Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:uvala Zavratnica

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
pogled na uvalu Zavratnica iz sela

Priroda obično sakriva najveće ljepote tamo gdje se to od nje najmanje očekuje i uvala Zavratnica pravi je dokaz za tu tvrdnju. Smještena ispod strmih i golih litica kojima padine Velebita dotiču more, na mjestu gdje su tisuće godina riječnih bujica usjekle svoj prolaz među stijenama koji je potom more potopilo svojim uzdizanjem i stvorilo ovaj jedinstven krajobraz. Ova najveća uvala u Velebitskom kanalu pod upravom je parka prirode Velebit te predstavlja jedinstven spoj mora i planine i kao takva je nezaobilazno mjesto za nautičare, planinare, kajakaše i sve druge zaljubljenike u prirodu i aktivan život.
Još početkom dvadesetog stoljeća kada je turizam na Jadranu tek bio u povojima austrijska elita prepoznala je ljepote ovog mjesta i redovito dolazila u Jablanac i Zavratnicu na odmor. U to vrijeme izgrađena je gornja staza na kojoj je i vidikovac s prekrasnim pogledom na Velebitski kanal te otoke Rab i Pag kao i šetnica uz more kojom se i danas dolazi do Zavratnice iz smjera Jablanca (1930. godine izgrađen je i zanimljiv mali pješački tunel). Ovo malo ali iznimno slikovito mjesto kao da je nestalo u zaboravu nakon što je trajektna luka premještena u obližnju uvalu Stinica i kada je Jablanac prestao biti važno prometno čvorište za povezivanje otoka Raba s kopnom. Sasvim nepravedno jer i dalje nudi ugođaj mediteranskog gradića zarobljenog u vremenu s prekrasnom arhitekturom u maloj ali sigurnoj uvali. Grad primorskih Bunjevaca danas ima manje od stotinjak stalnih stanovnika no tijekom ljeta njihov broj značajno poraste uslijed dolaska vlasnika vikendica i rijetkih turista.

some_alt
staza uz samo more u uvali Zavratnica

Lijepom pješačkom stazom uz samo more krenuli smo iz Jablanca prema Zavratnici. Strme padine golih stijena sve do posljednjeg trenutka sakrivale su prekrasnu uvalu, dok se napokon nije otvorio pogled na poput fjorda usječenu uvalu među stijenama. Simpatičan čuvar u improviziranoj kućici u kojoj za svaki slučaj ima pripremljen i krevet (jer Zavratnica nije najugodnije mjesto po snažnoj buri) prodao nam je ulaznice i poželio ugodan boravak. Iako je bio topao i sunčan dan, u Zavratnici nije bilo gotovo nikoga. Tek još jedan mladi par koji je na samom kraju uvale uživao u hladu borova i kupanju te nekoliko nautičara koji su uplovili u zaljev, kratko se zadržali i nastavili dalje istraživati Jadran.

Uvala se uvlači u kopno oko 900 metara i pješačka staza vodi do samog kraja uvale i još dijelom druge strane obale. Ugodnom šetnjom može je proći gotovo svatko, ali Zavratnica nije mjesto kroz koje treba promarširati, već ovdje treba zastati, opustiti se i pustiti svim osjetilima da uživaju u doživljaju. Planinski zrak spaja se s mirisom mora čijim se modrim nijansama suprotstavljaju sive stijene velebitskog kamena. Zvuk tišine prekidaju mali valići koji se lome na obalama uvale i cvrkut ptica koje se sakrivaju u hladovini borovine. Uopće ne iznenađuje kako je upravo na ovom mjestu Vjenceslav Novak pronašao duševni mir i inspiraciju za najbolja svoja djela.

Zavratnica je zanimljivo odredište i roniocima koji redovito posjećuju potopljenu njemačku topovnjaču iz Drugog svjetskog rata. Ostaci ovog ratnog broda nalaze se na samo nekoliko metara dubine a vidljivi su i s obale te su jedan od najvrjednijih ronilačkih lokaliteta u Hrvatskoj gdje zarone mogu raditi i početnici.

some_alt
uvala Zavratnica

Kad je sunce već bilo niže na obzoru i ljetna vrućina popustila, odlučili smo se vratiti prema Jablancu planinarskom stazom preko vidikovca. Pogledi prema uvali tjerali su nas na stalno okretanje i uživanje u ovom zaljevu. S vidikovca se pruža izvanredan pogled na otoke Rab i Pag. Pogled je posebno lijep rano ujutro, kada vam je sunce iza leđa. Staza nastavlja prema Jablancu i spaja se na planinarski dom Miroslav Hirtz, vjerojatno planinarski dom na najnižoj nadmorskoj visini na svijetu. Unatoč tome, pogled iz dvorišta doma na Jablanac je prekrasan a simpatični domaćini rado će vas poslužiti pićem na svojoj terasi. Ukoliko ste članovi planinarskog društva svakako preporučujem ostati i na noćenju ovdje.

Ukoliko imate višak kondicije možete se dignuti planinarskom stazom iz samog kraja uvale prema selu Zavratnica. Iako je udaljeno samo 800 metara, visinska razlika od 150 metara tijekom ljetnih vrućina čini ovaj uspon itekako zahtjevnim. Uzmite vode! Dalje iz sela Zavratnica planinarske staze vode prema Velebitu i domu Alan. Tu se nalazi i izvanredan vidikovac koji pruža pogled na cijelu uvalu. Do vidikovca se može doći i jednostavnije ukoliko s magistrale skrenete na usku cesticu prema selu i nastavite po makadamu sve do širokog parkirališta kraj vidikovca.

Uz prekrasne ljepote naših otoka često je podvelebitsko primorje sasvim zapostavljeno i zaboravljeno. Unatoč tome uvala Zavratnica svakako zaslužuje pozornost jer predstavlja pravi sakriveni biser hrvatskog Jadrana. Smaragdna ljepotica sakrivena među negostoljubivim velebitskim stijenama mjesto je koje trebate posjetiti barem jednom, a vrlo vjerojatno ćete se potom i vratiti.

Kako doći:

some_alt
Jablanac

Autobusi Arriva (Autotrans) na relaciji iz Rijeke prema Zadru redovito staju na autobusnoj stanici Jablanac (raskrižje) koja se nalazi oko 4 km od centra grada na jadranskoj magistrali.

Imajte na umu kako ćete za povratak trebati tu udaljenost proći uzbrdo.

Zbog toga je bolja ideja uzeti autobus iz Rijeke ili Zagreba do Stinice, trajektne luke za otok Rab (autobusi za otok Rab) i potom pječice oko 2,5 km uz more do Jablanca.

Cijena karte je oko 100 kuna iz Rijeke i oko 200 kuna iz Zagreba.

Provjerite akcijske cijene za dulje relacije (npr. Rijeka - Zadar) i jednostavno izađite ranije ako je cijena manja od redovne cijene do Jablanca ili Stinice.

Pretraži vozni red i cijene na stranici Arriva

Ukoliko dolazite svojim vozilom krenite jadranskom magistralom iz Senja prema Karlobagu. Nakon 45 minuta vožnje najprije ćete imati skretanje za trajektnu luku Stinica a potom i za Jablanac. Imajte na umu kako je prometnica kroz Jablanac jednosmjerna (na južnoj strani se ulazi, na sjevernoj izlazi).

Kada doći

Uvala Zavratnica otvorena je za posjetitelje od 1. travnja do 31. listopada.

Gdje jesti

Turistička ponuda gradića Jablanca daleko je manja nego jedno takvo lijepo malo mjesto na Jadranu zaslužuje. Ipak u središtu grada se nalaze dva restorana s pristojnom ponudom i prihvatljivim cijenama. Dobro je imati gotovine. Za okrepu svakako navratite do planinarske kuće Miroslav Hirtz.

Smještaj
Za smještaj, preporučujemo pretražiti ponudu smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi Airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.

Ako ste član planinarskog društva preporučujemo planinarsku kuću Miroslav Hirtz.


Booking.com

objavljeno: 2020-08-07Aktualno:

Poznanj iz Zadra za 39 eura povratno

Prag iz Hrvatske vlakom od 22 eura

Istanbul iz Zagreba za 107 eura povratno

Atena iz Splita za 43 eura povratno

Pariz iz Zadra za 36 eura povratnoPovezano:

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Planinarenje zimi: kako se pripremiti

Jezero Lepenica kajakom

Vrbnik

Grčki otoci za povoljan odmor

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje

Zelenortska Republika: potpuni vodič

Mjesec dana Irana (1. dio)

Albanska rivijeraPogledajte još:

Planinarenje zimi: kako se pripremiti


Jezero Lepenica kajakom


Vrbnik


Grobničke Alpe


otok Biševo