Portal za samostalna putovanja i backpacking

Zimsko planinarenje: vodič za sigurne snježne avanture

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
zimski uvjeti na grobničkim Alpama

Zima u planinama izgleda čarobno. Uglavnom prekrivene snijegom, planine tijekom zime podsjećaju na bajkovite prizore i stoga ne čudi što velik broj razglednica s brdsko-planinskih područja ima upravo zimske pejzaže kao glavne motive. I je najčešće prva pomisao na riječ planine tijekom zime skijanje, boardanje i drugi zimski sportovi, planine zavređuju pozornost tijekom zime i kod planinara, izletnika i svih drugih kojima skijanje nije jedina aktivnost na otvorenom tijekom hladnijih mjeseci. Međutim, odlazak u planine zimi donosi i svoje opasnosti, pa za zimsko planinarenje treba biti bolje pripremljen i dobro poznavati svoje mogućnosti. Planinarske staze koje su ljeti lagana šetnja zimi mogu biti itekako ozbiljan i opasan izazov.


Kada govorimo o odlasku u planine zimi treba imati na umu kako zahvaljujući blagoj mediteranskoj klimi i veoma lijepim brdsko-planinskim područjima na našoj obali i otocima postoje brojne mogućnosti za zimske planinarske izlete tijekom lijepih zimskih dana za koje nije potrebna nikakva posebna priprema i oprema za zimske uvjete, jer jednostavno zimskih uvjeta nema. Planinarske staze po našim otocima, većem dijelu Istre i dalmatinskog priobalja itekako nude zanimljive izlete koji će sav trud vratiti s izvanrednim pogledima. Međutim, ukoliko planirate ozbiljnije uspone na Velebit, Dinaru, Biokovo ili vrhove Gorskog Kotara, usponi tijekom hladnijih mjeseci će često biti karakterističnog zimskog karaktera.


Što obući po hladnom vremenu?

some_alt
snježna idila u planinama

Nije nikakva novost da se u planinama vrijeme može veoma brzo promijeniti. Ne samo tijekom zime već u svako godišnje doba. Međutim, nagle oscilacije u temperaturi, neočekivane oborine i snažan, hladan vjetar zimi su još opasniji nego u drugim godišnjim dobima. Dodamo li tome činjenicu kako su dani veoma kratki, ako prognoza nije obećavajuća radije ostanite kod kuće. Tijekom zimskih uspona obucite se slojevito. Ostavite u ruksaku dovoljno mjesta za dodatnu odjeću, uključujući i onu koju imate na sebi. Kada se počinjete uspinjati tijelo će se ugrijati i početi znojiti. Stoga treba smanjiti količinu odjeće jer je znoj prirodna ventilacija organizma, a posljednje što vam treba tijekom zimskog uspona jest dodatni rashladni uređaj. Vodite računa o karakteristikama odjeće koju nosite. Polar majice i jakne će grijati ali pružaju slabu zaštitu od vjetra. Vjetrovke naravno funkcioniraju obrnuto.

Pročitajte i naš vodič PLANINARENJE ZA POČETNIKE

Srećom danas su dostupni različiti materijali veoma male težine i zapremnine pa možete kombinirati različitu odjeću, kako na sebi tako i u rezervi u ruksaku. Osobno nisam ljubitelj brendiranih marki, jer su mi se u praksi su pokazale podjednako dobre kao i nebrendirane znatno jeftinije varijante. Naravno, to ne znači da ćete planinarsku opremu kupovati u China-shopu. Posebno je važno izbjegavati pamučnu odjeću. Naravno, ovo također vrijedi za svako doba godine, ali zimi pogotovo. Pamuk slabo prenosi toplinu i kada se oznojite ostajete u mokroj odjeći, kao da hodate po kiši bez kabanice. To nikako nije nešto što želite na snijegu.

Preporučujem imati sljedeće:

- termo prvoslojne gaće i potkošulju (sasvim dobro funkcionira i sva odjeća ovog tipa namijenjena za skijanje)
- dva para rukavica
- kapa, preporučljivo od polar materijala ili merino vune
- vodonepropusna jakna, gojzerice i hlače
- kvalitetne, tople zimske čarape
- polar majica

Ovisno o okolnostima, biti će potrebna i druga oprema. Ukoliko je zaleđen snijeg neophodne su dereze a često i cepin. Ponekad će biti dovoljni i štapovi za hodanje (nabavite nastavak za snijeg). Ukoliko ćete se naći na dubokom snijegu, biti će potrebne i krplje. Treba imati na umu kako brzim padom temperature, gotovo redovito nakon zalaska sunca, snijeg se zaledi.

S obzirom na relativno jeftina i praktična rješenja amaterskih dereza kakve nudi npr. Decathlon, uvijek je dobro imati ih negdje u ruksaku, za svaki slučaj. Zimski dani su kratki. Čak i ako krenete u samu zoru na dužim stazama se može dogoditi da vas uhvati mrak. Posebno ako se dogodi nešto neplanirano, od nezgoda pa do primjerice predubokog snijega koji otežava kretanje. Uvijek nosite sa sobom čeonu lampu i rezervne baterije.


Poznavanje terena


some_alt
magla značajno otežava snalaženje

Općenito je preporuka zimi ići u planine koje ste upoznali ljeti. Ne znači da će nužno sve krenuti po zlu ako prvi put zimi otkrivate teren, posebice ako su vremenski uvjeti u redu i znate što radite, ali svakako je korisno poznavati teren. Opet, neka vas to ne zavara, zimski uvjeti su jedan sasvim drugi svijet i staza koju sasvim dobro poznajete u toplijim mjesecima može postati potpuna nepoznanica pod snijegom i ledom. Ako vam je za određenu udaljenost trebalo dva sata ljeti, zimi to može biti i dvostruko duže ako su loši uvjeti. Dodamo li tome činjenicu kako su zimi dani kraći, vidljivost je često lošija a snijeg ponekad sakriva i oznake staze, shvatite izazov zimskog planinarenja ozbiljno. Navigacija je zimi veoma važna, zato uvijek imajte pune baterije (i svakako zamjenski powerbank koji je dobro ugrijan) sa sobom na mobitelu. Imajte offline karte s GPS podrškom (predlažem OSM maps) kako bi uvijek znali gdje ste, a ako nešto pođe po zlu možete javiti GSS-u svoju lokaciju u nekoliko metara.


Hrana kao unutarnje grijanje


some_alt
duboki snijeg značajno usporava kretanje

Jedan od oblika očuvanja tjelesne temperature tijekom hladnih dana je i prehrana. Unošenjem hrane u organizam oslobađamo energiju pri čemu značajan dio tijekom zimskih mjeseci odlazi i na grijanje. Ovo je posebno važno ukoliko planirate zimsko bivakiranje. Zahvaljujući energetskim pločicama, danas se može veoma jednostavno ponijeti dovoljna zaliha kalorija u prirodu gotovo bez vidljivog povećanja obujma prostora u ruksaku. Stoga je dobra ideja uzeti malo više nego namjeravate potrošiti za slučaj neočekivanih okolnosti. Voda je neophodna organizmu u svakom godišnjem dobu pa tako i zimi. Kako često osjećamo manje žeđ tijekom zime nego primjerice ljeti, potrebno je više "misliti" o vodi, jer neovisno o godišnjem dobu tijelo treba rehidrataciju tijekom aktivnosti. Nedostatak vode povećava umor, smanjuje koncentraciju i time povećava opasnost od nezgoda.

Čaj u termosici je odlična ideja za rehidrataciju. Iako topli napitak neće povećati tjelesnu temperaturu (izuzev temperature udova i osjećaja topline dok se unosi napitak), ispijanje toplih napitaka može biti pametan način suzbijanja dehidracijskih učinaka na hladnoći. Dok vaše tijelo reagira na hladnoću, manje je vjerojatno da ćete osjećati žeđ, čak i kad vam treba tekućine. Uslijed toga često dolazi do lagane dehidriracije u hladnom okruženju. Taj je učinak još izraženiji na velikim nadmorskim visinama. Visina može dodatno ugroziti vaš apetit i osjećaj potrebe za hranom i vodom. Unošenje toplog napitka vraća osjećaj žeđi i doprinosi hidrataciji organizma.


A što ako nešto pođe po zlu?

some_alt
zalaskom sunca mekani snijeg se brzo pretvara u led

Nažalost, svaka aktivnost na otvorenom nosi sa sobom i određene opasnosti a planinarenje u zimskim uvjetima obiluje rizičnim situacijama. Najveća opasnost prijeti od padova i lomova. Preduboki snijeg, neočekivani komad leda, stijena sakrivena ispod plitkog snijega, popis opasnosti mogao bi ići u nedogled. Zato je zimi posebno važno ići u društvu u planinu. Također svakako obavijestite o svojim planovima nekoga tko ne ide s vama. Ako nešto pođe po zlu, barem će se znati gdje vas tražiti. Prolazite li kraj planinarskih domova i kuća, ukoliko su otvoreni javite se domaru, pozdravite i najavite svoje planove. Što više ljudi zna gdje ste i gdje bi trebali biti to će vas biti lakše pronaći.

Ukoliko nešto pođe po zlu, broj koji trebate nazvati je 112. Noviji smartphoneovi imaju mogućnost automatskog slanja lokacije hitnim službama. Svakako uključite tu opciju ako ju imate.

Uz nezaobilaznu kutiju prve pomoći zimi je veoma važno nositi sa sobom i termoaktivni pokrivač u obliku folije koji će vas štititi od podhlađivanja. U slučaju da morate čekati na spasilačku službu na hladnoći može vrlo lako postati faktor koji će vam spasiti život. Danas su dostupni brojni kemijski grijači po veoma povoljnim cijenama koji također mogu biti značajni u opasnim situacijama, ali koji mogu i biti i od velike pomoći u slučaju brzog pada temperature.


Nemojte se sramiti odustati


Ed Viesturs, jedan od najvećih alpinista svih vremena koji se popeo na sve osamtisućnjake rekao je: "Popesti se na vrh je stvar izbora. Spustiti se natrag je obaveza." Stoga treba imati na umu kako se uvijek treba vratiti. Ako Vam se čini da nećete imati dovoljno vremena za povratak, bolje je krenuti natrag odmah i istog trenutka. Ovo je posebno važno kada dođe do neočekivane promjene vremena. Vrhovi neće nikamo pobjeći, čekati će na Vas i ljeti i zimi. Prilika za uspon biti će bezbroj. Život je samo jedan.

VAŽNO! Naša gorska služba spašavanja HGSS među najboljim je spasilačkim službama na svijetu. Ovim putem zahvaljujem im za sve što čine za sigurnost svih nas u prirodi. Nadam se da nikada neću trebati njihove usluge. Isto želim i svima vama koji čitate ovaj članak. Osnovnim mjerama opreza možemo smanjiti vjerojatnost da nam ovi sjajni dečki zatrebaju. No ako ipak nešto pođe po zlu: u najboljim smo rukama.


Booking.com

objavljeno: 2021-01-01



Pratite nas:



Aktualno:

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratno

Sofija iz Zagreba za 27 eura povratno

Marseille iz Zadra za 28 eura povratno

Sardinija iz Trsta od 30 eura povratno

Podgorica iz Zagreba od 30 eura povratno



Povezano:

Nove linije Ryanaira iz Hrvatske

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Risnjak

Gacka

Lastovo

Najbolje u 2024. prema Lonely planet

Velika Planina

Zima u Tatrama

Najbolja adventska putovanja

Najljepše planinarske staze Madeire


Pogledajte još:

Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet


Gozo








Video:



Mali trikovi: