Portal za samostalna putovanja i backpacking

Treking u okolici Osla

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Panorama grada

Oslo je norveški glavni grad te kao takav relativno malen grad, no ipak veoma lijep i zanimljiv. Grad je to bez gotovo ikakve industrije, gdje se morski zrak sa fjordova miješa sa planinskim zrakom Skandinavije. S jedne je strane okružen morem i arhipelagom otoka, a s druge nepreglednim zimzelenim šumama. Većina stanovništva je okrenuta aktivnome životu, pa je tako sasvim normalno vidjeti u svako doba dana i noći u Oslu ljude svih raznih skupina kako trče, voze bicikl, brzo hodaju, rolaju se i tako dalje. naravno, nordijski štapovi za hodanje neizostavan su pribor. Posebno je zanimljivo vidjeti na planinarskim stazicama oko grada kako mlade majke šeću sa djecom u kolicima, ali na način da to izgleda kao da se zapravo utrkuju, jer njihov pojam šetnje nije sporo geganje sa noge na nogu kao što je to kod nas običaj, već kretanje prilično brzim tempom, kojeg se ne bi sramila većina atletičara. Zanimljivo je kako u područje grada spada 40 otoka i 344 jezera, te veoma velike šumske površine. Gradnja je dominantno niska, u kojoj dominiraju kuće, dok su zgrade prisutne tek u nekoliko četvrti.

Vjerojatno je od svih glavnih gradova Oslo grad koji pruža najviše mogućnosti za planinarenje i treking što njegovi stanovnici rado i koriste. Do najbližih planinarskih staza može se stići čak i podzemnom željeznicom, i to linijom koja vodi do jezera Songsvann, a sa kojeg se dalje pružaju mnoge šetnice i staze kroz šumu. Uglavnom tu nema velikih uspona, već su to uglavnom duge lagane i srednje teške staze koje prolaze šumom i vijugaju oko jezera ili uz potočiće. Često su planinarske staze u isto vrijeme i staze za brdski biciklizam koje preko zime postaju staze za nordijsko skijanje. Naravno, većina osoba koje se mogu susresti koriste štapove za nordijsko hodanje, opravdavajući pridjev ?nordijski? tim štapovima.

some_alt
rijeka Akerselve

Što se više udaljavamo od grada to su staze zahtjevnije a strmine veće. Staze kroz šumu sve više postaju klasične planinarske staze koje nude priliku za zahtjevnije uspone. Pri tome se sve više ulazi u divljinu, pa je vrijedno i obratiti pozornost na susret sa raznim divljim životinjama, prije svega raznim vrstama ptica, zatim zečevima i drugim godavcima ali i većim vrstama divljači.

Nekoliko je odličnih točaka za započeti planinarenja i treking šumama i planinama oko Osla. Njihova je prednost i u tome što je veoma lagano doći iz samoga grada. to su:

 • Sognsvann. Podzemna broj 3. u smjeru Sognsvann.
 • Frognerseteren. Podzemna broj 1 u smjeru Frognerseteren.
 • Voksenkollen. Podzemna broj 1 u smjeru Voksenkollen.
 • Stryken. Vlakom sa glavnog kolodvora, vožnja traje oko 45 minuta.
 • Skullerud. Podzemna broj 3 prema Skullerud
 • Maridalen. Autobus br. 51 voti prema Maridalen jezeru


 • some_alt
  Planinarska staza Maridalen - Sognsvann

  Kao što se može vidjeti, gotovo sva rubna područja grada na kojima završava podzemna željeznica mogu poslužiti kao početne točke za planinarenje i treking. Staza je zaista mnogo i njihova je mreža poput labirinta. Autoru ovoga članka najviše se svidjela ruta od Maridalena do Sognsvanna. Nije toliko često posjećena kao neke druge popularnije rute, a kombinira zanimljivu mješavinu staze uz nabujali planinski tok rijeke, staze kroz šumu uz nekoliko zanimljivih malih jezera, umjerenog uspona te na kraju šetnje oko jednog od najpopularnijih lezera u okolici Osla, Sognsvann. Dužina hodanja je oko tri sata.

  Tijekom ljetnih mjeseci šuma je puna borovnica, pa mnogi odlaze na branje ovoga zdravoga i ukusnoga voća. One su samo jedan od primjera samoniklog bilja u skandinavskoj divljini, koja je općenito zimi veoma surova i nepristupačna, no ljeti puna bogatih plodova i ljepote.

  Kako doći:

  avion:
  Ryanair let od Zadra i Pule od travnja do kraja listopada prema Oslu. Cijena karte je od 30 eura. Tome treba nadodati oko 20 eur za prijevoz do centra grada.

  cijene:

  Javni prijevoz:

  Jedan smjer karta, odrasli 30 kn kupljena prije vožnje, vrijedi jedan sat i kao povratna karta Jedan smjer karta, djeca i umirovljenici 15 kn kupljena prije vožnje, vrijedi jedan sat i kao povratna karta

  Jedan smjer karta, odrasli 50 kn kupljena od vozača, vrijedi jedan sat i kao povratna karta
  Jedan smjer karta, djeca i umirovljenici 25 kn kupljena od vozača, vrijedi jedan sat i kao povratna karta

  24 sata pokazna, odrasli 75 kn
  24 sata pokazna, djeca i umirovljenici 38 kn

  7-dnevna pokazna, odrasli 220 kn
  7-dnevna pokazna, djeca i umirovljenici 110 kn

  30-dnevna karta, odrasli 620 kn
  30-dnevna karta, djeca i umirovljenici 310 kn
  30-dnevna karta, studenti 380 kn (samo za norveške studente)
  365-dnevna karta, odrasli 6200 kn
  Hostel: od 150 kn
  Cappucino 30 kn,
  pivo (0.5 litre) 65 kn
  boca vina 110 kn
  ručak u restoranu(budžet) 130 kn
  boca vode 22 kn
  vožnja taksijem 1km 64 kn
  litra benzina 14 kn
  mlijeko 14,20 kn
  kruh 25 kn

  napomena: valuta je norveška kruna (NOK)
  1 NOK = 0,98 HRK

  objavljeno: 2013-02-06  Pratite nas:  Aktualno:

  Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

  Ryanair dolazi u Sarajevo

  Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

  Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

  Malta iz Zagreba za 38 eura povratno  Povezano:

  Rijeka - Oslo za 16 eura

  Ugljan i Pašman biciklom

  Osorčica: planina otoka Lošinja

  Najbolje od Gorskog kotara

  Najljepše planinarske staze Madeire

  Olib


  Pogledajte još:

  Malta: Sve što trebate znati


  Ptuj


  Velika Planina


  Gacka


  Lastovo
  Video:  Mali trikovi: