Portal za samostalna putovanja i backpacking

City break: Lendava

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Lendavski grad

Tromeđa Hrvatske, Mađarske i Slovenije nalazi se nedaleko od ušća rijeke Mure u Dravu, na pretežno šumovitom i močvarnom terenu. Nedaleko od tromeđe nalazi se mali ali zanimljivi gradić Lendava koji je duboko prožet utjecajem sve tri države i sva tri naroda koja čine tromeđu. Osim svojim etnografskim karakteristika, Lendava privlači i svojom izvanrednom ponudom autotentičnog vina, toplicama ali i kao početna točka za duge prekmurske biciklističke ture. Iako je sve do nedavno bila izolirano i "slijepo crijevo" Slovenije u prometnome smislu, zahvaljujući novoj turističkoj liniji prvi puta od neovisnosti Hrvatske i Slovenije Lendava je postala prometno povezana sa Čakovcem i Varaždinom vlakom.
Lendava je već na prvi pogled specifičan gradić. Smješten je u Sloveniji te je administrativno i pravno slovenski, iako većina stanovništva priča zapravo mađarski. Dugi niz godina mađarske vlasti ostavio je traga kako među stanovništvom tako i u kulturi, jednako kao i obližnja granica sa Hrvatskom i međimurjem, prema kojem se pruža jedini željeznički pravac iz Lendave, čime taj kolodvor postaje slijepo crijevo slovenskih željeznica. Nedavno uspostavljena željeznička veza između Lendave i Čakovca, turističkim vlakom koji je u saobraćaju subotom ujutro i popodne čini ovaj gradić bližim nego ikada ranije hrvatskim posjetiteljima, ali i približava naše Međimurje veoma sličnoj slovenskoj regiji Prekmurje odvojenoj prirodnom granicom - rijekom Murom te umjetnom državnom granicom.

some_alt
kapelica sv. Trojice (wikipedia)

Teško je utvrditi početke Lendave. Grad se prvi puta spominje u povijesti tijekom devetoga stoljeća, no pravi i sigurni spomen seže u dvanaesto stoljeće kada područje Lendave kupuje mađarska grofovska obitelj Banffy koja gradi trgovačko središte uz rijeku Muru, te tijekom reformacije Lendava postaje središte protestantskog tiskanja. Kada je 1644. godine izumrla obitelj Banffy, Lendava dolazi u vlasništvo Esterhazya, u čijem vlasništvu ostaje sve do kraja prvog svjetskog rata kada prelazi u Kraljevinu Jugoslaviju, te se time prekida gotovo tisuću godina neprekidne mađarske vlasti. Tijekom drugog svjetskog rata Lendava ponovno dolazi pod mađarsku vlast, da bi je 4. travnja 1945. oslobodile trupe Crvene Armije, čime su uz Mursku Sobotu (ali pri čijem oslobođenju je ipak sudjelovala i jedna partizanska brigada) jedini slovenski grad kojeg su oslobodile Sovjetske snage.

Lendavski grad, odnosno Lendavski dvorac dominira gradom sa svojim bijelim baroknim pročeljem. Izgrađen tijekom vladavine obitelji Banffy, više je puta obnavljan te se danas unutar dvorca nalazi gradska uprava kao i galerija-muzej grada, sa bogatom zbirkom etnoloških, povijesnih i arheoloških nalaza na području grada (ulaznica odrasli/studenti 4 eur/1 eur). U muzeju se nalazi i bogata kolekcija umjetnina autora sa lendavskog i prekmurskog područja ali i dugogodišnjeg stvaralaštva u umjetničkim kolonijama koje se često smještaju na području grada.

some_alt
Lendavske gorice

Poznata po vinu, Lendava ima značajnu tradiciju uzgoja vinograda na brežuljku iznad grada, Lendavskim goricama. Gorice se šire na područje uz riječice Ledavu, Krku i Kobiljski potok. Visoke so od 265 do 328 metara, a sa samog centra grada pruža se zanimljiv pogled na vrhove gorica. S obzirom na uglavnom ravničarski krajolik u regijama oko rijeke Mure, Lendava je upravo radi gorica dobila naziv "otok vina u moru žita". Nekoliko vinskih kleti na raspolaganju je ljubiteljima vina. Na vrhu gorica nalazi se Kapelica Sv. Trojice koja je izgrađena na mjestu nekadašnjih osmatračnica koje su izgrađene tijekom razdoblja turskih upada kako bi upozorili građane na opasnost od Turaka. U kapelici se nalazi prirodno mumificirano tijelo za koje se prema legendi smatra kako je heroj borbi protiv Turaka Mihael Hadik. Vjerojatnije je kako nije riječ o legendarnom heroju iz Lendave već o generalu Mihalyu Hadiku koji je preminuo nakon srčanog udara, do kojeg je došlo uslijed šoka od ozljede glave zadobivene 1733. godine. Uslijed vapnenačkog tla tijelo se nije raspalo već je ostalo prirodno mumificirano, iako ni danas nije sasvim znanstveno razjašnjen ovaj fenomen.

Pod goricama nalazi se Lendavska sinagoga koja svjedoči o višestoljetnoj tradiciji židovske zajednice u ovome gradiću. Godine 1866., rabin Mojsije Schacherlesz počeo je graditi sinagogu, koja je danas jedna od dvije preostale sinagoge u Sloveniji. Jednostavne konstrukcije ali zanimljive izvedbe u monolitskom stilu predstavlja zanimljiv primjer judaističke arhitekture te je danas muzej sa izloškom židovske baštine Slovenije (ulaz 1 euro).

Župna crkva sv. Katarine i Evangeličanska crkva druga su dva sakralna objekta u gradu koja su također građena u tipičnom baroknom stilu. Ispred župne crkve se nalazi lijepi gradski park sa skulpturama najvažnijih osoba iz povijesti Lendave.

Ipak prava prirodna ljepota nalazi se izvan grada, uz tok rijeke Mure uz koju se nalazi prašuma bogata florom i faunom, a koja je okružena raznim rukavcima nastalima tijekom raznih promjena toka rijeke kroz mekano tlo. Šuma je ispresijecana biciklističkim stazama i popularno je odredište za ljubitelje prirode. Tijekom toplijih mjeseci potrebno je pripremiti se na invaziju komaraca i drugih insekata radi velike koncentracije vode. Preporučljiva je zaštita. Osim bicikliranja uz rijeku Muru ali i uz rijeku Ledavu raširene su razne pješačke staze.


Kako doći

Dva vlaka subotom povezuju Čakovec i Lendavu (jedan vlak kreće u Varaždinu). Polazak iz Varaždina je u 10:42 (10:57 iz Čakovca)sa dolaskom u 11:31 u Lendavu. Popodnevni vlak kreće iz Čakovca u 15:32 a dolazi u Lendavu u 16:06. Povratak iz Lendave je u 11:42 sa dolaskom u Varaždin u 12:28 (vlak je u 12:18 u Čakovcu) te u 16:56 iz Lendave sa dolaskom u 17:30 u Čakovec.

Cijena jednosmjerne karte za odrasle od Čakovca do Lendave iznosi 27,79 kuna, od Murskoga Središća do Lendave 15,44 kune, a cijena povratne karte od Čakovca do Lendave iznosi 44,78 kuna. Napominjemo, vlak vozi samo subotom, kao turistička linija.

Alternativno se može doći do Lendave preko Murske Sobote i Ormoža koji su redovio povezani sa Lendavom autobusima, a odakle je moguće dalje jednostavno vlakom prema Hrvatskoj.

Gdje jesti

Lendava je mjesto gdje se spaja premkurska i međimurska kuhinja sa mađarskom kuhinjom te daje poseban gastronomski užitak za sve ljubitelje hrane. Bujta repa i Bograč odlični su zimski specijaliteti za hladne dane, ali isto tako i sjajan izvor energije ukoliko ste došli do Lendave biciklima ili pješice. Ne zaboravite se zasladiti izvanrednom i jedinstvenom prekmurskom gibanicom. Okrepčevalnica Hugi jedno je od najboljih mjesta za gastronomski užitak.


Smještaj

Smještaj je u Lendavi ograničen ali ipak je moguće pronaći zadovoljavajuće smještajne kapacitete preko airbnb. Osim takvog oblika privatnog smještaja preporučujemo i hotel:

Hotel Lipa
ocjena posjetitelja: 8/10

Najjeftinija cijena smještaja. besplatan wi-fi, izvanredni smještajni kapacitet

120 kunaZa ostale smještajne kapacitete preporučujemo vam tražilicu:

objavljeno: 2015-02-14Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Povoljnije do Ljubljane i Munchena sa Flixbusom

Nova autobusna linija Rijeka - Ljubljana

Jeftinije na skijaške skokove u Planicu

Ptuj

Velika Planina

Bohinjsko jezero

Ugljan i Pašman biciklom

Osorčica: planina otoka Lošinja

Rouen

Najljepše planinarske staze Madeire

Kako najjeftinije istražiti Pariz


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: