Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Mađarska

some_altGlavni grad: Budimpešta
Pozivni broj: 36
Valuta: Forint
Površina: 93.030 km
Stanovništvo: 10,045 milijuna (2012.)
Himna: Isten áldd meg a magyart


Prikaži Mađarske na većoj karti

Mađarska je država smještena u središnjoj Europi, u panonskoj nizini sjeverno od rijeke Drave, kojom protječe rijeka Dunav. Ravnice pokrivaju veći dio Mađarske ("Karpatski bazen"), dok na sjeveru uz slovačku granicu ima brda i planina (najviši vrh: Kékes, 1014 m). Najveća rijeka u Mađarskoj je Dunav, a druge velike rijeke su Tisa i Drava, dok na zapadu zemlje leži veliko Blatno jezero odnosno Balaton. Osim toga, Mađarska ima najveće termalno jezero na svijetu, jezero Hévíz. Klima je kontinentalna, s hladnim i vlažnim zimama i toplim ljetima, a relativna izolacija karpatskog bazena ponekad izaziva suše.


Kada posjetiti?

Mađarsku je najbolje posjetiti tijekom proljeća ili jeseni, kada su dani dugi a vrijeme uglavnom lijepo, iako su tijekom jeseni česte kiše. Kako je veći dio zemlje pokriven ravnicama, klima je blaga kontinentalna, pa za razgledavanje gradova je svako godišnje doba pogodno. Ljeto je najbolje provesti na obalama Balatona.


Prijevoz:

Zračni prijevoz

Mađarska je relativno dobro povezana sa svijetom zrakoplovnim linijama, pri čemu je Budimpešta važno prometno čvorište. Mađarski niskotarifni prijevoznik Wizzair postao je najpopularniji niskotarifni prijevoznik nakon Ryanaira i ima mrežu letova diljem Europe. Osim Wizzaira, i Ryanair ima svoje letove u Mađarsku. Obje tvrtke lete sa Ferenc Puskas zračne luke u Budimpešti. Do same zračne luke može se jednostavni doći javnim prijevozom, podzemnom željeznicom do Kőbánya-Kispest (zadnja stanica), te zatim autobusom linija 200E do terminala zračne luke. Cijena je oko 20 kuna. (potrebne su dvije karte).

Vlak

Mađarske željeznice imaju raširene linije prema svim važnijim gradovima u zemlji, a zahvaljujući jedinstvenoj politici cijena povratni karata (50 do 60% popusta), omogućuju vožnju do raznih zemalja Europe po relativno jeftinim cijenama (uključujući i Sloveniju, Hrvatsku, Slovačku itd.) Također je moguće kupiti promotivne karte SparSeine do raznih europskih metropola, kao što su Varšava, Berlin, Prag itd. Za unutarnji promet, mađarske željeznice odobravaju 50% popusta za studente sa valjanom ISIC iskaznicom. Kartu željezničkih linija u mađarskoj pogledajte OVDJE.

Autobus

Eurolines Mađarska odnosno Volanbusz kako se naziva tvrtka u mađarskoj nacionalni je mađarski prijevoznik koji nudi povoljne karte prema raznim destinacijama unutar zemlje ali i šire. Tako je uvedena i dva puta tjedno linija Zagreb - Budimpešta, po cijeni od 100 kuna.

Automobil

Većina cesta u mađarskoj je u prosječnom stanju, uz iznimku mreže autocesta prema Budimpešti. Također je i kvalitetna mreža autocesta od Budimpešte prema Bratislavi i prema Beču. Za vožnju potrebno je kupiti vinjetu koju je moguće kupiti neposredno nakon prelaska granice na bilo kojoj benzinskoj crpki. Autostopiranje

Autostopiranje je relativno jednostavno u mađarskoj, posebice u ruralnim područjima. Ipak u nekim područjima mogu se pojaviti problemi, uključujući i rutu od Budimpešte prema Hrvatskoj, jer mnoga vozila putuju samo do jezera Balaton, posebice ljeti.


Granice

Mađarska graniči s Austrijom, Slovačkom, Ukrajinom, Rumunjskom, Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom. Granice sa Austrijom, Slovačkom i Slovenijom su Schengenske granice te ne postoje nikakve granične kontrole, dok su granice sa Hrvatskom i Rumunjskom granice izvan Schengenske zone ali unutar Europe Unije, pa se provjeravaju samo dokumenti. Granice sa Srbijom i Ukrajinom su također i granice Europske Unije pa su stoga moguće detaljne granične kontrole. Za ulazak u Mađarsku građanima Republike Hrvatske dovoljna je osobna iskaznica.


Cijene

Mađarska je jedna od jeftinijih zemalja Europske Unije, cijene hrane i temeljnih namirnica su jeftinije nego u Hrvatskoj, iako je iznimka Budimpešta. Ruralne sredine i manji gradovi osjetno su jeftiniji, posebice kafići i restorani.


Poznavanje jezika

Iako mladi relativno dobro govore engleski, mađari su i dalje poznati kao ne baš najbolji govornici stranih jezika, pa stoga posebice u manjim gradovima je moguća jezična barijera. Kako je mađarski jezik jedinstven po svojem vokabularu, učenje stranih jezika je mađarima relativno otežano, jer nije moguće stvarati asocijacije sa vlastitim jezikom. Starija populacija donekle razumije i ruski te njemački, a uz granicu sa Hrvatskom i Srbijom razumije se i hrvatski.

objavljeno: 2014-02-22Aktualno:

Preuređenje ulice vlakova u Vijetnamu

Advent u Madridu iz Beča za 30 eura

Amsterdam iz Ljubljane za 64 eura povratno

Kopenhagen iz Beča za 10 eura povratno

Lisabon za 35 eura povratno iz BečaPovezano:

Advent u Budimpešti za 34 eura povratno

Nova linija Flixbusa do Budimpešte

Napokon krenuli vlakovi prema Mađarskoj!Pogledajte još:

Jezera Gorskog Kotara


Mjesec dana Irana (2. dio)


Albanska rivijera


Kajakom na more


Sirija: zvijer u ljepotici