Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Uvod u backpacking

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
backpacker

Svake godine može se vidjeti sve više mladih putnika na našim ulicama sa velikim ruksacima kako zainteresirano šetaju i razgledavaju grad ili traže smještaj. Backpack kultura putovanja izuzetno je popularna u svijetu, posebno u Sjedinjenim Državama i zapadnoj Europi, a posljednjih godina sve veća popularnost ovog načina putovanja mladih kod Poljaka, Čeha, Slovaka i ostatka istočne Europe, ali i kod Koreanaca i nekih drugih dalekoazijskih stanovnika pokazuje kako je trend backpackinga u sve većem usponu. Ovakav način putovanja postao je sve popularniji i kod nas.

Definicije koje se mogu pronaći o tome što je to backpacking uglavnom se svode na to da je riječ o niskobudžetnom samostalnom putovanju u kojem se većina prtljage nosi u velikom ruksaku koji se nosi na leđima, a kao prijevozna sredstva koristi se uglavnom javni prijevoz. Dodao bih tome, često se koristi i autostop, koji je odavno postao među mladima na zapadu mnogo više od isključivo načina putovanja, već je postao i način upoznavanja lokalnog stanovništva, razmjeni zanimljivih iskustava, priča i doživljaja. U definiranju backpackinga naglasak bi ipak trebalo staviti na samostalno putovanje mladih, kao što je tome usmjerena i ova stranica.

Kada se odlučite na backpack putovanje, prvi korak bi trebalo biti odrediti destinaciju u koju želite putovati, istražiti kako doći na željenu destinaciju, što tamo vidjeti, gdje odsjesti i slično. Ukratko, sve ono što u agencijskim putovanjima vama agencija sama određuje ovdje istražujete sami. Problem? Prije bih rekao izazov i sloboda. Niste određeni nikakvim rasporedom, planom niti bilo čime drugime što vam je netko nametnuo. Ako ste ljubitelj arhitekture, zašto biste gubili vrijeme u muzejima? Ako vas zanima umjetnost, što će vam posjeta botaničkom vrtu? Ako ste odlučili feštati u Amsterdamu do ranog jutra, zašto biste sljedeći dan ujutro išli na vožnju brodićem po kanalima, ako to možete i dan kasnije, kada se oporavite? Jednostavno, na svojem putovanju imate potpunu slobodu.

Kao što je spomenuto, backpackeri najčešće koriste javni prijevoz. Od niskotarifnih aviona, vlakova do autobusa. Najčešće se putuje po promotivnim cijenama karata, jede se u jeftinijim restoranima, fast food obrtima ali i samostalno se priprema hrana kupljena u supermarketima. Spava se najčešće u hostelima ili kampovima, ali isto tako se ponekad smještaj pronalazi pomoću couchsurfinga i sličnih servisa. Cilj putovanja nije samo vidjeti znamenitosti, već i osjetiti destinaciju, upoznati ljude, druge putnike, običaje i način života. To je ono iskustvo koje se rijetko dobiva agencijskim putovanjima.

some_alt
Vlak kao prijevozno sredstvo

Kao backpackeri, vjerojatno ćete mnogo hodati. Ne samo da je to najbolji način za vidjeti neki grad, nego isto tako ponekad je i jedina opcija, jer vas neće čekati autobus pred hotelom. Stoga treba biti racionalan oko odabira prtljage. Prvo što treba optimizirati jest količina odjeće. Kada se putuje kao backpacker često se nosi ista odjeća nešto duže nego bi se nosila kod kuće, koriste se usluge pranja odjeće na destinacijama itd. Mnogi hosteli nude uslugu pranja odjeće, a vjerojatno će vam i vaši ?kauči? izaći u susret kada je pranje u pitanju.

Što ponijeti od odjeće? Odgovor na ovo pitanje redovito je individualno, no općenito uzevši, većina iskusnih backpackera vrti se oko sličnog sadržaja njihovog ruksaka. Pri tome se obično nosi od odjeće nekoliko kratkih majica, po mogućnosti od tanjeg materijala kako bi se mogle preko noći lako osušiti, te barem jednu majicu dužih rukava čak i ako je ljeto jer zaštitit će vas od komaraca i ostalih insekata. Zimi naravno broj duljih majica se povećava. Barem dva para hlača potrebno je ponijeti sa sobom. Prednost bi trebale imati hlače sa mnogo džepova u koje se mogu rasporediti razne sitnice koje vam uvijek trebaju pri ruci. Kupaći kostim je uvijek dobro imati sa sobom, čak i zimi. Zauzima malo prostora, puno manji problem je uzalud ga nositi nego na odredištu žaliti što radi nedostatka istoga propuštate odličnu priliku za kupanje. Korisno je imati jednu topliju vestu čak i ljeti, jer noći znaju iznenaditi, posebice ukoliko se dogodi primjerice kiša. Korisno je uzeti i softshell jakne, zauzimaju malo prostora a nude veoma dobru zaštitu. Treba također uzeti nekoliko pari čarapa i donjeg rublja; ono ne zauzima puno prostora, a brzo se može oprati i osušiti.Što se tiče obuće, mora biti prilagođena onome što mislite raditi na destinaciji. Ukoliko idete u planine, korisno je imati planinarske gojzerice ili cipele, a ukoliko idete u gradove, dobro je imati tenisice za pješačenja ili trčanje. Preporučujem tenisice koje su namijenjene sportskim aktivnostima, posebice trčanje, hodanje i treking. Neke casual tenisice i cipele će vam dodatno opterećivati nogu pri dužem hodanju, pa nikad se ne zna.

some_alt
sa backpackom u Veneciji

Uzmite u obzir i određene dodatne korisne predmete koje će vam biti od velike koristi kao backpackeru. Primjerice marama ili kapa tijekom ljeta služi kao idealna zaštita od sunca za vašu glavu, zajedno sa sunčanim naočalama. Nemojte zaboraviti vodu, posebice tijekom vrućina. Tijekom putovanja tijelo se više iscrpljuje nego dok ste doma, zato i trebate više tekućine da se smanji dehidracija tijela. Od kozmetičkih preparata ponesite najnužnije za osobnu higijenu, potražite one male boce šampona i sapuna, zauzimaju manje mjesta a i nećete imati problema sa zrakoplovnim kontrolama gdje je ručna prtljaga ograničena na bočice od 100ml. To su samo neki od potrebnih predmeta i dodataka koji vam mogu dobro doći, ali i koji vam možda neće trebati. Razmislite o svim drugim stvarima koje nosite na putovanja, od fotoaparata, ručnika, sredstava protiv insekata itd. razmislite što vam treba u zemlji i destinaciji u koju idete. Sredstvo protiv komaraca nije baš potrebno ako idete u posjetu ledenjaku u Alpama.Iako je backpacking putovanje složenije nego putovanje sa agencijama i zahtjeva više odgovornosti i pripreme, ono vam nudi potpunu slobodu da idete di hoćete, budete fleksibilni i upoznate destinaciju na način kako vi poželite. Ne zaboravite da svako putovanje donosi i novo iskustvo, nove priče i nova znanja. Ono je bogatstvo koje vrijedi mnogo više od novca koji potrošite na put.

Kada govorimo o troškovima putovanja, oni uglavnom ovise o tome koliko komfora vam je potrebno. Ukoliko putujete autostopiranjem, avionskim kartama koje možete dobiti po akcijskim cijenama i spavate preko couchsurfinga, veoma jeftino možete proputovati veliki dio svijeta. Što se više vaši zahtjevi za komfor povećavaju, to se povećava i cijena. Iako nije uvijek pravilo.

I na kraju ono pitanje koje se nažalost često može čuti kod nas kada dođu stranci kao backpackeri. Zašto bi vas domaćini voljeli ako ne trošite gotovo ništa i ne donosite im nikakvu zaradu? Odgovor je jednostavan. Ako ste danas student i putujete ograničenim budžetom, a super se provedete na nekoj destinaciji, ona će vam zauvijek ostati u sjećanju. Za desetak godina, velike su šanse da ćete kao novoopečeni direktor svoju obitelj na godišnji odmor povesti baš ondje. S druge strane, kada putujete kao backpacker, vi niste samo turist, vi upoznajete i sudjelujete u životu ljudi. U mnogim, posebice siromašnijim zemljama nećete moći dati veći kompliment ljudima nego da budete jednostavno jedan od njih. U autobusu, na ulici, u trgovini, svugdje. Tada ćete naučiti i da ljudsko gostoprimstvo i dobrota nemaju granice.

objavljeno: 2013-04-01Aktualno:

Museo 900 - novi muzej u Veneciji

Amsterdam iz Zagreba za 96 eura povratno

Istanbul iz Graza za 140 eura povratno

Santorini iz Beča za 45 eura povratno

New York iz Milana za 292 eura povratnoPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Najbolja novogodišnja putovanja

Gdje vidjeti polarnu svjetlost?

Najljepša bajkovita sela

Maraton i Sjeverna Koreja

Albanija - I. dio

U potrazi za izgubljenim indonezijskim kazalištemPogledajte još:

Najbolja novogodišnja putovanja


Krakov


Igor u Indokini: Malezija


Gdje vidjeti polarnu svjetlost?


Venecija