Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Cijepljenje prije putovanja

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Cijepljenje pred putovanje

Putovanje predstavlja poseban užitak i zabavu, te posebna iskustva koja su u većini slučajeva veoma dobra i zabavna. Ukoliko se putuje Europom, gotovo da ne postoje nikakve ozbiljnije opasnosti za zdravlje, osim možda izloženosti alergijama, u nešto južnijim krajevima tijekom ljeta opasnost od sunca i eventualno uboda insekata ili zmija. No kako se naši horizonti šire na druge dijelove svijeta, tako je problematika zaraznih bolesti itekako aktualna, te je važno prije putovanja dobro istražiti zemlju u koju se putuje te se pripremiti što se tiče cjepiva i preventivnih lijekova.

Ipak ponekad je preporučljivo i u Europi, primjerice ukoliko je namjera boraviti mnogo vremena u šumi tada je poželjno cijepiti se protiv krpeljnog virusnog encefalitisa. Više o problemu sa krpeljima možete pročitati u našem članku OVDJE, a posebna je zaštita, odnosno cijepljenje preporučljivo i ukoliko unutar vašeg plana puta ulazi i speleologija odnosno istraživanje spilja, pri čemu je pametno cijepiti se protiv bjesnoće koju prenose šišmiši vampiri.

some_alt
Procjena opasnosti od zaraze trbušnim tifusom

Čim se izlazi iz Europe opasnosti se povećavaju i spektar bolesti se širi. Tako u spiljama i drugim prostorima vreba i menikok, dok komarac može biti prenositelj malarije, parazitske infektivne bolesti koju izaziva sićušni parazit Plasmodium. Ukoliko putujete u tropska i suptropska područja oko Ekvatora, liječnik će vam dati osnovne upute o korištenju antimalarika koji se koristi u tabletama jer cjepiva još nema. Pri tome se posebno preporučuje procesti kemoprofilaksu, tj. terapiju lijekovima za prevenciju bolesti. Preporučljivo je s terapijom započeti tjedan dana prije puta te je nastaviti za vrijeme i nakon puta kako bi bila najefikasnija.

Problem predstavljaju i zemlje nižeg higijenskog standarda poput Indije, Bangladeša i Pakistana, te neki dijelovi Azije i Afrike kao i Središnje i Južne Amerike, gdje se preporučuje cijepljenje protiv trbušnog tifusa te oprez prilikom izbora hrane i pića. Naime, u endemskim područjima gdje su sanitarne mjere nedovoljne postoji opasnost da se vodom, a rjeđe hranom, zarazite bakterijom Salmonellom typhi koja uzrokuje trajnu povišenu temperature (i do četiri tjedna), bolove u trbuhu, glavobolju, mučninu, anoreksiju, povećanu slezenu te ružičasti osip na prsima i trbuhu (rozeolu). Bolest, ukoliko se ne liječi antibioticima, može biti smrtonosna pa se preporuča cijepljenje jer godišnje od nje oboli gotovo 22 milijuna ljudi, a 200 tisuća umire. Što se tiče želučanih i probavnih tegoba, one su moguće u velikom broju manje razvijenih zemalja, pa čak i u nekim dijelovima Europe, no uglavnom se te tegobe mogu riješiti primjenom tradicionalnih metoda za želučane i crijevne viroze (pazite na čistoću vode! U Hrvatskoj smo naučeni na pitku vodu, u većini zemalja ona je daleko slabije kakvoće).Jedna od najopasnijih bolesti na putovanju jest hepatitis. To je virusna upala jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja njezinih stanica. Može biti kratkotrajan (akutni) i dugotrajan (kronični). U nekim slučajevima, akutni hepatitis prelazi u kronično stanje, ali kronični hepatitis se može također razviti samostalno.

some_alt
Procjena opasnosti od zaraze Hepatitisom A

Najčešće se pojavljuje virusni hepatitis, ali osim navedenoga postoji i alkoholni hepatitis te hepatitis uzrokovan lijekovima. Alkoholni hepatitis najčešće nastaje nakon dugotrajne konzumacije alkohola. Alkoholni hepatitis se manifestira velikim brojem simptoma, neki od njih su: malaksalost, povećanje jetre, stvaranje tekućine u abdomenu itd. Alkoholni hepatitis može varirati od blagog do ozbiljne upale s nastankom žutice, produljenjem protrombinskog vremena i zatajivanjem jetre. Alkohoni hepatitis ne mora dovesti do ciroze, no ciroza je češća u bolesnika s dugotrajnim konzumiranjem alkohola.

Najlakše i najbrže širenje zaraze jest kod hepatitisa A koji je zarazan dva do četiri tjedna prije nego što se razviju simptomi i nekoliko dana nakon toga. Osobe s hepatitisom B ili C mogu postati nosioci virusa nakon oporavka, čak i ako se ne razvije kronična bolest i simptomi nisu prisutni.Hepatitis A, poznat i kao "bolest nečistih ruku", pojavljuje se sporadično ili u epidemijama, a do infekcije dolazi konzumiranjem hrane ili vode kontaminirane virusom hepatitisa A (tzv. fekalno-oralni put zaraze). Zato rizik zaraze virusom hepatitisa A najviše ovisi o higijenskim i sanitarnim uvjetima života. Najčešći je u djece i mlađih osoba.

Osoba je najviše zarazna tjedan dana prije početka simptoma i tijekom prvog tjedna trajanja simptoma. Prosječno razdoblje od trenutka zaraze do pojave simptoma (inkubacija) je 28 dana. Simptomi se češće očituju u odraslih nego u djece i uglavnom počinju naglo - povišena temperatura, umor, gubitak teka, mučnina, bolovi u trbuhu u području jetre, tamna mokraća, svijetla stolica, žuta boja kože i bjeloočnica. Jetreni enzimi (serumska alanin aminotransferaza - ALT i aspartat aminotransferaza - AST) su povišeni i često pokazuju vrlo visoke vrijednosti. Simptomi obično traju manje od dva mjeseca, s tim da se većina bolesnika oporavi za šest mjeseci bez ikakvih posljedica, drugim riječima ne postoji kronični oblik ove infekcije.

Ne postoji poseban tretman kojim je moguće liječiti zarazu hepatitisom A. Većina pacijenata liječi se tako da miruju tijekom jednog do četiri tjedna nakon postavljene dijagnoze i konzumiraju hranu bogatu bjelančevinama. Jedino učinkovito sredstvo u borbi protiv navedene virusne zaraze jest dosta učinkovito cjepivo koje daje 90%-tnu zaštitu od hepatitisa A, a preporučuje se osobama koje odlaze u područja gdje je učestalost ove bolesti dosta velika. Zaštita traje najmanje 20 godina.

some_alt
Procjena opasnosti od žute groznice

Od drugih bolesti posebno treba obratiti pozornost na:

Žuta groznica (Yellow fever) - teška zarazna bolest, uzrokovana virusom, a prenose je ubodom zaraženi komarci. Cjepivo protiv ove bolesti pruža zaštitu koja traje desetak godina.

Trbušni tifus (Typhoid fever) - predstavlja tešku zaraznu bolest koja se prenosi na sličan način kao i hepatitis A. Cjepivo protiv ove bolesti pruža zaštitu od tri godine.

Meningokokni meningitis - Teška zarazna bolest mozga uzrokovana bakterijom, prenosi se kapljicama u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom. Jedna doza cjepiva pruža efikasnu zaštitu.

Tetanus - akutna infektivna bolest (anaerobna infekcija) koju uzrokuje anaerobna bakterija Clostridium tetani, karakterizirana intermitentnim toničkim grčevima voljne muskulature; grč mišića za žvakanje uzrok je trizmusa. Ona se javlja kod necijepljenih osoba, a nastaje ulaskom spora Bacillus tetani, kroz povrijeđenu kožu. Difterija je teška bolest, uzrokovana bakterijom, a prenosi se kapljicama od zaražene osobe. Kombinirano cjepivo protiv ovih bolesti štiti efikasno i dugo.

Bjesnoća - redovito smrtonosna bolest, uzrokovana virusom, a prenosi se ugrizom, ogrebom ili u kontaktu s bijesnom životinjom. Preventivno cijepljenje s tri doze pruža efikasnu zaštitu. Kod svakog ugriza ili ogreba životinje, obavezno se javite liječniku. Ova bolest je prisutna također i na teritoriju Europe, pa i Republike Hrvatske.

Popis svih zemalja za koje je potrebno cijepljenje pogledajte OVDJE

objavljeno: 2013-05-19Aktualno:

Preuređenje ulice vlakova u Vijetnamu

Advent u Madridu iz Beča za 30 eura

Amsterdam iz Ljubljane za 64 eura povratno

Kopenhagen iz Beča za 10 eura povratno

Lisabon za 35 eura povratno iz BečaPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Najljepša bajkovita sela

Najbolja novogodišnja putovanja

Gdje vidjeti polarnu svjetlost?

Najljepše pješčane plaže Jadrana

Najljepše staze uz hrvatske rijeke

Grčki otoci za povoljan odmor

Najljepši romantični izleti

Najeftinija putovanja vlakomPogledajte još:

Najljepša bajkovita sela


Jezera Gorskog Kotara


Mjesec dana Irana (2. dio)


Albanska rivijera


Kajakom na more