Portal za samostalna putovanja i backpacking

Grčki otoci za povoljan odmor

tekst: Peter Polić


some_alt
plave špilje na Zakintosu

Razvedena grčka obala privlačila je avanturiste tijekom čitave povijesti a razvojem turizma veoma brzo je postala neizbježna destinacija za sve ljubitelje putovanja. Spoj neprocjenjive kulturne i povijesne baštine sa prekrasnim plažama, kristalno čistim morem i kroz veći dio godine ugodnom toplom klimom stavlja Grčku visoko na vrh destinacija koje se moraju posjetiti. Tisuće otoka rasprostranjenih po Egejskom, Jonskom i Sredozemnom moru, od čega ih je oko dvjestotinjak naseljeno idealno su odredište za ljetni odmor. Zahvaljujući povoljnim letovima niskotarifnih prijevoznika, tijekom predsezone i posezone neki od najpopularnijih otoka dostupni su već za nekoliko desetaka eura. Ne zaboravimo i kako ljeto na grčkim otocima traje znatno duže nego na našoj obali, idealna su destinacija za sve zaljubljenike u more i toplinu sunčevih zraka.


Krf

some_alt
plaža na otoku Krfu

Kako: Ryanair iz Budimpešte

Cijena za povratno putovanje:
- autobus Zagreb - Budimpešta (238 kn)
- prijevoz Budimpešta - Zračna luka (1060 huf)
- let Budimpešta - Krf (od 62 eura)
UKUPNO: Od 729 kuna

Otok Krf najsjeverniji je grčki otok koji se nalazi tek nekoliko kilometara od Albanske obale. Prekrasan brdoviti otok često je mijenjao tijekom povijesti vlasnike pa se na otoku osjeća značajan utjecaj mletačke kulture, britanske kolonizacije kao i antičke i moderne Grčke. Otok je prepun zelenila, dramatične strme stjenovite obale i prekrasnih plaža. Veoma je popularna turistička destinacija pa se na otoku nalazi i veliki broj turističkih resorta, radi čega je popularna destinacija za obiteljski turizam. Sam grad Krf je poznat po dvije tvrđave i starom gradu smještenom između njih koji je zaštićen kao UNESCO baština.

Pretraži najpovoljniji smještaj na Krfu


Mikonos

some_alt
kućice uz more na Mikonosu

Kako: Laudamotion iz Budimpešte

Cijena za povratno putovanje:
- autobus Zagreb - Budimpešta (238 kn)
- prijevoz Budimpešta - Zračna luka (1060 huf)
- Let Budimpešta - Mikonos (od 72 eura)
UKUPNO: Od 804 kunaOtok Mikonos nalazi se u samome središtu Egejskog mora te je poznata turistička destinacija u Grčkoj, posebice za mlade uslijed veoma razvijenog noćnog života. Jedan je od najposjećenijih grčkih otoka. Mykonos ima tendenciju tijjekom srpnja i kolovoza biti toliko pretrpan posjetiteljima da je gotovo nemoguće pronaći slobodan krevet. Najbolje vrijeme za posjet Mykonosu je sredinom svibnja pa do sredine lipnja (početkom sezone, kada je smještaj mnogo jeftiniji i nije previše vruće a letovi su veoma povoljni), ili od rujna do sredine listopada (tijekom posezone).Otok pripada otočnoj skupini Cikladi, te se nalazi između otoka Tinosa, Sirosa, Parosa i Naksosa od kojih većinu možete posjetiti tijekom toplijih mjeseci sa Mikonosa trajektom.

Otok je građen od granitnih stijena te ima prekrasne plaže i razvedenu obalu sa ugodnom klimom pri čemu je kupanje moguće do kasno u jesen. glavno mjesto na otoku je Chora koje je iznenađujuće slikovito mjesto s labirintom sitnih, bijeljenih ulica, kuća i crkava, okupljenih oko svoje luke usred široke uvale. To je jedan od najkozmopolitskijih gradića na Egejskom moru. Zbog liberalnog pogleda na seksualnost popularno je odredište za homoseksualne putnike.

Pretraži najpovoljniji smještaj na Mikonosu


Santorini

some_alt
spektakularna Fira, Santorini

Kako: Wizzair iz Beča

Cijena za povratno putovanje:
- izravni autobus Zagreb - Beč Zračna luka (260 kuna)
- let Beč - Santorini (52 eura)
UKUPNO: od 652 kuna

Zahvaljujući prekrasnoj arhitekturi na slikovitoj klisuri gradića Fira, Santorini je jedan od najprepoznatljivijih grčkih otoka. Santorini je jedan od najljepših otoka Grčke koji se nalazi u otočnoj skupini Ciklada u Egejskom moru. Vulkanskog je porijekla uslijed čega ima strme obale koje privlače podjednako ljubitelje u plivanje i sunčanje kao i ljubitelje u priobalne šetnje sa vanrednim pogledima. Posebno je zanimljiva klima otoka, jer unatoč tome što zbog svojeg položaja gotovo u središtu Atlantika bi otok trebao imati sredozemnu klimu, otok Santorini zajedno s otokom Anafijem, prema Köppenovoj klasifikaciji, ima pustinjsku klimu. To znači puno suhih i sunčanih dana tijekom cijele godine što je odlično za kupače i zaljubljenike u more i sunce.

Poznat je po dramatičnim pogledima, među kojima se ističe zapanjujući zalasci sunca iz mjestašca Oia, aktivnim vulkanom i prekrasnim plažama (npr. Perissa - vjerojatno najbolja plaži u Thiri, crnoj šljunčanoj plaži Kamari, bijeloj plaži i crvenoj plaži), Santorini je destinacija koja je visoko na popisu želja gotovo svakog zaljubljenika u putovanja.

Pretraži najpovoljniji smještaj na Santoriniju


Kreta

some_alt
Agios Pavlos, Kreta

Kako: Laudamotion (Ryanair) iz Beča

Cijena za povratno putovanje:
- izravni autobus Zagreb - Beč Zračna luka (260 kuna)
- let Beč - Heraklion (60 eura)
UKUPNO: od 690 kuna


Najveći grčki otok povijesno, kulturološki i geografski svijet je za sebe. Dok svi grčki otoci imaju svoj šarm i ljepotu, Kreta je nesumnjivo među posebnim otocima zahvaljujući svojoj raznovrsnosti, iznimnom količinom uistinu spektakularne prirodne ljepote i širokog raspona raznolike arhitekture koja se sustavno razvija još od drevne minojske kulture koja je prethodila antičkoj Grčkoj pa sve do danas, preko venecijanskog i otomanskog razdoblja do moderne Grčke.

Osim kulturom otok privlači i veličanstvenim plažama ali ima još mnogo toga za istraživanje, od visokih planinskih vrhova (od kojih su neki ostali prekriveni snijegom tijekom većeg dijela godine) i prekrasnih klanaca do tradicionalnih sela gdje nije neuobičajeno vidjeti magarce koji nose povrće i rijetko se primjeti tek poneki automobil ili skuter. Kreta je s pravom grčka u malom, od antičke tradicije na svakom koraku, maslina, prekrasnih plaža do visokih i zadivljujućih planina.

Pretraži najpovoljniji smještaj na Kreti


Zakintos

some_alt
Navaggio plaža, Zakintos

Kako: Laudamotion iz Beča

Cijena za povratno putovanje:
- izravni autobus Zagreb - Beč Zračna luka (260 kuna)
- let Beč - Heraklion (33 eura)
UKUPNO: od 509 kunaZahvaljujući svojoj popularizaciji kao party destinacija te kao destinacija sa nekim od najljepših plaža na svijetu, Zakintos je posljednjih godina veoma popularna destinacija za mlade putnike. Nalazi se u Jonskom moru gdje je i treći najveći otok. Zahvaljujući razmjernoj količini padalina tijekom blagih zima, Mlečani su ga nazivali Il Fiore de Levanto, odnosno cvijetom Levanta, zbog zelenila koje pokriva otok tijekom cijele godine. S druge strane, proljeća, ljeta i jeseni su topli i ugodni na ovome otoku zbog čega je postao veoma popularna turistička destinacija. Osim burnog noćnog života, Zakinthos nudi i nepregledne mogućnosti za uživanje u moru i suncu, kao i posjetu prirodnim fenomenima, plavim špiljama kraj rta Skinari.

Plaža Navaggio sa nasukanim brodom među najpopularnijim je plažama cijeloga Mediterana, a plave špilje predstavljaju veoma lijepi niz geoloških formacija koji sadrže prirodne lukove isklesane erozijom te prekrasnoj azurno plavoj boji mora koja je najsavršenija ujutro kada je svjetlost najsvjetlija, odakle i dolazi naziv plave špilje.

Pretraži najpovoljniji smještaj na Zakintosu


Kefalonija

some_alt
stjenovita obala Kefalonije

Kako: Laudamotion iz Beča

Cijena za povratno putovanje:
- izravni autobus Zagreb - Beč Zračna luka (260 kuna)
- let Beč - Argostelis (78 eura)
UKUPNO: od 803 kuna


Još jedan prekrasan otok u Jonskom moru te najveći jonski otok, Kefalonija nije toliko turistički razvikan kao susjedi ali je također veoma privlačna turistička destinacija. Otok je najpoznatiji po filnmu Mandolina kapetana Corellia iz 2001. godine. Otok se sastoji od četiri poluotočića, a obuhvaća i neke prilično ozbiljne planine, što zajedno tvori izvanredan krajolik. Lijepe plaže, bogatstvo prirode i kulture čini Kefaloniju još jednom privlačnom destinacijom u grčkom arhipelagu.

Sjeverno od Kefalonije nalazi se Itaka, otok koje duguje svoju slavu grčkim mitovima. Otok je postao poznat diljem svijeta zahvaljujući Homerovim epovima Ilijadi i Odiseji, kao postojbina grčkog heroja Odiseja.

Pretraži najpovoljniji smještaj na Kefaloniji

NAPOMENA: Prikazane cijene odnose se na akcijske ponude različitih prijevoznika. Cijene mogu varirati i ukoliko zaista želite povoljne cijene kakve su ovdje prikazane, preporučujemo pratiti neko vrijeme kretanje cijena letova. Uz malo sreće, mogu se pronaći i povoljnije cijene. Prikazane cijene uzmite više kao orijentaciju koliko povoljno može biti nego kao konkretnu vrijednost prilikom planiranja putovanja. Od srca Vam želimo i povoljnije cijene od prikazanih.

Booking.com

objavljeno: 2020-06-18Pratite nas:Aktualno:

Podgorica iz Zagreba od 35 eura povratno

London iz Osijeka za 40 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 40 eura povratno

Krf iz Zagreba za 52 eura povratno

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratnoPovezano:

Krf iz Zagreba za 52 eura povratno

Zakintos iz Beograda za 59 eura povratno

Kreta iz Beograda za 69 eura povratno

Hramovi Grčke

Dugi otok

Ugljan i Pašman biciklom

Olib

Cres biciklom

Najljepše staze uz hrvatske rijeke


Pogledajte još:

Dugi otok


Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet
Video:Mali trikovi: