Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Najbolje države za posjetiti u 2017. godini

prema: Lonely Planet


some_alt
pogled na mt. Everest, Nepal

Svaka nova godina donosi nova iskustva i izazove, a za sve ljubitelje putovanja postavlja se pitanje pred svaku novu godinu koje će destinacije posjetiti u nadolazećoj godini ili barem koje bi voljeli posjetiti. Kako se turistički ali i geopolitički trendovi mijenjaju veoma brzo, tako se mijenjaju i poželjne destinacije. Nažalost ovu godinu obilježio je val terorizma i nesigurnosti koji se odrazio i na turizam, no isto tako obilježio ju je i sve veći broj putovanja naših putnika diljem Europe i svijeta. Kako se približava nova godina, tako je i najpoznatiji izdavač vodiča Lonely Planet objavio popis najpoželjnijih država za posjetiti u sljedećoj godini. Stoga u nastavku donosimo pet država koje prema Lonely Planetu bi svakako trebalo posjetiti tijekom 2017. godine.


Nepal

Nepal je zahvaljujući planinskom masivu Himalaja ali i bogatoj kulturi i budističkoj tradiciji u zemlji veoma poželjna destinacija već godinama. Nažalost katastrofalan potres koji je pogodio zemlju 2015. godine osim ljudskih žrtava i materijalne štete značajno je narušio i turističku infrastrukturu. Ipak Nepal se vraća na turističku pozornicu, prije svega za zaljubljenike planinarenja i drugih outdoor aktivnosti. Nažalost oštećenja na hramovima sporo se obnavljaju, ali upravo prihodi od turizma predstavljaju jedinu nadu da će se Nepal vratiti i na kulturnom planu na stare puteve. S obzirom da se broj turista nakon potresa smanjio za više od pedeset posto, upravo će 2017. godina biti prilika za posjetiti Nepal bez velikih gužvi.


Pročitajte i naš putopis kroz Nepal

Do Nepala je najlakše doći izravnim letovima iz Milana ili Beča, pri čemu se cijene letova kreću već od 350 eura na dalje, ovisno o raspoloživosti povoljnih karata na akcijama.

Pretraži letove Milano - Kathmandu ili Beč - Kathmandu


Dominika

some_alt
Scott's head, Dominika

Ova mala karipska državica koju se često zamijeni sa daleko većom Dominikanskom Republikom, no nije ni približno turistički poznata kao Dominikanska Republika. Unatoč tome, sa razlogom domaći stanovnici često spominju kako je Dominika jedini otok kojeg bi Kristofor Kolumbo, kada bi se ponovno vratio sa svojim brodovima na Karibe, prepoznao. S obzirom kako otok nema dugih pješčanih plaža koje su obično prva asocijacija na Karibe, turizam na ovaj otok ulazi na mala vrata i sve do sada je držao velike resorte daleko od Dominike. Ipak to će se promijeniti 2018. godine kada se planira otvaranje velikog lanca turističkih resorta za koje se vjeruje da će potaknuti novu eru turizma na Dominiki, pa je stoga upravo nadolazeća godina pravi trenutak da se osjeti Dominika kakva je nekada bila. Naravno, pogrešno je pomisliti kako Dominika radi nedostatka pješčanih plaža nema što ponuditi: vulkansko porijeklo otoka nudi obilje prirodnih ljepota i mogućnosti za planinarenje, istraživanje prašuma isprepletenih sa velikim brojem potoka i rijeka sa slapovima i dramatičnim brzacima. Također je i veoma popularna destinacija za ronjenje. Iskoristite priliku i posjetite Dominiku dok god su kokosove palme i dalje jedini neboderi na otoku.

 
Potražite najpovoljnije cijene letova od Hrvatske do Dominike.


Finska

some_alt
dvorac sv. Olafa, Finska

Ova prekrasna nordijska zemlja iz koje dolazi djed Božićnjak slaviti će tijekom 2017. godine stotu godišnjicu svoje neovisnosti, od kada su se osamostalili od Ruskog carstva. Zahvaljujući tome tijekom cijele godine održavati će se čitav niz manifestacija i događanja u Finskoj kojima će slaviti svoju slobodu, a na koju su Finci itekako ponosni, posebice uzme li se u obzir kako u tih stotinu godina nitko im nije uspio je oduzeti unatoč više pokušaja (primjerice, Finska je jedna od rijetkih država koje nisu ni u jednom trenutku tijekom drugog svjetskog rata bile poražene, a sudjelovala je u ratu od samoga početka). Ljubitelje sporta također će zanimati i održavanje svjetskog prvenstva u umjetničkom klizanju te u nordijskoj kombinaciji. Ljubitelje prirode će svakako zanimati i proglašenje jubilarnog četrdesetog nacionalnog parka u Finskoj, ogromnog područja prekrivenog zimzelenim šumama i jezerima na istoku zemlje u području Hossa.

Do Finske je najlakše doći izravnim letovima niskotarifnog prijevoznika Ryanair koji povezuje Tampere u Finskoj sa Budimpeštom. Cijene se kreću već od nekoliko desetaka eura na dalje.  

Potražite najpovoljnije letove iz Budimpešte do Tamperea.


Kolumbija

some_alt
Cayo Bolivar, Kolumbija

Zemlja koja je dugi niz godina bila na glasu kao nesigurna radi građanskog rata, trgovine drogom i priličnog bezakonja u ruralnim zajednicama na sjeveru zemlje tijekom ove godine je napokon završila čak trideset godina dugi sukob između pobunjeničke grupacije FARC i vladinih snaga. Zemlja je to u kojoj započinje planinski lanac Anda ali i u kojoj se nalazi gornji tok rijeke Amazone okružen prašumama i neka od najpopularnijih odredišta za noćni život na Južnoameričkom kontinentu, uključujući i grad Cali, koji se naziva glavnim gradom Salse. Sve veća sigurnost u zemlji doprinosi i interesu turista za Kolumbiju koja postaje sve popularnija destinacija, a kraj građanskog rata nedvojbeno će proširiti turistički interes za ovu zemlju. Osim toga, tijekom 2017. godine i papa Franjo planira posjetu Kolumbiji.

Potražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Kolumbije.


Kanada

some_alt
mt. Robinson provincial park, Kanada

Druga najveća zemlja na svijetu također u 2017. godini slavi jubilej svoje neovisnosti, 150. godišnjicu. Shodno tome, Kanada se također priprema za veliku rođendansku proslavu i pri tome nimalo ne štedi na detaljima. Osim toga, sve niži tečaj kanadskog dolara čini ovu zemlju još pristupačnijom putnicima iz cijelog svijeta, što su prepoznali u kanadskom ministarstvu turizma i odlučili iskoristiti niže cijene kao svoju prednost. Ovakva golema zemlja u kojoj je udaljenost od jednog kraja zemlje do drugoga je veća nego od Hrvatske do Pakistana nudi bezbroj mogućnosti za svakog putnika, od modernih gradova Vancouvera ili Toronta, francuske baštine pokrajine Quebec, središta za ljubitelje zimskih sportova u Calgaryu pa sve do nepreglednih prostranstava sjevera zemlje koja se šire sve do Arktika. Stoga razloga za posjetu ovoj prekrasnoj državi nikada ne nedostaje.

Potražite najpovoljnije letove iz Zagreba do Kanade

objavljeno: 2016-12-30Aktualno:

Preuređenje ulice vlakova u Vijetnamu

Advent u Madridu iz Beča za 30 eura

Amsterdam iz Ljubljane za 64 eura povratno

Kopenhagen iz Beča za 10 eura povratno

Lisabon za 35 eura povratno iz BečaPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Najljepša bajkovita sela

Najbolja novogodišnja putovanja

Gdje vidjeti polarnu svjetlost?

Mjesec dana Irana (2. dio)

Albanska rivijera

Kajakom na more

Najljepše plaže otoka Krka

Najljepše pješčane plaže JadranaPogledajte još:

Najljepša bajkovita sela


Jezera Gorskog Kotara


Mjesec dana Irana (2. dio)


Albanska rivijera


Kajakom na more