Portal za samostalna putovanja i backpacking

Donostia (San Sebastian)

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
panorama grada

Dok glavninu turističke pozornosti Španjolske privlači mediteranska obala, San Sebastian odnosno Donostia, kako ga većina lokalnog stanovništva zove, odredište je koje skreće puteve turista i privlači ih na sami sjever i nešto hladnije ali i dalje prilično zanimljive obale Biskajskog zaljeva. San Sebastian najpopularniji je baskijski grad koji privlači veliki broj turista svih dobnih skupina, bilo svojom jedinstvenom gastronomskom ponudom, najljepšim gradskim plažama možda i u cijeloj Europi ili mogućnostima za istraživanje brdovitog zaleđa Baskije, buntovne i osebujne španjolske pokrajine u kojoj se malo tko zaista osjeća Španjolac.


Unatoč tome što je Biskajski (ili kako bi bilo zapravo ispravniji prijevod, baskijski zaljev) značajno hladniji nego Mediteran te što vjetrovi donose više nestabilnog vremena nego u mediteranskim mjestima, San Sebastian se itekako razvija kao turistička destinacija zahvaljujući svojim prekrasnim plažama čak i izvan glavne turističke sezone, kada na plažama kupače polako zamjenjuju surferi i jedriličari, dok šetnice oko plaža Prirodni zaklon koji pruža zaljev kroz koji je raširen grad idealno štiti od jakih vjetrova te je stoga i popularno sklonište za nautičare, dok okolna brda koja se strmo spuštaju prema moru dramatičnim padinama i klisurama pružaju fotogenične poglede na grad, zaljev La Concha i otok Isla de Santa Clara, po čemu je grad i prepoznatljiv.

some_alt
otok Isla de Santa Clara

San Sebastian izgradio je također svoje ime i kao prepoznatljiva gastronomska destinacija. Popularni španjolski mali zalogaji tapas zapravo su preoteti od baskijskog "zalogaja" pintxos i u biti je jedno te isto. Upravo je San Sebastian poznat kao izvanredno mjesto za degustiranje pintxos-a koji se nude u gotovo svakom baru ili kafiću te su u pravilu minijaturni sendviči od svega i svačega, od sušene govedine do lososa ili jajeta. Prekrasno dekorirani i odličnog ukusa, upravo u San Sebastianu su među najboljima ali isto tako i među najskupljima. Zaljubljenici u kulturne spomenike i arhitekturu svakako će doći na svoje u staroj gradskoj jezgri sa nekoliko prekrasnih gotičkih crkva, uključujući i središnju katedralu sv. Stjepana, glavni sakralni objekt u gradu, ali i lijepu baziliku sv. Marije te gradsku vijećnicu (Ayuntamiento) i palaču ustava (Palacio de Constitucion).

Orijentaciju moru najbolje prikazuje oceanografski muzej sa velikim akvarijem koji se nalazi na izlazu iz zaljeva, pokraj nautičkih vezova. Stara gradska jezgra središte je baskijskih osjećaja, na to će podsjećati ama baš sve: od imena ulica i natpisa u gradu, spomenika zaslužnim Baskima do grafita koji se redovito pojavljuju tijekom noći i podsjećaju na uvijek prisutnu čežnju za slobodnom Baskijom. Glavna ulica, Parte Vieija u kojoj se nalazi većina trgovina i koja je u gotovo svako doba godine poput mrava napunjena turistima ali i domaćinima prava je žila kucavica ovoga grada. Visoke kamene zgrade koje je okružuju podsjećaju na mediteranski stil gradnje, no čim izađete na drugom kraju na šire avenije sa parkovima i obiljem zelenila postaje jasno kako tijekom cijele godine u ovom dijelu Iberskog poluotoka padalina ne nedostaje.

some_alt
gradska plaža Donostia

Kroz Donostiju prolazi sjeverna ruta poznatog hodočasničkog puta prema Santiago de Composteli. Iako većina hodočasnika i zaljubljenika u višednevna pješačenja radije odabire popularnu francusku rutu koja prolazi nešto južnije, kroz brdoviti krajolik sjeverne Španjolske, i ova je ruta sve više popularna. Zahvaljujući prekrasnim pogledima na dramatičnu, valovima i vjetrom u planinama urezanu baskijsku obalu, gotovo na svakom koraku pješačenje ovom rutom poziva na zaustavljanje. No ne trebate biti na višednevnom trekingu ili hodočašću za doživjeti Donostiju iz visine. Svakako je vrijedno upregnuti i noge u San Sebastianu te uživati u izvanrednim pogledima koje pružaju uzvisine oko grada ali i u samome središtu grada, sa Monte Ugrull.

Kako doći

Do San Sebastiana najlakše je doći izravnim letovima iz Venecije do najvećeg grada Baskije, Bilbao, odakle je moguće autobusom ili vlakom doći do San Sebastiana za manje od desetak eura i oko dva sata vožnje. Let iz Venecije do Bilbao dođe već od četrdesetak eura, prijevoznik je Volotea.

Bilbao - San Sebastian - Donostia (Volotea)

U Španjolskoj je veoma popularan i blablacar, pa se isplati potražiti i vožnju tom aplikacijom. Često se mogu pronaći vožnje koje kreću sa samoga aerodroma.


Kada doći

San Sebastian vrijedi posjetiti u svako doba godine. Ljeti su plaže pune kupača a povremene kiše ipak čine razgledavanje centra grada prihvatljivim, dok s druge strane blagi utjecaj golfske struje čini jeseni i zime manje hladnima nego u ostatku Europe. San Sebastian ima oceansku klimu (Köppen Cfb) s toplim ljetima i prohladnim zimama. Kao i mnogi gradovi s ovom klimom, San Sebastian obično ima daleko više oblačnih dana tijekom godine, često sa padalinama.

Gradski prijevoz

some_alt
gradska vijećnica

D-Bus ima niz ruta diljem grada. Pojedinačna putovanja na bilo koje odredište na njegovoj mreži iznose 1,45 eura. Također je moguće kupiti i nadopuniti turističku karticu, vrijednu 10 dana, u nekim kioscima. Kartica košta 2,60 eura, nakon čega je svako putovanje 0,75 eura. Kartica se može koristiti za plaćanje putovanja za do pet osoba. Potrebno je dodirnuti karticu na čitač elektroničke kartice kada se ulazi u autobus, jednom po putniku.

Kako je samo središte grada malo, veliki dio prometa odvija se zapravo biciklima ili pješice. Oko plaža koje pokrivaju zaljev raširene su biciklističke i trim staze. Moguće je uzeti gradske bicikle, pri čemu prvo treba uzeti biciklističku kartu u Turističkom centru za informiranje u Boulevardu, (20 eura depozit, 15 eura za 1 dan, 20 eura za 4 dana, 25 eura tjedno)

Gdje jesti

Baska kuhinja je poznata u Španjolskoj, a mnogi vjeruju da je to Baskija gdje možete pronaći najbolju hranu. Velik dio popularnosti baskijske kuhinje dolazi iz San Sebastiana i njegovih barova i restorana. Tradicionalni mali obroci, pintxos dostupni su u gotovo svakom baru, pri čemu se često konzumiraju zajedno s čašom vina ili malim pivom, a španjolska tradicija sugerira da se pojede jedan pintxos i čaša vina u jednom baru i prijeđe na sljedeći bar.

Ako želite 'pravu' hranu onda je to San Sebastian vrlo dobar. U lukama i oko nje možete imati najsvježije plodove mora, a ako ne uživate u jednostavnim konobama, uživajte u restoranima San Sebastiana s Michelinovim zvijezdama, ako imate nešto novca za rezervaciju.

Smještaj

U San Sebastianu je dostupan veoma veliki broj smještajnih kapaciteta pa je stoga moguće pronaći kvalitetan smještaj već za manje od stotinjak kuna, posebice u hostelima.

Odličan izbor je Albergue Juvenil Ondarreta koji se nalazi na 4 minute hoda od plaže. Albergue Juvenil Ondarreta se nalazi u San Sebastianu, 200 metara od plaže Ondarreta. Dostupan je besplatni WiFi pristup. Dodatni sadržaji uključuju posteljinu. U hotelu Albergue Juvenil Ondarreta nalazi se terasa i zajednička kuhinja. Ostali sadržaji koji se nude u objektu uključuju prostorije za sastanke, zajednički dnevni boravak i pult za organizaciju izleta.

Najbolji izbor za dvokrevetne sobe je Pension Anorga, također sa odličnim položajem i kvalitetom interijera te ponude.


Potražite u našoj tražilici najpovoljniji smještaj te svu ponudu smještaja u San Sebastianu.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2017-12-21Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Barcelona iz Trsta za 41 euro povratno

Jeftino vlakom po Španjolskoj

Lanzarote iz Zagreba od 93 eura povratno

Bilbao - srce Baskije

Barcelona

Sevilla

Ptuj

Velika Planina

Gacka

Lastovo

Moldavija: Sve što trebate znati


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: