Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:


Grobničke Alpe

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
slikoviti vrh Fratar zimi

"Kako mora biti lijep pogled s onih vrhova" - komentar je koji sam više nego jednom čuo od stranaca dok smo se približavali naplatnim kućicama na Grobniku na autocesti Rijeka - Zagreb. Grobničke Alpe ili Hahlići planinski su vrhovi koji razdvajaju Gorski kotar i Primorje. Uzdižu se poput zida u riječkom zaleđu nad Grobničkim poljem te čine prirodnu barijeru između dva sasvim drugačija klimatska svijeta: gorskog i primorskog. Iako ih je gotovo svatko primijetio dok je dolazio u Rijeku ili prolazio prema Istri, običnim putnicima najčešće ostaju samo lijep pogled s ceste dok idu prema moru. Nepravedno jer ovaj dio našeg gorja idealno je mjesto za sve ljubitelje prirode, planina i aktivnog načina života u svako doba godine.


Ukoliko krećete s Grobnika najvjerojatnije ćete započeti uspon s Podkilavca odakle vodi nekoliko prilično strmih staza prema planinarskom domu Hahlići, jednom od ljepših planinarskih domova u Hrvatskoj. Smješten u maloj udolini između vrhova i Ćunine glave u hladu planinske bukve i smreke, dom se doima kao da je doslovno preslikan iz onih pravih Alpa. U blizini se nalaze najviši vrhovi Grobničkih Alpa, od najvišeg vrha Obruča (1377 m. n. v.), slikovitog kamenitog vrha Fratar (1358 m. n. v.) do vrhova Pakleno (1340 m. n. v.), Osoje (1338 m. n. v.), Suhi vrh (1250 m . v.), i drugih. U samom domu Hahliću vikendom će vas dočekati domaćin koji već desetljećima vodi brigu o ovom objektu zajedno sa svojom ženom. "Malo je mjesta koja imaju ovako lijepi pogled na Kvarner, ali unatoč tome slabo dolaze planinari. Vidiš, ovdje se možeš ujutro ustati, otići planinariti a popodne stići na kupanje." - priča mi domar koji sve češće osim planinara ugošćuje i planinske trkače ali i bicikliste. Iako je dosta teško doći s biciklom do planinarskog doma za iskusne brdske bicikliste to je poseban izazov. Što se tiče planinskog trčanja, treking utrka koja se svake godine u lipnju održava na obroncima Hahlića značajno je promovirala ovo područje među trkačima i ljubiteljima pustolovnih utrka pa se često ovdje vraćaju i u drugim terminima.

some_alt
pogled na Riječki zaljev i kvarnerske otoke

"Dom je otvoren svaki vikend, bez obzira kakvo je vrijeme. I po kiši i po snijegu a najgore je po magli. Ne vidiš niš pred sobom" - priča mi domar dok se grijemo oko kamina. Zimi, ove planine postaju posebno fotogenične kad napada snijeg jer se zbog travnatih površina ističu poput snježnih piramida na obzoru. Ipak zimski uvjeti nose i svoje opasnosti, pa tako domar upozorava da se planine treba shvatiti ozbiljno. Ljeti zbog vrućina a zimi zbog snijega i leda. Nažalost intervencije HGSS-a nisu rijetkost. "Morao sam ih jednom i sam zvati" - priča mi domar. "Krivo staneš, izvrneš gležanj i gotovo. Sam više ne možeš ni pola metra." Srećom imamo jednu od najboljih službi spašavanja u planinama i kad stvari krenu po zlu u dobrim smo rukama. Ipak to ne znači da treba biti neodgovoran i loše pripremljen izazivati sudbinu.

Ukoliko tek počinjete planinariti, pročitajte naš VODIČ ZA POČETNIKE

Oko sat i pol planinarenja od doma na Hahliću nalazi se najviši vrh grobničkih Alpi, Obruč (1376 m. n. v.). S vrha se pruža fantastičan pogled na sve strane i stoga je veoma popularno odredište planinara. Od Učke i kvarnerskih otoka, Velebita, unutrašnjosti Gorskog kotara do slovenskog Snježnika, a za lijepog dana jako dobro se vide i one prave Alpe. Pored malog mramornog križa koji označava vrh vrijeme brzo prolazi dok se pogled gubi u daljini nestvarnog krajolika. Oko sat vremena od planinarskog doma Hahlić u drugom smjeru može se doći do prepoznatljivog vrha Fratar koji se nadaleko ističe svojim kamenitim tjemenom iznad šumovitih obronaka. S vrha se također pruža izvanredan pogled na Kvarnerski zaljev. Idealno vrijeme za pogled je nakon bure. Ako ste baš izbirljivi onda treba čekati obilnu kišu koju rastjera bura. Tada je nebo nad Kvarnerom najčišće i pogled će sezati stotinama kilometara naokolo.

some_alt
uspon kroz Mudna dol (panoramio)

Dok su glavni prilazi na Hahlić relativno otvoreni i osim što su kondicijski zahtjevni relativno su tehnički lagani, prilaz kroz Mudna dol pravi je izazov za svakog ljubitelja penjanja. Mudna dol je dugi i veoma uski kanjon potoka Sušice. Veoma strm uspon u kojem se na nekoliko mjesta treba preko metalnih klinova "klanfi" prijeći okomite stijene pravi je planinarski izazov koji nije za početnike ali u kojem će se svaki trud nagraditi prekrasnim prirodnim formacijama netaknute divljine. Uspon je osiguran sajlama i klinovima te je nedavno obnovljen. Među najpopularnijim je prilazima vrhu Fratar. Staza kroz Mudna dol neprohodna je u vrijeme kiša jer se kroz kanjon slijevaju bujice potoka.

Većina planinara i izletnika barem za prvi uspon ipak koristi blaže uspone preko čeke i planinskom cestom prema planinarskom domu Hahlić i dalje prema okolnim vrhovima. Velika visinska razlika čine i ove uspone pravim planinarskim izazovom. Ipak, neka vas to ne obeshrabri: prekrasni pogledi na Kvarner i Gorski kotar, planinski zrak koji se miješa sa primorskim i bogatstvo flore i faune nadoknaditi će svaku kap znoja koju potrošite na grobničkim Alpama. I gotovo sam siguran da ćete se htjeti vratiti.

Kako doći

some_alt
početak uspona kod Podkilavca

Najpopularniji i najpoznatiji prilaz na Hahlić i Grobničke alpe je preko Podkilavca, malog sela na rubu grobničkog polja do kojeg osim vlastitim autobusom možete doći i redovnom linijom prigradskog autobusa iz Rijeke (linija 12).

Vozni red pronađite OVDJE.

Okretište autobusa je tek stotinjak metara od početka planinarskih staza. Iz Podkilavca kreće nekoliko staza: najteža preko kolci, nešto lakša pod planinu i staza preko čeke. Spajaju se kod planinarskog doma Hahlić, a od tamo staze vode dalje prema okolnim vrhovima. Do Hahlića i vrhova grobničkih Alpi može se doći i nešto dužom stazom s Platka ali i iz smjera Studene, preko Obruča. Staza prati put Riječke planinarske obilaznice i prolazi vrhovima Crni vrh i Nebesa.

some_alt

Karta najvažnijih uspona na grobničke Alpe

Smještaj

Jedini smještaj koji je na raspolaganju na grobničkim Alpama jest planinarski dom Hahlić, smješten u podnožju Ćunine glave na zaravni koja je idealno polazište na okolne vrhove. To je zidana prizemnica s potkrovljem. Od doma se pruža lijep vidik na Riječki zaljev, otoke, Grobinštinu i Učku. Dom je okružen lijepom šumom smreke i planinske bukve. Ukupno ima mjesta za smještaj oko 40 osoba. Po potrebi je moguća i opskrba pićem. Dom je otvoren vikendom i praznikom. Rezervaciju je moguće napraviti telefonski: 091/72-61-938, 051/ 297- 016

Alternativno je moguće pronaći smještaj u jednom od brojnih mjesta na Grobniku ili u Rijeci. Preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2020-09-29Aktualno:

Podgorica iz Zagreba za 22 eura povratno

Malmo iz Zagreba za 8 eura povratno

Izrael iz Budimpešte za 29 eura povratno

Valencija iz Trsta za 19 eura povratno

Malta iz Trsta za 10 eura povratnoPovezano:

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Besplatno biciklom na vlak!

Uvode se online ulaznice za Plitvička jezera

Najljepše plaže Paga

Najbolje od Gorskog kotara

Snježnik

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje

Zelenortska Republika: potpuni vodič

Mjesec dana Irana (1. dio)Pogledajte još:

Najljepše plaže Paga


Najbolje od Gorskog kotara


Slowinski nacionalni park


putopisni film: Mjesec dana Irana


Snježnik