Portal za samostalna putovanja i backpacking

City break: Venecija

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Kanal u Veneciji

Amsterdam često nosi epitet Venecija zapada, Stockholm nameće titulu Venecije sjevera, Bangkok se naziva Venecijom istoka, no samo je jedna prava Venecija. Grad je to nastao na ostacima nekadašnje bizantske trgovinske kolonije na stotinjak otočića u laguni na samome sjeveru Jadranskog mora, na mjestu gdje se more duboko udubilo u Europsko kopno. Upravo takav položaj na otočićima ali ipak veoma blizu gotovo svim važnijim srednjoeuropskim metropolama osigurao je Veneciji njezin prosperitet tijekom srednjeg vijeka, kada je grad živio svoje zlatno doba pod zastavom Sv. Marka i vlasti dužda Mletačke republike. Kulturna baština i jedinstven položaj čine danas ovaj grad jednom od najpopularnijih turističkih destinacija. Bez obzira istražujete li Veneciju pješice ili gondolom, nedvojbeno je iskustvo ovoga grada nešto posebno i romantično. Čak do te mjere da joj se opraštaju sve gužve po kojima postaje poznata.

Smještena u laguni, na mnoštvu otočića, Venecija je grad koji karakteriziraju kanali, mostovi i tek poneka uska ulica klasičnog primorskog stila koji je kopiran u mnogim drugim talijanskim i dalmatinskim gradovima. Grad je to po mnogočemu poseban. Nizovi starinskih kuća od kojih je gotovo svaka bila u vlasništvu nekoga velikaša ili trgovca iz zlatnog doba srednjevjekovne Venecije izviruju izravno iz mutnih voda uskih kanala koji se protežu među njima kao da je voda zamijenila asfalt. Tek poneka uska ulica kadkad se pojavi s jedne strane kanala, zatim ga kamenitim mostom sa izraženim lukom presiječe i nastavlja se s druge strane tvoreći nepregledni labirint malih prolaza šetnica. U središtu grada jedini prijevoz su plovila, koja se kreću kanalima ispod ukupno preko četiristo mostova i mostića od kojih je najpoznatiji most Ponte dei Sospiri ili Most Uzdisaja, koji je izrađen od istarskog bijelog kamena, a koji je povezivao nekadašnji sud i gradsku vijećnicu u kojoj se nalazio zatvor. Kada bi zatvorenici bili osuđeni na smrt, što je bila uobičajena presuda u srednjem vijeku, oni bi posljednji puta pogledali prema suncem obasjanome gradu i udahnuli svježi zrak kroz kamene rešetke mosta.

Nedaleko od Ponte dei Sospiri nalazi se Trg Sv. Marka koji predstavlja centar Venecije. Zajedno sa Malim trgom on zatvara prostor najvažnijih kulturnih znamenitosti Venecije, kao što su Bazilika sv. Marka, Duždeva palača, knjižnica Marciana, Muzej Correr, Procuratie Vecchie itd., iako već i izgled jednostavnih kuća za stanovanje smještenim na Callama i Campima unutar njenih šest gradskih četvrti Sestieri opravdavaju Veneciji naziv muzeja na otvorenome.

some_alt
Duždeva palača

Posebnu čar Veneciji predstavlja vožnja gondolama, malim uskim plovilima kojima upravlja Gondolar odgurivajući se od morskog dna dugačkim štapom dok stoji na pramcu, koji doprinose epitetu jednog od najromantičnijih gradova kojim se Venecija često časti. Iako je vožnja gondolama prilično skupa (cijena se kreće od 80-100 eura sat), postoji mogućnost vožnje sa Il traghetto gondolama za samo 2 eura. To su redovne linije koje ppovezuju otoke preko Grande canala na mjestima gdje nema mostova. Za one kojima je romantika manje važna od budžeta svakako treba preporučiti klasične brodove koji povezuju obale otočića na kojima se rasprostire Venecija te koji ulaze u gradski sustav javnog prijevoza. Zapravo, u središtu Venecije kompletni javni prijevoz izveden je putem brodova, dok autobusi povezuju grad sa predgrađem i prigradskim područjem, prije svega sa gradom Mestre, koji predstavlja glavnu stambenu zonu u Veneciji. Ukoliko u grad dolazite vlakom, stanica St. Lucia nalazi se u samome centru grada, neposredno uz autobusni terminal, pa će većini najugodniji način obilaska biti upravo pješice.


some_alt
Ponte dei sospiri

Trg sv. Marka, Duždeva palača i ostale najzanimljivije znamenitosti gotovo su u svim razdobljima godine prepune turista, kao i gotovo cijeli potez od trga sv. Marka pa sve do dva kilometra udaljenog Rimskog trga (Piazza di Roma), gdje se nalazi autobusni i željeznički kolodvor. Ipak, uz malu pomoć karte grada veoma se lako može iskusiti intimniji doživljaj Venecije. Kako je grad zapravo pravi labirint uskih uličica, kanala i mostova, dovoljno je samo malo se udaljiti od glavnih ulica, na kojima su postavljeni putokazi i gužva prekobrojnih turista isčeznuti će u trenu, a pred vama će se otvoriti sasvim drugi, uspavani i mistični svijet Venecije. Sasvim je vjerojatno da ćete se naći u situaciji da se oko vas nalazi samo kamenom popločena ulica koja se proteže između starinskih kuća ukrašenih cvijećem i kanala više puta ispresječenim malenim simpatičnim pješačkim mostovima, dok će samo pedesetak metara sa strane natiskivati se tisuće turista pokušavajući probiti se slijedeći uobičajene turističke rute.

Ukoliko imate dovoljno vremena, ne propustite i sedam kilometara od same Venecije udaljeni otok, odnosno također mali arhipelag otoka Burano. Smješten na sjeveroistoku Venecijanske lagune, pored otoka Torcella mirni je i slikoviti raj u kojem živi nešto više od dvije tisuće domaćina u prekrasnim šarenim kućama, koje više podsjećaju na neki sjevernoeuropski grad nego na Mediteran. Burano je pravi mali raj za ljubitelje umjetnosti jer je već tradicionalno ljetna rezidencija brojnim renomiranim umjetnicima koji ovdje stvaraju, meditiraju i odmaraju. Poznat je i po svojoj crkvi San Martino, sa zvonikom i propovjedaonicom Svete Barbare, te Muzejem čipkarstva (ulaz 5 eur, studenti 3.5 eur). Na pola puta od Burana do Venecije nalazi se otok Murano poznat po proizvodnji stakla ali i prekrasnoj bazilici Santa Maria e San Donato koja je vjerna replika bazilike sv. Marka u samoj Veneciji. Na otoku Murano danas se proizvodi gotovo sve od stakla: od predmeta suvremene umjetnosti i dizajna, do nakita, lustera i figurica za svačiji ukus. Zahvaljujući turizmu i velikom interesu za originalne suvenire iz Venecije, obrti na ovim otocima postali su unosan posao i tako se zadržala tradicija koja seže unatrag sve do srednjeg vijeka.

Kako doći

Do Venecije je najjednostavnije doći izravnom autobusnom linijom Flixbusa iz Zagreba do Venecije pri čemu je moguće pronaći karte već za 19 eura po smjeru, ukoliko se kupuju dovoljno ranije. Ponekada se dogode akcije kada su karte i povoljnije.

Zagreb - Venecija Flixbus (od 19 eura)

Također je moguće doći i redovnim linijama Autotransa iz Zagreba i Rijeke do Trsta te potom vlakom do Venecije već od 9 eura po smjeru.

Kako kupiti najpovoljnije željezničke karte u Italiji pročitajte u našem vodiču za JEFTINO PUTOVANJE VLAKOM KROZ ITALIJU


Gradski prijevoz

Gradski prijevoz u Veneciji, kao što je ranije spomenuto izveden je mrežom brodskih linija u samome centru grada, a u unutrašnjosti, odnosno prema gradu Mestre koji se smatra dijelom Venecije izveden je autobusima. Cijena karte koja vrijedi 90 minuta iznosi 2 eura. Više informacija potražite OVDJE.

Smještaj

Smještaj je u Veneciji relativno visokih cijena karakterističnih za Italiju. S obzirom na golem broj zainteresiranih turista koji svakodnevno dolaze u Veneciju, i cijene smještaja u gradu su dosta visoke.

Dobar izbor za smještaj jest hotel Hotel Il Lato Azzurro smješten na otoku Sant'Erasmo, a nudi privatni vrt s pogledom na Venecijansku lagunu, besplatni WiFi i sobe s vlastitom kupaonicom. Također se nalazi u blizini plaže. Ovaj se hotel nalazi na 10 minuta hoda od stajališta vaporetta s kojeg voze linije do Murana i Venecije, udaljenih manje od 30 minuta vožnje. Gostima su dostupni i besplatni bicikli. Sve sobe hotela Il Lato Azzurro uređene su u jednostavnom i funkcionalnom stilu. Pojedine smještajne jedinice imaju balkon. Svakog se dana poslužuje kontinentalni doručak. U restoranu je za vrijeme večere moguće uživati u jelima venecijanske kuhinje po narudžbi. U baru se tijekom cijelog dana poslužuju lagani obroci i pića. U cijenu smještaja uključen je i doručak.

Ukoliko Vas zanima povoljan smještaj za dvije osobe u privatnoj sobi izvrstan izbor je Hotel Adua. Nalazi se samo 4 minute hoda od kolodvora Santa Lucia u Veneciji, odmah uz židovski geto. Sobe su klimatizirane i prostrane, a neke imaju vlastitu kupaonicu. Hotel Adua nalazi se u tipičnoj venecijanskoj zgradi iz 17. stoljeća. do recepcije se penje stubama. Prijateljsko osoblje hotela Adua dat će vam korisne savjete za jeftino istraživanje Venecije. Cannaregio je odličan izbor za putnike koje zanimaju hodanje, ugođaj i istraživanje starog grada.

Preporučujemo našu tražilicu najpovoljnijeg smještaja u Veneciji.

Napominjemo kako se cijene mijenjaju tijekom sezona pa su ove cijene samo okvirne. Povoljan smještaj možete pronaći i preko airbnb.

Iskoristite popust pri registraciji na Airbnb tako da se prijavite putem pozivnice OVDJE.Booking.com

objavljeno: 2018-11-20Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Rim iz Zagreba za 28 eura povratno

1 eur za parking na aerodromu Trst

Besplatno po Trstu, Udinama i okolici

Kako jeftino istražiti Veneciju

Verona

Cinque Terre

Ptuj

Velika Planina

Gacka

Lastovo

Moldavija: Sve što trebate znati


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: