Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Prosecco brda na listi UNESCO baštine

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Nakon više od desetljeća nastojanja i kandidatura, regija Prosecco poznata po istoimenom pjenušavom vinu u sjeveroistočnom dijelu talijanske pokrajine Veneto konačno je dodana na popis svjetske baštine UNESCO-a.

Smještena u sjeveroistočnoj Italiji, područje Prosecco zauzima brda Conegliano i Valdobbiadene, gdje se vinogradi za prepoznatljivo pjenušavo vino uzgaja već stoljećima. Brda se protežu na području od tridesetak kilometara, a vijest da su dodane na popis UNESCO objavljena je na ovogodišnjem zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu u Bakuu, Azerbajdžanu. Le Colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene je već pedeset i peto mjesto na popisu UNESO svjetske baštine koje se nalazi u Italiji i dio je vinogradarskog područja Prosecco, koje se prostire na devet pokrajina u sjeveroistočnoj Italiji.


Smatra se da Prosecco proizveden oko Conegliana i Valdobbiadena ima poseban okus, zahvaljujući složenoj geologiji područja. Unesco je u svom citiranju objasnio da krajolik karakteriziraju jedinstvena brda, ciglioni - male parcele vinove loze na uskim travnatim terasama, šume, mala sela i poljoprivredno zemljište.

"Stoljećima je ovaj složen teren oblikovao i prilagodio čovjek te je svojim radom obogatio i prirodno prekrasan krajolik", kaže se u obrazloženju UNESCO-a. "Od 17. stoljeća, upotreba cigliona stvorila je poseban šahovski krajolik koji se sastoji od redova vinove loze paralelno i okomito prema padinama. U 19. stoljeću bellussera tehnika osposobljavanja vina doprinijela je estetskim karakteristikama krajolika. "

Za razliku od Champagne i Franciacorta vina, Prosecco se obično proizvodi alternativnom metodom Charmat-Martinotti, u kojoj se sekundarna fermentacija odvija u velikim spremnicima od nehrđajućeg čelika, a ne u svakoj pojedinačnoj bočici, što čini ovo vino jeftinijim za proizvodnju, a minimalno vrijeme proizvodnje je 30 dana. Zahvaljujuči tome Prosecco je postao veoma popularna zamjena za pjenušava vina iz Francuske.

U svijetu danas ima ukupno 1121 lokaliteta zaštićenih kao dio UNESCO-ve svjetske baštine. To su obilježja ili područja odabrana kao kulturno, povijesno, znanstveno ili drugo značenje i zakonski su zaštićena međunarodnim ugovorima.

Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2019-07-12Aktualno:

Savijena piramida otvorena za javnost

Malta iz Venecije za 30 eura povratno

London iz Pule za 33 eura povratno

Bergen iz Beča za 33 eura povratno

Prosecco brda na listi UNESCO baštinePovezano:

Venecija

Verona

Cinque Terre

Uskoro biciklom od Rima do Asiza

Sicilija iz Trsta za 33 eura povratno

Prva plaža sa zabranom pušenja

Uvode se online ulaznice za Plitvička jezera

Santorini: Zabrana jahanja magaraca za pretile

NP Krka ograničio broj posjetitelja

Igor u Indokini: Kambodža

Najljepše pješčane plaže Jadrana

Elafiti

Tunel ljubavi

Igor u Indokini: Laos (1. dio)Pogledajte još:

Igor u Indokini: Kambodža


Najljepše pješčane plaže Jadrana


Elafiti


Tunel ljubavi


Igor u Indokini: Laos (1. dio)