Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Gradovi koje vrijedi posjetiti zimi

tekst: Peter Polić


some_alt
zimska idila u New Yorku (independent.co.uk)

Hladne zime i kratki dani osim skijaša ili avanturista koji su odlučni putovati u daleke, egzotične i toplije krajeve malo koga privlače na putovanja. Nakon što Božićni i novogodišnji praznici još dodatno isprazne kućni budžet, početak godine veoma rijetko je vrijeme za putovanja. Ipak povoljne karte koje nude razni prijevoznici tijekom zime, izostanak gužvi oko najzanimljivijih znamenitosti te želja za promjenom navodi ipak da razmislimo o putovanju i tijekom zime. Dodamo li tome razne događaje koji se odvijaju tijekom zime, zatim gradove toplije klime u kojima su zime ugodnije i relativno malen broj turista, putovanje tijekom zime uopće ne zvuči loše. U nastavku donosimo pet gradova koje svakako vrijedi posjetiti tijekom zime. Bez skijaške opreme.


Venecija

Tijekom toplih mjeseci, Venecija je puna turista iz cijeloga svijeta te je potrebno čekati satima kako bi se ušlo u katedralu Sv. Marka. Tijekom zime, turista je znatno manje, a cijene su niže. Bez velikih gužvi kojima turističke brodice i gondole zakrče kanale, možete promatrati kako se život u gradu prirodno kreće vodenim tokovima: od prijevoza pošte pa sve do pogreba.

Tijekom zime, vrijeme u Veneciji može vas pozitivno i negativno iznenaditi. Ako imate sreće, dočekati će vas prekrasni sunčani dani sa prohladnim ali ugodnim temperaturama. S druge strane, može se spustiti vjetar sa vrhova Dolomita koji se nalaze u zaleđu te donijeti hladan zrak. Srećom kiše je u prosjeku tijekom siječnja i veljače u Veneciji manje nego u ostalim mjesecima. Nekoliko puta godišnje, no ipak češće u studenom i prosincu dolazi po velikih plima koje poplave grad. Acqua alta odnosno visoka voda najčešće znači kako će povremeni valovi nanositi more pod vaše noge, ali ponekad se dogodi i prava poplava kada vam more prelazi gležnjeve.

Zimska stanka kada se broj turista značajno smanji a grad se vrati u ruke svojih stanovnika u Veneciji traje kratko: od nove godine pa do karnevala. No upravo je karneval razlog više za posjetu Venecije zimi. Tada zaboravite na manji broj turista i ulice bez gužvi, upravo suprotno, ulice i kanali ovoga grada pretvaraju se u veliku, bučnu i šarenu zabavu. Ove zime karneval se održava od 23. siječnja do 9. veljače.

Do Venecije je najjednostavnije doći izravnom autobusnom linijom Črnja Toursa (polazak u 4:55 iz Zagreba, dolazak u Venezia Mestre u 11:05) pri čemu su dostupne povratne karte već od 337 kuna. Karte možete kupiti OVDJE. Također je moguće doći preko Trsta redovitom autobusnom linijom iz Rijeke ili Zagreba, a zatim vlakom ili autobusom Flixbusa pri čemu su cijene dostupne već od 1 euro (veliki broj linija od 5 eura). Ukoliko se karte kupuju dovoljno unaprijed, cijena jednosmjerne karte Trst - Venecija iznosi 9 eura. Cijena povratne karte od Rijeke do Trsta je 110 kuna, a ukoliko se kupuju unaprijed, karte su po istoj cijeni dostupne i iz Zagreba do Trsta. Za doći do Venecije preporučujemo i GoOpti prijevoz od Zagreba do Venecije po cijenama već od 24 eura po smjeru. 

Pročitajte i naš vodič kroz Veneciju

Pretraži najpovoljniji smještaj u Veneciji


Berlin

some_alt
Berlinska katedrala u snijegu (wikipedia)

Tijekom zime, Berlin se pretvara u jedan sasvim drugačiji grad nego je to tijekom ljeta. Dok se diljem grada sjaje božićni sajmovi snijeg polako prekriva njegove parkove a jezera oko grada se često tijekom zime zalede. No Berlin ostaje privlačan i kada se božićni sajmovi zatvore a proljetno sunce još ne rastopi napadali snijeg. Također, niskotarifni letovi iz Zagreba prema Berlinu koji se održavaju tijekom cijele godine motiv su više za zimski izlet u glavni grad Njemačke.

Iako se možete skloniti u velikom broju muzeja, kafića i restorana od hladnih zimskih dana u Berlinu, prava zabava je zapravo vani. Tiergarden park pretvara se u pravu šumu kada snijeg prekrije njegove livade pa nema mobilnih roštilja, veselih društva na dekicama te razigrane djece i mladih sa loptama. Ipak ljudi će i dalje šetati tom magičnom šumom, u potrazi za svježim zrakom i bijelom zimskom idilom parka. Ukoliko vas više zanima zabava, tada se morate zaputiti u Görlitzer Park, gdje se održava tradicionalno grudanje Schneeballschlacht svakog Božića. Osim 25. prosinca, masovno grudanje održati će se i 31. siječnja.

Tijekom veljače u Berlinu se održava Berlinale, tradicionalni filmski festival. Uz festival u Cannesu i Veneciji spada u veliku trojku festivala te je odličan izbor za sve ljubitelje filmova i glamura. Ukoliko ipak više volite druge vrste umjetnosti, tijekom veljače se također održava i Transmediale festival spoj kulture, umjetnosti i tehnologije. Program izložbe predstavlja tematski kustos posebno usmjeren na djela koja nas izazivaju promisliti naš svakodnevni odnos prema tehnologiji, te prema odnosu staroga i novoga.

Do Berlina se može doći iz agreba letovima Germanwingsa. Ponekad je također dobra ideja letjeti iz Venecije sa Easyjetom, jer su često cijene karata na popustu. Do Venecije možete vlakom preko Trsta, pri čemu treba cijeni karte dodati cijenu za vlak Trst- Venecija (oko 15 eura) i cijenu karte autobusa do Trsta (iz Rijeke i Zagreba 110 kuna povratno). Za doći do Venecije preporučujemo i GoOpti prijevoz od Zagreba do zračnih luka u Veneciji po cijenama već od 24 eura po smjeru. 

Potražite najpovoljnije cijene letova od Hrvatske do Berlina.

Alternativno do Berlina se može doći i vlakom. Cijena karte počinje od 90 eura povratno, ako se putuje prekoBudimpešte. Kako bi se mogla dobiti karta po navedenoj cijeni potrebno je unaprijed kupiti Sparseine kartu Budimpešta - Berlin na stranicama mađarskih željeznica, a za povratak kupiti također unaprijed kartu na stranicamanjemačkih željeznica. Za vlak Zagreb - Budimpešta kartu je dovoljno kupiti na bilo kojoj međunarodnoj blagajni Hrvatskih Željeznica, moguće i nekoliko minuta prije polaska vlaka.

Pročitajte i naš vodič kroz Berlin

Pretraži najpovoljniji smještaj u Berlinu


Barcelona

some_alt
Font magica de Montjuic (flickr; Jaume Escofet)

Zima je vjerojatno najbolje vrijeme za posjetu Barceloni, najvećem gradu na Mediteranu i prijestolnici autonomne pokrajine Katalonije. Temperature su uglavnom ugodnih desetak stupnjeva a tijekom zime u Barceloni je najmanji broj padalina. Iako ljubitelji plaža u ovome razdoblju neće doći na svoje, Gaudijev grad oduševiti će tijekom zime ljubitelje arhitekture, dizajna i umjetnosti, jer će se do glavnih atrakcija dolaziti bez prevelikih gužvi i čekanja u redovima na vrućem mediteranskom suncu.

Blaga klima i veliki broj sunčanih dana tijekom zime također će vam omogućiti šetnje uz plažu ili kroz parkove Barcelone, ono što hladno vrijeme tijekom zime u većem dijelu Europe onemogućava. Prošetajte kroz stari dio grada krivudavim ulicama i uz skrivene trgove, fontane i palače u Barri Gotic. Kratki zimski dani pri tome ne moraju biti nedostatak, Font magica de Montjuic odnosno magična fontana nudi svakih trideset minuta svojevrsnu predstavu boja, vodenih oblika i glazbe koja u nešto hladnijim zimskim noćima posebno izgleda zanimljivo. Također i noćni pogled na grad sa brda Montjuic ima svoje posebne čari, kada milijuni svjetla diljem grada i okolice osvijetle noćno nebo. Također, tijekom zime i ranog proljeća odlično je vrijeme za posjetu neke od utakmica FC Barcelona, najpoznatijeg i najpopularnijeg nogometnog kluba.

Do Barcelone se može doći već za nekoliko desetaka eura redovnom linijom Ryanaira iz Venecije. Od Zagreba do Venecije moguće je stići autobusom Črnja Toursa (polazak u 4:55 iz Zagreba, dolazak u Venezia Mestre u 11:05). Karte od Zagreba do Venecije dostupne su već od 337 kuna. Karte možete kupiti OVDJE. Sa kolodvora Venezia Mestre vozi autobus izravno do zračne luke Venezia Treviso po cijeni od 10 eura (18 eura povratno). Povoljnije, može se doći sa Vezenia Mestre vlakom do kolodvora Treviso Centrale za 3,30 eura. Odakle gradski autobus vozi ravno do zračne luke (1,20 eura po smjeru).

Više mogućnosti za dolazak do zračne luke Venezia Treviso nudi prijevoz kombinacijom autobusa i vlaka preko Rijeke. Nekoliko puta dnevno autobusi Autotransa povezuju Rijeku i Trst (od 110 kuna povratno), odakle možete vlakom Trenitalia za 13,75 eura do Treviso Cenrale. Odakle gradski autobus vozi ravno do zračne luke (1,20 eura po smjeru).

Isto tako, preporučujemo Vam GoOpti prijevoz od Zagreba do Venezia Treviso po cijenama već od 24 eura po smjeru.  

Potražite najpovoljnije letove iz Venecije do Barcelone.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Barceloni

Atena

some_alt
panorama Atene sa Akropolom (wikipedia)

Ne samo što bijeg na jug Balkanskog poluotoka nudi toplije temperature tijekom zime te što se antički ostaci koji se nalaze doslovno svugdje u gradu mogu vidjeti bez hordi drugih turista. Atena tijekom zime također ima i manje smoga, nema užurbane jurnjave prema Pireju i trajektima za stotine grčkih otoka, a sami Atenjani iskorištavaju svaku prigodu uživati u svojem gradu dok nije preplavljen gostima. Plaka je i dalje puna terasa kafića i restorana, unatoč hladnijem vremenu, dok stolove griju infracrveni grijači.

Antička promenada koja povezuje najvažnije povijesne spomenike u gradu te koja je pješačka zona postaje glavno šetalište za Atenjane tijekom zime, koji iskorištavaju svaku zraku sunca za rekreaciju kao i šetnju sa obiteljima, ljubimcima ili svojim partnerima. Čak i dok je kiša, trgovina se neumorno odvija na Monastirakiju, a veliki broj muzeja, među kojima se ističe Nacionalni arheološki muzej (ulaznica 7 eura, studenti 3 eura) najveći muzej u cijeloj Grčkoj te jedan od najvećih u Europi, zatim Muzej umjetnosti Ciklada (ulaznica 7 eura, studenti 3,5 eura, ponedjeljkom svi 3,5 eura) a od ožujka bi se trebao otvoriti i novi muzej Akropole koji će sadržavati neke od najbolje očuvanih skulptura iz Partenona.

Kada sunce jače ugrije zimske dane u Ateni, Grci kažu kako su halcyon dani i čini se da ovdje zime uopće nema. Pogled sa Areopagusa tada je fantastičan, dok je cijela Atena na dlanu. Topliji sunčani dani su odlično vrijeme za razgledavanje svih zanimljivosti diljem grada, ali i za male izlete na okolne otočiće koji izgledaju sasvim drugačije tijekom zime, kada su gotovo pusti. Hydra ili Egina su najbolji izbor za takve kratke jednodnevne izlete.

Najpovoljnije se do Atene može doći redovnim letovima Ryanaira iz Budimpešte pri čemu su cijene dostupne već za tristotinjak kuna povratno. Do Budimpešte jest najlakše i najbrže doći vlakom. Svakodnevno Zagreb je povezan redovnom linijom do kolodvora Deli. Također je moguće doći i autobusom koji putuje srijedom, petkom i nedjeljom u 17:15 sa dolaskom u 22:15 u Budimpeštu. Cijena karte je 120 kn po smjeru. Više informacija na na stranicama Volanbusza.

NAPOMENA: zbog izbjegličke krize zatvoren je željeznički promet između Hrvatske i Mađarske. Iako se nadamo kako će do siječnja ponovno biti uspostavljen, vodite računa o tome. Alternativno, možete do Budimpešte preko Ljubljane, sa povratnim kartama Ljubljana - Budimpešta već za 29 eura.

Potražite najpovoljnije letove iz Budimpešte do Atene.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Ateni


New York

some_alt
New York pod snijegom (pixabay)

Povoljne zrakoplovne karte koje su dostupne iz naše šire okolice već za 300 eura povratno čine putovanje u New York mogućim i sa manjim budžetom. Iako New York nije grad u kojem ćete preko zime pobjeći od snijega i ugrijati se, već štoviše, vjerojatno ćete doći i na niže temperature nego kod nas, snježne pahuljice dati će Manhattanu jedan drugačiji, romantični čar, čak i kada božićni ukrasi budu već uklonjeni. Tijekom siječnja u New Yorku je najmanje padalina, tada nebo poprimi jarko plavu boju a zubato sunce se zrcali na neboderima čak i kada je temperatura ispod ništice.

Zima je odlično vrijeme shopping po kojem je grad poznat, ali isto tako i za posjetu muzejima i galerijama kojih u New Yorku ima napretek. Vedro nebo daje odličan pogled na grad, pa je stoga zima pravo vrijeme za posjetu Rockfeller center odnosno Top of the Rock observation center (ulaznica 32 USD) odakle imate predivan pogled na grad sa terase na sedamdesetom katu.

Spomenimo i kako se ove godine odvijaju dvije zanimljive izložbe, Picasso Sculpture u Museum of Modern Art (MoMA) (ulaznice 5 USD) pri čemu će biti izloženo oko 150 skulptura ovoga poznatog slikara. Izložba traje do 7. veljače. Druga značajna izložba je posvećena jednom od najpoznatijih američkih pisaca, Ernest Hemingway: Between Two Wars u The Morgan Library & Museum (ulaznica 18 USD, studenti 12 USD, petkom od 19 do 21 sat besplatno). Izložba sadrži izvorne rukopise nekih ranih tekstova Hemingwaya, njegova pisma sa Gertrude Stein i Scottom Fitzgeraldom tijekom boravka u Parizu kao i razne njegove osobne predmete.

S vremena na vrijeme dostupne su zrakoplovne karte do New Yorka iz naše šire okolice po cijenama od oko 300 eura povratno, prije svega iz zračnih luka u Italiji ili iz Budimpešte.

Potražite najpovoljnije letove iz Budimpešte do New Yorka te iz Italije do New Yorka.

Pretraži najpovoljniji smještaj u New Yorku


objavljeno: 2018-06-28Aktualno:

Pariz iz Zadra za 36 eura povratno

Mikonos iz Beča za 38 eura povratno

Poznanj iz Zadra za 39 eura povratno

Oman ukida vize za posjete do 10 dana

Malaga iz Beča za 22 eura povratnoPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Spavanje u zračnoj luci

Najljepša bajkovita sela

Najbolja novogodišnja putovanja

Planinarenje zimi: kako se pripremiti

Vrbnik

Opatijska rivijera

Irački kurdistan

Najljepši romantični izletiPogledajte još:

Planinarenje zimi: kako se pripremiti


Jezero Lepenica kajakom


Vrbnik


Grobničke Alpe


otok Biševo