Portal za samostalna putovanja i backpacking
Ljubljana

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
pogled prema Prešernovom trgu

Kada zapuše južina, gotovo da se u zraku osjeti morski zrak, kojime često zaluta i pokoji galeb. Opet kada sjeverni vjetar rastjera maglu i razvedri nebo, ukažu se na sjeverozapadu visoki obronci Alpa sa sniježnim kapama do kasnoga proljeća. Upravo stoga često se kaže za Ljubljanu da je grad kojem je sve nadohvat ruke.

Ljubljana je jedan od manjih glavnih gradova Europe, čije ime često strancima isprepliće jezik, no čiji središnji dio uz rijeku Ljubljanicu obično ugodno iznenađuje svojim šarmom svakoga posjetitelja. Smještena je u središnjoj Sloveniji, gdje se kraški, alpski i primorski svijet susreću i isprepliću, u porječju Save i Ljubljanice. Ona je živopisan i živahan grad koji iznenađuje. Područje koje uz Ljubljanu obuhvaća i 25 okolnih općina odlikuju tradicionalna gostoljubivost, raznolika priroda, ugodni manji gradovi, tvrđave i dvorci, seoske crkve s bogatom umjetničkom ostavštinom i kvalitetne domaće gostionice.

Grad leži na rijeci Ljubljanici, približno 10 km od utoka u Savu, pri čemu okružuje brdo na kojem se nalazi dvorac odnosno Ljubljanski grad. Povjesničari se ne slažu o izvoru imena Ljubljana. Po mišljenju nekih izvor treba tražiti u riječi ljubljena, drugi smatraju da je u pitanju staro božanstvo Laburus, treći tvrde da je riječ došla iz latinskog izraza za rijeku koja poplavljuje, aluviana. Neki pak misle da potječe od njemačkog Laubach ? mlačni potok.

Većina posjetitelja ima prvi susret s gradom na željezničkoj stanici. Tu se također nalazi i autobusna stanica. Smještena na sjecištu mnogih europskih puteva, prometno je dobro povezana. Najbolje je krenuti s kolodvora Reseljovom ulicom, koja vodi prema Zmajskom mostu, izgrađenom 1901. te uz Tromostovje najzanimljvijim mostom preko rijeke Ljubljanice. Most sa sve četiri strane čuvaju skulpture zmajeva, od kojih su jednome u crveno obojeni nokti. Prema legendi, autor se jedne večeri napio, te ih je obojio u crveno.Nakon prelaska preko mosta, pružaju se dvije mogućnosti: skrenuti desno uz rijeku te zanimljivu plečnikovu tržnicu, izgrađenu od najpoznatijeg slovenskog arhitekta Jožeta Plečnika u obliku grčkih kolonada pod kojima se prodaju razni suveniri, domaći proizvodi te voće i povrće, ali i razni veoma zanimljivi proizvodi izrađeni od drveta ili nastaviti ravno prema uspinjači koja vodi prema Ljubljanskom gradu (grad na slovenskom znači dvorac).

some_alt
park Tivoli

Dvorac se nalazi na mjestu gdje je nekada bilo nekoliko obrambenih utvrda koje je srušio potres 1511. godine, nakon čega je izgrađen današnji dvorac. Od stražarskih kula, danas je dostupna samo jedna, s koje se pruža odličan pogled na grad i na tok rijeke Ljubljanice. Također se u sklopu dvorca nalazi i nekoliko dobrih restorana kao i stalna izložba slovenske povijesti. Spustivši se natrag u centar, dolazi se do katedrale sv. Nikole, koju krase dva identična tornja i zelena boja krova. Iako mala za katedralu, svojim umjetninama i dizajnom predstavlja zanimljivu građevinu. Pored same katedrale nalazi se Tromostovje, još jedno djelo arhitekta Plečnika, tri mosta koja povezuju glavni ljubljanski trg, Prešernov trg s tržnicom, koja se proteže uz obale ljubljanice s jedne strane, serije pitoresknih kafića i restorana s druge strane i katedrale. Zahvaljujući Plečnikovu estetskom umijeću, Tromostovje je danas jedan od simbola grada. sastoji se od dva plečnikova pješačka mosta iz 1930., te glavnog središnjeg mosta iz devetnaestog stoljeća.

Prijeđe li se iz smjera katedrale preko jednoga od tri mosta dolazi se do Prešernovog trga, glavnog ljubljanskog trga na kojem se često događaju koncerti, razni performansi ali i prosvjedi. Ovdje se nalazi kip France Prešerna, slovenskog pjesnika i autora slovenske himne Zdravljica, te jedne od najznačajnijih ličnosti slovenskog preporoda. Također, ovdje se nalazi i velika franjevačka crkva Navješćenja Marijina koja se posebno ističe svojom ružičastom bojom, a koja je vjerojatno jedna od najljepših crkava uopće u Ljubljani. Crkva je sagrađena je prvotno kao crkva augustinaca. Na poticaj baruna Konrada Ruessensteina, gradnja je tekla 1646. do 1660. godine, ali je nakon toga zaustavljena radi slabog priliva sredstava. Nakon jozefinskih reformi, crkvu su preuzeli franjevci koji su postupno do 19. stoljeća dovršili gradnju. Oni su sagradili dva zvonika i današnje pročelje. Sredinom 18. stoljeća podignut jer glavni oltar, rad kipara Francesca Robbe.

Nastavi li se uz Ljubljanicu, prolazi se kroz seriju lijepih kafića i restorana koji se protežu uz rijeku, te čije terase nude lijepi pogled na gradski centar i rijeku. Tijekom ljeta rijekom također prolaze razne turističke lađe koje nude razgledavanje grada iz sasvim drugačije perspektive.

some_alt
Franjevačka crkva i Tromostovje

Nešto dalje od prešernovog trga a u blizini Ljubljanice nalaze se Križanke, nekadašnji samostan a sada kazalište na otvorenom te omiljeno mjesto za održavanje koncerata. U koncertno i kazališno pozorište, prostor je preuredio, pogađate, Plečnik. Danas se smatra ovo jednim od najatmosferičnijih teatara na otvorenom u cijeloj Europi. Mnogi planetarno popularni glazbenici često ovdje održavaju koncerte i nastupe. U blizini je i Kongresni trg, u potpunosti obnovljen 2011. godine, trg je to na kojem se u devetnaestom stoljeću održao kongres lige naroda, a koji danas krase neke od najljepših zgrada u Ljubljani, kao što je zgrada sveučilišta. Uz prateći Zvezda park (koji često Ljubljančani jednostavno smatraju dijelom"kongresca"), ovo je također mjesto gdje se često održavaju razna zbivanja, ali i u kojem tijekom lijepoga dana građani vole napraviti mali predah.

Za veći predah i odmor, potrebno je otići tek malo dalje, do parka Tivoli. Ovaj veliki park prostire se na velikom prostoru oko i na Rožnikovim brdima, te pri tome nudi razne pješačke i biciklističke staze, mjesta za piknik, sportske aktivnosti, mjesta za igru djece itd. na sjevernom dijelu parka nalazi se Zoološki vrt, jedan od manjih ali ipak zanimljivijih među glavnim europskim gradovima. Zoološki vrt zanimljiv je prije svega stoga što prati konfiguraciju brdovitog terena, stvarajući tako nastambe za životinje koje nisu isključivo željezni kavezi, već koje su dobro uklopljene u okolinu šumovitog brda. Posjeta ovome zoološkome vrtu ponekad se više čini kao planinarenje kroz planine prepune životinja, nego zaista hodanje kroz prostor u kojem su zapravo životinje zatvorene. Od egzotičnih životinja, posebno su zanimljivi kalifornijski morski lavovi, koji se nalaze neposredno pred ulazom u vrt. Cijena ulaznice je 7 eura za odrasle, 6 eura za studente i 5 eura za djecu.

Krene li se od parka Tivoli natrag prema željezničkom kolodvoru, svakako vrijedi posjetiti pravoslavnu crkvu Sv. Ćirila i Metoda, koja svojim karakterističnim dizajnom i arhitekturom odskače od okolnih zgrada. Crkva je građena kao masivna građevina s osnovom upisanog grčkog križa s pet kupola a na vrhu crkve nalazi se pozlaćeni križ. Unutrašnjost je ukrašena freskama, rad freskara Dragomira Jašovića i Miše Mladenovića, dok jeikonostas rad braće Nestora i Lazara Aleksijevića.

Za pronaći pravi duh Ljubljane, dovoljno je zalutati u ulicama staroga dijela grada. Uske uličice koje svojom arhitekturom predstavljaju jedinstvenu mješavinu utjecaja mediterana i središnje Europe najbolje pokazuju ono što upravo Ljubljana jest, mjesto na razmeđi europskih zona. Možda ćete upravo u jednoj od tih ulica pronaći ono o čemu Prešeren govori u svojim stihovima:

Koliko kratov me po mestu žene
(Koliko me puta po gradu tjera)
zagledati tebe želja; ne odkrije
(ugledati tebe želja, ne otkrivši)
se meni obraz lepote zaželene.
(se meni lice ljepote koju sam zaželio)

Više fotografija iz Ljubljane možete pronaći na našoj facebook stranici OVDJE

Gradski prijevoz

Gradski prijevoz u Ljubljani uređen je mrežom gradskih autobusa LPP. Za vožnju je potrebno posjedovati urbana karticu, koja se može kupiti na autobusnim stanicama iz automata ili kod prodavača na važnijim stanicama. Cijena urbana kartice je 2 eura. Nakon što se kupi kartica, može se jednostavno na automatima nadoplaćivati uplatom iznosa od jednog do pedeset eura na karticu. Cijena vožnje je 1.20 eura, a karta vrijedi 90 minuta za neograničen broj presjedanja.

Ljubljanski gradski prijevoz sinkroniziran je s google kartama, tako da za pretragu kako doći od jednog dijela grada do drugog uz pomoć googlea dovoljno je upisati početnu i završnu točku i odabrati javni prijevoz kao način prijevoza.

Noćni život

Kako je Ljubljana grad u kojem se nalaze na desetke tisuća studenata, noćni život je veoma aktivan i traje do ranojutarnjih sati. Obično se mladi sastaju na Prešernovom trgu, a zatim se zapute u neki od obližnjih kafića, barova ili klubova. Također je popularno odredište Metelkova ljubljansko nezavisno središte kulture, koja je poznata ponajviše po svojem skvotu te po Orto baru, popularnom aleternativnom odredištu. Također vrijedi posjetiti Gala halu, u kojoj se često održavaju koncerti.

Također vrijedi posjetiti Sputnik (www.sputnik.si), retro klub koji često ima posebne događaje i koncerte, zatim Pr'Skelet Disco bar koji se nalazi na Kongresnom trgu te je time smješten u samom centru, a osim disco glazbe privlači svoje posjetitelje i s akcijama kao što su dva za jedan coctail i slično, Top six club smješten na šestom katu nebodera te koji je popularan prije svega kod bogatijeg dijela stanovnika.

Vrijedi posjetiti i jedan od mnogobrojnih pubova, kao što je Derby pub, Parlament Pub, Patrick's Irish Pub i drugi.

Panorama grada:

some_alt
panorama s Ljubljanskog grada

Najbolje mjesto za panoramu Ljubljane jest spomenuti Ljubljanski grad, koji se nalazi na uzvisini u središtu mjesta. Za one željne planinarenja i pogleda na grad s daljine, vrijedi posjetiti planinu Krim, koja se nalazi južno od Ljubljane, a može se doći do tamo autobusom 19I koji vozi od centra Ljubljane do zaseoka ispod planine Iška Vas. Za vožnju je dovoljna redovna jednosmjerna karta. Iz Iške Vasi potrebno je barem dva sata planinarenja, a treba uzeti u obzir i vremenske uvjete.

Shopping turizam

Ljubljana je također veoma popularno odredište za kupovinu, prije svega Nakupovalno središče BTC koji je najveće kupovno, poslovno, rekreativno-zabavno i kulturno središte u Sloveniji. U sklopu središta nalazi se više od 450 trgovina sa slovenskim i stranim markiranim artiklima, tržnica, besplatni vrtić, Vodeni grad Atlantis, sportski centar Milenium, Indoor karting, salon za biljar, barovi, kafići restorani i još mnogo toga. Posebno treba izdvojiti vodeni grad Atlantis koji predstavlja odličnu rekreaciju u svojem kompleksu bazena, sauna, SPA centara i zimskog sunčališta, uslijed čega pruža idealni predah nakon razgledavanja grada i kupovine. Sve ponude cijena i popusta pogledajte OVDJE. BTC City je dobro povezan trima učestalim linijama gradskog putničkog prometa. Autobusne linije 2, 7 i 12 posjetitelje dovoze do dva ulaza u BTC City uz Šmartinsku cestu (stajališta su kod poslovnog nebodera BTC City i City Park-u). Autobusna linija br. 27 vodi kroz sam BTC City (stajališta: upravna zgrada BTC, dvorana A, Tržnica, Kolosej, Emporium). Također je moguće doći i posebnim BTC vlakom koji kreće s glavnog kolodvora i vozi do BTC-a. Cijena karte je jedan euro, a važećom voznom kartom ostvarujete 25% popusta na 2-satnu, 4-satnu i cjelodnevnu ulaznicu za Atlantis.

Kako doći

Do Ljubljane je najlakše doći izravnom autobusnom linijom flixbusa. Izravna vožnja iz Zagreba do Ljubljane dostupna je već za 69 kuna po smjeru.

Potražite najpovoljnije autobusne karte Zagreb - Ljubljana 

Do Ljubljane se nekoliko puta dnevno može doći i vlakom po sličnim cijenama.

Smještaj

Jedan od simbola turizma u Ljubljani jest i legednarni hostel Celica (Hostel Celica) Smješten na mjestu nekadašnjeg zatvora iz devetnaestog stoljeća, u ukupno dvadeset ćelija, dizajniranih od strane različitih umjetnika i arhitekata s originalnim rešetkama pruža specifičan dojam prilikom smještaja. Postoji devet soba i apartmana s tri do sedam kreveta te 12-krevetna spavaonica. U prizemlju se nalazi kafić i restoran (set ručak od 5 do 7 eura, otvoren je od 07:30 do ponoći). Također hostel ima svoju galeriju u kojoj svatko može pokazati svoje radove. Cijena smještaja kreće se od 17 eura.

Cijene smještaja općenito u Ljubljani se kreću od 10 eura u hostelima te već od 15 eura u hotelima, konkretno u Hotelu Park Hotel Park Ljubljana, čija je značajna prednost i lokacija gotovo u samome centru Ljubljane, nedaleko od Ljubljanice i Tromostovja. Također isplati se pretražiti privatne smještaje i apartmane, posebice ljeti kada mnogi studenti na taj način pokušavaju malo smanjiti svoje troškove boravka u gradu. Više o apartmanima u Ljubljani potražite na stranicama Airbnb.

Booking.com

objavljeno: 2013-10-17Pratite nas:Aktualno:

Zanzibar iz Beča za 490 eura povratno

Vlakom kroz Francusku za 49 eur mjesečno

Zakintos iz Beograda za 59 eura povratno

Krf iz Zagreba za 30 eura povratno

Oslo iz Zagreba za 19 eura povratnoPovezano:

Povoljnije do Ljubljane i Munchena sa Flixbusom

Nova autobusna linija Rijeka - Ljubljana

Jeftinije na skijaške skokove u Planicu

Velika Planina

Bohinjsko jezero

Bled

Gacka

Lastovo

Moldavija: Sve što trebate znati

Oman: sve što trebate znati

Rouen


Pogledajte još:

Velika Planina


Gacka


Lastovo


Zarečki krov


Moldavija: Sve što trebate znati
Video:Mali trikovi: