Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Opatijska rivijera

tekst: Peter Polić


some_alt
središte Opatije i plaža Lido (flikr)

Najstarija turistička destinacija Hrvatske te jedna od najstarijih turističkih destinacija uopće na svijetu je Opatija, gradić dvadesetak kilometara od Rijeke koji je postao glavno odredište elite Austro-ugarske nakon što se tadašnji car u devetnaestom stoljeću zaljubio u ovo mjesto. Nekadašnji turistički biser Kvarnera ništa manje nije privlačan i danas, te podjednako privlači različite vrste turista tijekom cijele godine, a posebno ljeti. Osim Opatije, rivijera povezana šetnicom Lungo mare sadrži još nekoliko zanimljivih mjesta, Lovrana, Medveje Mošćeničke Drage, Ike, Ičića i Voloskog.Opatija

Često nazivana biserom Jadrana, Opatija svojom arhitekturom otmjenih vila, raskošnim parkovima s biljem iz cijelog svijeta i bogatom hotelskom i ugostiteljskom ponudom, predstavlja važno odredište u svako doba godine. Jednako su privlačni, svaki sa svojom pričom, osobnošću i prepoznatljivim manifestacijama i druga središta ove rivijere. Osim ponudom izvrsnih plaža i šetnica, također privlači i svojim priredbama, prije svega koncertima i kulturnim događanjima koji se odvijaju tokom cijele godine.

Turizam u Opatiji započinje kada je Ignitio Scarpa, riječki brodovlasnik izgradio za sebe i svoju ženu Vilu Angiolinu, koja je i danas jedna od znamenitosti grada. Uskoro su izgrađene i razne druge secesijske vile za austro-ugarsko plemstvo i bogataše, te su danas okosnica arhitekture u ovome gradu. Osim vila kulturnu baštinu grada upotpunjuje i crkva sv. Jakova, zatim skulptura djevojke sa galebom koja uvelike podsjeća na kopenhagenšku Malu sirenu, fontana Helija i Selene, Hrvatska ulica slavnih te predivan botanički park uz već spomenutu vilu Angiolinu. U njemu se razlikuju dvije cjeline, južni dio otvorenog parka s egzotičnim biljkama i travnjacima, te sjeverni dio u kojem rastu guste sastojine lovora izmiješane s borovima i cedrovima. Posebna zanimljivost parka su japanske kamelije, bambusi i banane. Ovaj park je i najposjećeniji jer se nalazi uz čuveno šetalište Lungo mare. Još jedan značajan park nalazi se uz Hotel Opatija te pored nove opatijske zaobilaznice, s koje se spušta odvojak za centar grada te je izgrađen početkom dvadesetog stoljeća. Ovaj park sadrži šetne staze te obilje hlada i klupica za odmor.

Volosko

Smješteno jedan kilometar od Opatije prema Rijeci, Volosko je malo ribarsko mjesto koje privlači ljubitelje mirnijeg odmora od često prenapučene Opatije. Nekada je Volosko bilo najnaseljenije mjesto na Opatijskoj rivijeri, pri čemu je imalo ulogu luke grada Kastva te je primalo brodove različitih veličina u svoju lučicu. Danas je Volosko prvenstveno turističko mjesto sa ribarskom lučicom u kojoj turiste privlače veoma kvalitetni restorani riblje gastronomije kao i mogućnosti za sportove na vodi. More na Volosku i obližnjem Preluku pogodno je za surfanje i jedrenje. Vjetar poznat pod nazivom tramontana puše gotovo svakog jutra i idealan je za jedrenje, posebice jedrenje na daci, za koje se Volosko smatra jednim od najboljim odredištima na svijetu. Svake godine organizira se i natjecanje u surfanju, kako za profesionalce, tako i za amatere.

Ičići

some_alt
Plaža u Ičićima (wikipedia)

Prvo mjesto nakon Opatije prema zapadu su Ičići, prije svega poznati po svojoj dugoj plaži koja privlači svakoga ljetnog dana tisuće ljudi. Plaža je podijeljena na dva dijela te je jedan dio betonski, a drugi šljunčani. Plaža ima ''Plavu zastavu'' koja garantira čistoću mora, ali i mnoštvo dodatnih sadržaja na samoj plaži poput odbojke na pijesku, igralište za djecu, sportske rekvizite za iznajmljivanje. Ičići također imaju i ACI marinu koja nudi smještaj za razne jedrilice te je često polazište za istraživanje otoka sjevernog Jadrana.

S kulturološkog aspekta, najzanimljivija građevina u Ičićima je Villa Münz, koja je građena u austro-ugarskom stilu i nalazi se odmah iznad nautičke marine.

Ika

Ika je staro ribarsko selo i ljetovalište smješteno ispod padina Učke te je jedno od omiljenih početnih lokacija za uspon na tu hrvatsku primorsku planinu. Smještena u uvalici okruženoj strmim padinama Učke, centar Ike se nalazi uz samu obalu i zavojitu prometnicu koja je nekada predstavljala glavni pravac prema Istri, a danas je tek regionalna cesta zahvajujući tunelu Učka i Istarskom ipsilonu. U centru se nalazi jedini hotel, ispod kojeg su dvije šljunčane plaže. Centrom dominira mul na kojem se nalazi dizalica za čamce.

Stanovnici Opatijske rivijere i Rijeke na spomen Ike najčešće prvo pomisle na fakultet menadžmenta i turizma koji se nalazi u ovome mjestu te na popularni fast-food Arči, otvoren 24 sata te u kojem se redovito čeka u redu za hamburger ili cheeseburger.

Lovran

some_alt
Lungo mare u Lovranu (wikipedia)

Uz Opatiju svakako najzanimljivije odredište na Opatijskoj rivijeri jest Lovran, ujedno i najstarije mjesto u ovome području. Smješteno ispod središnjeg dijela masiva Učka, Lovran zajedno sa mjestima u svojem zaleđu, prvenstveno Lignjem je također i jedno od glavnih polazišta za uspon na Učku. Gradić je također i važno kulturno-povijesno odredište. Gradski trg sa svojim romaničkim zvonikom i nizom baroknih kuća, župna crkva, mala crkvica uz more, samo su segmenti u povijesnim spomenicima koji čine antičke i kulturne vrijednosti Lovrana i daju posebnu atmosferu ovom malom mediteranskom gradu. Također u Lovranu se održava i veliki broj različitih manifestacija koje privlače turiste u svako doba godine.

Povijesni značaj gradu daje sačuvana povijesna stara gradska jezgra, koja je u srednjem vijeku okružena zidinama. Unutar Starog grada mogu se pronaći mnoge građevine iz 13. i 14. stoljeća, a samo neke su u potpunosti sačuvane, poput istočnih gradskih vrata ''Stubica''. Odmah pored Starog grada nalazi se kapela Sv. Trojstva, koja datira iz 13. stoljeća i danas se nalazi u parku.

Lovransko zaleđe čini više manjih sela i mjesta smještenih na obroncima Učke koja predstavljaju jedinstven spoj ruralnog planinskog svijeta u neposrednoj blizini mora te u kojima se sve više razvija ruralni turizam. Osim toga, u mnogima od njih nalaze se odlični vidikovci sa pogledom na Kvarner i Riječki zaljev.

Medveja

Dva kilometra dalje od Lovrana nalazi se Medveja, poznata prije svega po svojoj prekrasnoj dugoj plaži koja spada među najljepše plaže na Jadranu. Prema legendi, mjesto je dobilo ime po grčkoj mitskoj junakinji Medeji, za koju se smatra kako se na području Medveje sklonila s Jasonom. Podzemni potoci koji se s Učke slijevaju u more na medvejskoj plaži prema istoj su priči ustvari Medejine suze. Blizina Učke također čini Medveju popularnim polazištem za uspon na Učku.

Medvejska šljunčana plaža među najljepšim i najvećim je plažama na Sjevernom Jadranu pri čemu svojom ukupnom površinom zauzima 44.000 m2. Osim za kupače, Medveja je popularna i za razne sportske entuzijaste, pa se tako uz plažu mogu iznajmiti kajaci, pedaline i razni drugi sportski rekviziti. Na plaži Medveja se nalazi otvoreni beach bar sa velikom ponudom koktela, kao i kafić i restoran sa bogatom ponudom.

Mošćenička draga

some_alt
Mošćenička draga

Opatijska rivijera završava u Mošćeničkoj dragi, gdje se padine Učke spuštaju prema moru uz procjep stvoren tokom potočića koji preko ljeta uglavnom presuši. Šljunčane plaže su glavna atrakcija u Mošćeničkoj Dragi, gdje se nalazi sedam šljunčanih plaža, a ljubitelji netaknute prirode imaju na raspolaganju velik broj uređenih planinskih i šumskih putova uključujući i poučnu stazu o staroslavenskim božanstvima po kojima je i nazvan jedan od vrhova u blizini (vrh Perun). Panoramski pogled na stari mediteranski stil gradnje kamenitih kuća uz samo more i uskih uličica čini Mošćeničku Dragu popularnim motivom fotografija velikog broja turista. Nedaleko od Mošćeničke Drage nalazi se i malo selo zvano Trebišće, za koje se vjeruje da je mjesto civilizacijskog i kulturnog početka na ovim područjima.

Lungo mare

Cijela opatijska rivijera povezana je sa dvanaest kilometara dugim obalnim šetalištem koje započinje u Voloskom, prolazi kroz Opatiju, Ičiće, Iku i završava u Lovranu. Duž trase šetališta podignuta su spomen obilježja znamenitim ličnostima koje su boravile u Opatiji: književniku Henriku Sienkiewiczu (iznad opatijske luke), liječniku Theodoru Billrothu (na zidu crkve sv. Jakova), generalu Jozefu Pilsudskom (u perivoju ispred Umjetničkog paviljona "Juraj Šporer"). Jednim dijelom šetalište Lungomare prolazi i kroz čuveni središnji opatijski perivoj. Šetnica je smještena gotovo u potpunosti na istoj nadmorskoj visini, pa uslijed toga ju bez problema prolaze osobe svih starosnih dobi i fizičke spreme. Tijekom ljeta posebno je ugodna šetnja u kasnijim večernjim satima ili rano ujutro.

Veliki broj ugostiteljskih objekata uz čitavu šetnicu nudi veliki izbor mjesta za hranu i piće, kao i za nezaobilazne sladolede tijekom ljeta.

Prijevoz

Između Opatije i drugih mjesta Opatijske rivijere prometuju redovne autobusne linije riječkog prijevoznika Autotroleja te linije Autotransa. Najpovoljnije je putovati među mjestima autotrolejovim busevima, zona 4 koja povratno stoji 30 kuna pokriva cijelo područje od Mošćeničke Drage do Rijeke i okolnih mjesta. Linija 32 prometuje obalnim mjestima, dok za mjesta u zaleđu Opatije i Lovrana možete promijeniti autobus u Opatiji. Karta vrijedi dva i pol sata na cijeloj dužini trase, neovisno o broju promjena vozila.

Smještaj

S obzirom na elitni turizam kojem je Opatija orijentirana, smještajne cijene su relativno visoke, no unatoč tome mogu se pronaći povoljniji smještajni kapaciteti u privatnom aranžmanu putem airbnb. Moguće je pronaći različiti smještaj već za 130 kuna za dvije osobe. Što se tiče hostela, relativno povoljni hosteli dostupni su u Rijeci. Ponudu pretražite pomoću naše tražilice povoljnog smještaja. Također je moguće pronaći i povoljan smještaj preko airbnb. Ukoliko još nemate svoj račun, iskoristite popust od 20 eura na prvu rezervaciju registracijom OVDJE.Za ostale smještajne kapacitete preporučujemo vam tražilicu:

objavljeno: 2015-07-02Aktualno:

Advent u Madridu iz Beča za 30 eura

Amsterdam iz Ljubljane za 64 eura povratno

Kopenhagen iz Beča za 10 eura povratno

Lisabon za 35 eura povratno iz Beča

Lyon iz Splita za samo 18 eura povratnoPovezano:

Besplatno biciklom na vlak!

Uvode se online ulaznice za Plitvička jezera

Rijeka uvodi prigradsku željeznicu

Jezera Gorskog Kotara

Kajakom na more

otok Rab

Pariz

Najbolji besplatni muzeji

Najljepša bajkovita sela

Zašto je super putovati sam

Gradovi koje vrijedi posjetiti zimiPogledajte još:

Jezera Gorskog Kotara


Mjesec dana Irana (2. dio)


Albanska rivijera


Kajakom na more


Sirija: zvijer u ljepotici