Portal za samostalna putovanja i backpacking
Senj

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
panorama grada Senja

Čini se kako je naslov Šenoinog romana "Čuvaj se senjske ruke" ozbiljno shvaćen od strane turista koji dolaze u Hrvatsku, jer dok se u drugim mjestima na obali sve od Savudrije do Prevlake tijekom ljetnih mjeseci redovito traži krevet više, Senj se nepravedno često zaobilazi, posebice otkada je većina prometa premještena na autoceste u unutrašnjost. Ipak ovaj mali ali veoma značajan grad ima itekako što za ponuditi putnicima, od mora do planina i prebogate kulturne i povijesne baštine. Smješten na 45. meridijanu, taman na pola puta od ekvatora do sjevernog pola, Senj je pomalo zaboravljeno središte koje polako ponovno otkrivamo.


Povijest čini Senj jednim od najznačajnijih gradova sjevernog hrvatskog primorja. Prva naselja na ovome području prisutna su već u prvom tisućljeću prije Krista, te se smatra kako je Senj sustavno naseljen od toga vremena pa sve do danas. Čak se i naziv grada nije značajno mijenjao: nekadašnja ilirska gradina Senia na brdu Kuk tek je neznatno promijenila svoje ime te se premjestila u naknadno pošumljenu dragu uz more, zaštićenu sa svih strana planinama, na razmeđi između Kapele i Velebita.

some_alt
Senj kroz stražarnicu kule Nehaj

Pošumljena senjska draga i zaštićen položaj grada sa svih strana za lijepog vremena može itekako zavarati kako se radi o idealnoj klimatskoj poziciji za razvoj života. Kada zapuše bura, životni uvjeti u trenutku se pretvaraju u gotovo ekstremne, a već na korak izvan drage vidljivo je kako planine pokrivaju krške stijene i kamen, sa veoma malo zemlje. Stoga je većina gospodarstva od najranijih vremena usmjerena prema moru, od ribarstva do trgovine i strateška pozicija Senja, na razmeđi između sjevernog Jadrana i Dalmacije te pored jednog od rijetko prohodnih puteva prema zaleđu učinila su ovaj grad važnim središtem kroz čitavu povijest. I danas je Senj poglavito usmjeren prema moru te iako senjska luka nije značajna za prijevoz putnika i tereta već je uglavnom orijentirana prema nautičarima i ribarima, i dalje je Senj čvrsto povezan sa morem te predstavlja jednu od temeljnih spona zaleđa i Jadrana, preko prijevoja Vratnik koji povezuje jadransku magistralu i autocestu Dalmatinu. Sve dok se jednom u budućnosti spoj autoceste sa Žute lokve ne nastavi prema Rijeci.

some_alt
kula Nehaj

Vjerojatno najvažnije razdoblje Senja jest šesnaesto i sedamnaesto stoljeće i borba protiv Osmanlija. Tada u Senj dolaze Uskoci, legendarni hrvatski ratnici koji su se suprotstavljali osmanskim snagama u Dalmaciji i Hercegovini te koji tu grade danas najpoznatiji simbol grada Senja, utvrdu odnosno kulu Nehaj. Ova četvrtasta tvrđava na vrhu brda Trbušnjak južno od samoga grada. Gradnjom je rukovodio kapetan i general hrvatske Vojne krajine Ivan Lenković pri čemu je većina materijala za izradu kule dobivena od srušenih crkava i samostana u okolici. Lenković je naime odlučio srušiti sve crkve, samostane i zgrade izvan zidina Senja kako se u njima ne bi mogli utaboriti neprijatelji ukoliko krenu u opsadu grada te je materijalnom dobivenim od rušenja tih građevina izgradio kulu sa pogledom na sve strane svijeta sa koje je nadzirao obranu Senja. Danas se u utvrdi nalazi zbirka kulturne i povijesne baštine Uskoka te zbirka Senjske primorske kapetanije, kao i izložbe Senjske crkve kroz povijest i Gradski plemićki grbovi Senja. Sa vrha utvrde pruža se jedan od najljepših pogleda na okolne otoke, Velebit, Gorski Kotar, Učku i čitavo hrvatsko primorje.

Oko utvrde Nehaj uređen je park Nehaj koji uz poučnu stazu prikazuje na panoima povijest utvrde i senjskih Uskoka, zloglasnih branioca grada Senja koji se nisu samo suprotstavljali Osmanlijama već su predstavljali i opasnu prijetnju tada dominantnoj Mletačkoj republici. Zahvaljujući svojim gusarskim napadima ozbiljno su ugrožavali sigurnost plovidbe mletačkih lađa sve do 1615. godine kada su Habsburške vlasti nakon sukoba sa Mletačkom republikom odlučile raseliti Uskoke u unutrašnjost. Ipak značaj Uskoka zadržao se u narodnim tradicijama i kulturnoj baštini sve do danas, a mletačka uzrečica ?Neka nas Bog zaštiti od senjskih ruku? inspirirala je i Augusta Šenou za jedno od najpoznatijih djela suvremene hrvatske književnosti.

some_alt
pogled na luku grada Senja

Unatoč tome što danas Senj više nije okružen gradskim zidinama, uske ulice i tipična mediteranska arhitektura daju poseban šarm ovome gradu. Središte grada je razvučeno uz obalnu ulicu koja obilazi gradsku luku raširenu kroz cijelu uvalu te se upravo ovdje nalazi najviše kafića i restorana. Uske uličice nastavljaju se prema unutrašnjosti i vode prema muzeju grada Senja sa bogatom etnološkom zbirkom sa područja grada Senja te zbirkom uskočkog oružja te prema romaničkoj jednobrodnoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. Smatra se kulturnim i sakralnim središtem Senja i okolice. Nastala je još u dvanaestom stoljeću, ali je često obnavljana i pregrađivana, posljednji puta u drugoj polovici dvadesetog stoljeća uslijed žestokih razaranja pri bombardiranju Senja od strane Luftwaffea. Južno od gradske luke na istaknutom proplanku iznad morskog rta smještena je crkva sv. Marije od Arta pored koje se nalazi Park senjskih književnika. Naime, iz ovoga grada dolazi veliki broj značajnih hrvatskih književnika kojima se grad ponosi, kao što su primjerice Silvije Strahimir Kranjčević, Milutin Cihlar Nehajev, Vjenceslav Novak, Milan Ogrizović, Pavao Ritter Vitezović i čije biste ukrašavaju park. Lijepi park u blizini mora predstavlja ugodnu oazu zelenila i hlada tijekom ljetnih vrućina.

Tijekom zime u Senju se održava tradicionalni karneval koji privlači karnevalske grupe iz cijele Hrvatske i okolice. Iako ni približno popularan kao primjerice Riječki karneval, ipak daje dašak života inače poprilično uspavanom Senju tijekom zime. Tijekom ljeta održava se ljetni karneval koji pretvara cijeli grad u razdraganu i zabavnu karnevalsku družinu čija se zabava na ulicama nastavlja do duboko u noć. Ljetni karneval se obično održava početkom kolovoza.

Zahvaljujući brojnim prekrasnim uvalama i razvedenoj obali oko grada te još uvijek relativno malom broju turista, Senj je odlično odredište za ljubitelje morskih aktivnosti, od veslanja, ronjenja, snorkelinga do običnog kupanja na plažama. Ipak, treba imati na umu kako senjska bura ne oprašta pogreške te ukoliko prognoza ne preporuča aktivnosti na otvorenom moru, nemojte tamo ni biti.

Kako doći

Gotovo svi autobusi na relaciji Rijeka ? Zadar i dalje prema jugu Dalmacije staju u Senju. Stoga je moguće u gotovo svako doba dana doći do Senja iz Rijeke ili Zadra već za pedesetak kuna po smjeru. Prijevoznik Gaja Križopolje povezuje za 130 kuna po smjeru Senj sa Zagrebom jednom dnevno.


Kada doći

Zahvaljujući blagom utjecaju Jadrana, Senj je odlična destinacija za posjetu tijekom kasnog proljeća, ljeta i jeseni, a zbog manjeg interesa turista nego za brojna druga mjesta daleko su veće šanse da će i broj turista biti manji. Nadalje, okolna mala mjesta oko Senja nude idealne mogućnosti za miran odmor čak i u srcu sezone. Ukoliko želite spojiti Senj sa planinarenjem na obližnjem Velebitu, lipanj i rujan su idealno vrijeme.

Gdje jesti

Veliki broj restorana i pizzerija se nalazi u starom dijelu grada te se bore za turiste koji ipak dođu u Senj. U pravilu su cijene niže nego u većini mjesta na obali. Na izlazu iz Senja prema Rijeci nalazi se veoma dobar restoran Martina sa kvalitetnom ponudom hrane i odličnim položajem pored same plaže, tek nekoliko metara od mora.

Smještaj

Smještaj u Senju je povoljniji nego u većini drugih obalnih mjesta, ali to nikako ne znači kako je veoma povoljan. Ipak odnos kvalitete i cijene u ovome slučaju značajno odlazi na stranu kvalitete. Uglavnom su dostupni veoma kvalitetni i povoljni apartmani, pri čemu je moguće pronaći apartman za dvoje već za 375 kuna po noćenju.

Veoma dobar izbor je privatni smještaj Maro koji nudi sobe i smještajne jedinice s opremom za kuhanje, besplatni WiFi, klima-uređaj i pristup vrtu sa zajedničkom terasom. U sklopu objekta dostupna su besplatna privatna parkirališna mjesta. Jedinice u privatnom smještaju Maro sadrže vlastitu kupaonicu i besplatan kozmetički pribor. Apartmani također uključuju dobro opremljenu kuhinju i TV sa satelitskim programima, a pojedini obuhvaćaju balkon.

Još jedan dobar izbor su Apartmani Blaza koji se nalaze na 500 metara od najbliže plaže i 1,5 km od središta Senja. U sklopu objekta gostima su na raspolaganju besplatni WiFi, besplatno parkiralište i smještajne jedinice s balkonom ili terasom. Svi apartmani imaju TV i opremljenu kuhinju s pećnicom. Vlastite kupaonice uključuju kadu ili tuš i bide. Gosti se mogu opustiti u vrtu s opremom za roštilj. Dječje igralište dostupno je nedaleko od apartmana. U središtu Senja smješteni su razni restorani. Riječka zračna luka udaljena je 53 km.


Potražite u našoj tražilici najpovoljniji smještaj u Senju.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2018-04-09Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Nove linije Ryanaira iz Hrvatske

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Gacka

Lastovo

Zarečki krov

Malta: Sve što trebate znati

Ptuj

Velika Planina

Moldavija: Sve što trebate znati

Oman: sve što trebate znati


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: