Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Njemačka

some_altGlavni grad: Berlin
Pozivni broj: +49
Valuta: Euro
Površina: 357.050 km
Stanovništvo: 82,422 milijuna (2012.)
Himna: Das Lied der Deutschen


Prikaži Njemačku na većoj karti

Njemačka je demokratska parlamentarna savezna država, koja se sastoji od 13 saveznih država (njem. Bundesländer) i tri samostalna grada pokrajine. Jedna je od najrazvijenijih država svijeta i jedna od osnivačkih članica Europske Unije. Članica je i Ujedinjenih naroda, NATO-a, skupine G8 i G4. Najveća je europska zemlja po broju stanovnika te ima najsnažnije europsko gospodarstvo. Reljefno je Njemačka vrlo raznolika, a ističe se pet osnovnih reljefnih cjelina: Alpe i predalpski prostor, Schwarzwald, Njemačko sredogorje, Južno njemačko pobrđe i Sjeverna njemačka nizina.


Kada posjetiti?

Tijekom cijele godine jest dobro vrijeme za posjetu Njemačke, s obzirom na različitosti klime i reljefa. Iako obalno područje nije najbolje za kupanje, s obzirom da je i tijekom ljetnih mjeseci more hladno, baltička obala i Sjeverno more nude zanimljive pejsaže za promatranje. Razni gradovi omogućuju posjetu tijekom cijele godine, dok su alpe zanimljive zimi za skijanje a ljeti za razgledavanje dvoraca i i planinarenja.


Prijevoz:

Zračni prijevoz

Uslijed svoje razvijenosti, Njemačka je izvorna zemlja za mnoge zrakoplovne tvrtke, od kojih je najpoznatija tvrtka Lufthansa. Od niskotarifnih tvrtki, u Njemačku lete gotovo sve poznatije Europske tvrtke. Zračna luka u Frankfurtu najveća je zračna luka u Europi te je odredište za gotovo sve zemlje na svijetu. Od izvorno njemačkih niskotarifnih prijevoznika, ističu se Germanwings i Air Berlin.

Vlak

Deutsche Bahnhoff (DB) najjača je europska željeznička tvrtka. Upravo većina drugih europskih tvrtki koristi DB vozni red za određivanje međunarodnih vlakova. Dostupan OVDJE. Postoje razne kategorija vlakova i može se reći da ih je većina prilično skupa. Kako bi se što više uštedjelo na kartama posebice kod velikih udaljenosti, isplati se kupovati karte što ranije putem web stranice DB-a. Još jedna veoma dobra opcija jest Schönes-Wochenende -Ticket

Autobus

Postoji više različitih prijevoznika u Njemačkoj koji nude povoljne vožnje, iako i dalje su busevi u Njemačkoj podređeni željeznicama. Za pretragu najoptimalnijih autobusnih karata u Njemačkoj najbolje je koristiti TRAŽILICU.

Automobil

Njemačka ima jednu od najboljih mreža autocesta na svijetu, te za sada još uvijek su autoceste besplatne u Njemačkoj. Stoga je putovanje automobilom izuzetno ugodno i brzo u Njemačkoj, zbog čega se često koristi i kao tranzitna zemlja, kao alternativa za susjedne istočne zemlje.

Autostopiranje

Autostopiranje je lagano u Njemačkoj i popularno. Vremena čekanja su prilično malena, posebice ako se stopira na ulazima u autoceste te na benzinskim postajama. Mnogi stoperi preporučuju na benzinskima jednostavno i pitati vozače ako bi Vas htjeli povesti. Osnove kulture i pristojnosti su u tim situacijama posebno važni.

Popularan je i car pooling sustav u Njemačkoj, blablacar.


Granice

Njemačka se nalazi u srcu Europe, pa su stoga sve granice Schengenske. Na sjeveru graniči sa Sjevernim morem, Danskom i Baltikom, na istoku s Poljskom i Češkom, na jugu s Austrijom i Švicarskom, a na zapadu s Francuskom, Luksemburgom, Belgijom i Nizozemskom. Stoga nema graničnih kontrola na ulazima i izlazima iz države. Za građanine Republike Hrvatske dostatna je osobna iskaznica za ulazak i boravak u Njemačkoj.


Cijene

Njemačka ima jedne od najjeftinijih cijena u supermarketima, dok s druge strane cijene u manjim dućanima i u raznim drugim ugostiteljskim objektima su prilično visoke. Posebno rastu cijene turistički zanimljivim odredištima, gotovo do razine da se mogu pronaći proizvodi po cijenama u eurima sličnima cijenama u kunama kod nas.


Poznavanje jezika

Gotovo svaki stanovnik Njemačke danas govori barem malo engleski, a u pograničnim regijama mnogi pričaju i francuski. Iako zbog svojeg osjetnog naglaska mnogi će u početku naglasiti da je njihov engleski veoma loš, tijekom razgovora primjetiti ćete kako pričaju zapravo sasvim u redu.

objavljeno: 2014-04-22Aktualno:

Preuređenje ulice vlakova u Vijetnamu

Advent u Madridu iz Beča za 30 eura

Amsterdam iz Ljubljane za 64 eura povratno

Kopenhagen iz Beča za 10 eura povratno

Lisabon za 35 eura povratno iz BečaPovezano:

Berlin za 26 eura iz Zadra povratno

Berlin iz Pule za 37 eura povratno

Berlin za 57 eura povratno iz Zagreba

Berlin za 20 eura povratno iz Rijeke

Frankfurt iz Pule za 20 eura povratno

Bremen iz Zadra novom linijom Ryanaira

Novi povoljni letovi do Frankfurta iz Hrvatske

Nova linija Split - Minhen

Advent u Berlinu za 18 eura iz Budimpešte

Berlin iz Venecije za 19 eura povratno

Berlin iz Tuzle za 30 eura povratno

Flixbus nagradna igra: Besplatno na Oktoberfest!

Do Berlina za 66 eura povratno

Berlin iz Zadra za 60 eura povratno

Berlin za 56 eura iz Zadra povratno

Berlin za 43 eura povratno iz Zadra

Jeftinije autobusom do Munchena

Povratno do Berlina za 39 eura

Povratno do Dusseldorfa već od 8 eura

Već za 21 euro povratno do Berlina

Povratno do Berlina za 41 euro

6 novih linija Air Berlina prema Hrvatskoj

Povratno do Berlina za 59 eura

Povratno do Berlina od 45 eura

Nova linija: Dubrovnik - München

Više letova iz Berlina prema Dalmaciji

Easyjet povezuje Pulu i Hamburg

Nova linija: Pula - Bremen

Advent u Berlinu za 80 eura

Ryanairom od Zadra do Berlina

Povratno do Njemačke za 35 eura

Povratno do Njemačke za 32 eura

Povoljnije u Njemačku sa Germanwingsom

Ryanair češće od Zadra do Karlsruhea

Do Berlina već za 250 kuna

Jeftinije do Berlina

Germanwings ponovno do Berlina

Do Munchena za 199 kuna

Nove linije Germanwingsa iz HrvatskePogledajte još:

Jezera Gorskog Kotara


Mjesec dana Irana (2. dio)


Albanska rivijera


Kajakom na more


Sirija: zvijer u ljepotici