Portal za samostalna putovanja i backpacking

Vlakom kroz Francusku za 49 eura mjesečno

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Od sljedećeg ljeta jeftine mjesečne karte za vlak bit će dostupne u Francuskoj za 49 eura mjesečno. Izgleda da su Francuzi odlučili slijediti primjer Njemačke čija je akcija mjesečnih željezničkih karata pokazala se kao veoma uspješna inicijativa i odlučili uvesti sličnu akciju kod kuće. Planirana akcija trebala bi zaživjeti od sljedećeg ljeta čime će putovanje Francuskom vlakovima biti znatno jednostavnije i što je najvažnije, jeftinije.

Kako dodatno uštedjeti pročitajte u našem vodiču Kako najpovoljnije istražiti Pariz

Uvođenje jeftine mjesečne karte najavio je ministar prometa Clement Beaune u intervjuu za televiziju France 2. Kako je najavio, one će stupiti na snagu sljedećeg ljeta, a za cijenu od 49 eura mjesečno putnici će moći putovati vlakom po cijeloj zemlji po želji. Kao i u slučaju Njemačke, i ovdje postoje neka ograničenja, jer se neograničeni broj putovanja odnosi samo na TER regionalne vlakove i Intercity vlakove.

Podsjetimo, Francuska je bila prva zemlja Europske unije koja je uvela zabranu domaćih letova na kratkim rutama, u kojima se udaljenost između dva grada vlakom može prijeći za čak 2,5 sata. Namjera mu je bila potaknuti ljude da češće putuju vlakom, ali je toliko razvodnjena raznim ograničenjima da se u praksi odnosila samo na nekoliko ruta.

Kako doći najpovoljnije iz Hrvatske do Francuske pretražite OVDJE.

Imajte na umu kako su kod niskotarifnih prijevoznika u cijenu karte uključene su sve pristojbe te komad ručne prtljage dimenzija 40 x 20 x 25cm te dozvoljene težine do 8 kg. Ostala prtljaga dodatno se naplaćuje.

Jeftina mjesečna karta još je jedan element strategije poticanja putovanja željeznicom. Pri tome je primarni cilj ponoviti uspjeh Njemačke, gdje ju je u prvim mjesecima nakon uvođenja karte koristilo preko 17 milijuna ljudi.

Podsjetimo, "Deutschlandticketu" je prethodila mjesečna karta od 9 eura, uvedena u ljeto prošle godine, koju je kupilo čak 52 milijuna putnika. Nositelji ove karte plaćat će mjesečnu cijenu od 49 eura za neograničeno putovanje TER regionalnim vlakovima i međugradskim vlakovima. Vlakovi TER povezuju lokalna odredišta unutar francuskih regija i opslužuju oko 1,1 milijun putnika dnevno. Popularne TER rute uključuju Bordeaux do Arcachona (košta oko 15 eura) i Marseille do Toulona (17 eura). Putnici koji redovito putuju na posao mogli bi uštedjeti stotine eura s ovom kartom, a također može biti od koristi i turistima koji planiraju istraživati Francusku putujući od grada do grada željeznicom.

Kao što ime govori, Intercity vlakovi voze između francuskih gradova. Opslužuju rute na dužim udaljenostima od TER vlakova, ali su sporiji od TGV brzih vlakova. Popularne rute uključuju Pariz do Toulousea i Bordeauxa do Nice.

Ako rezervirate kartu u posljednji trenutak, karta za međugradski vlak između Pariza i Tolousea koštat će vas 94 eura, što je gotovo dvostruko više od planirane cijene karte za javni prijevoz. Ipak treba imati na umu kako su cijene željezničkih karata u Francuskoj, kao i većini europskih država, znatno povoljnije ukoliko se kupuju unaprijed ili u sklopu neke od brojnih pogodnosti.

Booking.com

autor: Peter Polić

objavljeno: 2023-09-15Pratite nas:Aktualno:

Sardinija iz Trsta od 30 eura povratno

Podgorica iz Zagreba od 30 eura povratno

Marseille iz Zagreba za 30 eura povratno

London za 30 eura povratno iz Zagreba

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratnoPovezano:

Rouen

Kako najjeftinije istražiti Pariz

Pariz

Marseille iz Zagreba za 30 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Marseille iz Zadra za 33 eura povratno

Jeftino vlakom po Španjolskoj

Prag iz Hrvatske vlakom od 22 eura

Besplatno biciklom na vlak!

Dresden

Krakov

Najbolje u 2024. prema Lonely planet

Gozo

Malta: Sve što trebate znatiPogledajte još:

Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet


Gozo


Malta: Sve što trebate znati