Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Slovačka

some_altGlavni grad: Bratislava
Pozivni broj: +421
Valuta: Euro
Površina: 49.035 km
Stanovništvo: 5.379 milijuna (2011.)
Himna: Nad Tatrou sa blýska


Prikaži Slovačke na većoj karti

Slovačka je jedna od mlađih država u Europi, nastala raspadom nekadašnje Čehoslovačke, okružena sa Češkom na sjeverozapadu, Poljskom na sjeveru, Ukrajinom na istoku, Mađarskom na jugu i Austrijom na jugozapadu. Prema svojem reljefu, djelomično je planinska zemlja. te je stoga popularna planinarima. Karpati se protežu preko većeg dijela sjevera zemlje. U slovačke Karpate spadaju i Tatre, planine koje su popularno odredište za skijanje. Na njima je i najviši vrh Slovačke, Gerlachovský štít (2.655 m). Nizine se mogu naći na jugozapadu (uz Dunav) i jugoistoku zemlje. Osim Dunava, glavne slovačke rijeke su Váh i Hron. Poznate kulturne znamenitosti u Slovačkoj su dvorci i tvrđave, primjerice Spiška tvrđava, Bratislavska tvrđava, Crveni kameni i drugi. Slovačka ima devet nacionalnih parkova i svi su smješteni u planinama.


Kada posjetiti?

Slovačku je najbolje posjetiti tijekom kasnog proljeća ili rane jeseni. Tada su planine najprivlačnije za planinare, uslijed živosti vegetacije i faune visokih i niskih Tatri, a gradovi uključujući prijestolnicu Bratislavu imaju najviše lijepoga vremena. S druge strane dosta turista posjećuje Slovačku zimi, prije svega radi skijališta od kojih se posebno ističe skijalište Jasna u Chopoku zbog svoje atraktivnosti i niskih cijena.


Prijevoz:

Zračni prijevoz

Dve glavne zračne luke u Slovačkoj su Košice i Bratislava. Iz Košica leti wizzair dok iz Bratislave leti Ryanair, iako su linije prilično ograničene. Blizina Beča daje Bratislavi dodatni polet, radi čega je mnogi austrijanci koriste za svoje polazište.

Vlak

Slovačka ima relativno povoljnog željezničkog operatera ZSSK, te ima dosta dobru željezničku mrežu diljem zemlje. Osim za vlakove Eurocity, Intercity i EurocityNight, cijene svih karata su jedinstvene, dok je za ove vlakove obvezna doplata 1,5 eura dodatka. Kada kupujete karte za vlakove u Slovačkoj, preporučujemo kupovinu karata putem interneta, jer su karte 5% jeftinije a na taj način izbegava se i moguće akrobacije sa jezikom ako blagajnica na šalteru ne priča engleski. Također ako putuje više osoba popust je na drugu do pete osobe dodatnih 25%. Slovačke željeznice su odlično polazište za daleka putovanja, posebno u Rusiju, pa se tako može dobiti povratna karta Slovačka - Moskva po cijeni od 100 eura (150 eura ako putuju dvije osobe), a do udaljenih dijelova Rusije, sve do Vladivostoka, cijena je 134 eura po osobi. Inače vrijedi za većinu susjednih zemalja kao i kod mađarskih željeznica da su jeftinije povratne od jednosmjernih karata, tako da je i Slovačka dobro polazište za kupovinu jeftinih međunarodnih karata. Kartu slovačke mreže željeznica možete pronaći OVDJE.

Autobus

Kao i vlakovi, autobusi u Slovačkoj su također relativno povoljni. Za međunarodne linije najbolje je koristiti Eurolines, Student bus agency i Polskibus prema Poljskoj, dok mrežu destinacija unutar zemlje pokriva Slovenská autobusová doprava (SAD; www.sad.sk), koja je posebno korisna u planinama.

Automobil

S obzirom na pretežito planinsku orijentiranost države, ceste su relativno kvalitetne. Autoceste u Slovačkoj nisu pretjerano raširene te su uglavnom još u gradnji, a za njih je potrebna vinjeta. Cijena vinjete je 10 eura za deset dana, 15 eura za mjesec dana i 50 eura za cijelu godinu. Mrežu autocesta pogledajte OVDJE.

Autostopiranje

Susretljivost Slovaka posebno će doći do izražaja ukoliko pokušate stopirati u Slovačkoj. Prijateljski nastrojeni ljudi gotovo uvijek će vam pokušati pomoći i povesti vas, te je stoga stopiranje u Slovačkoj jednostavno i brzo.
Granice

Slovačka je sa svih strana osim prema Ukrajini okružena Schengenskim granicama, pa je stoga prelazak granica jednostavan. Prema Ukrajini potrebno je pokazati putovnicu, a česti su i pregledi vozila i osoba, pa se stoga mogu dogoditi veće gužve na graničnim prijelazima. Za ulazak u Slovačku hrvatskim državljanima dovoljna je osobna iskaznica.


Cijene

Prema cijenama, Slovačka je unatoč tome što je valuta u zemlji Euro jedna od najjeftinijih zemalja Europske Unije. Cijene su u prosjeku 30% niže nego u Hrvatskoj, pa je stoga boravak u zemlji povoljan i isplativ. Naravno u glavnom gradu, posebice u turistički frekventnim područjima, cijene su nešto više.


Poznavanje jezika

Slovački je veoma sličan češkom jeziku, prema nekima razlika je usporediva sa razlikom između hrvatskog i srpskog (možete se uvjeriti i sami, kupite neki proizvod koji ima upute na slovačkom i češkom te ih usporedite), no prije svega radi drugačijih naglasaka lakše je razumljiv Hrvatima nego češki. Smatra se kako je slovački najsličniji srednjoeuropski slavenski jezik južnoslavenskim jezicima. Što se tiče poznavanje engleskoga, mladi ga uglavnom znaju, iako osjetno manje nego u primjerice Njemačkoj ili Skandinaviji. Kombinacija engleskog i slavenskih jezika biti će dovoljna za temeljnu komunikaciju sa većinom osoba koje susretnete.

objavljeno: 2014-04-26Aktualno:

Preuređenje ulice vlakova u Vijetnamu

Advent u Madridu iz Beča za 30 eura

Amsterdam iz Ljubljane za 64 eura povratno

Kopenhagen iz Beča za 10 eura povratno

Lisabon za 35 eura povratno iz BečaPovezano:

Izravno autobusom do Bratislave

Besplatno vlakom u SlovačkojPogledajte još:

Jezera Gorskog Kotara


Mjesec dana Irana (2. dio)


Albanska rivijera


Kajakom na more


Sirija: zvijer u ljepotici