Portal za samostalna putovanja i backpacking

Primošten

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
gradska jezgra Primoštena

Diljem svijeta države stvaraju nove otoke kako bi povećali atraktivnost svoje obale i proširili svoj teritorij. U Hrvatskoj imamo toliko otoka da smo ih spajali nasipima sa kopnom i tako stvarali jednako lijepe poluotoke. Primošten je upravo primjer nekadašnjeg otoka koji je postao poluotok nakon što su prošle prijetnje osmanskih osvajanja te kada su prekrasne, stisnute kućice tradicionalne primorske gradnje poput bijelih haljina apostola raspoređene pod zvonikom crkve sv. Jurja na najvišem, središnjem dijelu grada koji se poput svijeće na rođendanskoj torti ponosno uzdiže u nebo. Ovo malo ribarsko mjesto sa dugom tradicijom ribarstva i stočarstva danas je posebno zanimljiva turistička destinacija na Jadranu koja svakako zaslužuje posjetu, što zbog prekrasne stare gradske jezgre, što zbog lijepih plaža koje se pružaju sa obje strane poluotoka.


Suvremeni Primošten gotovo u potpunosti se oslanja na turizam. Gotovo svaka kuća u staroj jezgri danas je apartman za turiste, konoba sa tradicionalnim jelima ili tradicionalni obrt koji nudi svoje proizvode posjetiteljima. Gotovo sve fasade u gradiću lijepo su uređene i obnovljene pa se čini gotovo nevjerojatnim da većina kuća potječe još iz dvanaestog stoljeća, dok je gradić bio na otoku. Zahvaljujući tome zadržan je labirint uskih uličica sa visokim pročeljima kamenitih zgrada koje se međusobno spajaju pri vrhu i vode prema crkvi sv. Jurja koju okružuje hladovina čempresa i borova te groblje sa kojeg se pruža prekrasan pogled na otvoreno more i obližnji otočić Smokvinu.

some_alt
pogled prema otočiću Smokvina

Šetalište uz obalu okružuje cijeli stari dio grada te daje mogućnost kružnog razgledavanja cijelog gradića. Posebno je lijepa šetnja pred zalazak sunca kada se može promatrati sunce kako u zlatnim bojama nestaje u dubinama Jadranskog mora, dok se pomalo pale gradska svjetla te obasjavaju natpise na brojnim ulazima u restorane i konobe koje cijeloga dana vabe mirisima mediteranske kuhinje. Šetnju možete nastaviti uz obalu u oba smjera iz staroga grada dok se pješačka staza nastavlja prema obližnjim plažama i gradskoj luci u kojoj se traži uvijek mjesto više za jedrilicu ili jahtu te brojnim kafićima koji nude prekrasan pogled prema gradu. Primošten nije grad sa brojnim atrakcijama. Primošten je sam po sebi atrakcija.

some_alt
spomenik pred ulazom u gradsku jezgru Primoštena

Pred kamenitim ulazom u stari grad kroz zidine koje su nekada štitile gradić od osvajača sa kopna nalazi se zanimljiv spomenik mladića i djevojke na magarcu, glavnom prijevoznom sredstvu u prošlosti. Tradicionalna utrka magaraca i dalje se održava u Primoštenu tijekom ljetnih mjeseci te podsjeća na tradiciju i prošlost gradića. Na kulturu i povijest srednje Dalmacije podsjećaju i kulturno-zabavne večeri Primoštenske užance koje se održavaju svakoga ljeta. Nedaleko od Marine Kremik nalaze se i čuveni vinogradi jedne od najboljih sorti vinove loze u Hrvatskoj, vinove loze Babić koja je među kandidatima za zaštićenu baštinu UNESCO-a u budućnosti kao jedinstveni autohtoni proizvod vinarstva.

Iako je prepoznatljivi stari grad Primoštena i dalje centar gradskog života i zbivanja, odavno Primošten nije ograničen na slikoviti poluotok sa gradskom jezgrom, već se raširio duboko u zaleđe, nekadašnje pašnjake i vrtove starih stanovnika Primoštena. Poluotok Raduča cijelom svojom obalom uređena je istoimena plaža za mnogobrojne turiste od kojih su brojni smješteni upravo u hotelima na tome poluotoku, duboko obraslom borovom šumom. Uz plažu se nalaze kafići, ronilački centar, teniski tereni i nezaobilazne mogućnosti za iznajmljivanje pedalina, kajaka i druge opreme za more.

some_alt
panoramski pogled na Primošten

Ako ste ljubitelji divljih plaža sa manje kupača, trebate krenuti u suprotnom smjeru, na jug prema lučici Porat i dalje prema marini Kremik uređenom stazom te ćete nakon nešto više od pola sata hodanja imati brojne mogućnosti za kupanje na divljim plažama sa pogledom prema gradu. Ukoliko želite pogled kao sa razglednice, morati ćete se još malo potruditi i popesti na uzvisinu Gaj (170 metara iznad mora) i male kapelice Gospa od Loreta kraj koje se nalazi vidikovac sa pogledom na grad i čitav zaljev, redovito popunjen brojnim jedrilicama i jahtama tijekom cijeloga ljeta. Ne zaboravite ponijeti sa sobom dovoljno vode te izbjegnite najjače dnevno sunce ukoliko idete na ovaj vidikovac. Osim toga, najljepši pogled imati ćete upravo navečer, kad će sunce zlatnim bojama obasjati bijele primoštenske kućice dok će u pozadini nestajati u tamnoplavoj pučini Jadranskog mora.

Kako doći

Primošten je svakodnevno povezan brojnim autobusnim linijama sa Splitom, Šibenikom i Trogirom, a brojni autobusi na putovanju prema drugim dijelovima Hrvatske također staju u Primoštenu. Za vozni red i cijene provjerite stranice AK Split. Cijena putovanja je oko 40 kuna po smjeru.

Iz Šibenika do Primoštena dostupna su putovanja Flixbusom već za 23 kune po smjeru.

Flixbus Šibenik - Primošten za samo 23 kune

Povoljna mogućnost za putovanje do Primoštena iz Zagreba ili Rijeke jest Flixbus, posebice ukoliko kupujete karte unaprijed.

Flixbus Zagreb - Primošten za samo 160 kuna

Povoljne cijene iz drugih dijelova Hrvatske nude i prijevoznici kao što su Autotrans, Brioni Pula, A.P.P. Požega i drugi.


Smještaj

Primošten je mjesto gotovo u potpunosti orijentirano prema turizmu pa je tako na izboru veliki broj smještajnih kapaciteta. Ipak tijekom ljeta većina tih kapaciteta je zauzeta, pa ukoliko tražite povoljan i dobar smještaj trebati ćete napraviti rezervaciju znatno ranije.

Dobar izbor predstavljaju Apartman Kristina koji se nalazi u staroj gradskoj jezgri u Primoštenu i nudi besplatni WiFi. Dostupan je već za nešto više od 300 kuna za dvije osobe što je odlična cijena tijekom ljeta. Sve smještajne jedinice uključuju prostor za sjedenje. Pojedine jedinice imaju kuhinju s pećnicom. Sve jedinice nude vlastitu kupaonicu s kadom. U jedinicama se također nalaze ručnici. Jednostavno uređeni ali čisti apartmani nude mogućnosti smještaja u bračnim krevetima i odvojenim krevetima te imaju vlastitu kuhinju.

Još jedan veoma dobar i povoljan smještaj je Vila Primo koji se nalaze izvan stare gradske jezgre ali su pristupačniji cijenom i nude novi i kvalitetni smještajni prostor. Ovaj se objekt nalazi na 4 minute hoda od plaže. Vila Primo nalazi se u Primoštenu te nudi besplatni WiFi i besplatno privatno parkiralište. Iz pojedinih se jedinica pruža pogled na more ili grad. Objekt nudi uslugu najma bicikala i automobila, a okolica je popularna među ljubiteljima ronjenja s maskom i disaljkom. U okolnom su području dostupne brojne aktivnosti poput ronjenja na boce i biciklizma.

Pretražite trenutne ponude za najpovoljniji smještaj u Primoštenu.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2018-07-07Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Nove linije Ryanaira iz Hrvatske

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Gacka

Lastovo

Zarečki krov

Ptuj

Velika Planina

Moldavija: Sve što trebate znati

Oman: sve što trebate znati

Rouen


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: