Portal za samostalna putovanja i backpacking

Mala Fatra

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
uspon planinara prema Velkom Krivanu

U sjeni visokih planinskih masiva kao što su Alpe, Pirineji, Tatre i naši Dinaridi, često se sasvim zanemaruju manja ali itekako lijepa gorja koja se rasprostiru diljem Europe. Planina Mala Fatra u Slovačkoj svakako je jedno od gorja koje se nepravedno izostavlja iz putničkih itinerara, čak i među tvrdokornim zaljubljenicima u planinarenje i aktivnosti na otvorenom. Sasvim nepravedno, jer se radi o jednom od najljepših planinarskih destinacija čitave srednje Europe, pa i šire. Osim planinarenja, planina je popularna i za skijaše, ski-touring, MTB bicikliste i penjače zahvaljujući svojem raznolikom terenu i morfogiji gorja te je popularno odredište za Slovake i susjede u svako doba godine.


Mala Fatra nalazi se u središnjoj Slovačkoj, sjeverno od grada Žiline i predstavlja dio zapadnih Karpata. Zbog svoje raznolikosti ali i izazovnih terena i mogućnosti za sve vrste planinskih avantura, od lagane šetnje po travom obraslim planinskim grebenima sa veličanstvenim pogledima na sve strane do uspona po via ferratama i slobodnim penjanjem, a tijekom zime i brojnim mogućnostima za većinu zimskih sportova, često se naziva minijaturnim Tatrama. I dok su Tatre sve popularnije i među našim planinarima, Mala Fatra i dalje ostaje u njihovoj sjeni. Sasvim nezasluženo.

some_alt
Pogled na sjeverni dio grebena iz Vratne

Većina terena koje pokriva planina nalazi se u sklopu nacionalnog parka Mala Fatra a dolina rijeke Orave odvaja je od Tatri i Beskida, dok je najveća slovačka rijeka Vah granica prema nižoj planini Velika Fatra. Kao što je kod nas Mali Lošinj veći od Velog Lošinja a Mali Rajinac viši vrh od Velikog Rajinca na Velebitu, tako je i najviši vrh Male Fatre Velki Krivan zapravo viši od najvišeg vrha Velike Fatre. Zašto je to tako? U prošlosti su planine uglavnom naseljavali pastiri i njih planinski vrhovi nisu toliko zanimali koliko pašnjaci. Kako je Velika Fatra planina šira i ima veće površine za ispašu, za njih je bila veća i važnija. Iako niža, Velika Fatra i danas je ostala jedan veliki, prekrasan planinski pašnjak i najslabije naseljeno područje Slovačke. Ipak o Velikoj Fatri nekom drugom prilikom.

some_alt
gornja stanica žičare u Vratnoj

Kao i većina posjetitelja koji prvi put dolaze do masiva Male Fatre krećem iz Žiline, grada u podnožju planine i odlučujemo se za Vratnu kao svoje polazište. Kako su jesenji dani relativno kratki, odlučujemo iskoristiti što je više moguće za istražiti planinu, pa koristimo žičaru (13 eura povratno, 9 eura jedan smjer) da bi došli na greben masiva. Središnji greben pruža se zavojito u smjeru sjever-jug te je većim dijelom prekriven visokogorskim livadama koje tijekom proljeća prekrije planinsko cvijeće. Smatra se kako je područje Male Fatre najveće područje šafrana na području Europe. Niže razine planine uglavnom su prekrivene borovinom i bukovinom s brojnim potocima i izvorima koji se u bezbrojnim slapovima i brzacima slijevaju prema rijekama Oravi i Vahu.

Najljepša staza, Jánošíkowe Diery (plava staza) vodi iz naselja Bialy Potok upravo uskim kanjonima fatranskih potoka pri čemu prolazi uz čak dvadeset slapova sve do vrha Velky Rozsutec (1610 m. n. v.), istaknutog vrha sjevernog dijela grebena s kojeg se pruža odličan pogled na cijelu planinu ali i na planinske lance Tatri, Beskida Žywieckog, Malih Tatri i nepreglednih nižih gorja koja se pružaju na horizontu. Staza je većim dijelom izvedena metalnom konstrukcijom i brojnim stepenicama kroz veoma uski kanjon i podsjeća na popularni kanjon Vintgar u Sloveniji pored Bleda.

some_alt
vrh Velki Krivan

Crvenom stazom koja prolazi preko čitavog planinskog grebena možete nastaviti od slikovitog vrha Velky Rozsutec dalje prema vrhu Chleb (1646 m. n. v.) koji najavljuje najviši, piramidalni vrh Velki Krivan i pritom uživati u stalnim pogledima na sve strane. Imajte na umu kako je sjeverni dio crvene staze prema vrhu Velky Rozsutec zatvoren od 1. ožujka do 31. lipnja radi zaštite gnijezda orlova koji pronalaze svoj dom na strmim klisurama malofatranskih stijena. Unatoč snažnom vjetru i prohladnom vremenu kasne jeseni, ne mogu odoljeti pogledima, čini mi se kao da imam čitavu srednju Europu na dlanu. Dalje crvenom stazom dolazimo do najvišeg vrha, Velkog Krivana (1705 m. n. v.), stožastog vrha s kojeg se pružaju travnate strmine na sve strane te koji zbog svojeg izdvojenog položaja pruža pogled na sve strane svijeta. Dok mi pogled luta beskonačnim krajolikom, podsjećam se još jednom zašto toliko volim prirodu i planine. Kao da bi se to moglo uopće zaboraviti.

Iako slikovit, južni dio planine Mala Fatra manje je popularan pa ćete na ovom dijelu sretati i manje turista. Manjak drugih planinara nije zbog toga što ovaj dio nema što ponuditi već je jednostavno teže dostupan i stoga ga jednodnevni izletnici često izostavljaju. Većina posjetitelja uspinje se žičarom iz Vratne i potom nastavlja prema vrhovima Velki Krivan, Chleb i Stoch. Oni ambiciozniji nastavljaju prema južnijem vrhu Suchy s kojeg se pruža izuzetan pogled na kanjon rijeke Vah, koja presijeca masiv Male Fatre na pola svojim zavojitim tokom urezanim u gustom šumom obrasle padine planine. Mjesto Nezbudska Lučka najčešće je krajnja točka planinarenja, iako se nižim dijelom Male Fatre može nastaviti dalje na jug, prema vrhu Veterne.

some_alt
pogled prema dolini Orave i Vaha

Ukoliko tražite tehnički zahtjevnije izazove, zadržat ćete se na sjevernoj strani planine. Osim već spomenute staze Janoskive dvery, uspon na Maly Rozruszec pružit će vam iskustvo uspona veoma strmom stazom osiguranom lancima. Na južnom dijelu planine pored mjesta Martin nalazi se vjerojatno najljepša Via Ferrata u Slovačkoj, Martinske hole koja vodi strmim procjepom potoka Pivovarský potok koji je godinama služio za opskrbu vodom lokalne pivovare. Staza vodi strmim stijenama oblikovanima djelovanjem vode potoka i brojnim slapovima kojima se potok urušava prema dolini. Ferata je otvorena cijele godine osim razdoblja od 15. travnja do 31. svibnja i 13. rujna do 31. listopada. Tijekom zimskih mjeseci upotreba cepina i dereza je obavezna.

some_alt
uživanje u pogledu ispod Velkog Krivana

Sjeverni dio Male Fatre je nacionalni park (nema naplate ulaza) i kao takav je strogo zaštićen prirodni krajolik. Staze su dobro označene s oznakama vremenskih udaljenosti. Ne trebam spominjati da je kretanje izvan staza zabranjeno. Smještaj i okrijepu možete pronaći u jednoj od nekoliko planinarskih kuća koje se nalaze na planini, kao i na gornjoj stanici žičare u Vratni, gdje se nalazi jednostavan ali jako dobar restoran s vrhunskim pogledima. Iako na prvi pogled Slovačke planine ne djeluju kao očit izbor za naše putnike i planinare, doživljaj koji pruža Mala Fatra ali i druge planine u okolici sa svojim visokogorskim livadama i stalnim prekrasnim pogledima teško se mogu mjeriti s bilo čime u našim gorjima i stoga su itekako vrijedni pozornosti.


Kako doći

some_alt
sjeverni dio masiva ispod V. Krivana

Do masiva Male Fatre najlakše je doći iz grada Žiline, koji je dobro povezan sa Terchovom (polazište za Janosikove Dvery) i s Vratnom (žičara prema gornjem grebenu) autobusnim linijama. Cijena vožnja je od 2 do 4 eura.

Do Žiline se može doći iz Bratislave vlakom ili autobusom Flixbus, a na isti način možete jednostavno doći do Bratislave iz Hrvatske.

Više informacija potražite u našem vodiču za najjeftinija putovanja vlakom

Ukoliko dolazite svojim automobilom, parking u Bilom Potoku (početak staze Janosikove dveri) se naplaćuje 5 eura na dan. Parking kraj Vratne se ne naplaćuje ali je tijekom vikenda veoma brzo zauzet. Pripremite se za dugo hodanje prema žičari ukoliko ne dođete veoma rano.

Smještaj

Najljepši smještaj je u planinarskim domovima kojih je nekoliko na planini. Chata pod Chlebem je najpopularnija, prvenstveno radi blizine žičare u Vratnoj ali također i zbog prekrasnih pogleda koji se pružaju s navedene planinarske kuće. Dosta dobar izbor je i Chata pod Suchým, planinarska kuća smještena pod istoimenim vrhom. Chata na Grúni nalazi se na sjevernom dijelu planine i često je odredište planinarima nakon uspona stazom Janosikove dveri.

Ukoliko tražite smještaj u podnožju planine do kojeg možete svojim vozilom, odličan izbor su Apartmani Božka koji se nalaze u mjestu Terchova. Svaka jedinica sadrži spavaću sobu, dnevni boravak s kaučem na razvlačenje i dobro opremljenu kuhinju s mikrovalnom pećnicom. Kupaonica je opremljena tušem. Na raspolaganju su također vrt, spremište za skije i prtljagu te besplatno privatno parkiralište.

Pretražite i akcije za najpovoljniji smještaj oko Male Fatre.

Preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta koje nudi airbnb.

Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


objavljeno: 2021-11-17Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Bratislava za 14 eura povratno iz Zagreba

Izravno autobusom do Bratislave

Besplatno vlakom u Slovačkoj

Bratislava

Velika Planina

Gacka

Lastovo

Zarečki krov

Najbolje od Gorskog kotara


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: