Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:


Rab

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
rajska plaža

Smješten između daleko poznatijih i popularnijih otoka Krka i Paga, nalazi se otok Rab, jedan od najljepših jadranskih otoka sa prekrasnim plažama i razvedenosti obale koji privlači veliki broj turista. Osim prekrasne prirodne pješčane plaže San Marino, otok Rab također ima i bogatu kulturnu baštinu koja privlači veliki broj posjetitelja, kao i ugostiteljsku ponudu.Otok Rab sa susjednim otočićima čini rapsku otočnu skupinu koja se, smještena na kvarnerskom prostoru, nalazi na izuzetno povoljnom geografsko-prometnom i geografsko-turističkom položaju u odnosu na europsko i domaće turističko tržište. Sa ukupno trideset pješčanih plaža, Rab predstavlja fenomen sjevernog Jadrana kojim dominiraju kamenite obale. Razvedena obala sa mnogo uvalica i malih otočića omiljeno je odredište velikog broja nautičara.

Kulturna baština temelji se na brojnim spomenicima i starim građevinama koje se prije svega mogu pronaći u gradu Rabu te u Supetarskoj Dragi. O povijesti otoka govore mnogi mitovi i priče, među kojima je najpoznatija legenda prema kojoj je upravo sa otoka Raba sv. Marin, osnivač države San Marino. U Crkvi sv. Križa već se više od četvrt stoljeća tijekom ljeta, od lipnja do rujna, održava festival klasične glazbe pod nazivom Rapske glazbene večeri. Tu je i katedrala Velike Gospe, jedna od najvrednijih romaničkih crkava u Hrvatskoj i još mnogi vrijedni spomenici koji svjedoče o trajanju, čuvaju baštinu i jesu baština. Četiri zvonika u gradu Rabu poznati su arhitektonski spomenik tipične romaničke mediteranske sakralne gradnje. Osim upečatljivih zvonika, grad Rab je i okružen srednjovjekovnim zidinama te, uz crkve i palače čini srednjovjekovni biser sjevernog Jadrana.

some_alt
pristanište u Loparu

Najpoznatija plaža na otoku nalazi se u blizini Lopara, te se naziva Rajska plaža. Prostire se u dužini od gotovo dva kilometra i nudi najrazličitije turističke sadržaje. Nagrađena je "Plavom zastavom" zbog kvalitete vode, očuvanja okoliša i sigurnosti. Čak je dospjela na CNN-ovu listu Top 100 svjetskih plaža. Kupačima se nudi obilje sadržaja, od odbojke na pijesku do tobogana, parasailinga i zabava na plaži. Također je veoma popularna za kajakaše jer se u blizini plaže nalazi najrazličitiji oblici uvalica, zaljeva i otočića.

Otok je ispresjecan sa velikim brojem biciklističkih i pješačkih staza koje ga čine zanimljivom destinacijom za sve ljubitelje aktivnog odmora. S više od 100 kilometara biciklističkih staza diljem otoka, vožnja biciklom vjerojatno je najbolji način upoznavanje cijelog otoka. Šumovita južna strana otoka nudi dovoljno hlada biciklistima. Prema podacima turističke zajednice, na otoku se nalazi oko 200 kilometara promenada, pješačkih, biciklističkih i planinarskih staza.

Najpopularnija je Premužićeva staza broj 1. Duga je 8 kilometara, a proteže se hrptom otoka, od kampa u Loparu do zaseoka Matići. Dio ove staze je osunčan, dok drugi dio prolazi kroz šumu. Potrebno je osigurati dovoljnu količinu vode i hrane tijekom hodanja, jer nema mogućnosti za okrijepu na putu. Na pola puta na stazi nalazi se veoma zanimljiva skrivena dolina Fruga. Staza nije preporučljiva za bicikliste.

Premužićeva staza broj 2 vodi od Kampora kroz park-šumu Dundo sve do južne obale Kalifronta i zatim duž obale do poluotoka Frkanj i uvale Sv. Eufemija. Dugačka je 15 kilometara i uglavnom prolazi kroz šumu. Na stazi se nalazi nekoliko ugostiteljskih objekata u uvali Gožinka, u slučaju potrebe za okrijepom. Staza nije prikladna za bicikliste.

Ljubitelji pješačenja i trekinga svakako će biti zainteresirani i za 14 km dugačku stazu Rab - Maman, koja započinje kod gradskih zidina u Rabu i vodi duž uvale Sv. Eufemija do Kampora, zatim po bijeloj cesti do uvale Dumići, pa uz obalu do otočića Maman. Staza je najvećim dijelom pogodna za bicikliste jer je dovoljno široka i proteže se uz obalu, ali obilazak otočića Maman moguć je samo pješice ili čamcem. Duž staze nalazi se nekoliko ugostiteljskih objekata. Moguće je također i zaustaviti autobus te prekinuti pješačenje ukoliko je sunce prejako ili niste dovoljno fizički spremni za dovršiti avanturu.

some_alt
Sjeveroistočni dio otoka

Postoje i dvije široke šetnice: jedna vodi od Raba do Sv. Eufemije i dugačka je samo 3 km, a druga od Raba do Barbata u dužini od 8 km. Kratka šetnica u Loparu od samo dva kilometra posebno je lijepa neposredno nakon izlaska sunca. Nalazi se u zaleđu Rajske plaže.

Za ljubitelje pravog treking iskustva na Rabu se nalazi 12 km duga staza od Mišnjaka do Lopara, koja je idealna za škraping (kombinacija penjanja, skakanja, trčanja, hodanja i snalaženja u prirodi na tradicionalnom krškom terenu Jadranskih otoka). Na pola puta, na vrhu Kamenjaka, nalazi se mali restoran s fantastičnim pogledom na Velebit na istoku i na Kvarnerski zaljev na zapadu.

Prijevoz

Zbog svojeg veoma dobrog položaja, otok Rab je dobro povezan sa kopnom. Moguće je doći na otok trajektnim linijama iz Valbiske na otoku Krku prema Loparu te na jugu otoka izravno prema kopnu linjom Stinica - Mišnjak. Osim trajekta, brzobrodska katamaranska linija povezuje Rab sa Rijekom i otokom Pagom.

Smještaj

Za smještaj tijekom svojeg boravka na Rabu nudi Vam se mogućnost u nekoliko privatnih jedinica od kojih preporučujemo (navedene cijene su uglavnom u predsezoni, dok sezonske cijene ovise o raspoloživosti):

Raffaello
ocjena posjetitelja: 8,8/10

Najpovoljniji smještaj po osobi

145 kuna
hostel3
Apartmani Sanja
ocjena posjetitelja: 8,8/10

Najpovoljniji smještaj u dvokrevetnoj sobi (za dvoje)

215 kuna
hostel3
Guest house Tariba
ocjena posjetitelja: 8,6/10

Dobro uređen apartman, dvokrevetne sobe sa pogledom

230 kuna
hostel3


Ostale smještajne kapacitete potražite sljedećom tražilicom:Za ostale smještajne kapacitete preporučujemo vam tražilicu:

objavljeno: 2015-07-02Aktualno:

Istanbul iz Graza za 140 eura povratno

Santorini iz Beča za 45 eura povratno

New York iz Milana za 292 eura povratno

Pariz iz Trevisa za 20 eura povratno

Valencija iz Trsta za 24 eura povratnoPovezano:

Rijeka uvodi prigradsku željeznicu

NP Krka ograničio broj posjetitelja

Povoljnije vlakom na more

Zagreb - Split za 120 kuna vlakom

Bijele i Samarske stijene postaju dio NP Risnjak

Goli otok i Sv. Grgur

Dugi otok

Najljepše pješčane plaže Jadrana

Gdje vidjeti polarnu svjetlost?

Grčki otoci za povoljan odmor

Najljepša jezera EuropePogledajte još:

Krakov


Igor u Indokini: Malezija


Gdje vidjeti polarnu svjetlost?


Bohemijska Švicarska NP


Najljepša bajkovita sela