet.

some_alt
detalj s ulica Krapnja

Povijest je i dalje važna determinanta razvoja otoka. Iako su današnji stanovnici okrenuti turizmu, njegovanje tradicije gastronomije, spužvarstva i prekrasna mediteranska arhitektura zadržavaju čar ovog otoka. Spominje se kao najmanji naseljeni otok na Jadranu (iako je zapravo manji otočić Ošljak pored Zadra) te jedan od najmanjih naseljenih otoka cijelog Mediterana. Povijesno, stanovnici Krapnja imali su svoja zemljišta na kopnu u okolici Brodarice gdje su uglavnom uzgajali masline koje su potom prerađivali u svojoj uljari. Danas obitelj Turudić marljivo održava staru tradiciju prerade maslina u uljari sv. Lovre koja je aktivna na otoku od petnaestog stoljeća. Iako više nema privredni značaj, njezin muzejski značaj kojim svjedoči o višestoljetnoj tradiciji prerade maslina na otoku Krapnju od neprocjenjive je povijesne vrijednosti. Iako je tlo Krapnja gotovo potpuno besplodno, stoljetna tradicija uzgoja maslina na kopnu i njihove prerade na otoku preživjela je i do danas. Barem u simboličnom obliku.

Tijekom zime na otoku boravi tek stotinjak stalnih žitelja. Ljeti, taj broj je značajno veći. Ne samo zbog turista već i brojnih starosjedioca koji su napustili otok ali ipak ne mogu odoljeti njegovom šarmu u toplijim mjesecima te koriste svaki trenutak slobodnog vremena da se vrate. Početkom kolovoza, kad se održava lokalna svetkovina Gospe od Anđela otok je prepun gostiju. Tijekom slavlja žene s Krapnja odijevaju narodne nošnje i sudjeluju u procesiji otokom, a fešta se nastavlja do duboko u noć.

some_alt
uspon preko grebena

Dok s rive u Brodarici promatram Krapanj doima se kao da je gradić s druge strane nekog kanala. Baš poput otočića venecijanske lagune. Tristo metara udaljena obala djeluje nestvarno blizu a redovi tradicionalnih primorskih kuća neočno gusto za jedan jadranski otok. Iako na otoku nema ni jedne zaista fantastične plaže, brodić je pun ne samo domaćinima i jednodnevnim izletnicima već i gostima koje njihovi teški koferi odaju u namjeri da na otoku ostanu duže. Bogata gastronomska ponuda krapanjskih konoba kojima dominiraju jela morskih proizvoda po pristupačnim cijenama posebno za otok, oduševiti će svakoga, čak i onoga koji se drži izreke "nema ribe do prasice".

Teško je izdvojiti jednu konobu kao najbolju. Da li će to biti konoba Dalmata u kojoj se kako večer odmiče atmosfera polako ali sigurno transformira iz klasične mediteranske konobe u itekako zabavan pub kojem bi na atmosferi zavidjeli i brojni britanski pubovi, konoba Kapelica u kojoj je najveći izazov kako se oduprijeti porivu da se ne naruči cijeli jelovnik, posebno nakon što se proba neko od jela, ili će to biti simpatična Konoba ronilac. Pomalo subjektivno, odabirem konobu Kapelica, čiji vlasnik se pobrinuo da ne ostanemo gladni na otoku i kad se radno vrijeme kuhinje odavno zatvorilo. Čuvši da su sva druga mjesta za večeru već zatvorena i da je jedino što nam je preostalo za tu večer vrećica čipsa kojom smo se planirali zasladiti uz vino promatrajući zvijezde na jednoj od brojnih rivica, odlučio je samostalno spremiti nam nešto na brzinu. Tu večer smo jeli najukusniji rižoto od kozica ikad.

some_alt
prekrasna šetnica okružuje otok

Iako otok gotovo da i nema plaža, gotovo na svakom mjestu možete se okupati. More je itekako čisto a podmorje zanimljivo. Šetnica okružuje cijeli otok, tik uz obalu. Od rivica i mandraća u kojima se lijeno njišu čamci domaćina staza će polako zalutati u hladovinu borova koji i nastaviti pratiti obalnu liniju s prekrasnim pogledima na okolne otočiće. Nećete se nahodati, ipak je to jedan od najmanjih naseljenih otoka Mediterana. Malo više od pola sata laganog hoda biti će sasvim dovoljno da okružite otok. No ako mislite da nemate što raditi na tako malom otoku, u krivu ste. Od muzeja ronjenja i spužarstva do spomenute uljare sv. Lovre, samostana sv. Križa i zanimljive utvrde u samom središtu grada izvanrednih konoba i bogate otočke arhitekture, Krapanj je naprosto otok koji ima svoj poseban šarm. Dok se ponovno vozim prema Brodarici, promatram kako se polako udaljavam od pročelja krapanjskih kuća, kao da traghettom putujem među otocima venecijanske lagune. Krapanj je otok koji se jednostavno mora doživjeti.

Kako doći

some_alt
zapušteni planinarski dom na Snježniku

Do Krapnja se dolazi izravnom brodskom linijom iz Brodarice. Brod putuje oko pet minuta na kratkoj udaljenosti od samo tristo metara i vožnja košta 6 kuna u sezoni odnosno 5 kuna u predsezoni.

Koncesionar za liniju je gradski parking Šibenik.

Izravnim autobusnim linijama iz Šibenika, Splita i brojnih drugih mjesta moguće je doći do Brodarice. Od autobusne stanice do pristaništa je stotinjak metara.

Vozni red broda pronađite OVDJE.

Smještaj

Na Krapnju imate na raspolaganju čitav niz smještajnih objekata prvenstveno putem platformi booking.com i Airbnb.

Pretražite ponudu smještaja u Krapnju

Posebno preporučujemo privatni smještaj jer tako ćete imati privilegiju doći u bliži kontakt sa susretljivim stanovnicima otoka.

Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2021-08-15Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Nove linije Ryanaira iz Hrvatske

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Gacka

Lastovo

Zarečki krov

Malta: Sve što trebate znati

Ptuj

Velika Planina

Moldavija: Sve što trebate znati

Oman: sve što trebate znati


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: