Portal za samostalna putovanja i backpacking

Snorkeling: Malta

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
pogled kroz površinu

Srce Mediterana, naslov je koji se često pripisuje Malti i to sasvim s pravom, ukoliko se pogleda položaj toga otočića u Sredozemnom moru. Otočje je to dvostruko manje od hrvatskog otoka Krka, otprilike veličine otoka Weight u Velikoj Britaniji, koji je kroz čitavu povijest bio veoma važno strateško središte za kontrolu Mediterana. Glavni i jedini naseljeni otoci zemlje jesu Malta (315 km?), Gozo (67 km?) i Comino (3 km?). Ostali otoci koji čine ovo otočje jesu: Cominotto (Kemmunett), Filfla, Hrid Fungus (Il-?ebla tal-?eneral), otok Manoel (dio grada Gżira, s kojim je spojen mostom), Ghallis rocks te Otoci sv. Pavla.

Geološki gledano, Malta je dio Mediteranskog dna koji se uzdignuo uslijed trenja između Europske i Afričke ploče, što znači da je položaj Malte seizmološki veoma nestabilan i sklon potresima, često povezanim sa erupcijama vulkana Etne. Otočna vegetacija je veoma oskudna, bazira se na mediteranskom niskom raslinju i grmlju, tek uz poneko drvo. Posljedica toga jest i oskudni životinjski svijet, sveden tek na miševe, ježeve, lasice i rovke. Tijekom sezonskih migracija, otok često posjete razne europske ptice selice, te je stoga važno odmorište za ptice, a donekle bogatstvo faune obogaćuju razni gušteri i macaklini kao i tri vrste zmija (ni jedna nije otrovnica).

some_alt
Cipal uz stjenovitu obalu

Pravo bogatstvo Malte njezin je podvodni svijet, čija se vrijednost još više povećavaju sa bistrinom mora, ugodnom klimom i raznim posebno zanimljivim odredištima za ronjenje. Razni podvodni grebeni, špilje, bogatstvo podvodne flore i faune pravi su mamac za ronioce svih kategorija, od iskusnih open dive ronioca te ronioca u spiljama preko lovaca na podvodne olupine pa do početnika ronioca. Životinjski svijet u podmorju Malte tipičan je mediteranski podvodni svijet, veoma sličan hrvatskom podmorju, posebice južnom Jadranu. Relativna izoliranost otoka od ostatka kopna uvjetovala je i relativnu očuvanost podvodne faune, pa je tako veoma lako zapaziti i veće komade riba u plitkim vodama.

Najčešće ribe koje se mogu vidjeti svugdje na Malti u vodama do desetak metara su fratri, špari, ušate, knezi i lumbraci. Na pješčanim tlima kojih ima zaista mnogo pak dominiraju ovčice i listovi. Dok je ovčice veoma lako primijetiti i različitih su veličina listovi su uglavnom veoma mali, manji od dužine palca. Gotovo da je nemoguće zaroniti na morsko pješčano dno te ukoliko se dotakne pijesak ne primijeti barem jedan mali list kako bježi i ponovno se kamuflira na dnu. na stjenovitim obalama, posebice veoma strmim često se također mogu vidjeti i murine, kako svojim glavama vire iz duplje.

Ostale ribe koje se redovito mogu vidjeti jesu salpe, šaragi, pici, kantari, škarpine, trilje i razne druge manje ribe. Ponekad se mogu vidjeti i kirnja, kavala, ugor, bezmek i neke druge ribe. Također se mogu vidjeti i sipe te hobotnice, koje su česti stanovnik morskih pukotina i rupa.

Najbolje lokacije


some_alt
Vrane

Marfa point

Marfa point je lokacija smještena u blizini samoga trajektnog terminala u Cirkewwi, na samome sjeveru otoka. Uglavnom su to oštre i duboke stijene koje zatvaraju prolaz između Malte i Goza, iako na ovome području nisu toliko strme kao primjerice na južnoj obali Malte. Stijene koje su valovi i morske struje oblikovale u razne morfološke oblike tvore mnoge prolaze, podvodne spilje, udubine i vidike te su idealno mjesto za snorkelling, iako su mnogo popularnije kao odredište za ronioce. Nedostatak ovoga lokaliteta su jaki vjetrovi koji stvaraju snažne valove i jake morske struje, pa je zbog toga često ovaj lokalitet nedostupan. U tome slučaju preporuka je isprobati neki od obližnjih zaljeva, kao što je Armier bay ili Paradise bay, ovisno u kojem je u tome trenutku manje vjetra. Oba zaljeva dostupna su autobusnim linijama.

Kako doći:Do Armier bay vozi bus broj 37, a do Paradise bay vozi bus broj 101 i 102. Za dolazak na Marfa point, potrebni su isti busevi kao i za Paradise bay, sa time da je dobar izbor i svaki bus koji vozi u Cirkewwu. Tu je zaista velik izbor buseva: 221, 222, X1, 101, 102, 41 i 42.

Ahrax point

Smješten na samome sjeverozapadu Malte, Ahrax (araš) point rt je veoma zanimljiv roniocima zbog svojeg karakterističnog podmorja koje je veoma slično koraljnom grebenu. Ovdje dolaze mnogi iskusni ronioci u istraživanju podvodnih pećina i brakova. Obala je kamenita kao i dno, sa mnogo podvodnih otvora i pećina nastalih kroz tisućljeća djelovanja mora. Kako je prosječna dubina oko sedam metara, područje je veoma dobro odredište za snorkelling, posebice dužobalne hridi i brakovi. Pri tome treba posebno biti oprezan sa morskim strujama jer na tome se mjestu nalazi ulaz u prolaz koji razdvaja Maltu i Comino.

Kako doći: autobusna linija 37 vozi prema Armier bayu, zaljevu tek kilometar udaljenom od Ahrax pointa. Izađite iz autobusa na pretposljednjoj stanici.

Ghar lapsi

Uz Zurrieg vjerojatno jedini zanimljivi snorkelling lokalitet na jugoistoku Malte. Inače popularno odredište za početnike ronioce i za tečajeve ronjenja, jer nudi veoma zanimljive podvodne grebene i plitku podvodnu spilju koja je dostupna čak i kroz snorkelling. U potpunosti nenaseljene južne obale Malte kojima dominiraju velike klisure Dingli visoke i preko 200 metara osigurale su priličan mir i ekološku očuvanost. Prema riječima domaćina, opasnost jedino mogu predstavljati meduze, koje se ponekad pojavljuju u veoma velikom broju, iako prema vlastitom iskustvu prisutnost meduza nije veća nego na drugim izloženim obalama Malte.

Kako doći: autobus broj 71 iz Valette i autobus broj 201 sa Zračne luke odnosno Rabata voze svaki sat prema ovamo. Izaći na stanici pokraj neolitičkih hramova Hagar.Blue Grotto. Za posjetu same Blue Grotto moguće je uzeti vožnju brodićem uz zaustavljanje i kupanje, odnosno snorkeling.

Wied iq Žurrieq (Blue Grotto)

Lokalitet koji se nalazi pokraj popularne destinacije za turiste, Blue Grotto. Sadrži labirint podvodnih pećina, hridi i prolaza koje se lagano i jednostavno mogu promatrati kroz snorkeling. Inače jedan od najboljih lokaliteta za ronioce početnike, pa su tako tijekom ljetnih mjeseci moguće gužve. Uz sami lokalitet nalazi se popularna geološka tvorevina Blue Grotto, spilja, odnosno morski prolaz oblikovan djelovanjem mora. Lokalitet je veoma popularan za turiste pa tijekom ljeta očekujete gužve. Najbolje vrijeme za posjetu i ronjenje, ali i snorkeling u Blue Grotto jest ujutro, kada sunčeve zrake reflektiraju azurnu boju mora unutar lokaliteta.

Kako doći: autobus broj 71 iz Valette te autobus broj 201 iz Rabata odnosno zračne luke vozi svaki sat do Blue Grotto.

Otoci sv. Pavla

some_alt
pogled prema otocima Sv. Pavla

Dva mala otoka smještena na izlazu iz zaljeva sv. Pavla na kojima se navodno nasukao sv. Pavao na svojem putu prema Rimu još su jedan zanimljiv lokalitet za snorkeling, posebice vanjske obale manjeg otoka. Dno je uglavnom pjeskovito, uz česte hridi i podvodne grebene, pa je idealno mjesto za snorkeling zbog raznolikosti flore i faune. Nedostatak lokaliteta je prilično veliki promet jedrilica i glisera ljeti kroz maleni prolaz između obale i otoka, što stvara veliku buku i time tjera podvodne organizme.

Kako doći: u Bigubbi je moguće iznajmiti mali čamac za dve do četiri osobe po cijeni od 30tak eura sat. Moguće je do otočića doći i autobusom broj 102 iz Meliehe koji vodi prema Selmun palace. Od tamo je oko kilometar udaljena utvrda Fort Cambell u čijem se podnožju nalazi prolaz do otočića, koji je moguće preplivati, no ne preporučuje se zbog velikog prometa brodova i nepristupačnosti same obale.

Qawra point

Na ulazu u zaljev Soline te na samome kraju Bugibbe nalazi se mali poluotok kojim završava prevlaka između zaljeva sv. Pavla i zaljeva Soline. Lokalitet je zanimljiv prije svega kupačima, radi uređene plaže s unutrašnje strane poluotoka, te prirodnog bazena kroz koji protječe more zapljuskivano valovima. Qawra point sa vanjske je strane stjenovit sa izbrazdanim dnom kojim obiluju murine, hobotnice i razne druge ribe. S unutrašnje je strane uglavnom pjeskovito tlo te se mogu uglavnom pronaći listovi, ovčice i trilje. Vanjska stjenovita strana otoka teško je pristupačna prilikom velikih valova.

Kako doći: autobusom do Bugibbe moguće je doći iz gotovo svih djelova Malte. Za dolazak do samog Quawra pointa sa glavnog autobusnog kolodvora u Bugibbi krenuti ravno te potom skrenuti desno kada se dođe do glavne ceste koja prolazi duž obalu. Također je moguće i bilo kojim autobusom koji polazi iz Bugibbe ići jednu stanicu te potom se vratiti stotinjak metara unatrag.

Ghallis rocks

Lokalitet koji se nalazi na području između Bugibbe i St. Juliana, nedaleko od Ghallis towera. Ovaj dio obale popularan je za ribolov, posebice podvodni ribolov, što dovoljno govori o bogatstvu podmorja. Različite vrste morskog dna koje se proteže daleko od obale u blagome padu prema otvorenom moru nude bezbroj mogućnosti za snorkeling. Stotinjak metara od obale nalaze se dva mala otočića odnosno bolje rečeno nakupina stijenja koje tek za oko pola metra nadilaze morsku razinu, te oko kojih se posebno rado zadržavaju ribe, prije svega salpe, kantari, pici i ušate.

Kako doći: autobusi broj 12, 221 i X1 koji voze iz Valette prema Bugibbi ili Cirkewwi prolaze neposredno uz lokalitet (X1 vozi sa zračne luke). Izaći iz autobusa kraj Qualet Marku towera ili istoimenog zaljeva te krenuti u smjeru Bugibbe. Nakon otprilike dva kilometra otoci će biti s desne strane. Dobra opcija je i upitati vozača kako najlakše doći, neki će vozači biti voljni stati neposredno pred otocima, pošto je sama stanica prilično daleko.

Filfla

some_alt
otok Filfla

Filfla je vjerojatno najbolji lokalitet za snorkeling na otoćju, no isto tako je i lokalitet do kojega je najteže doći. Nije sasvim jasno da li je uopće legalno plivati i roniti oko ovoga otoka pet kilometara udaljenoga od jugoistočne obale Malte, jer sam otok predstavlja strogo zaštićeni rezervat prirode sa zabranom pristupa ljudima, zbog svojih endemskih guštera. Oko otoka proteže se zona zabrane ribolova, pa je podmorje sasvim očuvano. Riječ je o stjenovitom dnu sa raznim podvodnim pukotinama.

Kako doći: gotovo nikako. Moguće je doći u vlastitom prijevozu ukoliko posjedujete plovilo ili ste za iznajmili. Alternativno može se pokušati u Biržebbugi ili Marsaxlokku raspitati za prijevoz. Ukoliko je više osoba moguće je da će neki iznajmljivači ponuditi čamac sa vozačem za jednodnevni izlet.Gozo

Reqqa point

Iako je ovaj rt posebno zanimljiv roniocima na dubinama od oko tridesetak metara, također je i dobra lokalcija za snorkeling. Riječ je o gotovo vertikalnom zidu koji izgleda kao da je ručno odsječen te koji se pruža duboko u podmorje, a na kojem se nalaze razne pukotine i manje podvodne spilje, koje obiluju morskim životom. Područje je posebno bogato manjim ribama koje se pojavljuju u velikim jatima ponekad tik uz morsku površinu.

Kako doći:

Autobusom 310 svaki sat iz Rabata može se doći do Xwejni baya a potom pješice prema lijevo cestom uz more.

San Dimitri point

some_alt
Jato ušata

Najistočnija točka otočja odlikuje se prije svega veoma bistrim morem koje omogućuje vidljivost na velike dubine. Lokalitet je veoma bogat podvodnim životom te omogućuje zbog vidljivosti mogućnost promatranja podvodnog svijeta većih dubina za snorkeling. Ponekad vidljivost prelazi 25 metara. Zbog izloženosti obale česti su veoma snažni vjetrovi zbog kojih je ronjenje i snorkeling ponekad opasno.

Kako doći: Moguće je doći jedino s morske strane, vlastitim plovilom ili dogovorenom turom.

Wied il Ghasri

Vjerojatno najbolji lokalitet za snorkeling na cijelom otočju. Duboki urez u obalu omogućuje promatranje veoma zanimljivog podvodnog svijeta na relativno malim dubinama. Odličan lokalitet za promatranje morskih konjića, murina, škarpina i ostalih organizama karakterističnih za podvodne usjeke i spilje.

Kako doći: Autobusom 310 svaki sat iz Rabata može se doći do Xwejni baya a potom pješice prema lijevo cestom uz more.

Xlendi greben i spilja

Ovaj se greben i spilja najčešće koristi kod učenja ronjenja, pa je stoga vrlo vjerojatna velika posjećenost tijekom ljetnih mjeseci. Unatoč tome snorkeling je ovdje veoma dobar izbor. Podvodna spilja zbog refleksije sunčeve svjetlosti pruža veoma lijepe svjetlosne nijanse prožete kroz bogatu floru i faunu.

Kako doći: autobus linija 306 vozi iz Rabata do Xlendi zaljeva svaki sat.Comino

some_alt
Blue lagoon, Comino

Blue lagoon

Jedno od najpopularnijih odredišta za kupanje na Malti jest Blue Lagoon, koje je posebno prenapučeno tijekom ljeta. Unatoč tome pruža veoma lijepe mogućnosti za ronjenje između otoka Comina i manjeg Cominotta na pješčanom dnu koje se proteže među otocima. Posebno je zanimljiv podzemni prolaz kroz otok Cominotto koji se proteže s jedne na drugu stranu otoka te koji pruža nevjerojatne varijacije boja stvorene sunčevom refleksijom.

Kako doći: nekoliko različitih brzih glisera nude vožnju od trajektnog terminala Cirkewwa do Comina svakih pola sata. Cijena povratne karte je 10 ?.

Santa Marija cave

Spilja koja se nalazi na sjevernoj strani otoka Comina jedno je od najboljih mjesta za snorkeling zbog izobilja ribljeg svijeta i dubine same spilje. Lokalitet je također jedno od najpopularnijih odredišta za ronioce u spiljama zbog dugačkog i razgranatog lanca tunela u podvodnom dijelu spilje.

Kako doći:

Brzim brodom do Comina, najčešće voze osim do Plave lagune također i do hotela. U tom slučaju krenuti prema udaljenijoj strani zaljeva. Spilja se nalazi neposredno nakon izlaska iz zaljeva. Ukoliko gliser ne vozi do hotela, od Plave lagune do hotela vodi pješačka staza duljine oko kilometar.


Prikaži snorkeling Malta na većoj karti

Kako doći:

avion:

Ryanair leti prema Malti sa mnogih europskih destinacija, od čega je najbliže Hrvatskoj iz Venecije, Bologne i Milana. Easyjet također leti iz Milana. Cijene su često akcijske po tek stotinjak kuna. Više informacija o letovima za Maltu potražite na stranicama Skyscannera.

brod:

Do Malte se također može doći trajektom sa Sicilije, a cijene su oko stotinjak kuna.

Smještaj

Smještajne kapacitete možete pronaći tražilicom u nastavku

objavljeno: 2013-05-01Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Malta iz Zagreba za 38 eura povratno

Malta iz Trsta za 28 eura povratno

Malta iz Beča za 22 eura povratno

Malta: Sve što trebate znati

Gozo coastal walk

Valletta

Lastovo

Osorčica: planina otoka Lošinja

Kajakom oko Prvića

Najljepše plaže otoka Krka

Madeira: sve što trebate znati


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: