Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Kako letjeti još povoljnije

piše: Peter Polić


some_alt
zrakoplovi Ryanaira (ryanair.com)

Povoljni zrakoplovni operateri kao što su Ryanair, Wizzair, Easyjet i drugi uveli su pravu revoluciju na letovima unutar Europe, uslijed čega su i razni drugi nacionalni i konvencionalni operateri počeli nuditi značajno povoljnije karte za letove unutar Europe. Uslijed toga mogućnost posjete velikog broja destinacija za tek stotinjak kuna postaje ugodna realnost za sve ljubitelje putovanja. U posljednje vrijeme sve se više pojavljuju razni posrednici koji prodaju karte po još povoljnijim cijenama nego sami operateri, zahvaljujući posebnim ugovorima sa određenim pružateljima usluga kreditnih i debitnih kartica. Time ionako povoljni letovi mogu biti još povoljniji. Kako i zašto, pročitajte u nastavku.Kako to funkcionira?

some_alt
Wizzair zrakoplov (wikipedia)

Razni posrednici nude povoljnije zrakoplovne karte ukoliko se karte kupuju sa određenom kreditnom karticom. Pri tome posrednici kopiraju ideju koju su u početku radili niskotarifni operateri, zarađuju na raznim drugim detaljima umjesto izravno na usluzi, u ovom slučaju proviziji. Ipak posrednici uzimaju proviziju, i to prilično veliku. Ukoliko ne kupujete sa predviđenom karticom na koju nude popust (a koji ostvaruju sa internim dogovorima i suradnjim sa raznim pružatelja kartičnih usluga) cijena će biti osjetno veća nego početna cijena. Isto tako, posrednici nude usluge hotela, rent-a-car, oglašavanja na stranicama itd. sa kojima si podižu prodaju. Sljedeće pitanje koje se postavlja, da li je ovakva kupovina legitimna i legalna? Odgovor je negdje u sivoj zoni, no što se krajnjih korisnika tiče, stvar je jednostavna. Vi uplatite agenciji da kupi za vas povoljnije karte i stvar je otprilike jednaka kao da npr. date svoje podatke prijatelju ili kolegi sa posla da vam kupi karte. S druge strane rumbo.es, viajar i slični posrednici su legalne tvrtke registrirane u zemljama članicama Europske Unije te ukoliko se pojavi bilo kakvo kršenje zakona rokovodstvo tvrtke će kazneno odgovarati. Stoga se može reći kako je za krajnjeg korisnika prilično sigurno.


Kako pronaći povoljnije letove?

Sada dolazimo do onog "pravog". Kako pronaći i kupiti povoljne letove koji će preko posrednika biti jeftiniji nego izravno preko zrakoplovnih operatera? Već su dugo godina povoljnije karte konvencionalnih prijevoznika preko posrednika kao što su Airtickets24 i sličnih koje se mogu pronaći preko Skyscannera. (Kako tražiti povoljne letove pomoću tražilice Skyscannera potražite OVDJE).

Upravo je Skyscanner na način opisan OVDJE prvi korak u pronalasku povoljnog leta. Nakon što pronađete povoljni let možete provjeriti nude li razni posrednici povoljnije letove. Trenutno rumbo.es nudi popust za kupovinu preko MAESTRO kartica, dok viajar nudi popust za DINERS kartice. Ipak nažalost popust ne vrijedi za sve letove, pa stoga treba provjeriti isplati li se uopće posrednike uzimati u obzir. Razlog radi kojeg preporučujemo prvo pretragu putem Skyscannera jest zbog toga što rumbo.es i drugi posrednici imaju manje mogućnosti manipulacije datumima i kombinacije odredišta.

Nakon što smo pronašli let koji je relativno povoljan, primjerice na stranicama Ryanaira, provjeravamo da li postoji među posrednicima povoljnija cijena leta. Za primjer odabrati ćemo let iz Rijeke za Stockholm Skavsta krajem svibnja koji na stranicama Ryanaira košta 59 eura povratno:

some_alt


Sada otvaramo stranicu rumbo.es te upisujemo u pretragu iste podatke, polaznu luku Rijeka i odredišnu luku Stockholm Skavsta te iste datume. Imajte na umu kako mora cijelo vrijeme stranica rumbo.es ostati na španjolskom jeziku. Ako imate problema sa razumijevanjem, koristite google translator (desni gumb miša u prozoru te opcija prevedi na hrvatski u Chrome-u). Isti let pronašli smo za samo 37 eura povratno.

some_alt


Odabiremo "Continuar" i nastavljamo kupovinu. Na sljedećoj stranici ignoriramo rent-a-car, ponude hotela te ponudu "no problem" osiguranja leta (osim ako ne smatrate da Vam je to potrebno iz vaših osobnih razloga, u svakom drugom slučaju riječ je o pokušaju navlačenja na kupovinu usluge preko iste te stranice kako bi dobili proviziju za još "nešto" što ćete kupiti) te upisujemo podatke od putnika jednako kao što bi upisivali podatke od putnika na stranici samih prijevoznika prilikom kupovine karte.

Ponekada je moguće pronaći i dodatne popuste, pa čak i besplatne avionske karte sa dodatnim popustom koji se ostvaruje u obliku vouchera. Ukoliko je voucher dostupan, te ukoliko ste ga pronašli na nekoj od internet stranica ili foruma (ubuduće ćemo ih objaviti i na našoj facebook stranici ukoliko ih zateknemo) upisujete ih u nastavku pod opcijom "Tienes un bono de descuento (voucher)". Ukoliko nemate voucher ostavite to polje prazno.

some_alt


Nakon što unesete svoje podatke, još će Vas jednom pitati za provjeru ako ste sigurni da ne želite osiguranje. Slobodno kliknite sivi link kojim potvrđujete da Vam nije potrebno dodatno osiguranje i nastavite sa kupovinom. Slijedi izbornik u kojem upisujete podatke sa svoje kreditne kartice. Najbitnije je ostaviti metodu plaćanja Maestro karticom. Ukoliko promijenite na bilo koji drugi oblik plaćanja, vidjeti ćete kako kupovina karata preko rumbo.es nije nimalo povoljna. Kao što možete vidjeti na slici u nastavku, kupovina putem MAESTRO kartice u našem primjeru je snizila početnu cijenu stranice rumbo.es za 47 eura, čime je cijenu karte učinila povoljnijom čak i od cijene koju nudi Ryanair na svojim stranicama.

some_alt


Nakon što ste obavili kupovinu i autorizaciju vaše kartice, podatke o Vašem letu rumbo.es poslati će Vam elektronskom poštom, te ćete nakon toga moći samostalno obaviti check-in na stranicama Ryanaira. Čuvajte taj email.Nakon što je obavljena kupovina karata, podacima koje ste dobili na elektroničku poštu morate na stranicama operatera kojim letite (ukoliko se radi o Ryanairu, tada sedam dana do dva sata prije putovanja) napraviti online check-in. Čuvajte email koji ćete dobiti nakon kupovine od rumbo.es ili druge stranice preko koje kupujete karte, jer će se u tome emailu nalaziti podaci preko kojih se spajate na stranicu prijevoznika za oline check-in. Ako to ne napravite u zračnoj luci će vam naplatiti izdavanje boarding pass-ova.

Inspiracija za povoljna putovanja?

Na našim stranicama često objavljujemo povoljne avionske karte i ponude koje uključuju povoljna putovanja i prijedloge kako i kamo putovati. Nastojimo kada god je to moguće predložiti putovanje u zanimljive destinacije diljem Europe i svijeta pa Vas stoga pozivamo da nam se pridružite pratite našu FACEBOOK stranicu, na kojoj donosimo svakodnevne novosti, savjete za putovanja, fotografije sa putovanja i još mnogo toga. Slobodno nas kontaktirajte ukoliko trebate savjet za putovanje ili imate bilo kakvu sugestiju, primjedbu ili pohvalu.

Za smještajne kapacitete na putovanjima preporučujemo vam tražilicu:

objavljeno: 2015-10-28Aktualno:

Egipat iz Beograda za 110 eura povratno

Berlin za 69 eura povratno iz Zagreba

Izrael iz Budimpešte za 19 eura povratno

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Kopenhagen iz Beča za 17 eura povratnoPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Spavanje u zračnoj luci

Najljepša bajkovita sela

Najbolja novogodišnja putovanja

Najbolja adventska putovanja

Najljepše pješčane plaže Jadrana

Najljepše staze uz hrvatske rijeke

Pariz

Grčki otoci za povoljan odmorPogledajte još:

Spavanje u zračnoj luci


Planinarenje zimi: kako se pripremiti


Najbolja adventska putovanja


Najljepši dvorci Hrvatske


Jordan