Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Prva plaža bez pušenja u Italiji

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Bibione, ljetovalište u blizini Venecije postati će od ove sezone prvo mjesto koje će službeno imati plažu "bez dima" zahvaljujući odluci gradskih vlasti kojom će se zabraniti pušenje na prostoru cijele plaže. Tako se šire odredbe od zabrani pušenja i na otvorene prostore uključujući i na plaže, što će sigurno veoma razveseliti turiste nepušače, ali i one koji brinu za okoliš s obzirom na sve veći problem odbačenih opušaka na plažama.

Smješteno u pokrajini Veneto, selo Bibione (zaselak grada San Michele al Tagliamento) uspješno je odobrilo svoj projekt "Diši more" (Respira il Mare), koji u potpunosti zabranjuje cigarete na osam kilometara Bibioneove obale i plaže.

Bibione se nalazi u općini San Michele al Tagliamento, u pokrajini Veneto u sjevernoj Italiji. To je ljetovalište osobito popularno među njemačkim i austrijskim turistima. Bibione je položen na obalu Jadranskog mora i zauzima poluotok između kanala Lugugnana i rijeke Tagliamento. S obzirom na konzistentnost tla i na temelju nekih iskopavanja, može se pretpostaviti da se Bibione sastojao od male skupine otoka. Oni su s kopnom i lagunom bili povezani uskim dijelom zemlje, spomenutim u nekoliko rimskih i srednjovjekovnih dokumenata kao insulae bibioni ili Bibiones, odakle dolazi naziv ovog područja.


Bibione je počeo eksperimentirati s ovim projektom 2011. godine, a do sada je bilo zabranjeno pušiti samo na uskom području obale koja se nalazi u dosegu valova i plime. Sada se cigarete ne mogu pušiti na cijelom prostoru plaže. "To nije toliko zabrana koliko je to pokušaj da se ljudima koji žele provesti svoj odmor ovdje omogući da udahnu svježi morski zrak, a da ne moraju trpjeti tvari koje su opasne po zdravlje", komentirao je gradonačelnik grada, Pasqualino Codognotto, u izjavi.

Projekt će biti službeno otvoren u svibnju, s pokretanjem informativne kampanje i uspostavom odgovarajućih pravila - uključujući kazne za one koji ih ne poštuju. Grad će također izgraditi niz područja za pušenje, koja će biti u blizini plaže, ali nigdje na njoj.

Bibioneova slava počela je rasti u pedesetim godinama zahvaljujući dugim plažama od finog pijeska, borovim šumama i laguni, koje nude izvanredan set različitih okruženja na vrlo malom području. Posljednjih godina postao je drugi najpopularniji primorski gradić nakon Riminija, grada u regiji Emilia-Romagna.

Gradić Bibione nudi oko 100.000 kreveta, bilo u hotelima, apartmanima ili kampovima. Bibione se najčešće posjećuje od svibnja do rujna, budući da je ovo najprikladnije razdoblje za kupanje. Mnoge trgovine i sadržaji na plaži otvoreni su samo tijekom ljetne sezone. Tradicionalno se svakog tjedna na trgu ispred zabavnog parka održava sajam.

Potraži najpovoljniji smještaj u Bibione 

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb.

Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju. Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2019-02-25Aktualno:

Berlin iz Pule za 30 eura povratno

Namibija iz Ljubljane za 390 eura povratno

Maroko iz Trevisa za 27 euro povratno

Cipar iz Beča za 60 eura povratno

Bergen iz Beča za 40 eura povratnoPovezano:

Venecija

Verona

Cinque Terre

Uskoro biciklom od Rima do Asiza

Sicilija iz Trsta za 33 eura povratno

Museo 900 - novi muzej u Veneciji

Cipar iz Beča za 60 eura povratno

Mikonos iz Beča za 40 eura povratno

Krf iz Beča za 29 eura povratno

Tunel ljubavi

Igor u Indokini: Laos (1. dio)

Igor u Indokini: Laos (2. dio)

Najljepše staze uz hrvatske rijeke

ParizPogledajte još:

Tunel ljubavi


Igor u Indokini: Laos (1. dio)


Igor u Indokini: Laos (2. dio)


Najljepše staze uz hrvatske rijeke


Pariz