Portal za samostalna putovanja i backpacking

Snježnik

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
pogled prema vrhu Snježnika

Iako je Hrvatska jedna od rijetkih država u široj okolici koje nemaju vrhova viših od dvije tisuće metara, na prostoru naše zemlje ne nedostaje prekrasnih planinarskih ruta i područja, kako za sasvim neiskusne početnike tako i za iskusne planinare. Zahvaljujući laganom pristupu, atraktivnim stazama i veličanstvenim pogledima, vrh Snježnik s 1505 metara visine je među najpopularnijim vrhovima Gorskog kotara. Nažalost, prekrasan planinarski dom pod Snježnikom sve više propada izgubljen u zavrzlamama administracije, nebrige i malih interesa lokalnih moćnika, ali unatoč tome planinski masiv Snježnika ostaje među najposjećenijim hrvatskim vrhovima.


Najveći broj planinara i izletnika prema Snježniku kreće s Platka. To malo ali simpatično skijalište u riječkom zaleđu posljednjih godina polako prerasta u cjelogodišnju turističku destinaciju i pravi centar outdoor aktivnosti. Dok je nedavno uvedeni sustav za umjetno stvaranje snijega omogućio značajno bolje uvjete za skijalište, sve veća popularizacija planinskog biciklizma, planinarenja, trail trčanja i drugih outdoor aktivnosti proširili su sezonu na Platku na cijelu godinu. S pravom, jer je potencijal za razvoj takve vrste turizma na Platku nepresušan. Od mogućnosti za bijeg od ljetnih sparina na svježi planinski zrak, proljetno zelenilo koje prekriva padine okolnih vrhova do mogućnosti za skijanje i zimsko planinarenje za svakoga, Platak je odličan izbor u svako doba godine za pobjeći iz kaosa gradskog asfalta u mir planinskog krajolika.

some_alt
vapnenačke stijene ispod vrha

Postoji nekoliko staza koje vode s Platka prema Snježniku i sve su podjednako prekrasne. Slikovite livade prekrivaju udoline i padine okolnih vrhova te se izmjenjuju s gustom borovom i bukovom šumom. Najlakši i najatraktivniji uspon je preko grebena, odnosno starom rimskom cestom (sada šumskom cestom) do sedla Rimska vrata, odakle put skreće lijevo i preko grebena uz veličanstvene poglede vodi na sam vrh Snježnika. Neposredno prije sedla nalazi se račvanje puteva pri čemu je moguće odabrati i nešto složeniji put kroz Grlo, koji vodi prema Snježniku s njegove južne strane preko ostataka nekadašnjeg planinarskog doma, neprežaljenog od gotovo svih hrvatskih planinara.

Ukoliko tek počinjete planinariti, pročitajte naš VODIČ ZA POČETNIKE

some_alt
uspon preko grebena

Kameniti vrh Snježnika pruža jedan od najljepših pogleda Gorskog kotara. Na obzoru se vide vrhovi Učke, slovenskog Snežnika, Risnjaka i Kapele a na jugozapadu se prostire Riječki zaljev i kvarnerski otoci. U pozadini se mogu vidjeti i vrhovi Velebita te Kamniško-savinjske Alpe koje su posebno atraktivne zimi kada se bijele daleko na obzoru. Stoga je svakako važno odabrati dan dobre vidljivosti kako bi se u potpunosti uživalo u pogledima sa Snježnika. Ispod samog vrha nalazi se spomenuti napušteni planinarski dom koji ima potencijal biti najljepši dom ne samo u Hrvatskoj već i na području cijelih Dinarida.

Ruševni dom smješten na strmom obronku s terasom koja pokriva gotovo cijeli Kvarner nažalost ostaje značajan neiskorišteni potencijal turističke ponude Gorskog kotara. Ali u prašumi naše administracije, lokalnih interesa i međusobnih podmetanja nogu teško je pronaći izlaz iz blata korupcije i u daleko važnijim stvarima.

some_alt
pogled prema Guslici

Većina planinara vraća se kroz šumovitu dolinu prema Platku. Oni željni većih izazova nastavljaju dalje, preko grebena prema Guslici, susjednom vrhu s podjednako lijepim pogledom na kojem se nalazi objekt Hrvatske vojske te stanica HGSS-a. Za proći stazu od Platka prema Snježniku preko Guslice potrebno je oko tri i pol sata. Postoji također i opcija nastavka prema Risnjaku i Schosslerovom domu (oko dva sata planinarenja) čime se Snježnik može spojiti s prekrasnim nacionalnim parkom Risnjak (spomenimo kako je sam vrh Snježnika administrativno unutar nacionalnog parka).

Uspon na Snježnik je dobra ideja tijekom cijele godine. Kao i na gotovo sve druge vrhove južnog dijela Gorskog kotara, najradije odlazim nakon bure, kad se raščisti nebo i pogledi očaravaju. Teško je reći kada je krajolik ljepši: u proljeće, kad se šarene livade oko Snježnika procvjetalim poljskim cvijećem, tijekom ljeta kad je Snježnik i Platak idealno mjesto za bijeg od vrućina, kad jesenske boje zaogrnu bukovu šumu ili kad zimi snijeg i led okovaju planinu. Možda najbolje otići u svako godišnje doba, jer svaki uspon na Snježnik daje sasvim novi doživljaj, a pogled s vrha obavezno poziva da se vratite opet i pogledom lutate prostranstvima Gorskog kotara i Hrvatskog primorja.

Kako doći

some_alt
zapušteni planinarski dom na Snježniku

Najpopularnije ishodište za sve uspone na Snježnik je Platak gdje se nalazi privatni planinarski dom koji je ujedno i ugostiteljski objekt otvoren tijekom cijele godine. Uz usluge hrane i pića također nudi i usluge noćenja. Također,

Platak je povezan s Rijekom tijekom subote i nedjelje dva puta na dan autobusnom linijom Autotroleja. Linija 12B polazi s terminala Delta i putuje oko 45 minuta do planinarskog doma na Platku.

Vozni red pronađite OVDJE.

Na Platku se također nalazi veliki parking i stoga je idealno polazište ako dolazite svojim vozilom.


some_alt

Karta najvažnijih uspona na grobničke Alpe

Smještaj

some_alt
Planinarski dom na Platku

Jedini smještaj koji je na raspolaganju jest planinarski dom na Platku. Veliki dom Platak ima 25 soba, od toga 2 jednokrevetne, 8 dvokrevetnih, 9 trokrevetnih, 1 četverokrevetna, 2 peterokrevetne, 2 šesterokrevetne (kreveti na kat) i jednu sobu sa 20 ležaja. Ukupno može primiti 91 osobu. Kupaonice se nalaze na svakoj etaži, ukupno 10 kupaonica.

Više informacija na stranicama doma

Cijena noćenja je 120 kn. S uključenim doručkom 150 kn. Polupansion je 195 kn a puni pansion je 225 kuna.

Alternativno je moguće pronaći smještaj u jednom od brojnih mjesta na Grobniku ili u Rijeci. Preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2021-04-23Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Nove linije Ryanaira iz Hrvatske

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Gacka

Lastovo

Zarečki krov

Najljepše planinarske staze Madeire

Madeira: sve što trebate znati

Karkonoše

Slowinski nacionalni park

Grčki otoci za povoljan odmor


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: