Portal za samostalna putovanja i backpacking

Poznanj

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Stary Rynek u Poznanju

Smješten točno između Varšave i Berlina, Poznanj je tradicionalno važno prometno i poslovno središte u zapadnoj Poljskoj. Nepravedno je reputacija sajamskog grada zasjenila povijesni i kulturološki značaj koji ima Poznanj, grad koji je kolijevka poljske državnosti, kako od vremena prvih poljskih kraljeva tako i u suvremeno doba kada je pred stotinu godina nastala suvremena republika Poljska ustankom koji je započeo upravo u Poznanju. Zahvaljujući novim niskotarifnim letovima iz Zadra Poznanj postaje i grad koji zavređuje pozornost naših putnika.Poznanj je nepravedno u sjeni drugih poljskih gradova poput Varšave, Krakova i Gdanska koji privlače brojne turiste te koriste Poznanj tek kao usputnu stanicu na putovanju između ovih glavnih središta. I u pravilu se ugodno iznenade ukoliko provedu nekoliko sati u Poznanju ljepotom njegovog starog gradskog trga (Stary rynek) kojim nimalo ne zaostaje za drugim gradovima Poljske i sjeverne Europe kao i posjetom otočiću Ostrow Tumski sa katedralom između dva rukavca rijeke Warte te posjetom dvama dvorcima, kraljevskom dvorcu i carskom dvorcu koji se doimaju daleko starijima nego što zaista jesu.

some_alt
fontana ispred Opere

Kada upitate prosječnog stanovnika u Poznanju gdje je dvorac, uglavnom će vas uputiti prema carskom dvorcu nastalom 1910. godine kada je Poznanj bio dio njemačkog carstva. Ovaj dvorac blage smeđe boje izgrađen od snažnih kamenih blokova ima kratku ali burnu prošlost: najprije je kroz kratko vrijeme bio sjedište cara Wilhelma II., da bi nakon prvog svjetskog rata postao sveučilište u Poznanju. Danas se zgrada sveučilišta nalazi preko puta dvorca, a dvorac je tijekom drugog svjetskog rata prvo postao sjedište nacističke vlasti u Poznanju da bi nakon rata postao zloglasni zatvor u komunističko doba. Danas je kulturni centar sa brojnim izložbama i priredbama te ugodnim kafićem na drugom katu. Ispred samog dvorca nalazi se lijepi park sa fontanom te veliki spomenik ustanku poljskih radnika 1956. godine protiv komunističke represije. Upravo su se pred dvorcem odnosno tadašnjim zatvorom odigrali glavni događaji pobune koju su sovjetski tenkovi ugušili u krvi. Iako će većina turista krenuti najprije prema glavnom gradskom trgu i Ostrovu Tumskom, meni je baš ovaj dio grada najljepši, posebice u proljeće kada se park oboji u šarenilo cvijeća dok visoka fontana donosi ugodno osvježenje. Osim sveučilišta, tu se nalazi i zgrada Opere izgrađena u neoromaničkom stilu sa prekrasnim skulpturama inspiriranima grčkom antikom.

Pročitaj i naš putopis KROZ GRADOVE POLJSKE

Nešto dalje nalazi se prostrani trg Slobode (Plac Wolnosci) na kojem su se odigrali ključni događaji suvremene poljske povijesti. Upravo je na ovom mjestu započeo Velikopoljski ustanak 1919. godine kojim su Poljaci odbacili njemačku vlast i stekli neovisnost. Danas se na trgu nalazi velika fontana te prostrani teren koji je često mjesto održavanja raznih događaja, od božićnog sajma do festivala, priredbi i drugih događaja. Diljem grada možete vidjeti prekrasne murale ulične umjetnosti koji podsjećaju na nedavno minulu stotu godišnjicu ustanka u Poznanju koji je označio početak suvremene poljske države.

some_alt
šarena pročelja na Starom Rynku

Glavni gradski trg (Stary Rynek) tipičan je srednjoeuropski trg kojim dominira visoka zgrada gradske vijećnice nastala u renesansnom stilu. Iako je gotovo cijeli gradski trg uništen tijekom drugog svjetskog rata, kao i većina Poznanja, obnovljen je prema starim nacrtima i podsjeća na svoje nekadašnje ruho. Šarena pročelja zgrada koje okružuju gradski trg simpatično ocrtavaju pozadinu terasa kafića i restorana koji se za toplijih dana rašire po popločenom trgu. Gotovo u svako doba dana domaćini i turisti prolaze trgom, no najviše ljudi sakupi se oko podna, kada se uz sat na gradskom tornju odvija kratka predstava dva janjeta koji su simboli grada. Legenda kaže kako je gradski knez pripremao gozbu i zatražio je janjetinu za ručak. Kada je kuhar pripremio dva janjeta, oni su mu pobjegli i uspeli se na vrh tornja i počeli se igrati na samome vrhu na očigled svih promatrača. Knezu se to toliko svidjelo da ih je odlučio poštedjeti, a njihova improvizirana igra i danas se prikazuje svaki dan u dvanaest sati. Također, našli su se i na gradskom grbu koji neodoljivo podsjeća na grb Istre.


some_alt
Katedrala na Ostrowu Tumskom

Povijesno najvažniji dio grada nalazi se oko kilometar dalje od gradskog trga, na otočiću između dva rukavca rijeke Warte. Ostrow Tumski mjesto je gdje se nalazi jedna od najstarijih poljskih katedrala te gdje su se krunili prvi poljski kraljevi (zapadno od gradskog trga nalazi se kraljevski dvorac, koji je zapravo izgrađen prema starim nacrtima prije nekoliko godina, na mjestu gdje su bili samo tragovi nekadašnjih ruševina prvog kraljevskog dvorca). Prekrasna gotička katedrala sa sakralnim muzejem svjedoči o važnosti ovog mjesta za Poljake. Unutar katedrale počivaju prvi poljski kraljevi te se nalazi sakralni muzej. Osim gotičke katedrale nalazi se još nekoliko prekrasnih sakralnih objekata te je svakako jedno od najljepših mjesta u gradu.

Poznanj je grad sa brojnim zanimljivim muzejima. Ukoliko ih planirate posjetiti, svakako to učinite subotom kada je ulaz u većinu muzeja besplatan. Gradski muzej nalazi se u gradskoj vijećnici a u blizini je i nacionalni muzej te arheološki muzej. Unutar carskog dvorca nalazi se muzej poljskog ustanka 1956. godine a posebno zanimljiv je vojni muzej koji se nalazi u parku Citadela te koji sadrži veoma bogatu i dobro očuvanu postavu različitog naoružanja iz drugog svjetskog rata, od najmanjih čahura do tenkova i i ratnih zrakoplova.

some_alt
skulpture nepoznatih u zimskoj idili na Citadeli

Park Citadela smješten u središtu grada mučno je područje prošlosti koje je pretvoreno u prekrasan velik park koji je nezaobilazno mjesto za lijepih i sunčanih dana. Nekadašnji kompleks utvrda njemačke vojske koje su odolijevale mjesec dana pod opsadom Crvene armije početkom 1945. godine tijekom borbi gotovo je u potpunosti sravnjena sa zemljom te je ubrzo zatim pretvorena u park sa brojnim umjetničkim instalacijama i otvorenim poligonima za upijanje sunca tijekom toplijih dana. Veliki park osim prekrasnuh zelenih površina također nudi i niz lijepih i zanimljivih skulptura među kojima se posebno ističe serija pomalo bizarnih bezglavih skulptura u samom središtu parka. Jedna od skrivenih zanimljivosti parka jest kazalište napravljeno po uzoru na antičke amfiteatre. Na južnoj padini parka nalaze vojna groblja sovjetskih, poljskih i commonwelth vojnika. Naravno, tu je i groblje ustanika Velikopoljskih iz 1919. godine.

Ukoliko tražite utvrde i vojne instalacije, osim nekoliko dobro očuvanih zidova na Citadeli diljem grada možete pronaći i druge vojne utvrde izgrađene početkom stoljeća kao dio Festung Posen (utvrda Poznanj), pruskog projekta utvrđenog grada na istočnim granicama Carstva koji bi jamčio zaštitu teritorija Pruske u slučaju rata sa Rusijom. Neke od utvrda su veoma dobro očuvane, posebice Fort VII u kojem se nalazi i muzej poljskog ustanka iz 1918. godine, dok su druge napuštene te je njihovo otkrivanje ponekad avantura poput istraživanja Indiana Jonesa. Ukoliko ih odlučite potražiti, najčešće ćete doći do dobro očuvanih ostataka utvrda sakrivenih u šumi i prekrivenih raslinjem, naizgled sasvim zaboravljenih i ostavljenih zubu vremena (što nije sasvim točno, jer se utvrde redovito posjećuju, istražuju, nadgledaju i planski se ostavljaju u pošumljenom terenu kao dio zeleno-povijesne baštine).

U širem području Poznanja zelenih površina ima napretek. One nude odlične prilike za bijeg od gradske gužve. Umjetno jezero Malta popularno je odredište za veslačke sportove na kojem su i naši veslači ostvarili iznimne uspjehe a uz koje se nalazi veliki termalni kompleks s jedne strane jezera te malo skijalište sa druge strane. Zahvaljujući umjetnim materijalima skijanje na Malti moguće je cijele godine.

some_alt
Wielkopolski nacionalni park

U zapadnom dijelu grada nalazi se jezero Rusalka koje se nastavlja desetak kilometara dalje kroz šumski pojas do malog ali veoma popularnog jezera Strzeszyn koje je omiljeno ljetno kupalište za građane Poznanja, baš kao i obližnje daleko veće jezero Kierkz, na kojem se za toplijih dana redovito mogu vidjeti jedrilice pa s pravom nosi naziv Poznanjsko more. Ukoliko vam ni to nije dovoljno zelenila i prirode, samo dvadesetak kilometara južno od Poznanja nalazi se Wielkopolski nacionalni park, prekrasan park sa brojnim jezerima i gustom šumom te bogatom florom i faunom koji je posebno zanimljiv za duže šetnje ili biciklizam. Za doći do nacionalnog parka, sa glavnog željezničkog kolodvora uzmite jedan od brojnih lokalnih vlakova prema Mosini ili Stesewu, selima na rubu nacionalnog parka (dobra ideja za cjelodnevni aktivni izlet je dolazak ujutro u jedno selo, prolazak cijelog parka i povratak iz drugog sela, s obzirom da se nalaze svaki na svojoj strani parka). Vlakovi prema Mosini su nešto češći.


Kako doći

some_alt
tramvaji u Poznanju

Zahvaljujući novim niskotarifnim letovima Ryanaira, Poznanj je dostupan iz Zadra već za nekoliko desetaka eura tijekom ljetne sezone letova.

Najpovoljniji letovi iz Zadra do Poznanja

Jednostavno se do Poznanja može doći i sa zračnih luka Berlina, koje su povezane izravnom autobusnom linijom sa Poznanjom.

Sa zračne luke Lawica do centra grada može se doći sa izravnom autobusnom linijom po cijeni od 4.60 pln (oko 8 kuna)

Vozni red pronađite OVDJE.


Kada doći

Poznanj je najljepši tijekom proljeća i jeseni, kada se brojni parkovi zazelene odnosno kada ih prekriju šarene boje jesenjeg lišća. Zime su hladne, ali ne toliko hladne koliko se očekuje za jedan poljski grad. Ljeta su ugodna i topla, pri čemu je srpanj često najkišovitiji mjesec. Jesen i proljeće imaju značajno manje kiše nego je uobičajeno za srednjoeuropsku kontinentalnu klimu.

Gradski prijevoz

Poznanj ima odličan sustav javnog prijevoza koji se sastoji od tramvaja i autobusa kojima upravlja MPK (Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne).

Za vozni red odlična je lokalna poljska aplikacija Jakdojade (za većinu poljskih gradova).

Cijena karte je 2,30 zl za 20 minuta, 4,80 zl za 40 minuta, 15 zl za cijeli dan itd.

Najbolje je kupiti ulaznice prije nego što se ukrcate u vozilo na kiosku ili putem automata koji se nalaze na gotovo svim tramvajskim stanicama i većini autobusnih stanica. Ponekad su dostupni automati za kupnju karata i unutar samog vozila. Ukoliko u autobusu nema automata za karte, možete je kupiti za 5 zl od vozača, ali morate platiti točnim iznosom (vozač neće prihvatiti veći iznos od cijene karata).

Odlična ideja za kretanje po gradu jest korištenje javnih gradskih bicikala Nextbike. Za samo 20 zl možete napraviti račun i zatim koristiti bicikle za vožnju biciklom u trajanju od 20 minuta besplatno (nakon toga morate zamijeniti biciklu na jednoj od mnogih stanica za bicikle diljem grada te možete uzeti drugi bicikl ili će vam se skinuti sa računa 2 zl).

Više informacija potražite na stranicama Nextbike Poznan.

Ipak najljepši način za razgledati glavni gradski trg, Ostrow Tumski, park Citadelu i druga mjesta pješice.

Gdje jesti

Glavni gradski trg ima mnoštvo mogućnosti za ukusno jelo sa velikim izborom restorana. Ukoliko tražite nešto povoljno a ipak autentično, odličan izbor je Pierožniak sa popularnim poljskim pierogima, tijestom punjenim različitim nadjevima.

Još povoljnije jelo možete pronaći u brojnim pašterijama Picollo koje se nalaze diljem grada i gdje je moguće pojesti veliku porciju pašte sa preljevom za samo petnaestak kuna.

Noćni život

Brojna studentska zajednica plodno je tlo za noćni život u Poznanju a među najpopularnijim klubovima je latino klub Kuba Libre te klub Kultowa. Brojni drugi klubovi uglavnom na ulici Wroclawska imaju zajedničko samo jedno: većina ih je smještena u podrumima, velikim prostorima izrađenima tijekom drugog svjetskog rata u kojima su se građani sklanjali tijekom bombardiranja a koji su potom pretvoreni u idealna mjesta za zabavu sa dobrom izolacijom.

Smještaj

Brojna ponuda smještajnih kapaciteta u Poznanju daje mogućnost velikog izbora hostela, hotela i apartmana pa se može pronaći nešto za svakoga.

Za mlade putnike na budžetu odličan izbor je Folk hostel koji se nalazi u povijesnoj stambenoj zgradi s renesansnim stropovima i antiknim namještajem. Pojedine jedinice imaju prostor za sjedenje. Svaka soba ima zajedničku kupaonicu s tušem. Objekt ima zajedničku kuhinju. Noćenje u zajedničkoj spavaonici dostupno je već za četrdesetak kuna po krevetu.


Još jedan veoma dobar hostel jest Hostel Poco Loco koji se nalazi u povijesnoj stambenoj zgradi u centru Poznanja, u blizini Željezničkog kolodvora Poznań Główny. Nudi smještaj s besplatnim bežičnim pristupom internetu, a kava i čaj također su besplatni. Prate se cjelokupni prostori. Sobe u Poco Loco su individualno dizajnirane i inspirirane različitim regijama svijeta. Sadrže foto-tapete i drvene krevete. Na raspolaganju su zajednička kupaonica. Gostima je na raspolaganju potpuno opremljena kuhinja.

Potražite u našoj tražilici najpovoljniji smještaj te svu ponudu smještaja u Krakowu.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2019-03-22Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Poznanj iz Zadra od 18 eura povratno

Krakov iz Zadra za 13 eura povratno

Poznanj iz Pule za 18 eura povratno

Zima u Tatrama

Malbork

Slowinski nacionalni park

Ptuj

Velika Planina

Gacka

Lastovo

Moldavija: Sve što trebate znati


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: