Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:


Zabrana jahanja slonova u Angkor Watu

 
slika1
  slika2   slika3   slika4

 

Konačno dobre vijesti za sve ljubitelje životinja i borce za zaštitu životinja: jahanje slonova prilikom posjeta legendarnom hramu Angkor Wat u Kambodži više neće biti dopušteno.

Privatna tvrtka nudi vožnju slonova na UNESCO-ovu svjetsku baštinu od 2001. godine, nakon što je jedna životinja umrla prevozeći turista 2016. godine, došla je na loš glas a praksa jahanja slonova počela se smatrati okrutnom i nepotrebnom. Objavljena je peticija change.org, kojom se turističkoj industriji nameće da prekine "ovu groznu praksu", a prošli tjedan je vladina agencija koja upravlja s hramskim kompleksom Siem Reap konačno objavila najavu da će životinje biti premještene van terena početkom sljedeće godine.

Kako vidjeti najviše od Angkor Wata bez jahanja slonova pročitajte u putopisu kroz Kambodžu

"Upotreba slonova za posao više nije prikladna", rekao je glasnogovornik Apsara vlasti Long Kosal agenciji France-Presse. Od 14 radnih slonova na ovom mjestu, od kojih su neki stari i nemoćni, pet ih je već premješteno u svoj novi dom u šumi nekih četrdesetak kilometara udaljene od hramova, a preostali slonovi trebali bi biti smješteni početkom sljedeće godine. "Živjet će svoj prirodni život tamo", rekao je Kosal.


Taj razvoj dolazi u tijekom šireg pokreta za poticanje odgovornog turizma pri kojem se sve više vodi briga o divljim životinjama. Prošlog mjeseca Airbnb je predstavio kolekciju teško provjerenih etičkih iskustava kako bi savjesnim putnicima pomogao da odgovorno komuniciraju sa životinjama, dok je TripAdvisor prestao prodavati karte za atrakcije koje uključuju kitove, delfine i druge morske žitovinje u zatočeništvu.

Što se tiče ovog konkretnog poteza, to nije ukupna pobjeda. Slonovi će ostati u brizi iste tvrtke, a kako AP prenosi, više neće biti na raspolaganju za vožnju - iako će biti osposobljeni za priređivanje predstava za posjetitelje. Za sada je to početak. "Ne postoje stvari poput slona bez jahanja", navodi se u peticiji change.org.

"Turisti mogu pomisliti da vožnja slona na odmoru ne nanosi štetu - često ne možete vidjeti okrutnost - to je skriveno od pogleda. Ono što ne shvaćate jest da stavka "jednom u životu" ili "lista kanti" za vas znači život bijede za divlje životinje. "

Domaći slonovi korišteni su u velikom broju za sječu u jugoistočnoj Aziji. Mehanizacija i krčenje šuma većinu njih izbacili su iz te uloge i sada ih se često nalazi na turističkim atrakcijama. Aktivisti za prava životinja zabrinuti su da ih se maltretira kada se koriste za vožnje i turističke emisije.

Potražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Kambodže

Za posjetu Kambodži potrebna je viza. Ona se može dobiti na bilo kojem graničnom prijelazu. Cijena turističke vize je 30 dolara, za maksimalni boravak od 30 dana. Ipak u praksi na graničnim prijelazima često nastoje naplatiti vizu i skuplje, kroz razne stvarne i izmišljene kontrole i doplate.Booking.com

izvor: APpress

objavljeno: 2019-11-25Aktualno:

Nikad čišći venecijanski kanali

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Šri Lanka za 324 eura povratno iz Zagreba

Oman iz Zagreba za 179 eura povratno

Izrael uvodi 14-dnevnu karantenu za svePovezano:

Igor u Indokini: Kambodža

Kambodža iz Budimpešte za 353 eura povratno

Besplatni muzeji nedjeljom u Italiji

Uvode se e-vize za Saudijsku Arabiju

Savijena piramida otvorena za javnost

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje

Irački kurdistan

Černobil

Zelenortska Republika: potpuni vodič

Najljepši romantični izletiPogledajte još:

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje


Irački kurdistan


Černobil


Zelenortska Republika: potpuni vodič


Najljepši romantični izleti