Portal za samostalna putovanja i backpacking

Nacionalni park: Durmitor

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
vrh Međed iznad Crnog jezera

Durmitor, crnogorska planina koja izaziva strahopoštovanje ne samo svojim izgledom, već i samim svojim imenom, jedan je od najfascinantnijih dijelova dinarida. Smješten u unutrašnjosti Crne gore, između kanjona rijeke Tare i rijeke Pive područje planine Durmitor obilježeno je stjenovitim vrhovima od kojih je čak četrdeset i osam vrhova preko 2000 metara, sa najvišim vrhom Bobotov Kuk, visine 2523 metra. Sa osamnaest ledenjačkih jezera, koja se nazivaju oči planine kao i bogatim šumama i prekrasnim krajolikom ispresijecanim povremenim tokovima Durmitor predstavlja jedinstven prirodni sustav koji mu je osigurao zaštitu od UNESCO-a kao posebni rezervat biosfere.

Kroz park prolazi i nekoliko smaragnih rijeka, koje se protežu kroz razne kanjonske doline. Posebno impresionira rijeka Tara, kako ljepotom i pokretom svojih voda, tako i dubinom (1300 m) i pejzažem kanjona koji je najveći u Europi, te poslije Grand Canyona u SAD-u, drugi u svijetu. Zbog svoje posebnosti rijeka Tara je jedno od najpopularnijih odredišta za rafting u Europi, a u posljednje vrijeme sve se više razvijaju i drugi oblici adrenalinskog sporta, od kanjoninga (spuštanje uskim kanjonima i vodenim tokovima uz pomoć posebne opreme i zaštite), spuštanje sajlom, tkz. zip line preko kanjona i slično. Cijene raftinga kreću se od 30 eura na gore, što ovu trosatnu avanturu u jedinstvenome kanjonu na svijetu čini nezaboravnim iskustvom. Što se tiče kanjoninga, posebno je zanimljivo odredište Nevidio kanjon. Kanjon Nevidio je dio Male Komarnice, rijeke, koja izvire u podnožju južnog dijela Durmitora na području Dobrog Dola, a koji je poseban po svojem veoma uskom prolazu među stijenama (na nekim mjestima širine tek metar), koji prolazi u obliku ponora između Boljskih greda (2091m.n.v) i Lojanika (2091m.n.v) da bi se ponovo rijeka pojavila u pitomoj riječnoj dolini kao stalna rijeka. Okolina ulaza je jedna od najljepših u durmitorskom kraju. Ljepotu ovog kraja čini selo Pošćenje sa dva lednička jezera, periodični vodopad Skakavica koji sa sedamdesetak metara visoke stijene rasipa vodu Grabovice koja se uliva u Komarnicu.some_alt
rijeka Tara

Ipak većina posjetitelja koji dolaze u područje nacionalnog parka Durmitor dolazi radi planinarenja. Nepregledni nizovi staza idealni su za sve kategorije planinara, a činjenica kako je Durmitor najbolje markirana planina u Europi omogućava snalaženje u planini čak i samim početnicima. Postoji nekoliko najpopularnijih uspona, te ih većina kreće sa Crnog jezera, među kojima se ističe uspon na najviši vrh Bobotov Kuk (2523 m. n. v.) te koji traje oko pet sati. Tijekom uspona pruža se izuzetno lijepi pogled na Crno jezero i okolne vrhove. Za lijepog vremena mogu se vidjeti sve planine Crne Gore, uključujući i Prokletije na granici sa Albanijom, kao i Šar planina i planine BiH, te Jadransko more.

Najpopularniji uspon jest uspon na Međed. Iako je Veliki Međed tek dvadeseti po visini u masivu Durmitora, sa svojih 2287 metara čini zahtjevan planinarski izazov, posebice radi strmih uspona prema samome vrhu, ali zbog blizine vrha ulasku u nacionalni park te prekrasnog pogleda na Crno jezero često je i odredište za manje iskusne planinare što može biti i opasno. Staza prema vrhu je prilično strma i nekoliko puta prolazi kroz trusni teren te je potrebno kretati se sa velikim oprezom.

some_alt
Savin kuk

Nešto viši Savin kuk (2313 m. n. v.) također je popularno odredište, također radi svojega položaja u blizini Međeda i Crnog jezera. Ovaj vrh svojom visinom nadmašuje Međed no uslijed svojeg položaja ne pruža toliko spektakularan pogled. Za najbolji pogled i doživljaj Durmitora treba se popesti na Prutas (2393. m. n. v.), odakle se pruža pogled na ostale vrhove kao i na dolinu Škrčka te na Soa nebeska niz vrhova (greben na kojem se nalaze najviši vrhovi uključujući i Bobotov kuk). Iako uspon nije značajnije teži nego na druge vrhove ovaj vrh se ne posjećuje toliko često zbog geografske udaljenosti od Žabljaka i Crnog jezera, odakle većina turista kreće. Ukoliko se želite popesti na ovaj vrh preporučujemo noćenje u planinarskoj kućici u dolini Škrčka (otvorena od 1. lipnja do 1. listopada), odakle uspon traje oko sat vremena.

some_alt
Crno jezero sa Međeda

Ukoliko niste skloni usponima na visoke planine, u području nacionalnog parka ima mnogo zanimljivih staza za šetnju i blago planinarenje. Prije svega tu se ističe staza oko Crnog jezera, kojega je moguće obići za sat vremena hoda, a koja se proteže prostorom ovoga jezera u više varijanti, uz samo jezero, kroz šumu nešto poviše jezera te mješovito. Na jezeru je također moguće tijekom ljetnih mjeseci unajmiti čamac na vesla i veslati jezerom, koje je inače veoma toplo za planinska jezera pa je moguće i kupanje tijekom ljetnih mjeseci. Pogodne za šetnju su i razne biciklističke staze kojih ima u izobilju na visoravni ispod planinskih vrhova te oko jezera.

Iako je planinarenje moguće tijekom cijele godine te su zimski usponi iznimno popularni za iskusne planinare, rekreativcima i manje iskusnim planinarima preporučuje se razdoblje od početka lipnja pa do kraja rujna. Zime su na Durmitoru izuzetno hladne te je planina uglavnom pokrivena snijegom, uslijed čega se planina pretvara u ski centar sa uređenim skijaškim stazama podno Savinog kuka, gdje se nalaze i gondole, restoran i žičare. Više objekata u Žabljaku nudi iznajmljivanje bicikli tijekom ljeta, koji se pretvaraju u objekte za iznajmljivanje skija zimi.


Kako doći

Do Durmitora je najlakše doći preko Beograda (ukoliko putujete iz kontinentalne Hrvatske), odakle vozi redovita autobusna linija izravno za Žabljak. Cijena karte je 150 kuna a polaci su u 23:00 te u 8:00 iz Beograda, a povratak je u 11:00 i 16:00 iz Žabljaka. Trajanje vožnje je oko 9 sati. Ukoliko putujete sa juga Hrvatske, najbolja opcija je jedan od nekoliko autobusa iz Dubrovnika prema Kotoru (oko 100 kuna), te potom autobus za 120 kuna do Žabljaka. Vozi nekoliko puta dnevno.

Smještaj

Za planinare smještaj je moguć u planinarskom domu u dolini Škrka te u planinarskom domu u Sušica kanjonu. Također su dostupna skloništa u Velika Kalica, dolina Lokvice te Stari Katun. Uglavnom su prazni objekti a rendžeri nacionalnog parka ih pohode ujutro, stoga sva oprema poput spavaćih vreća i sl, kao i sva hrana mora doputovati sa vama. U Žabljaku su na raspolaganju razni smještajni kapaciteti u privatnim sobama i hotelima. Mi izdvajamo sljedeće smještajne opcije kao najbolji izbor:

Bungalovi Katun
ocjena posjetitelja: 7,6/10

Najjeftinija cijena smještaja. Simpatični drveni bungalov.

50 kuna
Hostel highlander
ocjena posjetitelja: 8.3/10

najbolji izbor za dvokrevetne sobe.

76 kuna
Rooms Vitko
Ocjena posjetitelja:8,5/10

Najbolji izbor za povoljnu dvokrevetnu sobu

114 kuna
Za ostale smještajne kapacitete preporučujemo vam integriranu tražilicu najpovoljnijih smještaja:objavljeno: 2014-09-05Pratite nas:Aktualno:

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratno

Sofija iz Zagreba za 27 eura povratno

Marseille iz Zadra za 28 eura povratno

Sardinija iz Trsta od 30 eura povratno

Podgorica iz Zagreba od 30 eura povratnoPovezano:

Podgorica iz Zagreba od 30 eura povratno

Risnjak

Najbolje u 2024. prema Lonely planet

Gozo

Velika Planina

Gacka


Pogledajte još:

Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet


Gozo
Video:Mali trikovi: