Portal za samostalna putovanja i backpacking

Planinarenje - savjeti za početnike

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
planinari na Mljetu

Planine su jedinstven svijet. Velika prostranstva, bez obzirom jesu li pokrivene šumama, niskim raslinjem, golim stijenama ili vječnim ledom, predstavlja jedinstven svijet bioraznolikosti u koji čovjek ima i dalje veoma mali utjecaj, te se najčešće ljudske zajednice, ako i jesu prisutne, stapaju sa dominantnim prirodnim svijetom planine, čime čine simbiozu planinskog života. Upravo radi toga planine privlače posjetitelje, od profesionalnih alpinista i planinara do potpunih amatera. Ipak osim veličanstvenog iskustva u prirodi planine nose i određene opasnosti kojih je važno biti svjestan prije nego se zaputi u planine.

Šetnja planinama nije isto što i šetnja parkom, i to je prva stvar koje mora biti svjestan svatko tko se zaputi u planine. Vrijeme se redovito mijenja, a prirodne sile očituju se na načine koji veoma lako mogu pretvoriti ugodno iskustvo u po život opasnu avanturu. Nažalost svake godine stotine ljudi pogiba u planinama prije svega radi toga jer su podcijenili planine, a dio tih tragičnih događaja zbiva se i na našim planinama, kada turisti pripremljeni za plažu odluče otići osvojiti vrhove Velebita ili Biokova. Iako planinarim od svoje najranije mladosti, jer prve sam gojzerice navukao na noge prije nego sam uopće naučio pravilno napisati tu riječ, osjetio sam na svojoj koži kako ugodno planinarsko iskustvo veoma lagano može postati gotovo tragični događaj. Kako se to ne bi dogodilo i Vama, najmanje što možete prije svakog, a posebice prije svog prvog uspona jest pročitati savjete koji slijede u nastavku.

Odaberite pravu stazu

Svatko tko ima imalo avanturistički duh te imalo voli prirodu i planine, volio bi pogledati panoramu svijeta sa vrha Mt. Everesta. Ipak rijetko tko će to doista uspjeti ostvariti. No nije samo najviši vrh svijeta nedostupan običnim smrtnicima, gotovo svaka planina skriva svoje opasnosti i prijetnje. Kako bi planinarenje bilo i ostalo ugodno iskustvo te lijepo sjećanje, najvažniji korak je poznavati svoje mogućnosti i sposobnosti. Gotovo sve planine osim mogućnosti osvajanja vrhova imaju i mogućnosti laganih kraćih šetnji oko planine ili po stazama sa manjim usponom te dužinom trajanja. Ako ste početnik, odaberite stazu koja je lagana i koja traje relativno kratko, najviše do tri sata. Na kraju pothvata procijeniti ćete da li ste u mogućnosti za nešto teže pothvate ili je to trenutno vaš fizički maksimum.

some_alt
birajte stazu prema svojim mogućnostima

Planinarenje je fizički zahtjevno, te većina planinara koji se odlučuje na ponešto teže uspone ili redovito kod kuće trenira, bilo trčanjem ili višesatnim hodanjem. Ukoliko niste sigurni kakva vam je kondicija, provjerite je. Prije nego planirate izlet u planine, prošećite krug oko Jaruna, prođite Marjan uzduž i poprijeko ili prođite Lungo mare od Voloskog do Lovrana. Biti na zdravom i čistom zraku može vam samo koristiti, kako za zdravlje tako i za vaše buduće planinarske pothvate. Sve ste ovo propustili a već ste na destinaciji gdje se nude mogućnosti za planinarenje? Sigurno i tamo možete pronaći neku od jednostavnijih i kraćih staza ili šetnica, prvo se uvjerite u svoje tjelesne mogućnosti, a tek potom planirajte ozbiljnije uspone. I ne brinite, često je priroda podjednako lijepa u podnožju planina kao i na višim djelovima.

Odaberite prikladnu odjeću i obuću

Čak i ako je topli ljetni dan, u planinama se vrijeme može veoma brzo promijeniti i može vas zaliti kiša. Isto tako, što ste na većoj nadmorskoj visini to je temperatura niža, pa je stoga i potrebna prikladna odjeća. Najbolji odabir jest slojevita odjeća. S jedne strane, možete prilagođavati toplinu jednostavno skidajući višak slojeva ukoliko je toplo, dok s druge strane slojevita odjeća i znači bolja zaštita od hladnoće. Zrak koji se zadržava između slojeva odjeće stvara veoma dobru izolaciju te je neophodan pri zimskim usponima. Uz tijelo je dobro imati majicu koja propušta znoj i koja je pripijena uz tijelo, a drugi ili treći sloj odjeće ovisi o uvjetima na planini. također obratite pozornost i na čarape, posebice ukoliko se odlučujete na dugačka hodanja.

Kvalitetna vodonepropusna jakna vitalni je dio planinarske opreme, kao i vodonepropusne, čvrste cipele. Pri tome je dobro uzeti cipele sa povišenim dijelom oko zgloba kako bi se umanjile mogućnosti za uganuća zgloba prilikom pogrešnog koraka. Nažalost cipele se posebice na našim planinama često zanemaruju. Više puta sam viđao domaće i strane goste u običnim tenisicama na Velebitu ili na Učki, a ponekad čak i u šlapama. Cipela sa čvrstim dnom i povišenim dijelom oko pete koja odlično pristaje na vašu nogu zaštiti će od velikog broja potencijalnih ozljeda.

Uzmite svjetlo

Iako planirate planinariti samo tijekom dana, ponesite sa sobom svjetlo. Neplanirane okolnosti se događaju i ukoliko ostanete duže od planiranoga u planini silazak će biti bez svjetla ponekad i nemoguć, a mogućnost da vas neka spasilačka služba pronađe u mrklom mraku također vrlo mala. Čeone lampe koriste led žarulje dugog vijeka trajanja te zauzimaju jako malo prostora. Stoga vaš ruksak neće značajno opteretiti a mogu vam značajno pomoći.

Racionalno se pakirajte

some_alt
napušteni planinarski dom, Snježnik

Ići u planinu bez ičega je veoma neodgovorno. Isto tako je i početi planinariti pretrpani teretom kao tegleni magarac. Prema nekim procjenama, maksimum tereta koji biste smjeli ponijeti na duža planinarenja jest deset posto vaše tjelesne težine. Dakle, ukoliko imate 80 kilograma, ne uzimajte više od osam kila tereta. Naravno da točan iznos koliko osoba može nositi ovisi o mišićnoj snazi i tjelesnoj spremi, no za svakoga vrijedi manje je bolje. Osim što riskirate preumorenost i ozljede, umjesto uživanja u predivnim panoramama, mirisu i zvuku prirode te promatranju živog svijeta planina, uspon će za vas biti grozničavo dahtanje pod teretom ruksaka, dok će vas oblijevati znoj a mišići se sve više grčiti.

Uzmite laganu hranu. Sušeno voće biti će vam izvanredan izvor energije u planini, a osim toga izvor je i velikog broja vitamina. Integralni kruh produženog vijeka trajanja također je dosta dobar izbor, posebice s obzirom da je kruh sastavni dio prehrane gotovo svih nas, a obični sendviči pri tome nisu najsretnije rješenje. Veoma je važno tijelu pod naporom osigurati dovoljno šećera. Najbolji izvor šećera su datulje i suhe smokve, no uzmete li čokoladice ili kekse, nećete puno pogriješiti. Osim ako vam vaše zdravstveno stanje općenito to ne dozvoljava.

Orijentacija

Osim ako niste na stazi koju ste već stotinu puta prošli i znate je na pamet, vodite računa o orijentaciji. Srećom većina planinskih staza u Hrvatskoj veoma je dobro označeno, kao i u okolnim državama, no unatoč tome posebno neiskusni planinari mogu veoma lako izgubiti markaciju i izgubiti se u planini. Zahvaljujući pametnim telefonima, danas gotovo svi imamo GPS uređaje sa sobom, no vodite računa da stalno uključeni GPS značajno smanjuje trajanje baterije telefona. Naučite barem osnove orijentacije te pokušajte prepoznati značajna obilježja na stazi. Pokušajte prepoznati oko sebe rijeke, vrhove, naselja u daljini ili druge prepoznatljive elemente na stazi.


Pratite vremenske uvjete

Kao što je već nekoliko puta rečeno, vrijeme se u planini mijenja veoma brzo. Stoga je veoma važno voditi računa o vremenskog prognozi te joj se prilagoditi. Ukoliko prijeti opasnost od lošeg vremena, bolje je odustati od planine nego riskirati zauvijek ostati na planini. Ukoliko niste sigurni kako će se razvijati vrijeme, često je dobra ideja pitati druge planinare ili domaće stanovništvo za savjet. Osim same prognoze vodite računa i o dužini trajanja dana. Noćni usponi ili noćni silasci nisu rijetki kod iskusnijih planinara, te ukoliko imate svjetlo te ste na oprezu vjerojatno ni vama neće predstavljati problem, no nemojte si dopustiti da vas noćno planinarenje dočeka nespremne.

Nikako sami

some_alt
pogled sa vrha Učke na otoke

Aron Ralston je u travnju 2003. išao na jedno od mnogih svojih samostalnih planinarenja u Blue Canyon u Coloradu. Nitko nije znao kamo je točno otišao. Samo zahvaljujući nevjerojatnoj samoamputaciji ruke i sretnoj okolnosti da je naletio na druge planinare prije nego je iskrvario ostao je živ i njegov je pothvat završio na filmskom platnu. Ipak da je barem nekome rekao kamo ide taj vikend ili ponio sa sobom mobilni telefon prošao bi tek sa lakšim ozljedama. Stoga je jedno od najvažnijih pravila planinarenja nikada ne ići u planinu sam te uvijek imati sa sobom mobitel kako bi se u slučaju nezgode mogla pozvati pomoć. Dodatna baterija za mobitel je također veoma dobra ideja.

Umjesto zaključka

U travnju 2014. godine bio sam na jednom od mnogih putovanja sa djevojkom Weronikom. Kako su planine naša zajednička strast, otišli smo u Makedoniju te istraživali planinske vrhove oko Ohrida. Odlučili smo propješačiti dugu planinsku stazu od Prespanskog jezera do Ohridskog jezera. Ono što je trebalo biti ugodno popodnevno planinarenje u nacionalnom parku Galičica pretvorilo se u veoma opasnu situaciju iz koje su nas spasili rendžeri nacionalnog parka. Promrzli, mokri do kože i na rubu hipotermije proveli smo više od sat vremena na tek nekoliko stupnjeva iznad ništice na području bez ikakvog zaklona. Iako je primarni uzrok naše nevolje bio u nedostatku markacije na srednjem dijelu staze, uslijed čega smo morali umjesto po trasiranom putu nastaviti putovanje prema vlastitoj orijentaciji potpomognuti GPS-om, napravili smo više kardinalnih pogrešaka. Odjeća nam nije bila dovoljno vodootporna, nismo ponijeli svjetlo sa sobom, krenuli smo prekasno na put i podcjenili najavljeno pogoršanje vremena. Unatoč tome što cijeli svoj život posjećujem planine te sam odrastao sa prirodom, toga dana sam podcijenio planinu i posljedice su mogle biti mnogo gore. Planinarenje je uglavnom divno iskustvo i predstavlja prilično siguran sport. Unatoč tome, ukoliko se zanemare osnovna sigurnosna pravila može završiti tragično. Upravo radi toga i pišem ovaj članak, pred početak ozbiljnije sezone planinarenja. Želja mi je vidjeti što više prekrasnih fotografija sa planinarskih izleta na društvenim mrežama i susretati što više zaljubljenika u prirodu u planinama, a što manje vidjeti riječ planinar u crnoj kronici. Nadam se da će ovaj članak barem donekle u tome doprinijeti.objavljeno: 2018-04-08Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Destinacije za zimsko sunce

Spavanje u zračnoj luci

Najljepša bajkovita sela

Ugljan i Pašman biciklom

Osorčica: planina otoka Lošinja

Najljepše planinarske staze Madeire

Olib

Kajakom oko Prvića


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: