Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Vrbnik

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
grad Vrbnik

Istočna strana otoka Krka često je nepravedno zapostavljena u odnosu na zapadnu stranu. Potez obale od Njivica preko Malinske, grada Krka i Punta do Baške i Stare Baške privlači brojne turiste tijekom ljetnih mjeseci. I dok Dobrinjšćina, Risika i druga mjesta na istočnoj strani polako tek dobivaju na svojem značaju, grad Vrbnik zbog svoje duge tradicije i vrbničke žlahtine, jednog od najboljih vina na svijetu zauzima svoje skromno mjesto u turističkoj ponudi otoka još od početaka razvoja turizma na Krku. Ipak Vrbnik je stoljećima bio daleko više od malog gradića na litici iznad Vinodolskog kanala, kako ga percipira većina posjetitelja. Stoljetna tradicija glagoljaštva i naslijeđe Frankopana njeguje kulturnu nit hrvatstva na otoku i proizvela je brojna istaknuta lica u hrvatskoj kulturnoj povijesti te na malom prostoru dala osebujnu ponudu kulturnog turizma.


Unutrašnjost otoka Krka najradije istražujem biciklom, pa tako na vlastiti pogon kroz šumovito srce otoka prilazim gradu Vrbniku. Dok prolazim vrbničko polje, ravnicu smještenu u zaleđu grada Vrbnika i unutrašnjosti otoka Krka zasađenu pomno njegovanim vinogradima osvaja me miris iscijeđenog grožđa s iskorištenih dropa. Kasno ljeto i jesen vrijeme su kad najradije dolazim u Vrbnik. Turistička sezona je na izmaku iako je vrijeme i dalje idealno pa se domaćini sve više upućuju u svoja polja i započinju proces stvaranja savršene vrbničke žlahtine iz otočkog dozrelog grožđa. Pozdravljam umorne težake koji se vraćaju iz polja i izlazim na uzvisinu s koje se kao na dlanu pruža Vrbnik, ponosan na stijeni iznad uvijek nemirnog mora.

some_alt
pogled na Vrbnik s vidikovca iznad vinograda

Nema nikakve dvojbe kako je većini posjetitelja prva asocijacija kad se spomene Vrbnik njegovo vino. Ipak nepravedno je svesti Vrbnik samo na žlahtinu, kao što bi bilo nepravedno reći da je jedina pjesma o tom gradiću "Vrbniče nad morem". Devet stoljeća duga tradicija kulturnog i sakralnog razvoja učinila je Vrbnik jedinstvenim mjestom na kojem se spaja hrvatska glagoljaška tradicija s utjecajima Venecije, Francuske i Austro-ugarske. Visoki zvonik crkve Uzašašća ne dominira samo panoramom grada već i njegovom kulturnom baštinom, pa stoga ne čudi što je glagoljaška i čakavska tradicija i dalje snažna u Vrbniku. Nije nimalo iznenađujuće stoga što je upravo Vrbnik dao našeg trenutnog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića. Osim što je bio dom stvaraocima Vrbnik je bio i njihova inspiracija. Šenoina Kugina kuća inspirirana je narodnom vrbničkom predajom koju je čuo od svog prijatelja tijekom studiranja, Vrbenčana Mata Grškovića a upravo u Vrbniku započinje i roman Čuvaj se senjske ruke.

some_alt
Vrbničke stijene i crkva Majke Božje od zdravlja

Prolazim kroz uske vrbničke ulice. Ovaj put zaobilazim navodno najužu ulicu na svijetu Klančić jer bi mi bilo nezgodno provlačiti bicikl u samo 40 centimetara širokom prolazu. Unatoč svojoj maloj površini ovaj gradić ima toliko toga za ponuditi ljubiteljima kulture i tradicije. Etno kolekcije vrbničkih obitelji, knjižnica obitelji Vitezić, nekadašnja frankopanska kuća Baćin dvor... Koju god znamenitost odaberete u Vrbniku nećete pogriješiti. Posebno uživam u vrbničkim zidinama koje okružuju grad dok mi u isto vrijeme pogled bježi prema vrhovima Velike Kapele i nešto južnije Velebitu i kao i Crikveničko-vinodolskoj rivijeri koja se kao na dlanu pruža preko Vinodolskog kanala. Svake godine održava se memorijalni plivački maraton Veljka Rogošića iz Vrbnika do Novog Vinodolskog. Izuzetno zahtjevna deset kilometara duga plivačka trasa namijenjena je za najiskusnije maratonce, ali pogled koji se pruža sa brojnih vidikovaca u Vrbniku dostupan je svima. I očarava. Udobno se smještam na jednu od klupa iznad strmih vrbničkih stijena i pogledom tražim Senj, baš kao što ga je Dume tražila u nadi da će doći njezin Uskok i spasiti je od naprasnog mletačkog prosca u Šenoinom romanu Čuvaj se senjske ruke.

some_alt
crkva sv. Ivana Krstitelja i fontana

Kako je Vrbnik sakralno središte ne iznenađuje velik broj crkvica i kapelica koje se nalaze u gradu. Glagoljaški natpisi na njima svjedoče o tradiciji glagoljaštva koje je ostalo na otoku Krku aktivno pismo sve do kraja 19. stoljeća. Sjedam pored fontane koja se nalazi uz ulaz u crkvu Sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika Vrbnika izgrađene još 1323. godine. Osvježavajući povjetarac donosi mi vodene kapi dok promatram lučicu Vrbnika u podnožju te malenu plažu Nuluk. Iako ćete biti dojma dok promatrate sa strmih i nepristupačnih vrbničkih stijena obalu kako se tamo nema gdje okupati, uz sami Vrbnik nalazi se nekoliko jako lijepih plaža. Južno od grada je lijepa mala plaža Zgribnica a nešto dalje prekrasna plaža Kozica i još dalje pravi mali biser Krka, plaža Potovošće. Još nekoliko lijepih plaža naći ćete ukoliko krenete na sjever prema Risiki.

Ukoliko tražite najljepšu plažu na otoku Krku, pogledajte i naš izbor NAJBOLJIH PLAŽA OTOKA KRKA

some_alt
crkva sv. mareka

Iako do Vrbnika vodi samo jedna prometnica bicikl mi daje slobodu i mogu nastaviti dalje uz obalu prema ostacima crkve sv. Marek kraj Risike koja se također nalazi u sklopu općine Vrbnik. Plaža koja se nalazi pored malog poluotoka s crkvicom posljednjih godina je među najpopularnijim plažama otoka Krka. S razlogom jer je zaista riječ o veoma lijepoj plaži. Osim toga, jedina je zaista pješčana plaža na cijelom otoku izvan zaljeva Soline pa je savršena za malu djecu. Nažalost s previše gužve. Ostaci same crkve nalaze se na malom ali slikovitom poluotoku. Stoljeća bure i oluja učinile su svoje, ali luk crkvice se i dalje odražava, podsjećajući kako je krčki kamen daleko otporniji nego se čini. Baš kao i Vrbnik.


Kako doći

Vrbnik se ne nalazi na glavnoj otočnoj cesti na Krku pa stoga dolazak javnim prijevozom do Vrbnika može biti problematičan. Najbolje rješenje jest autobusom doći do Malinske ili grada Krka i zatim lokalnim minibusom do Vrbnika. Iz grada Krka su dva polaska dnevno dok je iz Malinske jedan polazak dnevno.

Vozni red pronađite OVDJE.

Ponekad je moguće do Vrbnika doći i izletničkim brodovima iz Novog Vinodolskog i Crikvenice ali za njih nema stalnog voznog reda.


Kada doći

Najljepše vrijeme za posjetit Vrbnik je rana jesen kada se odvija berba grožđa i prerada vina. Dok su dani još topli i more ugodno za kupanje a ipak nije prevruće za istraživanje gradskih ulica. Ipak i druga godišnja doba nimalo ne zaostaju. Iako zimi bura zna biti itekako neugodna u Vrbniku, čisto nebo koje donosi sa sobom nudi izvanredne poglede s brojnih vrbničkih vidikovaca. Proljeće je idealno vrijeme za istraživanje pješačkih i MTB staza koje se protežu u zaleđu Vrbnika dok ljeto naprosto privlači na jednu od brojnih vrbničkih plaža.

Smještaj

Iako većina posjetitelja dolazi u Vrbnik isključivo kao na jednodnevan izlet, ostati duže u Vrbniku uopće nije loša ideja. Promatrati izlazak sunca s obronaka Kapele ili Velebita te uživati u vrbničkoj žlahtini s pogledom na svjetla Crikvenice i Novog Vinodolskog iskustvo je koje svakako vrijedi priuštiti si.

Potražite u našoj tražilici najpovoljniji smještaj te svu ponudu smještaja u Vrbniku.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2020-10-02Aktualno:

London iz Zagreba za 26 eura povratno

Dubai iz Budimpešte za 85 eura povratno

Jordan za 39 eura povratno iz Budimpešte

Podgorica iz Zagreba za 26 eura povratno

Zakinthos iz Beča za 25 eura povratnoPovezano:

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Nacionalni park Brijuni

Krapanj

Najljepše plaže Paga

putopisni film: Mjesec dana Irana

Grčki otoci za povoljan odmor

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje

Irački kurdistan

ČernobilPogledajte još:

Nacionalni park Brijuni


Krapanj


Najljepše plaže Paga


Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park