Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Pješčane dine u Ibizi ugrožene seksom!

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Pomalo bizarna upozorenja dolaze sa Ibize, jednog od najpopularnijih ljetovališta na španjolskom otočju Baleari kojim se upozorava kako turisti ozbiljno ugrožavaju pješčane dine na otočju ni manje ni više nego seksom! Bijeli pijesak pješčanih dina es Cavalleta prekrasan je prirodni fenomen otoka koji privlače milijune turista svake godine za romantične aktivnosti kao što su promatranje mora, zalaska sunca ali i ozbiljnije ljubavne aktivnosti uključujući i seks.

No, sada aktivisti kažu da su seksualne sesije krivi za eroziju poznatih, ali "delikatnih" dina, dijela prirodnog parka Ses Salines. Geolozi i biolozi kažu da prekomjerna seksualna aktivnost uzrokuje štetu koja se ne može ispraviti i tvrditi da je neobuzdana strast pretvorila zonu u "otvorenu arenu jahanja".

Oni dodaju da seksualna aktivnost također "degradira" krajolik i jedinstveni geološki sustav.


Otočni list Diario de Mallorca kaže da su zaštićena područja na plaži zatvorena ogradama, ali turisti ih svakodnevno preskaču.

Es Cavallet se pojavljuje kao najpopularnije mjesto u anketi za preferirane seksualne lokacije, pogotovo jer dine nude zaštitu od znatiželjnih očiju.

Biologinja Joan Carles Palerm rekla je novinama: "Slobodan pristup ovako uzrokuje raspad dina i njihovih struktura. Sustav koji ih održava vrlo je složen i svaka promjena, kao što je ova kontinuirana aktivnost, fatalno utječe na njih.

Za seks se kaže da uznemiruje krhke biljke na pijesku koje su vitalne za okoliš, koje aktivnošću bivaju uništene. To oslabljuje strukturu dina na koje potom djeluje vjetar i pješčane dine počinju nestajati.

Geolozi kažu da su ljudi bili upozoreni da ne preskaču ograde, ali veoma rijetko slušaju te naredbe. Kažu da je prije nekoliko godina pokušana informativna kampanja, ali posjetitelji su ignorirali savjete i čak postali agresivni.

Posebno problem predstavljaju turisti koji dolaze sa kruzera koji općenito za turizam Baleara baš kao i za Dubrovnik ili Veneciju predstavljaju sve ozbiljniju ekološku prijetnju. Također se naglašava kako Ibiza nije sama u ovom problemu jer u Španjolskoj ima mnogo drugih plaža, uključujući Mallorcu i Menorcu, koje su na udaru turista sa kruzera i koje su ozbiljno ugrožene prevelikim brojem posjetitelja.


Booking.com

izvor: The Sun

objavljeno: 2019-02-03Aktualno:

Najduža umjetna ski staza svijeta u Srbiji

Berlin iz Pule za 20 eura povratno

Krf iz Beča za 20 eura povratno

Najveća izložba Igre Prijestolja na svijetu

Stockholm iz Rijeke za 26 eura povratnoPovezano:

San Sebastian

Bilbao - srce Baskije

Barcelona

Proljeće na Palmi iz Beča za 19 eura povratno

Valencija iz Trsta za 24 eura povratno

Barcelona iz Zagreba za 90 eura povratno

Krf iz Beča za 20 eura povratno

Cipar iz Beča za 40 eura povratno

Cipar iz Budimpešte za 40 eura povratno

Pariz

Mjesec dana Irana (1. dio)

Grčki otoci za povoljan odmor

Poznanj

Najbolji besplatni muzejiPogledajte još:

Pariz


Mjesec dana Irana (1. dio)


Grčki otoci za povoljan odmor


Poznanj


Najbolji besplatni muzeji