Portal za samostalna putovanja i backpacking

City break: Milano

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Duomo katedrala

Kada se govori o kulturnoj baštini i ljepotama Italije, najčešće se zaobilazi jedan od najvećih gradova te države, Milano. Ipak Milano nije samo centar mode i poslovno središte Italije. Smješten nedaleko od obronaka Alpi te strateški na idealnoj poziciji iznad padske nizine, ali ipak dovoljno blizu najvažnijoj talijanskoj luci Genovi, Milano se prirodno nameće kao poslovni i trgovinski centar Italije. U sjeni svijeta mode, financija i trgovine na visokoj razini krije se stara gradska jezgra koja ipak zaslužuje pozornost posjetitelja i gostiju. S obzirom na veliku obnovu grada i uljepšavanje povodom sajma Milano Expo 2015., Milano postaje itekako privlačna citybreak destinacija.
some_alt
spomenik Garibaldiju

Za razliku od većine drugih talijanskih gradova, Milano je pretrpio značajna razaranja tijekom drugog svjetskog rata te je veliki dio grada izgrađen na ruševinama, uslijed čega moderni Milano sjaji kao novi, moderni grad i kao kontrast povijesnim gradovima u ostalim dijelovima Italije. Ipak takav karakter Milana zapravo zavarava, jer Milano sa svojom povijesti stalne naseljenosti od čak dvadeset i šest stoljeća itekako ima što ponuditi posjetiteljima.

Milano je poznat po svojim brojnim povijesnim i suvremenim znamenitostima, među kojima se posebno ističe milanska katedrala, Duomo, jedna od najvećih i najzanimljivijih građevina izgrađenih u gotičom stilu na svijetu, te svakako jedna od dominatnih gotičkih katedrala u svijetu. Gradnja katedrale započela je 1340 godine i završila nevjerojatnih 600 godina kasnije, katedrala zadivljuje sa čak 135 tornjeva i 3200 kipova, i kao i veoma zanimljivog interijera ukrašenog sa jednim od najvećih vitraja u kršćanskom svijetu. U pozemlju katedrale mogu se vidjeti ostaci svetog Karla Boromejskoga koji se nalaze u kripti te istraživati drevne ruševine Battistero di San Giovanni. sa vrha pak katedrale pruža se odličan pogled na grad te je jedno od omiljenih mjesta za panoramu Milana. Ulaz u katedralu se ne naplaćuje, ali s obzirom na česte gužve potrebno je dugo čekati u redu da se uđe. Ipak naplaćuje se ulaz na krovne terase, koji je za odrasle 7 eura, a za studente 3.50 eura ukoliko idete stepeništem, odnosno 12/6 eura ukoliko idete liftom, Također se naplaćuje i ulaz u Battistero di San Giovanni i to 6 eura.

some_alt
Galleria Vittorio Emanuele

Ispred katedrale Duomo nalazi se veliki trg sa kipom Vittorio Emanuele II, prvoga kralja ujedinjene Itanije na konju, u kojem se redovito okuplja veliki broj turista ali i mladih Milaneza, prije nego se odluče na obilazak jednog od mnogih trgovinskih centara sa dućanima visoke mode, kafića ili restorana, smještenih uz samo središte grada. Reprezentativni primjer Milana kao središta mode i trgovine predstalvja Galleria Vittorio Emanuele, drevna i glamurozna trgovinska kuća ukrašena modernim arkadama građenim prema antičkim proporcijama i predlošcima, koja skladno ujedinjuje tradicionalni stil gradnje i moderni stilizirani dizajnn. U blizini katedrale nalazi se i La Scala, jedna od najpoznatijih opera na svijetu u svijetu. Otvorena je 1778. godine, a 2004. godine doživjela je značajne renovacije i obnovu. Operni nastupi dostupni su već od desetak eura.

Kulturnu baštinu Milana upotpunjuje umjetnička galerija Brera, s nekim od najboljih umjetničkih djela u Europi, dok arhitektonski značaj ima Pirelli toranj, veličanstven primjer modernističke talijanske arhitekture šezdesetih godina. Bazilika Santa Maria alle Grazie još je jedan primjer kulturnog bogatstva Milana, posebice uzme li se u obzir činjenica kako ova bazilika sadrži jednu od najpoznatijih svjetskih slika: Posljednja večera Leonarda Da Vincija.some_alt
Castello Sforzesco

U Milanu se nalazi i dvorac sa UNESCO-ve liste kulturne baštine, Castello Sforzesco, nekadašnja rezidencija talijanskih vojvoda a danas muzej i galerija sa jednim od najposjećenijih parkova u pozadini. Izgradnja dvorca datira još u četranesto stoljeće, da bi današnje konture dvorca bile postavljene stoljeće kasnije tijekom vladavine obitelji Sforza. U radovima na dvorcu je sudjelovao i Leonardo da Vinci. Kasnije biva nadograđen te postaje jedna od najvećih citadela u Europi, sposobna držati garnizon od tri tisuće vojnika. Koristi se kao muzej još od devetnaestog stoljeća, no uslijed bombardiranja u drugom svjetskom ratu, u kojima je teško oštećen, današnji dizajn i konture muzeja postavljene su nakon poslijeratne obnove. Dodatna renovacija dvorca obavljena je 2014. godine.

Najstariji dio Milana je četvrt Cinque vie, odnosno četvrt pet ulica. Čine ju ulice via Meravigli, via Orefici, via del Torchio, via Circo, via Cappuccio te via Luini, kao i trg piazza Cordusio. Ova četvrt predstavlja ostatak staroga Milana prije nego je grad postao trgovačko i financijsko središte te simbol moderne Italije. Uske, kamenom popločene ulice blago zakrivljenog oblika te gotovo pravokutni zavoji među njima, kao i balkoni dužine stopala sa cvijećem daju utisak kako je Milano nekada izgledao. Većina muških posjetitelja Milana, ali i veliki dio ženske populacije nikako neće propustiti San Siro, veliki i slavni stadion, domaći teren dva ponajbolja talijanska kluba: FC Milan i Inter. Međusobni susret između ova dva kluba predstavlja najveći gradski rivalitet uz rivalitet Lazija i Rome u cijeloj Italiji, te je nedvojbeno među najvećim gradskim rivalitetima u svijetu.


Kako doći

Ovisno iz kojega dijela Hrvatske krećete, do Milana je najjednostavnije doći avionom ili kombinacijom autobusa te vlaka. Ukoliko se kupe dovoljno unaprijed, cijene vlaka između Trsta i Milana kreću se od 19 eura na dalje. Više informacija kako kupovati karte za vlak potražite na našem Vodiču za putovanje Italijom vlakom. Do Trsta možete doći autobusom iz Rijeke po cijeni od 60 kuna, te iz Zagreba po cijeni od 120 kuna povratno na dalje. S druge strane, do Milana se može zrakoplovom iz Splita sa zrakoplovnim prijevoznikom Easyjet. Letovi su dostupni od 30-tak eura na dalje. Više informacija kako pronaći povoljne karte potražite u našem Vodiču za jeftine letove.

Gradski prijevoz

some_alt
stari tramvaj u Milanu

Gradski prijevoz u Milanu obavlja se mrežom podzmene željeznice, autobusa, tramvaja, gradske željeznice je mrežom autobusa, trolejbusa, tramvaja i minibusa. Gotovo sve važnije točke u gradu pokrivene su mrežom. Cijena pojedinačne karte koja vrijedi 90 minuta za sve vrste prijevoza iznosi 1,50 eura te se može kupiti na kioscima, tabaccherie (tražiti veliki T znak), u nekim barovima te na automatskim strojevima za prodaju karata koji se nalaze uz ulaze u u metro stanice. Dnevna karta, koja vrijedi 24 sata košta 4,50 eura, a dvodnevna karta (48 sati) košta 8,50 eura, dok paket od 10 pojedinačnih karata košta 13,80 eura. Nije moguće kupiti kartu u autobusu ili tramvaju, kao ni na većini stajališta, pa ih je stoga potrebno kupiti ranije.

Vozni red i mrežu linija potražite OVDJE.

Panorama grada

Kada se govori o pogledu na Milano, većina prvo pomisli na tornjeve katedrale sa kojih se pruža zaista veoma lijepi pogled na centar grada, no taj se pogled ne može mjeriti sa pogledom sa željeznog tornja Torre Branca, smještenog na više od 120 metara visine u parku Sempione. Cijena ulaznice je 5 eura, te se do vrha ide sa liftom. Jedini problem predstavlja čudnovato radno vrijeme, koje možete provjeriti OVDJE.

Gdje jesti

Iako je Milano grad koji živi ubrzanim poslovnim životom, te grad u kojem se trendovi mijenjaju brzinom kojom se mijenja i moda toga grada, Milano je i dalje je jedan od najjačih bastiona tradicionalne talijanske kuhinje, gdje su domaći elementi su još uvijek vrlo hvaljeni i cijenjeni. Diljem grada se mogu pronaći trattorie, enoteche (vinski barovi) i restorani (uključujući i one luksuzne) koji nude tradicionalnu milansku i talijansku općenito kuhinju. Tradicionalna jela Milana temelje se na jelima poput Osso Buco (pirjana teleća potkoljenica u gulašu) i risotto alla Milanese (rižoto sa piletinom začinjen šafranom). Ljubiteljima talijanske Pizze preporučujemo Pizzeriu Da Giuliano, sa odličnim izborom velikih talijanskih pizza spremljenih na tradicionalnoj krušnoj peći na drva. Kako Milano nije jeftin grad, cijene hrane se u restoranima se kreću oko desetak eura pa na gore. Ukoliko želite uštedjeti na budžetu, raspoložive su opcije klasičnih talijanskih fast-food lanaca kao što su Spizzico i Chiao. Pri tome svakako izbjegavati kafiće i restorane oko katedrale i samome gradskom središtu. U raznim postajama podzemne željeznice možete pronaći Garbagnati, pekare i fast-food prodavaonice koje poslužuju brzu i povoljnu hranu.

Noćni život

S obzirom na veliki broj studenata u gradu i noćni život u Milanu je dosta aktivan. Glavna okupljališta mladih tijekom noći su oko Brera galerije i u Navigli. Milan nudi veliki izbor barovima i noćnih klubova, od kojih neki nude i koncerte sa živom glazbom, osobito jazz glazbu i neke lokalne bendove. Obično noćni život počinje oko 23 sata i traje do oko 4 iza ponoći. Isplati se također započeti i noćni život sa s happy hour aperitivima, od oko 18 sati na dalje u velikom broju kafića i barova. Većina klubova naplaćuje ulaz te su cijene pića za naše pojmove relativno visoke. Među najpopularnijim noćnim klubovima jest Magazzini Generali, koji često ugošćuje nastupe renomiranih stranih i domaćih izvođača. Drugo popularno odredište jest Alcatraz koji nudi širok izbor koncerata i nastupa, a u isto vrijeme je i restoran te pub, kao i noćni klub. Tijekom ljetnih mjeseci popularno odredište jest Old fasion club.

Smještaj

Smještaj je u Milanu kao i u ostatku Italije relativno skup, što u Milanu dodatno otežava činjenica kako je grad često odredište za poslovne putnike, uslijed čega su cijene manje privlačne za backpack putnike. Ipak relativno povoljne cijene se mogu pronaći te ih donosimo u nastavku. Ipak imajte na umu kako u ponekim slučajevima hosteli pokušavaju smanjiti cijenu ne uključivanjem boravišne takse i drugih pristojbi u cijenu, kako bi bili konkurentniji na internet tražilicama. Čitajte recenzije! Također je moguće pronaći i povoljan smještaj preko airbnb. Pri tome iskoristite popust od 20 eura na smještaj prijavom preko naše poveznice.

Hostel California
ocjena posjetitelja: 5,5/10

Najjeftinija cijena smještaja. besplatan wi-fi

90 kuna
Star hostel
ocjena posjetitelja: 6.4/10

Veoma dobar hostel,wi-fi, parkiralište, smještaj u blizini stadiona San Siro

110 kuna
B&B Di Nuova Vista
Ocjena posjetitelja: 6,9/10

veoma dobar hostel sa doručkom, wi-fi

150 kuna

Yellow line apartments
Ocjena posjetitelja: 6,9/10

najbolji izbor za dvokrevetnu sobu, wi-fi, lokacija blizu želj. kolodvora

250 kuna


Booking.com

objavljeno: 2015-05-12Pratite nas:Aktualno:

Podgorica iz Zagreba od 35 eura povratno

London iz Osijeka za 40 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 40 eura povratno

Krf iz Zagreba za 52 eura povratno

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratnoPovezano:

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratno

Sardinija iz Trsta od 30 eura povratno

Napulj iz Zagreba za 28 eura povratno

Kako jeftino istražiti Veneciju

Venecija

Verona

Dresden

Krakov

Ptuj

Velika Planina

Gacka


Pogledajte još:

Dugi otok


Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet
Video:Mali trikovi: