Portal za samostalna putovanja i backpacking

Kajakom oko Plavnika

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
pogled na Plavnik

Prvi put sam došao na Plavnik pred desetak godina, sasvim slučajno s jednim od brojnih Krčana koji na otoku imaju svoje košnice s pčelama. Iako je otok daleko bliže Cresu administrativno pripada gradu Krku. Ne samo zato jer više Krčana tamo ima zemljište već i zato jer na cijeloj istočnoj obali Cresa gotovo da nema naselja. Nisam znao što očekivati od otoka pa sam uzeo masku, dobru volju i dao mu priliku da me iznenadi. I zaista me iznenadio. Pozitivno. Na malom dijelu istočne obale koju sam prošao iznenadio me broj lijepih malih uvalica i plaža, prekrasno podmorje i privlačna, crnikom obrasla unutrašnjost koju bez ikakve obuće nisam mogao ni pokušati istražiti. Otok Plavnik mi se svidio na prvu.


Plavnik je otok smješten u Kvarnerskom zaljevu između Krka i Cresa i drugi je najveći nenastanjeni hrvatski otok, nakon Prvića. Baš kao i Prvić, nekad je bio nastanjen, a čak i danas se na otoku nalazi par kuća koje se održavaju i koriste kao vikendice. Iako obale otoka nisu razvedene, istočna strana otoka iznenađuje s više prekrasnih malih uvalica i šljunčanih žalova idealnih za sunčanje. Kako na brojnim mjestima vegetacija dolazi gotovo do same obale hlada također ne nedostaje.

Ne propustite i naš vodič za otok Cres

some_alt
uvala Krušija

Kad smo počeli razmišljati o dvodnevnom izletu s kajakom i isprobavanju visećih vreća za noćenje, Plavnik mi se odmah činio kao odlična ideja. Različita konfiguracija obale, od strmih litica na zapadnoj strani koje su stanište bjeloglavim supovima, položene južne obale oko rta Tanko i brojnih plaža do zanimljivih uvalica među kojima se posebno ističe uvala Krušija u kojoj smo planirali i prenoćiti. Krušija je idealno mjesto za noćenje: imate stolove i klupe za prezalogajiti, uređeni ravni teren za šatore i dovoljno drveća za raširiti viseće vreće. Kako je za drugi dan najavljena promjena vremena a Plavnik nije mjesto gdje biste htjeli da vas uhvati bura, odlučili smo što više napraviti u jednom danu pa smo do Krušije išli dužim putem, istočnom stranom. Uz zalazak sunca prolazili smo rt Tanko i Madona, izenanađeni brojnim srnama i jelenima koje su podjednako iznenađeno promatrale nas. Iako su naši otoci poznati po bogatoj šumskoj fauni Plavnik me iznenadio time koliko se te životinje zapravo osjećaju sigurno na otoku. Ako ste iskusni kajakaš i imate kondicije, možete proći u jednom danu oko cijelog otoka.

Prvi puta sam koristio viseće vreće za spavanje (hammock) umjesto šatora i mogu ih preporučiti. Naravno, ako ste sigurni da neće biti kiše. Nekoliko puta tijekom noći budile su nas ovce koje dolaze u uvalu napojiti se vodom. Jedan mali izvor postoji doslovno na razini mora i kad je oseka cijela stada se spuštaju napojiti. Nedaleko od uvale Krušija nalazi se i mala spilja koja je omiljeno odredište izletničkih brodica tijekom ljeta. Nastala djelovanjem valova, spilja je dostupna isključivo s morske strane i to plivajući. Sunčeve zrake zrcale se u podmorju prekrasnim nijansama svjetlo plave boje dok se u središtu spilje nalazi malo okno nad kojim raste smokva.

some_alt
stijene na zapadnoj strani otoka Plavnika

Upravo smokava ima na otoku napretek. Naravno, uzgajaju ih Krčani koji uglavnom posjeduju zemljišta na otoku i osim par kuća za odmor uglavnom koriste unutrašnjost za uzgoj smokvi i maslina te čuvanje ovaca. Na istočnoj strani otoka ima i više košnica s pčelama. Zanimljivo, iako je nenastanjen, Plavnik ima svoje sletište za male zrakoplove i helikoptere. Mi nismo išli do sletišta ali ako želite možete bolje istražiti unutrašnjost otoka jer zahvaljujući pastirima i lovcima otok obiluje dobro uređenim stazama. Najbolji prilaz unutrašnjosti je upravo iz uvale Krušija. Na povratku prema Meragu prošli smo ispod litica na zapadnoj strani otoka i uspjeli vidjeti nekoliko bjeloglavih supova. Tek kada ova prekrasna ptica raširi svoja krila i preleti iznad vas shvaćate koliko je ta grabljivica lijepa veličanstvena.

Iako je otok relativno malen, prepun je različitosti i svakako je idealna destinacija za jednodnevni ili dvodnevni kajakaški izlet. Najbolji prilaz je iz trajektne luke Merag na otoku Cresu ali ako ste iskusni kajakaš prelazak Srednjih vrata, prolaza između Cresa i Krka također može biti izazov. Obavezno ponesite i opremu za snorkeling jer će vas podmorje Plavnika očarati.

Kartu Plavnika s ucrtanom rutom našeg kajakarenja možete pronaći OVDJE.

Ne propustite i naš kratki video vodič za kajakaški izlet do Plavnika (uključite si hrvatske titlove!):Booking.com

objavljeno: 2020-06-09Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Nove linije Ryanaira iz Hrvatske

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Gacka

Lastovo

Zarečki krov

Najljepše planinarske staze Madeire

Madeira: sve što trebate znati

Karkonoše

Bohinjsko jezero

Grčki otoci za povoljan odmor


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: