Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:

Vukovar

tekst: Peter Polić


some_alt
vukovarski vodotoranj

Tijekom ljetne sparine ispod vukovarskog vodotornja nije bilo nikoga. U potrazi za osvježenjem, većina Vukovaraca pogjegla je do Vukovarske ade, ili sjevernije na kupalište Vukovara. Oni drugi, uglavnom su se sakrili u hlad ili u svoje domove, ispod ventilatora i klima uređaja. Baš ta tišina meni je idealno odgovara, i bilo je vrijedno istrpiti slavonsku žegu za osjećaj tišine ispod ovog nijemog spomenika jednog od najgorih razaranja nakon drugog svjetskog rata. Odjednom, pojavile su se Adrienne i Beatrice, simpatične francuskinje na putovanju biciklima kroz Europu. Izmučene vrućinom, odlučile su da je dosta za danas i tražile su mjesto za postavljanje šatora. Zabrinuto, prilaze mi i pitaju za livadu uz sami vodotoranj: "Oprostite, znate li možda, je li ovo mjesto sigurno od mina?". I tri desetljeća nakon bitke za Vukovar ovaj grad se i dalje poistovjećuje isključivo s ratom. Barokni grad na ušću Vuke u Dunav bio je prekrasna destinacija i prije rata. Danas, nakon obnove, sasvim sigurno je nedovoljno cijenjeni dragulj na istoku naše zemlje.


Većina turista koji dolaze u Vukovar to čine zbog ratnog turizma. Grad heroj, kako mu se običava tepati, uobičajeno samo tijekom godišnjica i komemoracija, dok je ostatak godine tek grad slučaj koji probleme nezaposlenosti i manjka perspektive nastoji maskirati u održavanju tinjajućih nacionalnih tenzija, marljivo čuva sjećanje na teška stradanja u domovinskom ratu. Memorijalni centar domovinskog rata, postava figura u vukovarskoj bolnici i vukovarski vodotoranj koji je baš poput grada, toliko izranjavan a opet toliko postojan, mjesta su koja ostavljaju dubok utisak na svakog posjetitelja. Ali ja ovdje ne želim govoriti o Vukovaru koji živi na ratnim sjećanjima. S dubokim poštovanjem prema žrtvama grada, vjerujem da je jedino ispravno okrenuti se budućnosti u kojoj nema mjesta za mržnju, tenkove i ratovanja.

some_alt
Vukovarske ulice u ruhu baroka

Centar Vukovara prekrasan je primjer urbanističkog uređenja u baroknom stilu, s pročeljima nadsvođenima karakterističnim lukovima i prepoznatljivim četvrtastim, bijelim ornamentima ukrašenim prozorima. Ispod svodova pružaju se podhodnici koji vas štite od kiše, a koji su nekadašnjim Vukovarcima omogućavali posjetu obrtima i trgovinama bez straha od nepredvidivih vremenskih uvjeta. Vizurom grada dominira zvonik crkve sv. Filipa i Jakova. Izgrađena tijekom sedamnestog stoljeća od strane Franjevaca, i danas je važno središte franjevačkih redovnika u istočnoj Hrvatskoj. Unutrašnjost crkve uređena je početkom dvadesetog stoljeća freskoslikama po mariborskoj Zorattijevoj školi, dok je vanjski izgled samostanskog kompleksa karakterističan primjer barokne sakralne gradnje sedamnaestog stoljeća. Unutar samostana se nalazi i Franjevački muzej koji čuva baštinu višestoljetne franjevačke tradicije na dvije etaže, u koji su uvršteni riznica s vrijednim umjetničkim blagom, galerija slika starih majstora i knjižnica raritetnih knjiga. Također,posjetitelji mogu pristupiti i razgledati unutrašnjost crkve, kriptu, zvonik i klaustor, a također mogu pristupiti i drugim sadržajima poput vinoteke i suvenirnice, uključujući i vanjski prostor u kojem se nalazi Pastoralni centar sv. Bono i šetnica s pogledom na Dunav.

some_alt
crkva sv. Filipa i Jakova

Više o samom gradu i tisućljetnoj povijesti naselja na području Vukovara govori Muzej grada Vukovara smješten u dvorcu plemićke obitelji Eltz koja je upravljala gradom nakon protjerivanja Turaka u drugoj polovici sedamnestog stoljeća. Sam dvorac predstavlja najveći barokni kompleks u istočnoj Hrvatskoj i nedvojbeno je među najdojmljivijim građevinama Slavonije i Srijema. Muzej koji je izvorno otvoren nakon drugog svjetskog rata prostire se na 17 soba na prvom katu, tri velika izložbena prostora na drugom katu i potkrovljima. Moderno uređen muzej osim povijesnih i umjetničkih djela također raspolaže i veoma dobrim multimedijalnim sadržajima kojima nastoji povijest grada približiti posjetiteljima na moderan način. Stalni postav muzeja čini 2000 predmeta iz fundusa Gradskog muzeja i 100 predmeta, uglavnom obiteljskih portreta i pejzaža obitelji Eltz, iz drugih muzeja u Zagrebu i Osijeku. Ulaznica je 40 kuna koja vrijedi i za muzej Vučedolske kulture.

some_alt
dvorac Eltz

Posjeta vukovarskim muzejima ne bi bila potpuna bez muzeja vučedolske kulture. Smješten na južnom kraju grada, uz istoimeno arheološko nalazište, muzej Vučedolske kulture donosi rekonstrukciju života jedne od najpoznatijih prapovijesnih kultura iz eneolitika koja se razvijala na području međurječja Dunava, Save i Drave te koja se potom proširila na većem dijelu srednje Europe. Muzej provodi sustavna arheološka istraživanja te zaštitu i prezentaciju Vučedola. Interaktivni postav muzeja svjedoči o zanimljivostima vučedolske kulture koja je zahvaljujući svojoj serijskoj proizvodnji bakra ostvarila značajan utjecaj na većinu drugih prapovijesnih kultura europskog kontinenta.  Ulaznica je 40 kn (vrijedi ista ulaznica kao i za gradski muzej).

Iako je povijesna baština koju Vukovar baštini nepregledna, moderna umjetnička scena Vukovara zahvaljujući brojnim muralima i drugim instalacijama opravdava gradski slogan Vukovar za sva vremena. Ulična umjetnost Vukovara sažeta je u projektu VukovART kojim se stvaranjem izvanrednih, prvenstveno 3D murala i drugih elemenata ulične umjetnosti nastoji gradu dati jedna sasvim nova, moderna dimenzija. Petanest vrhunskih svjetskih muralista i šest svjetskih 3D anamorfnih umjetnika oslikalo je dijelove grada u sklopu ovog projekta kojeg između ostalih financira i Europska unija.

some_alt
plaža na Vukovarskoj adi

Dunav se kod nas prvenstveno promatra kao granična rijeka, no za Vukovar je Dunav ostao rijekom koja spaja. Vukovar živi na Dunavu, ne samo preko ljeta kad je obližnji otok Vukovarska ada glavno kupalište već i tijekom cijele godine. Riječna luka u Vukovaru među najvažnijim je intermodalnim čvorištima u Hrvatskoj, a putnička luka sve češće prima riječne kruzere na svojim odisejama Dunavom. Magenta 1 Vukovar waterbus domaći je projekt koji je iznjedrio izlete Dunavom brodom na solarni pogon i koji je tako standarde održivog turizma podignuo na najvišu moguću ljestvicu. Dok nije vrijeme za kupanje na Dunavu, Vukovarci vole prošetati uz rijeku ili se voziti biciklom. Biciklističke staze uz Dunav povezuju Vukovar sa međunarodnim pravcem Eurovelo 6 koji se pruža od Atlantskog oceana do Crnog mora. Pravca, na kojim su putovale Adrienne i Beatrice s početka ove priče. Neka i Vukovar krene putem budućnosti poput njih, spontano, sigurno i uvijek uz osmijeh na licu!

Kako doći
some_alt
pogled na gradsko pristanište

Više izravnih autobusnih linija povezuje Vukovar s Zagrebom i drugim dijelovima Hrvatske.

Pretražite vozni red i detaljnije cijene.

Do Vukovara se može doći i vlakom, uglavnom s presjedanjem u Vinkovcima ili Osijeku.

Pretražite vozni red i detaljnije cijene.

Autobusne i željezničke linije povezuju Vukovar i s inozemstvom.

Smještaj

Unutar i oko Vukovara na raspolaganju je širok izbor privatnih smještajnih objekata.

Ukoliko tražite povoljan i dobar smještaj, Villa Rosa Vukovar. Ovaj smještaj s doručkom uključuje TV ravnog ekrana te vlastitu kupaonicu s tušem, sušilom za kosu i besplatnim kozmetičkim priborom. U vili Rosa Vukovar svakog jutra poslužuje se kontinentalni ili bife doručak. U objektu su na raspolaganju usluga glačanja te poslovni sadržaji poput slanja/primanja telefaksa i fotokopiranja. Vila Rosa Vukovar obuhvaća terasu.

Pretražite i akcije za najpovoljniji smještaj u Vukovaru.

Preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


objavljeno: 2021-11-18Aktualno:

Malmo iz Zagreba za 10 eura povratno

Stockholm iz Rijeke za 18 eura povratno

Brindisi iz Zagreba za 36 eura povratno

Island iz Trevisa za 35 eura povratno

Oslo iz Zagreba za 14 eura povratnoPovezano:

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Ugljan i Pašman biciklom

Najbolji advent u Hrvatskoj

Gacka

Putopisni film: Jordan

Malta: Sve što trebate znati

Irački kurdistan

Černobil

Najbolja adventska putovanja


Pogledajte još:

Ugljan i Pašman biciklom


Madeira: sve što trebate znati


Karkonoše


Otok vječnog proljeća


Putopisni film: Jordan