Portal za samostalna putovanja i backpacking

otok Rab

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
stari dio grada Raba

Smješten između daleko poznatijih i popularnijih otoka Krka i Paga, nalazi se otok Rab, jedan od najljepših jadranskih otoka sa prekrasnim plažama i razvedenosti obale koji privlači veliki broj turista. S pravom se pojavljuje otok Rab često na popisu najzapostavljenijih otoka u Hrvatskoj: otok sa čak tridesetak pješčanih plaža i brojnim ugodnim šljunčanim plažama, prekrasnim vidikovcem sa najvišeg vrha Kamenjak te jedna od najrazvedenijih obala na Jadranu prirodni su aduti na koje se nadopunjuje ljepota samog grada Raba, jednog od najljepših otočnih naselja.Otok Rab sa susjednim otočićima čini rapsku otočnu skupinu zahvaljujući kojoj je područje Raba raj za nautičare. Nalazi se na veoma povoljnom geografsko-prometnom i geografsko-turističkom položaju te je putem trajektne linije Stinica - Mišnjak odlično povezan sa kopnom. S druge strane otoka, trajektnom linijom Valbiska - Lopar može se jednostavno do otoka doći i sa Krka. Sa ukupno trideset pješčanih plaža, Rab predstavlja fenomen sjevernog Jadrana kojim dominiraju kamenite obale. Dok je istočna strana otoka izložena buri, zapadna strana je većim dijelom zaštićena otokom Dolinom, nenastanjenim otokom koji se pruža usporedno sa Rabom i čini Barbatski kanal idealnim skloništem za nautičare.

some_alt
gradsko središte Raba

Kulturna baština temelji se na brojnim spomenicima i starim građevinama koje se prije svega mogu pronaći u gradu Rabu te u Supetarskoj Dragi. O povijesti otoka govore mnogi mitovi i priče, među kojima je najpoznatija legenda prema kojoj je upravo sa otoka Raba sv. Marin, osnivač države San Marino. U crkvi sv. Križa već se više od četvrt stoljeća tijekom ljeta, od lipnja do rujna, održava festival klasične glazbe pod nazivom Rapske glazbene večeri. Tu je i katedrala Velike Gospe, jedna od najvrjednijih romaničkih crkava u Hrvatskoj i još mnogi vrijedni spomenici koji svjedoče o trajanju, čuvaju baštinu i jesu baština. Četiri zvonika u gradu Rabu poznati su arhitektonski spomenik tipične romaničke mediteranske sakralne gradnje. Osim upečatljivih zvonika, grad Rab je i okružen srednjovjekovnim zidinama te uz crkve i palače čini srednjovjekovni biser sjevernog Jadrana.

Nažalost povijest Raba ostavila je i nešto mračniju stranu. Talijanski koncentracijski logor Kampor mjesto je u kojem je u strašnim uvjetima preminulo oko četiri tisuće zatvorenika, mahom Hrvata, Slovenaca i Židova od kojih su brojni bili još djeca. Danas se na mjestu logora nalazi memorijalni park koji podsjeća na stradanja. Nedaleko Raba nalaze se još dva otoka koja su bila mučilišta tijekom komunizma: Sv. Grgur i Goli otok. Ukoliko ih planirate posjetiti, sa pristaništa San Marino pored Rajske plaže moguće je brodskom linijom otići na Goli otok.

Pročitaj i naš vodič KROZ GOLI OTOK I SV. GRGUR

some_alt
plaža Putarica kraj Barbata

Najpoznatija plaža na otoku nalazi se u blizini Lopara, te se naziva Rajska plaža. Prostire se u dužini od gotovo dva kilometra i nudi najrazličitije turističke sadržaje. U nedostatku pješčanih plaža na Jadranu, pravi je biser za sve ljubitelje pijeska na našoj obali. Čak je dospjela na CNN-ovu listu Top 100 svjetskih plaža. Kupačima se nudi obilje sadržaja, od odbojke na pijesku do tobogana, parasailinga i zabava na plaži. Također je veoma popularna za kajakaše jer se u blizini plaže nalazi najrazličitiji oblici uvalica, zaljeva i otočića. Nedaleko se nalazi još nekoliko prekrasnih pješčanih plaža, među kojima se posebno ističe plaža Sahara koja je raj za nudiste, baš kao i plaža Ciganka. Gradska plaža Lopar, baš kao i plaže Kampora i Supetarske Drage također su pješčane plaže sa dugim plićakom pa su idealne za djecu.

Za one koji ipak više vole čvršću podlogu i ne vesele kada pronalaze tragove pijeska u svojim stvarima danima nakon kupanja idealne su plaže na južnom dijelu otoka, posebice oko Barbata. Najpoznatija i najpopularnija plaža je Putarica u kojoj se nalazi i beach bar Santos. Brojne uvalice na poluotoku Frkanj te na razvedenom, šumovitom poluotoku Kalifront nude ponešto za svakoga.


some_alt
staza sa Kalifronta prema Kamporu

Otok je ispresijecan sa velikim brojem biciklističkih i pješačkih staza koje ga čine zanimljivom destinacijom za sve ljubitelje aktivnog odmora. S više od stotinu kilometara biciklističkih staza diljem otoka, vožnja biciklom vjerojatno je najbolji način upoznavanje cijelog otoka. Šumovita zapadna strana otoka nudi dovoljno hlada biciklistima. Posebno zanimljiv za bicikliste je poluotok Kalifront radi prekrasnih staza u hladu guste borovine i prekrasnih uvala do kojih se može bez problema doći biciklom. Obalna šetnica od Raba do Barbata te biciklistička staza od Lopara do Supetarske Drage omogućuju lagano kretanje diljem otoka na dva kotača i vlastiti pogon. Ako odlučite proći cijelu otočnu transverzalu, morat ćete pedalirati i po prometnicama, ali s obzirom da je promet na Rabu značajno manji nego na kopnu to neće biti problem.

Ukoliko se odlučite planinariti po Rabu, unatoč tome što ne spada među najviše jadranske otoke on nudi brojne zanimljive planinarske staze. Hrvatski graditelj planinarskih puteva, šumarski inženjer, nastavnik i viši ministarski savjetnik Ante Premužić, koji je najzaslužniji za stazu na Velebitu nazvanu upravo po njemu marljivo je gradio planinarske puteve i po Rabu. Najpopularnija je planinarska staza na Rabu Premužićeva staza broj 1. Duga je osam kilometara, a proteže se hrptom otoka, od kampa u Loparu do zaseoka Matići. Veći dio ove staze je izložen suncu pa je važno osigurati dovoljnu količinu vode i hrane tijekom hodanja, jer nema mogućnosti za okrjepu na putu. Na pola puta na stazi nalazi se veoma zanimljiva skrivena dolina Fruga. Staza nije preporučljiva za bicikliste.

some_alt
pogled na glavni otočni hrbat sa Rajske plaže

Premužićeva staza broj 2 vodi od Kampora kroz park-šumu Dundo na poluotoku Kalifront sve do poluotoka Frkanj i uvale Sv. Eufemija. Dugačka je petnaest kilometara i uglavnom prolazi kroz šumu. Na stazi se nalazi nekoliko ugostiteljskih objekata u uvali Gožinka, u slučaju potrebe za okrjepom. Gusta borova šuma čini ovu stazu sasvim drugačijom od staze koja prolazi hrptom otoka te je stoga idealna i za šetnje tijekom najvećih vrućina. Staza nije prikladna za bicikliste. Za ljubitelje pravog treking iskustva na Rabu se nalazi 12 km duga staza od Mišnjaka do Lopara, koja je idealna za škraping (kombinacija penjanja, skakanja, trčanja, hodanja i snalaženja u prirodi na tradicionalnom krškom terenu Jadranskih otoka). Na pola puta, na vrhu Kamenjaka, nalazi se mali restoran s fantastičnim pogledom na Velebit na istoku i Kvarnerski zaljev na zapadu.

Ljubitelji pješačenja i trekinga svakako će biti zainteresirani i za 14 km dugačku stazu Rab - Maman, koja započinje kod gradskih zidina u Rabu i vodi duž uvale Sv. Eufemija do Kampora, zatim po bijeloj cesti do uvale Dumići, pa uz obalu do otočića Maman. Staza je najvećim dijelom pogodna za bicikliste jer je dovoljno široka i proteže se uz obalu, ali obilazak otočića Maman moguć je samo pješice ili čamcem. Duž staze nalazi se nekoliko ugostiteljskih objekata. Postoje i dvije široke šetnice na otoku: jedna vodi od Raba do Sv. Eufemije i dugačka je samo tri kilometra, a druga od Raba do Barbata u dužini od osam kilometara. Kratka šetnica u Loparu od samo dva kilometra posebno je lijepa neposredno nakon izlaska sunca. Nalazi se u zaleđu Rajske plaže.

Kako doći

some_alt
trajektno pristanište Mišnjak na Rabu

Na Rab se može doći trajektom iz Valbiske na otoku Krku te iz Stinice pored Jablanca. Trajekt iz Stinice vodi do jugozapadnog pristanka Mišnjak, dok trajekt iz Valbiske vozi prema gradu na sjeveru otoka, Loparu.

Trajektom Valbiska - Lopar upravlja Jadrolinija. Vozni red i cijene možete pronaći na službenim stranicama Jadrolinije.

Jadrolinija također upravlja i brzobrodskom (katamaranskom) linijom koja povezuje Rab sa Rijekom i Novaljom na otoku Pagu.

Rapska plovidba upravlja trajektnom linijom Stinica - Mišnjak koja predstavlja značajno bržu i jeftiniju vezu Raba sa kopnom. Vozni red i cijene potražite na stranicama Rapske plovidbe

Isti prijevoznik održava i brodsku liniju između Raba i Luna na otoku Pagu.


Smještaj

Za smještaj tijekom svojeg boravka na Rabu nudi Vam se mogućnost u nekoliko privatnih jedinica od kojih preporučujemo (navedene cijene su uglavnom u predsezoni, dok sezonske cijene ovise o raspoloživosti):
Raffaello
ocjena posjetitelja: 8,8/10

Najpovoljniji smještaj po osobi

145 kuna
hostel3
Apartmani Sanja
ocjena posjetitelja: 8,8/10

Najpovoljniji smještaj u dvokrevetnoj sobi (za dvoje)

215 kuna
hostel3
Guest house Tariba
ocjena posjetitelja: 8,6/10

Dobro uređen apartman, dvokrevetne sobe sa pogledom

230 kuna
hostel3

Aktualne cijene potražite u našoj tražilici najpovoljniji smještaj te svu ponudu smještaja na Rabu.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2019-08-07Pratite nas:Aktualno:

Podgorica iz Zagreba od 35 eura povratno

London iz Osijeka za 40 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 40 eura povratno

Krf iz Zagreba za 52 eura povratno

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratnoPovezano:

Nove linije Ryanaira iz Hrvatske

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Dugi otok

Risnjak

Gacka

Najljepše planinarske staze Madeire

Madeira: sve što trebate znati

Karkonoše

Slowinski nacionalni park

Grčki otoci za povoljan odmor


Pogledajte još:

Dugi otok


Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet
Video:Mali trikovi: