Portal za samostalna putovanja i backpacking

Zašto Snorkeling?

tekst: Peter Polić


some_alt
Riba Vuk u zasjedi, Sj. Jadran

Zašto snorkeling? Pitanje je koje se odmah nameće na početku, posebice kada se uzme u obzir široka ponuda i mogućnosti raznih oblika ronjenja i podvodnih aktivnosti. Nedvojbeno je kako je ronjenje, posebice sa bocama daleko zanimljivije i atraktivnije za promatranje podvodnog svijeta, no glavna prednost koju ima snorkeling jest ta što je ono dostupno svima. Za ronjenje je potrebna oprema, tečaj i instruktor, fizičke mogućnosti i sposobnosti itd., dok je za snorkeling dovoljno samo znati plivati. Ukratko, njime se može baviti svatko, od malog djeteta do osobe u poodmakloj dobi. Sva potrebna oprema jest maska ili naočale koje omogućavaju gledanje pod vodom. Što se tiče fizičke spreme, gotovo svaka osoba koja je sposobna plivati sposobna je i okušati se u snorkelingu, štoviše ono olakšava navikavanje na plivanje sa potopljenom glavom pod vodom, koje je mnogo zdravije i prirodnije. Stoga, sve što trebate za snorkeling jest maska, kupaći, put pod noge prema moru i podvodni svijet je vaš.
Ipak treba napomenuti još ponešto. Promatranje sa površine, kakvo je uglavnom snorkeling, zahtjeva bistro more. Ono pruža mogućnost promatranja podvodnog svijeta na dubinama do nekoliko metara. Dobra je stvar što je podvodna flora i fauna upravo na tim dubinama najbogatija.


Oprema

Maska

Najvažniji dio opreme za snorkeling jest maska. Ona je ujedno i jedini neophodni dio opreme. Najvažniji korak kod kupovine maske jest provjera da li maska odgovara vašem licu. Ukoliko je stavite na lice i udahnete zrak u njoj, trebao bi se stvoriti vakuum i ona bi trebala ostati pripijena uz vaše lice.
Većina maska jest napravljeno od silikona, što je kvalitetnije rješenje od osnovne gume. Maske može biti ili prozirna ili neprozirna odnosno crna. Crne su maske bolje rješenje, jer smanjuju odsjaj sunca u masci, posebno pri tamnoj vodi te je tako vidljivost bolja. Leća maske treba biti izrađena od kaljenog stakla, materijala koji je više izdržljiv i otporan na tlak od normalnog stakla. Maske mogu biti izrađene od jednog komada stakla ili dva komada odvojena na nosu.
Iako su staklene maske skuplje, svakako je bolje izdvojiti nešto više novaca i nabaviti masku koja nema problema sa magljenjem, problemom kojem plastične maske imaju tendenciju. Sama kvaliteta stakla je bitna, ali za sam snorkeling ne toliko, jer kaljeno staklo svoje prednosti pokazuje pri ronjenju na većim dubinama, dok je na površinskom ronjenju gotovo svaka staklena maska dovoljno kvalitetna.

Dihalica

some_alt
Maska i dihalica

Dihalica je fleksibilna cijev, uglavnom izrađena od plastike ili krute gume, koja povezuje usta ispod vode sa površinskim zrakom. Ona omogućava disanje dok je lice u vodi. Ispravna dihalica omogućava disanje na lagan i udoban način za dulje vrijeme.
Dihalice se po dizajnu razlikuju na temelju promjera i dužine, i treba izabrati na temelju potreba osobe i njegove anatomije tijela. Općenito, veći promjer disalice je poželjan, jer olakšava izlazak zraka, no ipak prevelik otvor omogućava većoj količini vode da ulazi u disalicu koju je kasnije teže izbaciti, ukoliko je osoba zaronila. Na tržištu se nalaze mnoge kvalitetne i skupe disalice koje su dizajnirane za podvodne ribolovce i ronioce na dah, no za potrebe snorkelinga, gotovo svaka disalica koja omogućuje udobno disanje pod vodom jest dovoljno dobra.

Peraje

Peraje su dio opreme koji se često kod snorkelinga zanemaruje i izostavlja, no svakako ga treba preporučiti zbog olakšavanja kretanja u vodi i olakšavanja izvođenja pravilnih pokreta nogama pod vodom koji su posebno zdravi za koljena. Pomoću peraja postiže se brzina i olakšava kretanje, a ukoliko se prilikom snorkelinga koristi podvodna kamera ili neki drugi predmet, peraje predstavljaju neophodan dio opreme, jer omogućavaju jednostavno kretanje bez upotrebe ruku. Imajte na umu da je što manja upotreba ruku veoma važna ukoliko se želite pobliže približiti nekoj životinji pod vodom.Sigurnost

some_alt
Pogled prema dolje

Iako je snorkeling daleko sigurniji od svih drugih oblika ronjenja, ipak treba napomenuti nekoliko veoma važnih sigurnosnih savjeta, posebice onima koji su početnici.
Snorkeling sa prijateljem ? većina nesreća i poteškoća se događa kada je osoba sama u moru. Nažalost, većina tragičnih nesreća koje se dogode u takvim situacijama mogle su biti izbjegnute da osoba nije bila sama. Stoga nikako se ne upuštajte u snorkeling sami, posebice ako ste početnik.

Prvo provjeriti opremu ? iako je najčešće rezultat samo nezadovoljstvo i razočaranje, ipak je veoma važno prije početka snorkelinga provjeriti masku i ostalu opremu. Veoma lako se može i u plitkoj vodi provjeriti da li maska propušta vodu, da li disalica funkcionira itd. Važno je također najprije se upoznati sa vlastitom opremom i njezinim karakteristikama, prije nego se krene u ozbiljnija razgledavanja..

Hidratacija i zaštita od sunca ? iako je osoba u moru cijelom svojom površinom uronjena u vodu, i dalje postoji realna opasnost od dehidracije, posebice u slučajevima jake žege. problem se javlja posebice kada je osoba duže vrijeme u moru jer tijelo ne pokazuje toliko izraženo znakove žeđi. Druga opasnost slične prirode jest opasnost od negativnih UV zraka sunca. U moru nemamo osjećaj da se tijelo prži kao na kopnu tijekom sunčanja, jer more održava ugodnu temperaturu tijela, no unatoč tome štetno djelovanje na kožu je itekako izraženo.

Poznavanje mora ? čak i kada se more čini mirno i pitomo ono može biti opasno. Morske struje, nagle promjene vjetra i valova te promet pomorskih plovila samo su neke od potencijalnih opasnosti u moru. Nikada se ne udaljavajte previše od obale ili čamca, promatrajte zbivanja u moru i na moru kao što su morske struje, valovi i snaga vjetra, raspitajte se kod domaćina za moguće opasnosti itd.

Ne dirati podvodni svijet ? diranje podvodnih organizama može narušiti eko-sisteme podmorja ali i ugroziti zdravlje samog ronioca, jer more obiluje i raznim otrovnim te oštrim organizmima i oblicima. Iako sakupljanje kućica od puževa i školjaka neće nikome nauditi i biti će veoma lijepi suvenir, bilo kakvo dodirivanje koralja ili nekih drugih živih podvodnih organizama može biti opasno i može dovesti do narušavanja podvodnog eko-sustava.

objavljeno: 2013-01-29Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Destinacije za zimsko sunce

Spavanje u zračnoj luci

Najljepša bajkovita sela

Lastovo

Osorčica: planina otoka Lošinja

Kajakom oko Prvića

Najljepše plaže otoka Krka

Najljepše staze uz hrvatske rijeke


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: