Portal za samostalna putovanja i backpacking

Potsdam

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Glienicke most

Čini se danas gotovo nestvarno kako je ovaj mirni grad jugozapadno od Berlina pred samo pola stoljeća bio napeta granična crta razdvajanja problematičnog zapadnog Berlina i istočne Njemačke te jedno od najburnijih točaka zbivanja hladnog rata. Na danas jedva prometnom mostu Glienicke nekada su se razmjenjivali špijuni i zatvorenici u tajnosti hladnog rata. Najčešće noću, daleko od očiju javnosti ovim su mostom prolazili s jedne strane sovjetski, a na drugu stranu američki i britanski špijuni koji su uhvaćeni u svojim akcijama. Još prije toga, ovaj je grad bio sjedište njemačkih careva, o čemu svjedoče brojne palače. Danas, Potsdam je nezaobilazno izletište i grad koji iznenađuje svojom kulturnom i povijesnom baštinom.


Potsdam je bio glavni grad Brandeburga, a kasnije Prusije, sve dok ga nije zamijenio Berlin. Čak i kada je postao glavni grad Prusije Berlin, kao rezidencija pruskih kaisera i dalje se često koristio Potsdam, kada su se htjeli maknuti carevi iz velikih gradskih nevolja (i potencijalnih neprijatelja) u Berlinu. Zanimljivo, grad i danas ima sličnu funkciju, jer i danas stanovnici Berlina rado dolaze u Potsdam za vikend a mnogi su se ovdje preselili ili su kupili drugu kuću. Svoj uzlet kao poželjno mjesto za bijeg od gradskih gužvi Berlina Potsdam dobiva od ponovnog ujedinjenja 1990. godine. Potsdam također služi kao glavni grad Bundeslanda Brandenburg, nakon što je pokušaj ponovnog ujedinjenja Berlina i Brandenburga u jednu saveznu Republiku propao početkom devedesetih godina. Povijesno Potsdam je među najznačajnijim njemačkim gradovima. Ovdje je bila rezidencija pruskog kralja i njemačkog Kaisera do 1918. godine. Arhitektura grada utjelovila je ideje doba prosvjetiteljstva: kroz pažljivu ravnotežu arhitekture i krajolika, Potsdam je bio namijenjen "slikovitom, pastoralnom snu" koji bi podsjetio svoje stanovnike njihovog odnosa s prirodom i razumom. Upravo je povezanost prirode, prekrasne arhitekture i mirnog gradića koji se raširio po čitavoj lepezi međusobno povezanih jezera najveća ljepota Potsdama.

some_alt
spomenik Fridriha velikog

Glavna znamenitost Potsdama su park i palača Sanssouci, jedna od najljepših palača u Njemačkoj zaštićena od strane UNESCO-a. Sanssouci se s razlogom naziva njemačkim rivalom Versaillesa. Ljetna palača Fredericka Velika, kralja Pruske, upravo je i izgrađena kako bi konkurirala francuskom dvoru u svojoj ljepoti i značaju za tadašnju Europu. Dok je Sanssouci u intimnijem rokoko stilu i daleko manji od francuskog baroknog kolege, zahvaljujući svojem položaju i prekrasnom raznovrsnom parku itekako je vrijedna ponosa njemačke carske arhitekture. Nastala je sredinom osamnaestog stoljeća kao privatna rezidencija Fridrika Velikog, gdje se mogao ovaj slavni njemački Kaiser opustiti daleko od svečanosti berlinskog dvora i budnog oka njemačke javnosti. Ime palače naglašava upravo njezinu namjenu: dolazi od francuskih riječi sans souci, što označava "bez zabrinutosti". Nema dvojbe kako je ova palača bila idealno mjesto za opuštanje njemačkog cara, ali i milijuna posjetitelja koji uživaju u njezinim ljepotama te u zelenilu prekrasnog parka ponovno pronalaze svoj unutarnji mir.

some_alt
Neues Palais

Osim samoga dvorca Sanssouci u kompleksu se nalazi i Neues Palais koja je nastala tek desetak godina nakon Sanssouci palače te je svojevrstan nastavak te palače i najbolji dokaz neprestanog povećanja apetita Fridrika velikog. Carlottenburg palača koja se nalazi uz rijeku još je jedna mala neoklasična palača u parku Sanssouci koju je 1829. godine izgradio Schinkel za nasljednika prijestolja, Friedricha Wilhelma IV., a vjerojatno najveće arhitektonsko iznenađenje je vodena pumpa parka Sanssouci koja podsjeća sa svojim minaretima na orijentalne džamije, što nimalo ne začuđuje uzme li se u obzir kako je u romantičarsko vrijeme devetnaestog stoljeća egzotika orijenta privlačila gotovo sve slojeve društva.

Nešto dalje u Potsdamu nalazi se još jedna prekrasna palača u kojoj se odigrao jedan od ključnih događaja dvadesetog stoljeća, koji je usmjerio budućnost Europe: Potsdamska konferencija 1945. godine. Održana je u palači Cecilienhof. Iako ova palača ni približno ne očarava ljepotom kao Sanssouci, ipak je značajna kao posljednja palača koju je izgradila kuća Hohenzollern koja je vladala Kraljevinom Prusijom i njemačkim carstvom do kraja Prvog svjetskog rata. Bio je to posljednji trag kojeg je njemačka carska obitelj ostavila u arhitekturi Njemačke te mjesto gdje se krojila budućnost čitave Europe.

Unutar Potsdama nalazi se ruska četvrt Aleksandrovka koja se očituje klasičnom ruskom gradnjom drvenih kuća u devetnaestom stoljeću, a koja je nastala dolaskom ruskih pjevača i drugih umjetnika u Potsdam kako bi nastupali u carskom vojnom zboru. Ruska kolonija na sjeveru Potsdama se sastoji od trinaest drvenih kuća u ruskom stilu, koje su izgrađene između 1826. i 1827. godine na posebnu želju bivšeg pruskog kralja Friedricha Wilhelma III. Izvorno kolonija je nastanjivala obitelji ruskih pjevača Prve pruske gardijske pukovnije. Blokovi su okruženi velikim vrtovima te se u njima održava život i danas. Nad četvrti Aleksandrovka dominira brežuljak na kojem se nalazi pravoslavna crkva Aleksandra Nevskog posebno izgrađena za ruske koloniste. Tek nešto dalje od Aleksandrovke nalazi se Nizozemska četvrt, koja se prostire uz obale jezera i koja je nastala u osamnaestom stoljeću na inicijativu nizozemskog graditelja Johanna Boumanna kako bi privukla nizozemske umjetnike i kako bi se upravo ovdje stvorila jaka nizozemska umjetnička kolonija. Četvrt se sastoji od čak 134 kuće izgrađene od karakteristične crvene opeke, podijeljene na četiri bloka pravilno raspoređenih pravokutnim ulicama. Povijest nizozemske četvrti može se vidjeti u kući Jana Boumana. Time je vidljivo kako je devetnaesto stoljeće u Potsdamu činilo ovaj grad pravim melting potom tadašnje europske umjetnosti i kulture.

some_alt
Nikolai Kirche

Samo gradsko središte Potsdama nije toliko očaravajuće koliko palače i četvrti koje ga okružuju, ali Nikolai Kirche sa svojom svjetloplavom kupolom i četvrtastom gradnjom vrijedi pozornosti, kao i stara gradska vijećnica te Branderburška vrata koja su najveća i najbolje očuvana vrata kroz koja se nekada ulazilo u Potsdam. Nekadašnje sjedište filmske industrije, posebice prije drugog svjetskog rata, Potsdam je danas i središte filmskog muzeja ali i filmskog parka Babelsberg koji podsjeća na kinematografski značaj ovoga grada u prošlosti. Ljubitelji povijesti svakako će biti zainteresirani i za Potsdam muzej koji svjedoči o razvoju grada i njegovoj bogatoj povijesti.

Ipak najveća ljepota Potsdama su njegovi parkovi i palače te brojni mostovi koji se protežu preko jezera nastalih širokim tokom rijeke Vavel. Za lijepog vremena tisuće domaćih i turista šetati će, biciklirati, kajakariti pa čak i plivati jezerima i parkovima te upijati sunčeve zrake u ovome gradu koji predstavlja savršen spoj prirode, kulture i bezbrižnog postojanja.


Kako doći

Potsdam se nalazi u berlinskom gradskom području i služi i unutarnjim i vanjskim prigradskim vlakovima, nazvanim S-Bahn i Regionalexpress. Nekoliko linija putuje prema Potsdamu. Gotovo svi vlakovi koji prolaze iz Berlina u Potsdam mogu se koristiti s kartama ABC ili BC zone za Berlin, pa ako boravite u Berlinu i kupite dnevnu kartu, možete jednostavno otići i do Potsdama (kupiti ABC kartu koja vrijedi za sve gradove u metropolitanskom području Berlina). Također, ista karta vrijedi i za prijevoz sa zračnih luka do centra grada pa je moguće nastaviti do Potsdama istom kartom.


Kada doći

Potsdam je zanimljiv u svako doba godine. U proljeće se parkovi zelene i priroda se budi te daje prekrasne konture i živost palačama, dok su raznobojne nijanse jesenjeg lišća među najfotografiranijim pozadinama palača koje daju dodatnu draž pogledima. Tijekom toplih ljeta dovoljno je hlada i mogućnosti kupanja u jezerima, a zimski božićni sajam privlači podjednako mnogo posjetitelja kao i popularniji Berlinski sajam.

Gradski prijevoz

some_alt
tramvaj u Pragu

Sustav tramvaja i autobusa u Potsdamu je vrlo moderan i općenito izvrsan iako na prvi pogled pomalo nejasan. Potsdam je, zajedno s Berlinom i ostatkom Brandenburga, dio VBB transportne mreže. To vam omogućuje da promijenite tramvaje i autobuse slobodno po volji, sve dok vaša karta vrijedi za zonu u kojoj se nalazite. Unutarnji grad Potsdam je u zoni A, vanjski dijelovi su u zoni B, a zaleđe je Zona C. Budite svjesni toga, kako je Potsdam u Berlinskoj zoni C - Berlinski vanjski dijelovi su Berlinska zona B i tako dalje. Prema tome, ukoliko koristite zonu C iz Berlina, ona vrijedi za gradski prijevoz, ali NE i zona A. S druge strane, ako ostajete samo u Potsdamu, dovoljna vam je zona A. S obzirom na prekrasne parkove i palače te relativno mali obujam grada, odlična je ideja iznajmiti bicikl i obići grad na dva kotača. Ukoliko koristite gradski sustav za iznajmljivanje bicikala Nextbike, dostupni su već za osam eura za cijeli dan bicikli, odnosno po jedan euro za sat vremena.

Smještaj

Potsdam nudi kvalitetne smještajne kapacitete iako ponešto skuplje od Berlina. Pri tome se može pronaći kvalitetna soba za dvoje već za četrdesetak eura po sobi, a povećanje kvalitete često znači i značajno povećanje cijena.

Odličan izbor je Bett-Point Am Rathaus smješten oko pola sata hoda od palače Sanssouci. Dostupan je besplatni WiFi pristup. Sobe u pansionu imaju pristup zajedničkoj kupaonici. Slikovit Heiliger See udaljen je samo 450 metara od pansiona, a Potsdamova poznata nizozemska četvrt je udaljena 3 minute hoda. Bett-Point Am Rathaus nalazi se neposredno pored tramvajske stanice Potsdam Rathaus, koja ima veze s glavnom željezničkom kolodvoru Potsdam. Odavde, središnji Berlin može se stići za 45 minuta.

Potražite u našoj tražilici najpovoljniji smještaj te svu ponudu smještaja u Potsdamu.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2018-03-10Pratite nas:Aktualno:

London za 30 eura povratno iz Zagreba

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Albanija iz Trsta za 28 eura povratno

Aja Sofija ima nova pravila za posjetitelje

Iran iz Budimpešte za 92 eura povratnoPovezano:

Berlin iz Pule za 26 eura povratno

Berlin za 69 eura povratno iz Zagreba

Berlin za 34 eura iz Zadra povratno

Oktoberfest

Berlin

Minhen

Krakov

Gozo

Malta: Sve što trebate znati

Ptuj

Rouen


Pogledajte još:

Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet


Gozo


Malta: Sve što trebate znati


Ptuj
Video:Mali trikovi: