Portal za samostalna putovanja i backpacking

Najljepša adventska putovanja

tekst: Peter Polić


some_alt
božićni ugođaj

Zimski ugođaj, kuhano vino, božićne pjesme i okićeni borovi, samo su dio tradicionalnog božićnog ugođaja koji se može pronaći na sajmovima diljem svijeta neposredno pred Božićne i novogodišnje praznike. O tome da li je Božić postao komercijalistički praznik te da li je izgubljen pravi duh toga blagdana vode se žestoke rasprave, no bez obzira na to predbožićno, adventsko razdoblje daje posebni ugođaj i toplinu hladnim zimskim večerima, te unosi radost u gotovo svakog posjetitelja koji zaluta u adventski svijet.

Povijesno, ovi sajmovi sežu u srednji vijek te se pojavljuju upravo tamo gdje su i danas najpopularniji, u Njemačkoj i Austriji. Smatra se kako je najstariji božićni sajam u Dresdenu, koji se održava od 1434., iako se prema nekim drugim izvorima najstarijim smatra Munchenski, koji seže stotinjak godina dalje u prošlost, te se početak smatra oko 1310. godine. Danas su se ovi sajmovi proširili na gotovo svaki grad u Europi, a najpopularniji je svakako božićni sajam u Beču te u Berlinu, no sve veću pozornost izazivaju i božićni sajmovi u Irskoj, odnosno u Dublinu, Francuskoj kao i božićni sajmovi u Sjedinjenim Državama.

Božićni sajmovi održavaju se i kod nas, pri čemu prednjači božićni sajam u Zagrebu, ali sve veća je i zanimljivija i ponuda sajmova u Varaždinu, Osijeku te Rijeci. Osim klasičnih štandova dekoriranih u božićnim motivima, sajmove prate i razna koncertna te kulturna zbivanja, prodaja slatkiša, kuhanog vina, kobasica i ostalih kulinarskih proizvoda, klizališta i ostale zanimljivosti.


Beč

some_alt
božićni sajam, Beč

Božićni sajam u Beču svakako je jedan od najpopularnijih božićnih sajmova za posjetitelje iz Hrvatske. Duga tradicija božićnih sajmova te rasprostranjenost raznih aktivnosti po cijelome gradu daju bečkome sajmu posebnu čar, koja ostavlja još jači dojam kombinirana sa tradicionalno bajkovitim izgledom ovoga povijesno značajnog grada na Dunavu. Tradicija sajma seže u vrijeme najranijih sajmova, odnosno u četrnaesto stoljeće, no svoj pravi raskoš dobiva usponom habsburškog dvora tijekom posljednjih nekoliko stoljeća. Iako je dinastija Habsburga nestala iz europske vladarske scene, zahvaljujući turizmu i entuzijazmu građana Beča sajam je zadržao svoj značaj.

Glavni božićni sajam u Beču nalazi se u parku ispred raskošne gradske vijećnice (Wiener Christkindlmarkt am Rathausplatz). Cijeli prostor dizajniran jest na način da obiluje romantičnom iluminacijom te klasičnim božićnim motivima. Nekoliko velikih borova okićeno je krupnim rasvjetnim tijelima u obliku šarenih licitarskih srca, raznih kugli, šešira i drugih oblika, a pod borovima se rasprostire mnoštvo šarenih kućica - štandova. Okićena je i sama zgrada vijećnice. Sve skupa izgleda bajkovito i unosi toplinu bez obzira što temperatura često odlazi daleko ispod ništice. Od mnoštva štandova velika većina nudi ukrase za bor i dom, a također tu je i nezaobilazno kuhano vino, punč, kobasice, razni sendviči i slastice.

Pročitajte naš vodič za Beč


Bečki sajam posebno je zanimljiv za djecu. Osim nebrojenih slastica i igračaka koje se mogu kupiti, sajam također nudi zabavni park koji se postavlja uz gradsku vijećnicu posebno napravljen upravo za najmlađe. Osim gradske vijećnice božićni sajam se rasprostire kroz ulicu Freyung, zatim štandove na Spittelbergu, Am Hofu i ispred crkve sv Karla Boromejskog (Karlskirche). Arome kandiranog voća, šećerne vune i drugih delicija poput božićnih bušita i pečenog kestena šire se diljem grada oko malih drvenih štandovima.

Poseban sajam u Beču održava se oko dvorca Shonbrun, gdje se osim tradicionalnih aktivnosti povodom božićnog sajma odvijaju i razne aktivnosti za djecu, radionice s zagonetkama, prepričavanje božićnih bajki te je postavljen poseban filmski projekt. Tu je i drvena igraonica za najmlađe posjetitelje te Advent kalendar ukrašen temama iz božićnog tržišta.

Do Beča se može doći jednostavno i brzo autobusnim linijama iz Zagreba. Cijena jednosmjerne karte s Flixbusom kreće se već od 17 eura.


Potražite najpovoljniji smještaj u Beču


Graz

izvor: graztourismus.at/
ledene figure, Graz

Drugi najveći austrijski grad i nama mnogo bliži Graz ima svoj tradicionalni Božićni sajam koji se uglavnom nalazi oko franjevačke crkve. Štajerska umjetnost i obrt, regionalni poljoprivredni proizvode, vrući punč i kuhano vino posebno privlače sve posjetitelje ovoga sajma.

Božićni sajam se nastavlja na prostor ispred Gradske vijećnice s divovskim božićnim drvcem te starinskim vrtuljkom za djecu. Eiserne Tor je glavno odredište za božićni shopping, pri čemu sav prihod ide isključivo lokalnim dobrotvornim organizacijama te odabranim humanitarnim projektima. Posebna zanimljivost jest i ledena skulptura u Landhaushofu sa prikazom jaslica. Ove čarobne jaslice, izrađene s oko 50 tona kristalno čistog leda, predstavljaju posebno umjetničko djelo koje se iznova izrađuje svake godine.

Pročitajte naš vodič za Graz

U Grazu se nalazi i ured za božićne pjesme. Od 1991, ured za božićne pjesme predstavlja broj jedan lokaciju za sva pitanja i komentare koji se odnose na Austrijske i međunarodnim pjesme, tekstove, priče i pjesme iz svečane sezone božićnog razdoblja. Osim opsežnog knjižnice glazbe,obrazovano i ljubazno osoblje nudi uslugu pretraživanja božićnih pjesama i napjeva. S ovog mjesta, stihovi i note šalju se po cijelom svijetu.

Do Graza se iz Zagreba može doći već za 12 eura po smjeru autobusom prijevoznika Flixbus.

Potražite najpovoljniji smještaj u Grazu


Klagenfurt

some_alt
krampus, Klagenfurt

Zbog svoje relativne blizine te lokacije u Alpama, božićni sajam u Klagenfurtu još je jedno odlično odredište za zaljubljenike u božićnu tematiku. Posebice stoga, što ovaj prekrasan božićni sajam privlači ipak manje turista a samim time i gužve nego božićni sajmovi u Grazu i Beču, no ipak unatoč tome smatra se najljepšim sajmom u alpsko-jadranskoj regiji.

Središte sajma nalazi se na Neuer Platzu trgu iako je zapravo cijeli grad ukrašen čarobnim iluminirajućim motivima Božića. Ulice, uličice i trgovi sjaju u vilinskim svjetlima i stvaraju čarobno, blagdansko ozračje.

Pročitajte naš vodič za Klagenfurt

Trgovine s božićnim ukrasima, štandovi sa kuhanim vinom, punčem i ostalim specijalitetima posebno privlače sve posjetitelje da zastanu i uživaju u trenutku pod padinama Alpa.

Božićni sajam nudi sve tipične koruške gastronomske delicije, a također se mogu pronaći božićni darovi tipičnog koruškog stila na jednom od štandova za umjetnost i obrt. Mnoge tradicionalne manifestacije održat će se oko božićnog sajma na Neuer Platzu - poput u Austriji najveće "Krampus" vožnje te raznih božićnih koncerata.

Najjednostavnije se iz Zagreba (ili Rijeke) može do Klagenfurta vlakom. Putovanje iz Zagreba do Klagenfurta traje 4 i pol sata s presjedanjem u Villachu. Ukoliko kupujete karte na stranicama Austrijskih željeznica, moguće je kupiti kartu po akcijskoj cijeni već od 19,90 eura od Zagreba do Klagenfurta.

Najpovoljnije karte pretražite na stranicama Austrijskih željeznica

Potražite najpovoljniji smještaj u Klagenfurtu


Ljubljana

some_alt
božićni ugođaj u Ljubljani

Slovenski glavni grad tijekom prosinca dobiva posebnu čar kada se uz obalu Ljubljanice postave drveni štandovi sa božićnim ukrasima koji nude razne suvenire, slatkiše, kuhano vino, kobasice i ostale specijalitete. Također se nudi mnošto rukotvorina za odijevanje, kao što su kape, šalovi, jakne i ostali tipično zimski proizvodi. Zanimljivo je da se mogu kupiti i razni po privlačnoj cijeni dostupni uradci slovenskih mladih dizajnera, koji su rijetko dostupni u trgovinama.

Pročitajte naš vodič za Ljubljanu

Glavni gradski trg, Prešernov trg posebno je ukrašen tijekom božićnog razdoblja, a u njegovom se središtu nalazi veliko božićno drvce. Tu se također odvija i tradicionalni božićni koncert, ali i razne druge priredbe tijekom prosinca. Poseban je glazbeni program predviđen i za Kongresni trg, čime se ponuda zbivanja uvelike povećava.

Do Ljubljane možete doći izravnom željezničkom ili autobusnom linijom iz Zagreba ili rijeke već od 9 eura po smjeru. Autobusi prijevoznika Arriva i Flixbus redovito povezuju spomenuta dva grada s Ljubljanom, kao i željeznica.

Potražite najpovoljniji smještaj u Ljubljani

Budimpešta

some_alt
božićni sajam u Budimpešti

Tradicionalni božićni sajam u Budimpešti održava se na trgu Vörösmart gdje se nalaze karakeristične drvene kućice i dvije pozornice za česte nastupe raznih izvođača koji poboljšavaju dojam i ponudu tijekom zimskih dana. Svakoga dana od 17.00 sati na dalje odvijaju se jazz, klasični, zborski i ostali koncerti, kao i nastupi popularnih svjetskih zvijezda. Ovogodišnji je festival posebno posvećen tradicionalnim kolačima i tortama iz Mađarske, pri čemu je dostupno mnogo delicija i tradicionalnih proizvoda stare i novije mađarske kuhinje. Osim karakterističnih predbožićnih specijaliteta kao što je kuhano vino, punč i kobasice, dostupna su i razna druga zimska jela mađarske kuhinje tradicionalna za razdoblje uz Božić. Ukupno se nalazi stotinjak štandova koji su dobili posebno odobrenje za svoj rad i prošli provjeru kvalitete proizvoda.

Pročitajte naš vodič za Budimpeštu


U središtu trga nalazi se Varázskert, poseban prostor namijenjen za djecu gdje se najmlađi mogu igrati do mile volje. Ulaz je slobodan. Do samoga trga može se doći tako da se uzme podzemna do stanice Deak ter, nakon čega slijedi kratka šetnja do samoga trga.

Do Budimpešte je najlakše doći izravnim autobusnim linijama Flixbusa iz Zagreba po cijeni već od 25 eura po smjeru.


Berlin

some_alt
božićni sajam na Alexanderplatzu

Mnogi posjetitelji koji su u Berlinu tijekom prosinca tu su upravo radi božićnog sajma. Iako od svih do sada opisanih berlinski adventski sajam je najdalje od Hrvatske, svakako ga vrijedi posjetiti. Tijekom adventa Berlin živi božićnu bajku, te cijeli grad mijenja svoj izgled u božićne motive i boje. Kada se govori o božićnom sajmu, bilo bi ispravnije govoriti u množini, jer je cijeli centar Berlina popunjen sa različitim božićnim sajmovima i događanjima, koji upotpunjuju božićni profil koji grad dobiva neposredno pred blagdane.

Pročitajte naš vodič za Berlin

Weihnachtszauber
na Gendarmenmarktu je posebno popularan te najposjećeniji od svih sajmova u Berlinu. Procjenjuje se da ga godišnje posjeti i do šest milijuna posjetitelja. Osim što je smješten u samome središtu grada neposredno uz Unter der Linden ulicu, značajan je i po svojim jedinstvenim proizvodima ručnog rada. Proizvođači i umjetnici dolaze iz svih krajeva svijeta kako bi pokazali svoj talent na ovome sajmu u središtu Berlina. Pri tome se ovdje nalazi posebno tržište za proizvode od slonove kosti, origamija i različite vrste umjetnosti. Nadalje, ovo tržište posjeduje mnoge vrlo posebne poslastice: možete naručiti šalicu tople bijele čokolade, zatim pržene jabuke ili više posebnih sireva iz cijelog svijeta. Na većini štandova može se isprobati proizvode besplatno, tako da je super za šetnju i uživanje u svim posebnostima ponude. Ovo je također jedini božićni sajam na kojem se mora platiti ulaz, cijena je jedan euro (osim ako ne dođete tijekom tjedna prije 14 sati, tada je besplatno).

Kako je nama bilo prošlih godina, pogledajte u kratkom filmu u nastavku:Drugo važno odredište berlinskog sajma jest Weihnachtszeit am Roten Rathaus. U samoj blizini Alexanderplatza, ovaj sajam nudi tradicionalne štandove sa hranom, kuhanim vinom i glazbom, a zahvaljujući golemom vrtuljku koji podsjeća na bečki Prater ili londonski Eye, nije teško ga pronaći neovisno o tome gdje se nalazili u gradu. Kako je ovo jedan od najstarijih dijelova božićnog sajma u Berlinu, tako zadržava i tradiciju povijesnog dizajna. Većina štandova i prostora jest dekorirano u stilu devetnaestog stoljeća, što daje poseban bajkoviti ugođaj. Također vrijedi isprobati klizanje na golemom ledenom platou na kojem se besplatno može uživati u zimskim radostima (potrebno je jedino platiti 4 eura za najam klizaljki ukoliko nemate sa sobom svoje).

Preko puta ovoga tradicionalnog sajma u povijesnom ruhu nalazi se sasvim drugačiji, moderni sajam Wintertraum am Alexa. Glavna zanimljivost ovoga sajma jest veliki zabavni park sa vrtuljkom, mini automobilima, raznim drugim adrenalinskim atrakcijama itd. Naravno sve je to prožeto nezaobilaznim štandovima.

Do Berlina se može doći izravnim letovima iz Banja luke ili Venecije Treviso već za petnaestak eura po smjeru.

Pretraži najpovoljnije letove iz Banja luke do Berlina

Potražite najpovoljniji smještaj u Berlinu


Prikaži Advent Europa na većoj karti

objavljeno: 2022-12-03Pratite nas:Aktualno:

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratno

Sofija iz Zagreba za 27 eura povratno

Marseille iz Zadra za 28 eura povratno

Sardinija iz Trsta od 30 eura povratno

Podgorica iz Zagreba od 30 eura povratnoPovezano:

Zima u Tatrama

Malbork

Destinacije za zimsko sunce

Vukovar

Planinarenje zimi: kako se pripremiti


Pogledajte još:

Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet


Gozo
Video:Mali trikovi: