Portal za samostalna putovanja i backpacking

Najbolje od Gorskog kotara

tekst i slike: Peter Polić


izvor rijeke Kupe

Kontinentalnu Hrvatsku od Jadranskog mora odvaja planinski pojas koji ne samo što predstavlja jedan sasvim drugačiji klimatski svijet već je i sve popularnija turistička destinacija za brojne turiste, kako domaće tako i strane. Gorski kotar svojim obiljem šumovitih predjela i izvanrednih mogućnosti za planinarenje nudi odlične uvjete za bijeg u prirodu i doživljaj jedne sasvim drugačije, gotovo alpske Hrvatske. Posljednjih godina sve razvijenija turistička infrastruktura te obilje mogućnosti za aktivni život dodatno povećava atraktivnost ovog područja i stavlja ga u fokus hrvatskog turizma, posebice izvan ljetne turističke sezone. U nastavku donosimo neka od najljepših mjesta u Gorskom kotaru koje svakako morate posjetiti.


Vražji prolaz i zeleni vir

Vražji prolaz je prekrasan geomorfološki fenomen nastao djelovanjem vode u vapnenačkim stijenama uslijed čega je stvoren uzak kanjon obrastao vegetacijom koji je zajedno s obližnjim izvorom, Zelenim virom zaštićeni prirodni lokalitet još od 1962. godine te popularno izletište pokraj gradića Skrada. Uski kanjon usječen duboko u tamne vapnenačke stijene pruža prekrasne poglede i omogućuje pravo planinarsko iskustvo unatoč tome što je staza relativno jednostavna i prohodna za sve šetače.

Zeleni vir

U sklopu lokaliteta nalazi se i sedamdesetak metara visok slap koji se sa stijene obrušava u malen, zelenilom obrastao potok. Voda kroz slap ulazi u veoma lijepo jezerce zelenkaste boje po kojoj je i nazvan lokalitet Zeleni vir. U blizini se nalazi izletnički centar pored kojeg često posjetitelji izletničkog centra parkiraju svoja vozila. Potok Jasle oblikovao je krajolik Vražjeg prolaza te se u pravom planinskom duhu uz šumove i obilje pjene probija kroz naizgled nepristupačan krajolik. Nedaleko se također nalazi i Muževa hišica, mala spilja dužine oko dvjestotinjak metara koja je imala i svoj povijesni značaj: prilikom provala Osmanskih osvajača stanovništvo se često sakrivalo u ovu špilju.

Pročitajte i naš VODIČ ZA NAJLJEPŠE ŠETNICE UZ RIJEKE HRVATSKE

Do Skrada se može doći vlakom iz Zagreba ili Rijeke, odakle je oko pola sata hoda do Zelenog vira i ulaska u Vražji prolaz. Ukoliko dolazite svojim vozilom, na raspolaganju je parking ispred izletničkog doma Zeleni vir.

Cijena ulaznice za Zeleni vir je 2,5 eura. Ulaz je besplatan za djecu do 7. godine starosti.

Gornji tok rijeke Kupedolina rijeke Kupe pred zalazak sunca

Popularno izletište u Gorskom kotaru jest izvor rijeke Kupe, duboki vir koji oduševljava svojim plavetnilom iz kojeg izvire hladna vode najduže hrvatske rijeke koja se cijelom svojom dužinom nalazi na teritoriju naše države. Međutim, šetnica i sam lokalitet izvora Kupe koji se nalazi u sklopu nacionalnog parka Risnjak samo je početak gornjeg toka rijeke koji se proteže sve do Severina na Kupi i dalje do gradića Ozlja, nakon kojeg rijeka dobiva relativno nizinski karakter. Popularno odredište za kajakaše na divljim vodama, gornji tok rijeke Kupe također je izvrsno odredište za šetače ali i bicikliste.

Nova cesta koja povezuje izolirano mjesto Hrvatsko kroz dolinu rijeke malo je prometna ali unatoč tome itekako slikovita. Kako staza prati tok rijeke visinske razlike su zanemarive. Na slovenskoj strani također se nalazi prometnica što omogućuje povratak istim krajolikom ali iz drugačije perspektive. Ukoliko planirate raditi takvu kružnu turu biciklima, preporučujem krenuti iz sela Hrvatsko do Broda na Kupi i potom preko Osilnice u Sloveniji vratiti se do Hrvatskog.

Kako izgleda vožnja biciklom uz gornji tok rijeke Kupe pogledajte na našem Youtube kanalu

Za posjetu lokalitetu izvor rijeke Kupe trebat će vam ulaznica za Nacionalni park Risnjak. Cijena ulaznice iznosi od 5,97 eura do 10 eura, ovisno o sezoni i vrijedi dva dana. Više informacija na službenim stranicama parka.


Lokvarsko jezero

Lokvarsko jezero

Zahvaljujući gradnji sustava hidroelektrana, Gorski kotar je u drugoj polovici dvadesetog stoljeća obogaćen s nekoliko prekrasnih jezera koja su se savršeno uklopila u krajolik i postala zanimljiva atrakcija sama po sebi. Ovaj jedan od rijetkih primjera kad utjecaj čovjeka i industrije zapravo proljepšava krajolik posebno se ističe kod najvećeg Lokvarskog jezera koje je pravi raj za zaljubljenike prirode i za bijeg od ljetnih vrućina. Dok su tijekom ljeta plaže na Jadranu prepune i guše se u sparinama, ugodni planinski zrak i ugodna temperatura vode samo dvadeset kilometara od obale čine idealni neotkriveni kutak u koji samo rijetki zalaze.

Oko jezera se može planinarskom stazom čiji obilazak je lijep cjelodnevni izlet. Nedavno obnovljena i označena staza u dužini od tridesetak kilometara bez prevelikih uspona idealni je cjelodnevni izlet tijekom proljeća, kad zelenilo gustih goranskih šuma isprepleteno svježim cvatom raznobojnih poljskih cvjetova. Oko jezera se također može i biciklom, osim šumskim stazama predviđenim za brdski biciklizam također i jednom od mnogih šumskih cesta kojima je isprepleten ovaj dio Gorskog kotara.

Izlet je najljepše završiti u restoranu Eva koji se nalazi uz samo jezero i nudi brojne goranske specijalitete po više nego pristupačnim cijenama.

Pročitajte više o JEZERIMA GORSKOG KOTARA


Fužine

pogled na Fužine preko jezera Bajer

Prekrasan gradić Fužine posljednjih godina postao je turistička prijestolnica Gorskog kotara. Slikovito mjesto smješteno iznad jezera Bajer jednako privlači urbane turiste kao i zaljubljenike u outdoor aktivnosti. Šetnica oko jezera veoma je lijepo uređena te nudi brojne ugostiteljske sadržaje, a od ove godine planira se uređenje i šetnice oko drugog jezera Lepenice. Na ulazu u Fužine nalazi se spilja Vrelo koja je jedinstvena po svojem savršeno ravnom položaju zbog čega je idealna za posjete osobama svih dobnih skupina te za osobe s invaliditetom. Iako je dugačka tek tristotinjak metara, obiluje spiljskim ukrasima kojima opravdava nadimak "Postojna u malom".

Spilja je otvorena isključivo vikendom. Posljednji ulazak je u 14:30.

Cijena ulaza: odrasli 6 eura, djeca 4,5 eurai obiteljska ulaznica (dvoje odraslih i do troje djece) 16 eura.

Najmlađima će se posebno svidjeti izletište Šumska bajka u kojem se u prirodi nude djeci zanimljivi prikazi likova iz bajki izrađeni od drveta te gateri sa šumskim životinjama (srne i veprovi).

Obližnje jezero Lepenice također je izvrsno mjesto za kupanje i odmor te za SUP i kajak. Kako je nama bilo pogledajte u videu kajakom po jezeru Lepenica.

Zaljubljenici u aktivni stil života neće moći odoljeti biciklističkim stazama po obroncima okolnih uzvisina u kojima se kombiniraju različiti planinski pejsaži s prekrasnim, pogledima i različitim vrstama šumskog bjelogoričnog i crnogoričnog pokrivača. Burni Bitoraj, vrh iznad Fužina popularno je planinarsko odredište. Nešto lakši ali podjednako zanimljiv uspon je prema Preradovićevom vrhu s kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na jezero Bajer i cijeli gradić Fužine.


Park šuma Golubinjak

park šuma Golubinjak

Iako je gotovo cijeli Gorski kotar prekriven šumskim pokrivačem, jedna od najljepših staza bez dvojbe je park šuma Golubinjak, smještena tik uz autocestu Rijeka - Zagreb ali ipak toliko dobro izolirana da se gotovo uopće ne osjeti blizina prometa. Zaštićena kao poseban rezervat prirode još od 1955. godine, ovaj komad šumskog raja idealno je mjesto za uživanje u prirodi daleko od gradskih gužvi. Park šuma prekriva veliku zelenu čistinu okruženu stasitim stablima crnogorice koja se uzdižu visoko iznad bijelih stijena koje ju okružuju. Ukupno se rasprostire na površini od 51 hektara, pri čemu osim šumskog pokrivača nudi i nekoliko veoma lijepih livada za odmor na kojima je moguće uz prethodnu najavu i rezervaciju napraviti i roštilj.

Uz park šumu se nalazi ugostiteljski objekt, različiti sportski tereni te nekoliko lijepih šetnica među kojima se ističe staza "Kraljica Šume" i "Staza spilja" dužine oko 11 kilometara.


Mrkopalj i Begovo Razdolje

pogled na Samarske stijene

Najviše selo u Hrvatskoj, Begovo Razdolje posebno je popularno izletište tijekom zimskih mjeseci, kada okolne padine prekrije snježni pokrivač i pretvori gotovo svako brdo u sanjkalište. Tijekom toplijih mjeseci Begovo Razdolje predstavlja idealno mjesto za bijeg od vrućina te uživanje u svježem planinskom zraku u netaknutoj prirodi. Mrkopalj je kolijevka hrvatskog skijanja, pa tako ne čudi što je među najvažnijim atrakcijama mjesta skijalište Čelimbaša koje se polako ali sigurno modernizira. Iako je i dalje duboko u sjeni popularnijeg skijališta na Platku, nekom budućom modernizacijom ima preduvjete za značajan razvoj turističke ponude ovog kraja.

Zaljubljenici u biciklizam svakako će uživati u brdskoj stazi Široka draga, prekrasnoj 22 kilometra dugoj kružnoj stazi koja je među najlakšima ali i najslikovitijima u cijelom Gorskom kotaru, a Mrkopalj i Begovo Razdolje također su idealno polazište za uspon na najviši vrh Gorskog kotara, Bjelolasicu ali i pristup jednom od najljepših goranskih predjela cijele Hrvatske: Bijelim i Samarskim stijenama.

Pročitajte više o prekrasnim Bijelim i samarskim stijenama

Planinarski dom u zaselku Tuk Vojni po mnogima je najbolje održavani planinarski dom u cijeloj Hrvatskoj. Ukoliko tražite ugodnu i jednostavnu šetnicu s povijesnim značajem, obližnja Matić poljana mjesto je koje svakako morate posjetiti. Spomen područje na Matić poljani čine u pravilnom nizu postavljeni vapnenački monoliti koji simboliziraju dvadeset i šet partizana koji su se ovdje smrznuli prilikom marša 24. veljače 1944. godine. Lako dostupna visoravan Matić poljane podjednako je zanimljiva u svako godišnje doba.

Smještaj

U Gorskom kotaru sve je više smještajnih objekata vrhunske kvalitete ali prihvatljive cijene. Kako turizam ovog područja postaje sve jači proizvod, tako sve više privatnih iznajmljivača opremljuje svoje kapacitete na vrhunski način. U isto vrijeme, i dalje je dostupan relativno velik broj manjih iznajmljivača koji nude odličan omjer kvalitete i cijene i dostupni su za svačiji budžet. Također vrijedi pogledati i popis planinarskih domova i kuća koje često nude više spartanske uvjete za smještaj ali ipak cjenovno značajno prihvatljiviju opciju te često položaj na izvrsnim lokacijama.


Booking.com

objavljeno: 2023-04-16Pratite nas:Aktualno:

Podgorica iz Zagreba od 35 eura povratno

London iz Osijeka za 40 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 40 eura povratno

Krf iz Zagreba za 52 eura povratno

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratnoPovezano:

Nove linije Ryanaira iz Hrvatske

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Dugi otok

Risnjak

Gacka

Najbolje u 2024. prema Lonely planet

Gozo

Malta: Sve što trebate znati

Velika Planina

Oman: sve što trebate znati


Pogledajte još:

Dugi otok


Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet
Video:Mali trikovi: