Portal za samostalna putovanja i backpacking

Gdje vidjeti poralnu svjetlost?

tekst: Peter Polić


some_alt
Aurora Borealis

Majka priroda stvorila je brojne fenomene koji očaravaju i ostavljaju bez daha. Polarna svjetlost svakako je jedan od najzanimljivijih prirodnih fenomena koji se pojavljuje na našoj planeti. Od davnina je ova pojava fascinirala ljude koji su joj redovito davali magična svojstva i pripisivali je bogovima. U srednjem vijeku smatralo se kako je Aurora loš predznak sudbine i nagovještaj epidemija bolesti ili ratova. U Japanu se vjerovalo kako je dijete rođeno pod polarnom svjetlošću blagoslovljeno a u antičkoj Kini su povezivali polarnu svjetlost sa zmajevima. Danas je znanost utvrdila na koji način nastaje ovaj fenomen i objasnila ga kroz zakone fizike, ali to nimalo ne umanjuje mističnost i ljepotu ovog prekrasnog fenomena kojeg vrijedi barem jednom u životu vidjeti vlastitim očima.


Aurora borealis, također poznata kao sjeverna svjetla, nastaje kada nabijene čestice emitirane iz sunca (solarni vjetar) ulaze u zemaljsko magnetsko polje i sudaraju se s atomima i molekulama u našoj atmosferi. Ovi sudari oslobađaju male fotone svjetlosti u našoj ionosferi. Rijetke zrake koje su vidljive na noćnom nebu zapravo su zemaljsko magnetsko polje osvijetljeno dolaznom energijom. Pojava je vidljiva noću iako nije prisutna isključivo tijekom polarnih noći kako se često smatra, ponekad se događa i tijekom ljeta, ali kako je potrebna tama da bi se pojava vidjela, često se tijekom ljeta jednostavno nema kada vidjeti na noćnom nebu. Iako se ova pojava može vidjeti gotovo bilo gdje u području polarnog kruga ili u blizini istoga, iz praktičnih razloga postoje određena mjesta koja su daleko bolja od drugih za promatranje ovog fenomena. Donosimo najbolje lokacije na kojima možete uživati u polarnoj svjetlosti.

Abisko, Švedska

some_alt
polarna svjetlost u Abisku

Najslabije naseljena zemlja u Sjevernoj Europi, Švedska je među najpopularnijim zemljama za lov na polarnu svjetlost i općenito polarnu divljinu.  U njoj se nalazi i poznati Icehotel u selu Jukkasjarvi u regiji Kiruna, koji nudi poseban ugođaj za ljubitelje polarnih krajeva koji nudi svojim gostima umjetnički dizajn nastao od leda i barove u potpunosti stvorene od leda. No, lovci na polarnu svjetlost najčešće odlaze nešto sjevernije do malog sela Abisko. Njegov položaj usred planine Skanderna stvara savršene uvjete za promatranje, budući da snijegovi vrhovi zadržavaju oblake te ima veoma često čisto nebo za skandinavske uvjete. Osim toga, gotovo totalni nedostatak svjetlosnog zagađenja omogućava prekrasne poglede na noćno nebo čak i bez pojave same polarne svjetlosti koja doživljaj čini neponovljivim. Posebno je prilagođeno mjesto Aurora Sky, koje predstavlja poziciju za poglede prema nebu u posebno prilagođenim sjedalima. S pravom se Abisko smatra jednim od najboljih mjesta za promatranje polarne svjetlosti na svijetu.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Abisko


Tromso, Norveška

some_alt
polarna svjetlost iznad Tromso

Najveći grad u sjevernoj Norveškoj, Tromso predstavlja još jednu odličnu destinaciju kada je u pitanje promatranje polarne svjetlosti. Njegov položaj na sjeveru Norveške, tek tristo kilometara od polarnog kruga ali pod stalnim utjecajem golfske struje nudi idealne pogodnosti za promatranje polarne svjetlosti. Osim toga, Tromso je i idealno polazište za sjevernije, teže dostupne dijelove Norveške u kojima je također moguće promatrati polarnu svjetlost, poput Lofota ili još udaljenijeg Nordkappa te Alte. Tromso je idealan izbor jer grad ima što za ponuditi i kada se ne hvata polarna svjetlost: obilj udobnih kafića i restorana te lijepa priroda oko grada dati će bezbroj mogućnosti za boravak u ovom dijelu Norveške. Okružen fjordovima, planinama i otocima, krajolik je dramatičan sam po sebi, a kada ga još osvjetli polarna svjetlost, postaje bajkovit. Sezona promatranja polarne svjetlosti traje od rujna do travnja. Ukoliko dolazite tijekom jeseni, uz malo sreće može se promatrati refleksija polarne svjetlosti u brojnim jezerima oko grada koja se još nisu smrznula, a tijekom siječnja u gradu se održava Festival polarne svjetlosti.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Tromso


Reykjavik, Island

some_alt
polarna svjetlost u Reykjaviku

Zahvaljujući položaju visoko na sjeveru, cijeli Island je idealan za promatranje polarne svjetlosti. Iako su manje naseljeni dijelovi sjeveroistoka zemlje daleko bolji za promatranje, biti će dovoljno otići tek malo izvan Reykjavika i možete uživati u Aurori Borealis. Sve što trebate je malo strpljenja i pričekati vedro nebo, što zna biti izazov s obzirom na promjenjivu islandsku klimu. Island ne obiluje skijalištima kao druge skandinavske zemlje, ali svoju ponudu zimskog turizma nadoknađuje sa gejzirima, snijegom prekrivenim vulkanima i njegovoj čuvenoj Plavoj laguni. Može li biti ljepše promatranje polarne svjetlosti od topline vode iz gejzira u hladnoj, polarnoj noći?

Ukoliko želite pronaći još bolje mogućnosti za promatranje polarne svjetlosti na Islandu, gotovo u potpunosti nenaseljeni sjeverozapadni fjordovi su idealno odredište, a za uvod u atmosferu ovog dijela Islanda preporučujemo knjigu Hannah Kent, Agnesina ispovjed.


Pretraži najpovoljniji smještaj u Reykjaviku


Isle of Skye, Škotska

some_alt
Aurora borealis na otoku Skye

Iako su primjerice vanjski Hebridi naizgled bolja opcija u Škotskoj za promatranje polarne svjetlosti, zahvaljujući veoma malom svjetlosnom zagađenju na otoku Skye idealna je lokacija za promatranje polarnog neba. Osim toga, za razliku od Hebrida otok Skye je lako dostupan iz kontinentalnog dijela Škotske pa je i logistički puno bolja opcija. Kako je Škotska južnije od skandinavskih zemalja, vjerojatnost ove pojave je manja nego u ranije spomenutim državama, ali uz malo sreće i vedrog neba, Aurora Borealis se može otkriti između listopada i ožujka, posebno u širokim otvorenim područjima i na vrhu Munrosovih planina pokrivenih snijegom. Ipak često je dovoljno izaći tek malo izvan najvećeg gradića Portree kako bi se uživalo u ovom prekrasnom fenomenu.

Pretraži najpovoljniji smještaj na Isle of Skye


Murmansk, Rusija

some_alt
polarna svjetlost u Teriberki

Kada se govori o mjestima gdje je moguće vidjeti polarnu svjetlost najčešće se sasvim zanemaruje državu koja zapravo ima najviše tog jedinstvenog prirodnog fenomena: Rusiju. Sjeverna prostranstva Rusije koja se pružaju duboko na sjever u polarni krug idealna su za promatranje ovog fenomena. Naravno, većina polarne Rusije veoma teško je dostupna i predstavlja nepreglednu divljinu. Ipak regija Murmansk, na poluotoku Kola koja osjeća posljednje jezičke golfske struje tijekom zime i ima za Rusiju veoma podnošljive zimske temperature unatoč tome što se nalazi u artičkom krugu iznimka je. Regija Murmansk vrlo je popularna među ruskim turistima koji idu tamo skijati, snowboardati i posjećuju tradicionalna Sami sela. Sa 300.000 stanovnika, ovo je najveći svjetski grad unutar arktičkog kruga. Veoma lako se može vidjeti polarna svjetlost u Murmansku, no ipak je bolja ideja otputovati još 120 kilometara dalje do malog sela Teriberka, koje se pojavljuje u filmu Leviathan. Putovanje se može organizirati samostalno ili u sklopu organizirane ture. Ukoliko ste se prepali strašne sibirske zime, stvari nisu tako grozne kakvima se čine. Zima u Murmansku je blaga, s prosječnom temperaturom u prosincu i siječnju oko -10 do -15 celzijevih stupnjeva što je veoma topla temperatura za područje unutar arktičkog kruga.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Murmansku


Mora li biti baš tako skupo?

some_alt
Aurora Australis sa satelita NASA-e

Polarna svjetlost pojavljuje se uglavnom u zemljama koje nisu budžet destinacije, pa je stoga promatranje polarne svjetlosti relativno skup sport. Ipak ne mora sve baš biti tako skupo, uz malo avanturističkog duha i dobrog planiranja. Najsigurnije, najlakše i najugodnije iskustvo promatranja polarne svjetlosti jest sa organiziranim turama. Također to je i najskuplji način za promatranje polarne svjetlosti. Srećom, Aurora Borealis pojavljuje se na nebu sasvim besplatno, ukoliko sami pronađete idealnu lokaciju za promatranje. Za vidjeti polarnu svjetlost trebate čisto, vedro nebo sa što je moguće manje svjetlosnog zagađenja. Istureni vidikovac na vrhu uzvisine povećava šanse za vidjeti ovaj fenomen ali i čini ljepši pejsaž općenito. Ipak, nema nikakve garancije da ćete zaista vidjeti polarnu svjetlost čak i ako imate najbolju moguću poziciju. Ona ovisi o tome koliko će sunčeve čestice zaista ući u atmosferu i reagirati sa magnetskim poljem. Pojava se može predvidjeti, ali tek nekoliko sati unaprijed.

Predviđanje polarne svjetlosti potražite na Aurora forecast

Ukoliko se odlučite na samostalno promatranje polarne svjetlosti vodite računa o temperaturama, prijevozu i drugim logističkim detaljima jer posljednje što želite je ostati neadekvatno odjeveni na polarnoj noći bez mogućnosti brzog i efikasnog bijega u toplinu interijera.

Jeste li znali?

Iako se polarna svjetlost često poistovjećuje sa Aurora Borealis ovaj pojam zapravo označava sjevernu polarnu svjetlost. Isto tako postoji i južna polarna svjetlost, Aurora Australis koja se pojavljuje na Antartici a ponekad je vidljiva i sa Novog Zelanda, Tasmanije pa čak i sa Ognjene zemlje.

Polarna svjetlost pojavljuje se i na drugim planetama, pri čemu je posebno fascinantna na Jupiteru i Saturnu radi njihovih snažnih magnetskih polova. Ipak više o polarnoj svjetlosti sa drugih planeta pisati će neke druge generacije putopisaca u budućnosti.

objavljeno: 2018-11-24Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Destinacije za zimsko sunce

Spavanje u zračnoj luci

Najljepša bajkovita sela

Moldavija: Sve što trebate znati

Ugljan i Pašman biciklom

Osorčica: planina otoka Lošinja

Kirgistan: pustolovna tura

Zima u Tatrama


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: